to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 28.01.2022

πηγή: Screenmagazine

Πολιτική

Χαρά Καφαντάρη: Ανάγκη πολιτικής αλλαγής και δημοκρατικής προοδευτικής λύσης

«Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος,η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. 23.000 θύματα περίπου μέσα σε δύο χρόνια τώρα, κατατάσσουν, δυστυχώς, την χώρα μας πρωταθλήτρια στους θανάτους ανά εκατομμύριο» είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής Δυτ. Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣστο ηλεκτρονικό περιοδικό screenmagazine.gr και την Γιαννέλου Μαρία


Κορωνοϊός: Αν κάνατε έναν απολογισμό δύο σχεδόν χρόνια μετά την εμφάνισή του στη ζωή μας, θα λέγατε πως πέτυχε ή απέτυχε η κυβέρνηση;

Εδώ και δυο χρόνια ολόκληρος ο κόσμος ζει στα χρόνια της πανδημίας.  Η εμφάνιση του covid 19, εδώ και δύο χρόνια, επηρέασε όλον τον πλανήτη, καθιστώντας την πανδημία ένα παγκόσμιο γεγονός. Ο Π.Ο.Υ., η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, η Επιστήμη  κινητοποιήθηκαν, τόσο στο επίπεδο φαρμακευτικής αντιμετώπισης, όσο και στη διαδικασία δημιουργίας εμβολίου.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την αρχή, στήριξε τα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν, πάντα όμως με κριτικές προτάσεις και διάθεση συναίνεσης, για την αντιμετώπιση του νέου ιού. Η γενναία στήριξη του ΕΣΥ με μέσα και προσλήψεις, η ουσιαστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, οι εμβολιασμοί, παράλληλα με χρήση φαρμάκων ( π.χ. μονοκλωνικά) ήταν και είναι απαραίτητα μέτρα.

Αντίθετα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Άφησε ανοχύρωτο το ΕΣΥ, έθεσε σε διαθεσιμότητα υγειονομικούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 9.000 λιγότεροι από πέρυσι, εκ των οποίων 2.000 συνταξιοδοτηθέντες, δεν επιστράτευσε τον ιδιωτικό τομέα και υποβάθμισε συνειδητά την πρωτοβάθμια Υγεία, ακόμα κλείνοντας νοσοκομεία ή μη αξιοποιώντας άλλα. Το δημόσιο ΕΣΥ και οι λειτουργοί του όμως, υπερέβησαν εαυτόν και απέδειξαν στην πράξη τη σημασία του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. 23.000 θύματα περίπου μέσα σε δύο χρόνια τώρα, κατατάσσουν δυστυχώς, τη χώρα μας πρωταθλήτρια στους θανάτους, ανά εκατομμύριο. Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία να επιβάλει μια σειρά μέτρα, ακόμη  και περιστολής δικαιωμάτων, «εργαλειοποίησε» την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, ενώ εν μέσω πανδημίας, επιμένει στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.


Ποιος θεωρείται πως είναι ο κλάδος ή οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και τι θα προτείνατε για την ανάκαμψή τους;

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε όλα τα κύματα της πανδημίας, δέχτηκε πλήγμα. Τα χωρίς σχέδιο lockdown, με συνέπεια μείωση του τζίρου, η ραγδαία αύξηση των τιμών και ειδικά της ενέργειας, η περιορισμένη  στήριξη  των μικρομεσαίων με επιστρεπτέες προκαταβολές, απεικονίζουν μια σκληρή πραγματικότητα. Ιδιαίτερα, ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού, δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα. Οι εργαζόμενοι κατά πλειοψηφία, στους κλάδους αυτούς ή έχασαν τη δουλειά τους ή μπήκαν σε καθεστώς αναστολής, με σοβαρές συνέπειες στην οικονομική ζωή.


Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείναμε  έγκαιρα  τη μετατροπή των επιστρεπτέων σε μη, τη ρύθμιση του κορονοχρέους σε δόσεις, μετά από γενναία διαγραφή μέρους του, επίσης τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων  από το Ταμείο Ανάκαμψης, που δυστυχώς, με πρόταση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατευθύνεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και συμφέροντα.

Βασικό, αλλά και επίκαιρο είναι το αίτημά μας, αυτό της αύξησης του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ, που θα ωθήσει σε αναζωογόνηση της Οικονομίας, καθώς  θα αντιμετωπίσει και τις ανάγκες των πολιτών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, ειδικά σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια. Η πανδημία και η άνοδος των τιμών αποτελούν, τα μείζονα προβλήματα της μέσης οικογένειας. Η κυβέρνηση όμως «παρακολουθεί» απαθής, αποδίδοντας τα πάντα στο διεθνές κλίμα, χωρίς να παίρνει μέτρα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το διάστημα αυτό η πολιτεία και συγκεκριμένα η Αττική που δοκιμάζεται έντονα τα τελευταία χρόνια από φυσικά φαινόμενα, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα, παράπλευρες “απώλειες”. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η κακοκαιρία “ΕΛΠΙΣ”, η οποία είχε προβλεφθεί έγκαιρα από τους επιστήμονες, απέδειξε την ανικανότητα και ανεπάρκεια του «επιτελικού» κράτους Μητσοτάκη. Επικοινωνιακού τύπου δημιουργία υπουργείων -το Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας- μεγάλα λόγια και σχεδιασμοί επί χάρτου, κατέρρευσαν  στην πράξη. Ο πολίτης πλέον νιώθει  ανασφαλής για το αύριο και η κυβέρνηση δείχνει, ότι ζει  εκτός πραγματικότητας.  Η χώρα μας διασύρεται διεθνώς με την πρωτεύουσα της την Αθήνα, να βυθίζεται στο χιόνι, μαζί με την κυβερνητική πολιτική. Εικόνες παραλυσίας του κρατικού μηχανισμού και μια Πολιτική Προστασία «ανύπαρκτη». Ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου για την Πολιτική προστασία και την ανάγκη δημιουργίας, Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, με διακριτούς ρόλους στην επιστημονική κοινότητα και το επιχειρησιακό σκέλος.  Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν «ακούει» και αναλώνεται σε επικοινωνία.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι,  η κλιματική κρίση που επελαύνει δημιουργεί νέες συνθήκες και απαιτεί αλλαγή πολιτικών, βιώσιμες λύσεις και πολιτικές ανθεκτικότητας των συστημάτων. Μια ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει, να προσαρμόσει τον όποιο σχεδιασμό της στις νέες απαιτήσεις. Δυστυχώς, η αποτυχία διαχείρισης της τελευταίας κρίσης ήταν πλήρης, αφού οι αρμόδιοι, υπουργείο και περιφέρεια, αλλά και διοικήσεις οργανισμών, δεν φρόντισαν ούτε τα αυτονόητα. Δηλαδή, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε κρίσιμες δομές, π.χ. νοσοκομεία, και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας, να διασφαλιστεί η διατροφή των νοσηλευόμενων σε κεντρικό νοσοκομείο ή και το ακόμα πιο παράδοξο, να φροντίσουν για τον εφοδιασμό με καύσιμα οχημάτων εκχιονισμού.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το διαδίκτυο δεν αφήνει τίποτα σχεδόν στο σκοτάδι. Η βία όμως και η εγκληματικότητα δε σταματούν. Μήπως θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα πρόληψης παρά κατόπιν εορτής;

Η ασφάλεια του πολίτη είναι στοιχειώδες δικαίωμα. Ο πολίτης σήμερα στις γειτονιές νιώθει ανασφαλής με την εγκληματικότητα να καλπάζει, με αστυνομικά τμήματα υποστελεχωμένα, ενώ το κράτος αναλώνεται στη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλες μονάδες καταστολής λαϊκών αντιδράσεων.

Ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί τελευταία το δημόσιο λόγο, είναι οι Γυναικοκτονίες. Μια μάστιγα, που υπήρχε, αλλά οξύνθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το κίνημα metoo  που αναπτύσσεται ιδιαίτερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην πατρίδα μας, βοήθησε στο να «ανοίξουν» στόματα, να μπει το θέμα στην επικαιρότητα και καθιστούν την ανάγκη εισαγωγής του όρου Γυναικοκτονία στο ποινικό μας Δίκαιο, προτεραιότητα. Επίσης, η ανάγκη  πύκνωσης των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛΑΣ και η στελέχωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.),  είναι άμεση.

Δεν απέχουμε και πολύ από τις εκλογές του 2023 και τη συμπλήρωση της 4ετίας. Τι θα λέγατε για ένα ενδεχόμενο σενάριο πρόωρων εκλογών;

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής, κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση απεδείχθη εκ του αποτελέσματος ανίκανη να διαχειρισθεί τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν την Κοινωνία.

Η πανδημία, η ανασφάλεια των πολιτών, η ενεργειακή φτώχεια, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, την ίδια στιγμή που ιδιώτες, «φίλοι» ,οι λεγόμενοι «άριστοι» κερδίζουν και καταλαμβάνουν θέσεις στο λεγόμενο «επιτελικό» κράτος, ενώ η διαπλοκή «ανθίζει», είναι μια σκληρή πραγματικότητα.

Μετά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για άμεσες Εκλογές, πρόταση που τάραξε το πολιτικό σκηνικό, η πρόταση μομφής φέρνει τις πολιτικές δυνάμεις, μπροστά στις ευθύνες τους. Θα συμπορευτούν με το λαϊκό κύμα δυσαρέσκειας, για την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Οι δημοκρατικές δυνάμεις θα αποκτήσουν κοινό βηματισμό;

Ένα πάντως είναι γεγονός, η ανάγκη πολιτικής Αλλαγής και  δημοκρατικής προοδευτικής λύσης, για να διασωθεί ότι «σώζεται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)