to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 03.02.2022

Διεθνή

Αμερικανική επιδρομή στη Συρία: Ο Μπάιντεν λέει ότι «έβγαλαν εκτός μάχης» τον αρχηγό του ISIS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει πως πως η σημερινή επιδρομή δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία με μαχητικά ελικόπτερα (ένα κατέπεσε) κατάφερε να «βγάλει εκτός μάχης» τον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS),Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι - Πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 13 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η επιδρομή που πραγματοποίησαν σήμερα στη βορειοδυτική Συρία ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις των ΗΠΑ έθεσε στο στόχαστρο τον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και πρόσθεσε ότι θα κάνει αργότερα δηλώσεις για την επιχείρηση.

"Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, βγάλαμε από το πεδίο της μάχης τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι -- τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση", ανέφερε σε μια δήλωση ο Μπάιντεν.

To tweet του Αλ Τζαζίρα με φωτ. από το σημείο της επιδρομής και τους διασώστες να αναζητούν νεκρούς και επιζώντες από το κατεστραμμένο σπίτι:

Ομάδες διασωστών της Πολιτικής Άμυνας ανέφεραν ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν στην επιδρομή. Μιλώντας στο Anadolu, πηγές των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες έβγαλαν ζωντανό έναν άνθρωπο από το σπίτι και τον πήραν μαζί τους.

Σε άλλα πλάνα, από το σπίτι όπου έγινε η επιδρομή, φαίνεται ότι απέμεινε από τους τοίχους και το ταβάνι που κατέρρευσαν από τις εκρήξεις των βομβών. Ο χώρος της κουζίνας κάηκε, όλα τα έπιπλα καταστράφηκαν και στο πάτωμα διακρίνονται κηλίδες αίματος.

Κατέπεσε ένα αμερικανικό ελικόπτερο

Το αμερικανικό ελικόπτερο που κατέπεσε στη Συρία κατά τη διάρκεια της επιδρομής για την εξόντωση του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, εντοπίστηκε στην πόλη Τζιντερές, στην περιφέρεια της Αφρίν, ανατολικά του Ιντλίμπ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει ότι το ελικόπτερο «καταστράφηκε στο έδαφος» αφού συνετρίβη λόγω μηχανικής βλάβης.

Δημοσιογράφοι του τουρκικού πρακτορείου είπαν ότι πήγαν στην περιοχή αναζητώντας τα συντρίμμια και τράβηξαν ένα βίντεο που δείχνει ότι το ελικόπτερο διαλύθηκε τελείως, εκτός από ορισμένα τμήματά του. Πηγές που μίλησαν στο Anadolu είπαν ότι μια γυναίκα-καμικάζι άνοιξε πυρ εναντίον των ελικοπτέρων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και στη συνέχεια ανατινάχθηκε. Οι πηγές υποστήριξαν ότι ένα από τα ελικόπτερα υπέστη ζημιές και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Τζιντερές.

Η επιδρομή

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγε σήμερα επιχείρηση με στόχο τη σύλληψη τζιχαντιστή προσκείμενου στην Αλ Κάιντα σε πόλη της βόρειας Συρίας και ξέσπασε σφοδρή μάχη, σύμφωνα με κατοίκους και πηγές προσκείμενες σε οργανώσεις που πολεμούν εναντίον της συριακής κυβέρνησης.

Κάτοικος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για τουλάχιστον 12 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, αρκετά ελικόπτερα προσγειώθηκαν κοντά στην πόλη Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ, περιοχή που ελέγχουν αντάρτες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις, αεροπορικές επιδρομές και πυρά κοντά στο σπίτι ξένου τζιχαντιστή.

Η άλλη πλευρά χρησιμοποίησε αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη σε οργανώσεις ανταρτών που επικαλείται το Ρόιτερς.

Η επιχείρηση, που εκτιμάται ότι διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, τερματίστηκε όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ελικόπτερα ακούστηκαν να φεύγουν από την περιοχή.

Δεν είναι ακόμη σαφής η ταυτότητα των θυμάτων. Σύμφωνα με κάτοικο, σωστικά συνεργεία ανέσυραν πτώματα από πολυώροφο κτίριο που κατέρρευσε· ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Αρχικά, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ούτε εκπρόσωπος των δυνάμεων του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ απάντησαν όταν το Ρόιτερς προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί τους για σχόλια.

Κατά την άποψη του Τσαρλς Λίστερ του Middle East Institute (Ουάσινγκτον), «όποιος κι αν ήταν» ο στόχος της επιχείρησης, είναι «σαφές» πως οι ειδικές δυνάμεις που επιχείρησαν «τον ήθελαν ζωντανό». Ο κ. Λίστερ εκτίμησε μιλώντας στο Ρόιτερς πως «αυτή είναι η σημαντικότερη επιχείρηση του είδους» έπειτα από εκείνη του 2019, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), στη βορειοδυτική Συρία.

Την ίδια άποψη εξέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επαρχία Ιντλίμπ και ζώνες γύρω της ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) –το πρώην Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που ορκιζόταν πίστη στην Αλ Κάιντα ως το 2016– και συμμάχους της. Ορισμένοι ξένοι τζιχαντιστές, που αποσχίστηκαν, ίδρυσαν την οργάνωση Χούρας αν Ντιν («Φύλακες της Θρησκείας»), που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και έχει μπει στο στόχαστρο βομβαρδισμών του συνασπισμού.

Τον Οκτώβριο, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωνε τον θάνατο του Άμπντουλ Χαμίντ αλ Μάταρ, ηγετικού στελέχους της Αλ Κάιντα, σε πλήγμα UAV στη βόρεια Συρία.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι διεξήγαγαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Συρία  

Ειδικές δυνάμεις του στρατού των ΗΠΑ διεξήγαγαν νωρίτερα σήμερα αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Η αποστολή ήταν επιτυχής» και «δεν υπήρξαν απώλειες» στις τάξεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι σε ανακοίνωση Τύπου που διένειμε.

Η επιχείρηση, στην πόλη Ατμέ της βόρειας Συρίας, στην επαρχία Ιντλίμπ, είχε στόχο τη σύλληψη ηγέτη των τζιχαντιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων και πηγές προσκείμενες σε οργανώσεις που πολεμούν εναντίον της συριακής κυβέρνησης, κατά τη διάρκειά της ξέσπασε μάχη και υπήρξαν τουλάχιστον 12 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γυναικών και παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Reuters)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)