to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:10 | 29.01.2022

Διεθνή

Τμ. Διεθνών Σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκλιμάκωση τώρα και ειρηνική λύση στο ουκρανικό ζήτημα

Απαιτείται η άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και η κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων πολέμου, πρώτα – πρώτα από τις ηγεσίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ, των οποίων οι επιλογές εξακολουθούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις στο μέλλον της Ευρώπης και της υπόθεσης ενοποίησής της, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:


Η πρόσφατη τροπή στο Ουκρανικό γεννά έντονες ανησυχίες, όχι μόνο για επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά και για πολεμική αναμέτρηση, με την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και αναλυτικότερα επισημαίνει:

Όλες οι δημοκρατικές ευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να σταθούν δυναμικά υπέρ της ειρήνης και απέναντι σε αυτήν την αδιανόητη προοπτική.

Απαιτείται η άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και η κατηγορηματική απόρριψη των σεναρίων πολέμου, πρώτα – πρώτα από τις ηγεσίες της Ρωσίας και των ΗΠΑ, των οποίων οι επιλογές εξακολουθούν να έχουν άμεσες επιπτώσεις στο μέλλον της Ευρώπης και της υπόθεσης ενοποίησής της.

Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ που πρέπει να εφαρμοσθούν.

Η ανάγκη για άμεση διπλωματική λύση, που να σέβεται τις αρχές του διεθνούς δικαίου, απαιτεί τον ενεργό ρόλο της ΕΕ. Ταυτόχρονα, πρέπει να ανοίγει προοπτικές για ένα νέο πλαίσιο ελέγχου εξοπλισμών και για μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, στη βάση των αρχών του ΟΑΣΕ, και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ασφάλειας.

Στηρίζουμε τον αμερικανορωσικό διάλογο και τη Διαδικασία της Νορμανδίας, που πρέπει να αναβαθμιστεί με την επίσημη συμμετοχή της ΕΕ, της οποίας η μέχρι τώρα στάση ευνοεί την ειρηνική λύση.

Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, η πανευρωπαϊκή ασφάλεια, η ειρήνη και η σταθερότητα υπηρετούν και τα εθνικά της συμφέροντα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αποφύγει κάθε εμπλοκή της χώρας μας σε ενδεχόμενη παραπέρα κλιμάκωση της κρίσης. Η παραχώρηση, στις ΗΠΑ, στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αλεξ/πολη, την καθιστούν - σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της Κυβέρνησης - αμερικανικό στρατιωτικό ορμητήριο για επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα. Έχουμε εκφράσει επανειλημμένως την κάθετη διαφωνία μας με αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ελλάδα απόφαση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)