to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 01.02.2022

Κοινωνία

Μαρία Θεοδωρίδου: Επιφυλάξεις επιστημόνων για τέταρτη δόση εμβολίου

Η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τη σοβαρή νόσο κατά 90% και τον θάνατο σε ποσοστό 95%


Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων με βάση τις έρευνες και τη μετάλλαξη Όμικρον αναφέρθηκε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση. Όπως τόνισε η τρίτη δόση του εμβολίου, προστατεύει από την εισαγωγή και τη βαριά νόσηση από κορωνοϊό.

Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης σχετικά με τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50% και "είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει που δεν μπορεί το εμβόλιο να κτίσει το τείχος και να σταματήσει την μετάδοση. Όμως το 50% είναι κριτήριο σύμφωνα με τον FDA χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού", τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με δεδομένα μελέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95%, μετά δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου, μετά 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%. Δηλαδή και με την Όμικρον με την 3η δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε με την παραλλαγή Δέλτα, σημείωσε.

Ανέφερε η πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο φθάνει το 44-68% με δύο δόσεις εμβολίου, ενώ με την τρίτη δόση φθάνει από 83% έως 90% με διάρκεια πέραν των τριών μηνών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι στις χώρες της Ευρώπης που έχουν ψηλά ποσοστά εμβολιασμού, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα αλλά χαμηλό ποσοστό σοβαρών λοιμώξεων. Αντίθετα στις ΗΠΑ με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και 24% εμβολιασμένους με τρίτη δόση, υπάρχει αυξημένος αριθμός εισαγωγών.

Για την παραλλαγή Όμικρον 2 ανέφερε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι ίσως η μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή ωστόσο, δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «θα επικρατήσει της Όμικρον αλλά δεν θα αλλάξει τα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους».

Όσον αφορά μια τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, ανέφερε ότι οι επιστήμονες παραμένουν σκεπτικοί, καθώς οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα διαστήματα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.  Όπως είπε η «αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση στην ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Χρειάζονται νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση»

Αναφέρθηκε επίσης στο σύνδρομο Long Covid, το οποίο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας. «Είναι ένα σύνδρομο άγνωστης παθογένειας που και εμφανίζεται τέσσερις εβδομάδες μετά με συμπτώματα κόπωσης, αδυναμίας άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή και συμπτώματα όπως απώλεια όσφρησης, γεύσης, διαταραχής νοητικών λειτουργιών κτλ» κατέληξε η Μ. Θεοδωρίδου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)