to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 02.02.2022

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: «Εδώ και τώρα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα, φυσικό αέριο»

Για «μία κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει πού πατά και πού βρίσκεται», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.


«Όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πανδημία αποκλιμακώνεται ενώ είχαμε τον πιο φονικό μήνα της πανδημίας και είμαστε δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό, όταν λέει ότι αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα τη στιγμή που οι πολίτες βουλιάζουν στα χρέη, τότε καταλαβαίνουμε ότι η απόσταση από την πραγματικότητα είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο της κυβέρνησης», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «υποτίμησε το πρόβλημα». «Θυμόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να λέει ότι η ακρίβεια θα είναι ένα παροδικό πρόβλημα που θα κρατήσει μέχρι τα Χριστούγεννα και να ανακοινώνει ένα κονδύλι μόλις 150 εκ. ευρώ», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, τόνισε: «όταν η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι το Μάιο θα προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική αύξηση». «Το 2% είναι αύξηση-ανέκδοτο», είπε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010», υπενθύμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όταν το 2019 αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο –για τους κάτω των 25 αυξήθηκε 27%- η ανεργία συνέχισε να μειώνεται και η κατανάλωση αυξήθηκε», ανέφερε, εξηγώντας ότι «ο βασικός μισθός κατευθύνεται στο σύνολό του στην κατανάλωση». «Άρα η αύξηση του κατώτατου μισθού σήμερα θα στηρίξει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί τώρα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι τώρα είναι που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

«Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι η ανάγκη για παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για να συγκρατήσουμε το κόστος στην ενέργεια», ανέφερε, λέγοντας ότι «το έχουν κάνει άλλες χώρες όπως η Ισπανία». Σχολίασε δε ότι η επιχορήγηση και μόνο, που κάνει τώρα η κυβέρνηση, σημαίνει πως «χρησιμοποιούμε τα χρήματα των πολιτών για να επιδοτούμε τα υπερκέρδη στην αγορά ενέργειας».


Σημείωσε ακόμα «την ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα». «Είναι κάτι που προβλέπεται άλλωστε από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τέταρτο σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη για ρύθμιση και διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους, του χρέους που γεννήθηκε την περίοδο της πανδημίας και για το οποίο δεν ευθύνονται οι επιχειρηματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι», επισήμανε. «Με ένα τέτοιο μέτρο, μια επιχείρηση θα μείνει ανοιχτή και οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν», εξήγησε.

«Τρία χρόνια Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνουν 2,5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους»

«Το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε η επαναφορά ενός μέρους της 13ης σύνταξης –το ψήφισε και η ΝΔ και είπε ότι δεν θα το καταργήσει. Παρ’ όλα αυτά το κατήργησε, ήταν 850 εκ. ευρώ το χρόνο», είπε ακόμα ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «τρία χρόνια Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνουν 2,5 δισ. περικοπές στους συνταξιούχους». «Αυτά τα χρήματα τώρα πάνε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», σημείωσε. Σχολίασε επίσης ότι «η ΝΔ θυμήθηκε πως πρέπει να φορολογήσει αυτά τα οποία επιστράφηκαν με δικαστικές αποφάσεις στους συνταξιούχους και να βάλει δόσεις με επιτόκιο 6%, μιλάμε για τοκογλυφία».

Τέλος, όσον αφορά τα γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στη Βουλή, έκανε λόγο για μία «αντισυνταγματική πράξη», για την προσπάθεια «να στερηθεί ο λόγος από έναν εκλεγμένο βουλευτή». «Ο Παύλος Πολάκης διεκδίκησε το δικαίωμά του να μιλήσει για ένα σημαντικό σκάνδαλο, για την ιστορία της Novartis, για την οποία η εταιρεία έχει πληρώσει 350 εκ. στο αμερικανικό δημόσιο», επισήμανε. «Φάνηκε και από όσα είπε ο κ. Τασούλας χθες ότι ο κ. Αθανασίου λειτούργησε αντιθεσμικά και πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η συζήτηση, αν ο κ. Αθανασίου δεν έκανε την επιλογή να στερήσει το λόγο από τον κ. Πολάκη», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)