to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 30.01.2022

Πολιτική

Πρόταση μομφής: Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Εκφράζοντας τη φωνή της κοινωνίας κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ξεδίπλωσαν στην ολομέλεια όλη τη βεντάλια των κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα: από τη τραγελαφική διαχείριση της κακοκαιρίας και τους 23.000 νεκρούς της πανδημίας μέχρι την ακρίβεια και τις αθλιότητες στα εργασιακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να θέσει όλη την ατζέντα αναδεικνύοντας την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην αποτυχημένη επιτελική ακινησία του Κυριάκου Μητσοτάκη.


(φωτ.: Γ. Παναγόπουλος/Eurokinissi)

Εστιάζοντας τόσο στην πρόσφατη κακοκαιρία και το επιτελικό χάος, όσο και στα διαρκή ζητήματα της πανδημίας και της ακρίβειας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμαναν επιπλέον και τα ανά τομέα ευθύνης τους θλιβερά αποτέλεσματα της διακυβέρνησης από τη ΝΔ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Αναλυτικότερα μερικές από τις παρεμβάσεις τους:

Αλεξιάδης προς Ν.Δ.: Εμπιστευτείτε τις δημοσκοπήσεις, Εκλογές Τώρα !

Ομιλία του Βουλευτή Β’ Πειραιά Τρύφωνα Αλεξιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά της κυβέρνησης

Μια κουβέντα για όσα ακούσαμε για τις Σέρρες και για τη διαδήλωση. Εγώ θα πω για την πατρίδα μου την Καβάλα, την αγαπημένη μου Καβάλα, και για τη μεγάλη διαδήλωση που έγινε πριν από λίγες ημέρες εκεί και που αποδεικνύει το γιατί καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας.

Σε έναν νομό που πήρατε 42% έγινε μια μεγαλειώδης κινητοποίηση εργαζομένων από την Κόρινθο μέχρι τη Θράκη, απ’ όλη την Ελλάδα, απέναντι στα αντεργατικά σχέδιά σας, απέναντι στη διαπλοκή τοπικών στελεχών σας με μεγάλες εταιρείες, απέναντι στα όσα γίνονται εκεί. Και να δούμε την επόμενη φορά στην Καβάλα πόσους Βουλευτές θα βγάλει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό ήταν μια αναφορά που έπρεπε να γίνει. Ας έρθουμε όμως και σε μια ανάλυση σε όσα έγιναν αυτές τις ημέρες στη Βουλή. Ξέρετε είμαι πάρα πολύ ευτυχής που ομιλώ σε αυτήν την πρόταση δυσπιστίας. Είμαι πολύ ευτυχής για την πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, για την πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα που αποδεικνύει και την πολιτική υπεροχή μας και τη δυνατότητα να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε τον Έλληνα πολίτη. Γιατί εκεί είναι η δική σας πολιτική αποτυχία.

Δεν ξέρω αν είναι ένα μήνυμα ότι αυτήν τη στιγμή στην Αίθουσα είναι μόνο δύο στα κυβερνητικά Έδρανα από τους Υπουργούς σας και λιγότεροι από δέκα Βουλευτές στην Αίθουσα για να υπερασπιστούν την Κυβέρνηση. Σας αναγκάσαμε να υπερασπιστείτε μια κυβέρνηση της αποτυχίας. Σας αναγκάσαμε να εμφανίσετε τα πάντα τέλεια όταν έχουν αγανακτήσει με εσάς και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές σας και όταν έχει γεμίσει το διαδίκτυο με στιχάκια που σας γελοιοποιούν, με αναρτήσεις, με χίλια δύο. Διότι κυκλοφορεί και το ανέκδοτο ότι ευτυχώς που τελείωσε ο Στρατός στην Αττική Οδό και στη Μεσογείων, για να αναλάβει τώρα το Πολεμικό Ναυτικό για τις πλημμύρες. Διότι ακούσαμε με έκπληξη τον αρμόδιο Υπουργό -και μπράβο που το είπε- να λέει ότι δεν υπήρχε καμία εντολή. Αυτά όμως θα τα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα διότι έχουν να διερευνηθούν πάρα πολλά.

Είναι πολύ σωστή η πρόταση που καταθέσαμε διότι καταφέραμε να αναδείξουμε την τεράστια αντίφαση στην οποία βρίσκεστε, από τη μια μεριά μια επικοινωνιακή συγγνώμη υποκρισίας και αλαζονείας, που δεν έπεισε κανέναν, ούτε και δικά σας στελέχη -και μην λέτε για δικά μας στελέχη. Δείτε τι λένε δικά σας στελέχη, δείτε τι λένε Ευρωβουλευτές σας, δείτε το πρόβλημα που έχετε στη Δεξιά πολυκατοικία- τη μεγάλη αντίφαση μεταξύ της επικοινωνιακής συγγνώμης και τη μεγάλη αντίθεση της επίθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ασκεί ένα συνταγματικό δικαίωμα. Δηλαδή τι θέλατε να κάνουμε; Να αυτοπυρποληθούμε στο Σύνταγμα ή να κάνουμε χαρακίρι μέσα στη Βουλή για τη δική σας αποτυχία;

Διάβασα αρκετά αυτό το διάστημα για όσα γραφτήκαν αναλύοντας την κατάσταση και εξηγώντας τη δική σας ανικανότητα και τα χάλια σας. Το πιο σημαντικό κείμενο, το οποίο, το λέω από την αρχή, σωστά έχει κριτική και προς τον ΣΥΡΙΖΑ - πιθανόν θα με μαλώσει ο Πάνος Σκουρλέτης μετά για αυτό, αλλά εγώ θα το διαφημίσω το κείμενο, το οποίο σωστά κάνει κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ - είναι του Γιάννη Τριάντη στο news247.gr με τίτλο «Θα το πληρώσετε ακριβά πεφυσιωμένοι του Μαξίμου». Και επειδή λίγο μπορεί να σας μπερδέψει αυτή η λέξη, το «πεφυσιωμένοι», για εσάς που είστε όλη την ημέρα στις εκκλησίες και διαβάζετε τα ευαγγελικά κείμενα, είναι από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους και η φράση ταιριάζει ακριβώς σε εσάς: «Και υμείς πεφυσιωμένοι εστέ και ουχί μάλλον επενθήσατε». Αυτό ακριβώς εκφράζει την αλαζονεία που κάνετε.

Αναμένω σε επόμενη τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής ή του Συντάγματος να έρθει μία πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία –δεν ξέρω αν θα τη συνυπογράψουν και κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ- για να υπάρχει ένα πιστοποιητικό δημοσκοπήσεων πριν την πρόταση δυσπιστίας διότι ακούμε αυτά τα πρωτοφανή πράγματα εδώ μέσα.

Εγώ το λέω, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, εμπιστευτείτε τις δημοσκοπήσεις, μην φοβάστε. Προχωρήστε σε εκλογές, εμπιστευτείτε τες. Είστε πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά. Δεν έχετε κανένα πρόβλημα.

Εσείς μας λέτε: «Γιατί καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας»; Εγώ θα συνυπογράψω τα όσα με πλήρη πολιτική επάρκεια είπε σήμερα εδώ ο Χάρης Καστανίδης, που για μια φορά ακόμη θα πω ότι αυτά που αναφέρει μέσα στην Αίθουσα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Έδωσε πλήρη πολιτική απάντηση σ’ αυτό το ζήτημα. Αλλά στο ερώτημα γιατί καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας σας λέω το τι μας λένε οι πολίτες. Οι πολίτες δεν μας ρωτούν «γιατί καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας». Οι πολίτες μας ρωτούν: «Γιατί καθυστερήσατε»; Διότι αυτά που έχετε κάνει ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ξεπερνούν κάθε όριο πολιτικής ανοχής.

Εμείς, λοιπόν, το ξαναλέω, δεν αγωνιούμε για τις δημοσκοπήσεις. Δεν έχουμε καμία αγωνία ποιο είναι το δεύτερο ή το τρίτο κόμμα. Εμείς αγωνιζόμαστε να υπάρξει εκείνη η μέγιστη προοδευτική πλειοψηφία που εσάς θα σας βάλει στην αντιπολίτευση. Άρα παράκληση, εμπιστευτείτε τις δημοσκοπήσεις και προχωρήστε σε εκλογές.

Είμαι Βουλευτής Πειραιά και όταν ανεβαίνω σε αυτό το Βήμα για μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορώ να μην αναφερθώ συνοπτικά -και θα το καταθέσω και στα Πρακτικά- για την αποτυχία σας σε πολλούς τομείς στον Πειραιά που επιβάλλουν αυτήν την πρόταση δυσπιστίας. Στον τομέα της Υγείας φέρατε το Κρατικό της Νίκαιας και το Τζάνειο σε απελπιστική κατάσταση. Έχουμε υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας. Στον τομέα της Παιδείας σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα, πλήρη ασυνεννοησία για τα τεστ, αποκλεισμό στην πρόσβαση στα ΑΕΙ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των παιδιών από αυτές τις περιοχές και από τη Δυτική Αττική γενικά. Στον τομέα του Περιβάλλοντος για τον εγκληματικό σχεδιασμό σας σε σχέση με τα σκουπίδια και το τι θέλετε να κάνετε, ειδικά τη Β΄ Πειραιά, με την εκχώρηση -σε αντίθεση με εμάς- με ολιγόχρονη παραχώρηση με ενοίκιο συγκεκριμένων χώρων τη στιγμή που εμείς δίναμε δωρεάν στην αυτοδιοίκηση πάρα πολλούς χώρους, για την ασυδοσία της COSCO με την απόρριψη βυθοκορημάτων με τοξικά υλικά από το Λιμάνι του Πειραιά.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία φράση. Είναι πάρα πολλά. Τα καταθέτω στα Πρακτικά, διότι δεν προλαβαίνω να αναλύσω όλα αυτά για τα οποία οι πολίτες του Πειραιά είναι εναντίον σας. Με τη μεγάλη διαφορά που είχαμε σαν πρώτο, δεύτερο κόμμα, τώρα θα αγωνιστείτε πάρα πολύ στον Πειραιά να κρατήσετε τη θέση του δεύτερου κόμματος.

Τελειώνω μόνο με μία παρατήρηση. Βλέπω εδώ τον Γιάννη Βρούτση, που δεν έχει γνώση μόνο στα ασφαλιστικά ζητήματα, διότι με βάση τη γνώση του στα ασφαλιστικά ζητήματα έβαλε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα όσα λέει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά και δεν κατήργησε τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά τον τροποποίησε. Δεν έχει γνώση μόνο στα ασφαλιστικά. Έχουμε πολιτική διαφωνία, να ξέρετε, πέρα από το ότι ήμασταν στον ίδιο συνδικαλιστικό χώρο. Έχει γνώση και στα φορολογικά.

Κύριε Βρούτση, επειδή αρκετοί Υπουργοί σας, ένας πρωτοκλασάτος κιόλας, δεν θέλω να πω το όνομά του να τον στεναχωρήσω, είπε εδώ την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλλε τριάντα καινούργιους φόρους. Προσέξτε, αυτό να το πει τώρα κανένα στέλεχος σας, κανένας ακραίος, κανένας περίεργος, κανένας ψεκασμένος, να το πει, αλλά επειδή ξέρετε από φορολογική νομοθεσία παράκληση σε συνεργασία με τον κ. Σπανάκη κάντε έναν κατάλογο με τους φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητήστε από αυτόν τον Υπουργό να ανακαλέσει το ψέμα που είπε. Εμένα εάν μου φέρετε κατάλογο με τριάντα φόρους που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτό το Βήμα θα ζητήσω συγνώμη.

Στ. Αραχωβίτης: «Καθαρές κουβέντες: προσφυγή στην κάλπη ΤΩΡΑ!»

Η συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα ανέδειξε την αποτυχία της Kυβέρνησης σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησής της.

Ο  Στ. Αραχωβίτης κατά την ομιλία του περιέγραψε την δυστοπική συγκυρία με τους  23.000 νεκρούς «εν μέσω των συνεπειών της ανεπάρκειάς σας να αντιμετωπίσετε οργανωμένα μια κακοκαιρία που μια βδομάδα τώρα έχει βάλει στον πάγο τον μισό πληθυσμό της χώρας, την ώρα που υψηλά στελέχη της Κυβέρνησης εμφανίζονται υπόλογα και εκβιαζόμενα από θλιβερές τηλεπερσόνες, εν μέσω μιας κρίσης ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα, τα τρόφιμα και τα εφόδια που έχει γονατίσει τους καταναλωτές και ταυτόχρονα απειλεί τη συνέχιση της παραγωγής στην χώρα».

Στη συνέχεια ο βουλευτής περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ο αγροτικός κόσμος και οι ψαράδες. «Οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς δεν βρέθηκαν ποτέ σε τόσο δεινή θέση όσο με τη σημερινή Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ενώ συνεχίζοντας αναρωτήθηκε: «Πως να μην γονατίσουν οι αγρότες από τους λογαριασμούς-φωτιά; Πως θα ποτίσουν οι  ΤΟΕΒ με πενταψήφιους λογαριασμούς;……  Χωρίς νερό και λίπανση, κινδυνεύει η εγχώρια παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα».

Συνεχίζοντας την περιγραφή ο Στ. Αραχωβίτης ανέφερε «Στις ζωοτροφές η αύξηση του κόστους κατά 70% περίπου μέσα στο 2021,  γονατίζει τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα στα νησιά», ενώ στηλίτευσε τις κενού περιεχομένου κυβερνητικές εξαγγελίες, τα ανεπαρκή μέτρα και τις πελατειακές εξυπηρετήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκτινάσσεται το κόστος παραγωγής κι εσείς υπόσχεστε θεραπεία με ασπιρίνες».

«Αφότου διαλύσατε την ΑΤΕ, οι αγρότες δεν διανοούνται να περάσουν ούτε έξω από Τράπεζα» ανέφερε περιγράφοντας την κατάσταση της ρευστότητας του αγροτικού τομέα.  Η πλήρης ανεπάρκεια αντιμετώπισης της χρηματοδότησης καταγράφεται από τη σημερινή κατάσταση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης που καταθέτω στα Πρακτικά. «126 εκατ. ευρώ δάνεια ζητούν οι αγρότες, 4 εκατ. έχετε εγκρίνει. Ποσοστό 3%» συμπλήρωσε.

Με αφορμή το γεγονός ότι η  κακοκαιρία “ΕΛΠΙΔΑ”προκάλεσε σημαντικές ζημιές και στην αγροτική παραγωγή πολλών περιοχών, μεταξύ αυτών και της Λακωνίας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ γιατί 2,5 χρόνια δεν προχώρησε σε  καμία αλλαγή στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ και υπονομεύσε την οικονομική βιωσιμότητά του. Αλλά και για τα αποτελέσματα της πανδημίας σε μια σειρά εμβληματικά προϊόντα, την ελιά, τη σταφίδα το αμπέλι, ο Στ. Αραχωβίτης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την ίδια αδιαφορία.

Η προχειρότητα και οι “φιέστες” στην αντιμετώπιση της νέας ΚΑΠ είχε κατά τον βουλευτή σαν αποτέλεσμα «στις πρώτες 20 μέρες του 2022 να αναγκάζεστε ήδη στις πρώτες αλλαγές στο Στρατηγικό Σχέδιο!» Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στο γεγονός ότι ενώ «οι καταναλωτές ζουν έναν εφιάλτη από τις αυξήσεις στα είδη διατροφής, διαλύσατε τον θεσμό των λαϊκών αγορών που στήριζε την οικονομία κάθε νοικοκυριού».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην πλήρη απροθυμία της Κυβέρνησης να ακούσει όχι μόνο τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας και κατέληξε λέγοντας: «Γι' αυτό καθαρές κουβέντες: προσφυγή στην κάλπη ΤΩΡΑ!»

Γιάννης Μπουρνούς: Nα φύγετε, να ανασάνει ο κόσμος

Παρέμβαση στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε την κυβέρνηση της ΝΔ για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, που πλησιάζει ήδη τις 24.000 νεκρούς, ενώ διανύσαμε ήδη τη χειρότερη εβδομάδα της πανδημίας σε θανάτους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς, είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει το ΕΣΥ κατά το πρώτο κύμα, όταν είχαμε την τύχη αυτό να μη μας επηρεάσει λόγω της σχετικής οικονομικής απομόνωσης της χώρας κατά τη χειμερινή περίοδο. Αντί για ενίσχυση, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε αυτή την τύχη, για να χτίσει το προφίλ του κ. Μητσοτάκη και να μοιράσει εκατομμύρια στα μέσα ενημέρωσης. Για να δώσει 4,9 δις σε απευθείας αναθέσεις και να κάνει πλούσιους τους κομματάρχες - επιχειρηματίες και εργολάβους -προμηθευτές μασκών, ιατρικών υλικών, ιδιοκτήτες ΜΚΟ, δήθεν συμβούλους επικοινωνίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκατέλειψε στην τύχη τους όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, ακόμα και στα ακριτικά νησιά του Νομού Λέσβου, τα οποία έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση τα προορίζει για στρατόπεδα προσφύγων, όπως τόνισε ο Γ. Μπουρνούς. Εν μέσω πανδημίας υπονομεύτηκε ακόμα και η λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης προς όφελος των ιδιωτών, ενώ αποκλείονται από τη συνταγογράφηση σε ιδιώτες οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.
«Η κυβέρνηση έκανε επικοινωνία και τάιζε φίλους της», τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, «την ώρα που χιλιάδες αργοπέθαιναν διασωληνωμένοι σε ράντζα». Κι ενώ η χώρα παραμένει επί ένα χρόνο πάνω από τον μέσο όρο θανάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ξεπερνώντας σε θανάτους όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η κυβέρνηση ανακοινώνει κάθε λίγο, κυνικά, το τέλος της πανδημίας. Η κυβέρνηση ρίχνει, πολύ βολικά, το φταίξιμο στην έλλειψη ατομικής ευθύνης, ενώ η δημόσια υγεία είναι συλλογική ευθύνη και συλλογική προσπάθεια, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς.
Μια κυβέρνηση που εκβιάζεται ακόμα κι από τον Φουρθιώτη, παρακολουθεί τις καταστροφές τη μια μετά την άλλη - από τις πλημμύρες του «Ιανού» και το χάος της «Μήδειας» ως την αχανή καταστροφή στην Εύβοια και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους από τα χιόνια στην Αθήνα - να γελοιοποιούν το επιτελικό της κράτος, όχι μόνο λόγω ανικανότητας, αλλά και λόγω αδιαφορίας για τον απλό κόσμο.
Την ίδια αδιαφορία βλέπουμε στη στάση της κυβέρνησης για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, αλλά και τις τοπικές οικονομίες των νησιών, όπου επιπλέον, οι υπέρογκες αυξήσεις στα αγροεφόδια, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα, τις μεταφορές, έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Νομού Λέσβου και των άλλων νησιών. Απέναντι σε μια τέτοια απελπιστική κατάσταση, οι «επιτελικοί άριστοι», τορπιλίζουν μια εμβληματική πολιτική νησιωτικότητας, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο.
Ο Γ. Μπουρνούς επισήμανε τον επερχόμενο κίνδυνο για νέα λιτότητα από την επαναφορά των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας.  Αλλά και τη διαφαινόμενη απόρριψη του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και της πιθανότητας αναλογικού διαμοιρασμού προσφύγων, από εκείνες ακριβώς τις κυβερνήσεις, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξυπηρετεί εθελόδουλα με την προσφυγική της πολιτική στα νησιά μας.
«Αποτύχατε» τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, «γιατί φτάσατε στο σημείο να πιστεύετε κι εσείς οι ίδιοι τα παραμύθια που σας έφτιαχναν οι επικοινωνιολόγοι σας. Γιατί ο πρωθυπουργός είναι γυμνός και νομίζει τον εαυτό του ντυμένο βασιλιά. Θέλετε να μείνετε για να κατασπαράξετε τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάπτυξης  με τους κολλητούς σας. Αλλά θα φύγετε, για να ζήσουν κι οι υπόλοιποι, για να ανασάνει ο κόσμος, για να μη ξεπαγιάζει, για να μη φοβάται για το μέλλον των παιδιών του».
Και πρόσθεσε, κλείνοντας: «Είστε μια κυβέρνηση σε παράνοια, μεθυσμένοι από την πρόσβασή σας στο δημόσιο χρήμα, που ταϊζετε τον υπόκοσμο και προσποιείστε ότι διοικείτε, κοροϊδεύοντας αλαζονικά ή διώκοντας μέχρι εξόντωσης όποιον σας ζητάει λογαριασμό για το μεγάλο φαγοπότι.
Έχουμε ιστορικό καθήκον να απαλλάξουμε τη χώρα μας από αυτόν τον εγκληματικό και κυνικό θίασο επικίνδυνων πολιτικών απατεώνων. Και θα το επιτελέσουμε αυτό το καθήκον».

Ολ. Τελιγιορίδου: Για τίποτε δεν αναλαμβάνετε καμία ευθύνη γιατί είστε η πιο ανεύθυνη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά

«Σας ευχαριστώ κύριε πρόεδρε.

Κύριε Παππά, λίγο πιο σεμνά και λίγο πιο συγκρατημένα και με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για το τι περνάνε
οι πολίτες τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία, με την ακρίβεια, με την ταλαιπωρία στα καιρικά φαινόμενα. Αλλά δε θα περίμενα από εσάς να καταλάβετε πώς ταλαιπωρήθηκαν οι πολίτες στην Αττική οδό, στη Μαραθώνος, στην Κατεχάκη, στην Κηφισίας γιατί εσείς
ούτως ή άλλως ακόμη και την προεκλογική σας εκστρατεία την κάνατε με ελικόπτερο από νησί σε νησί.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας-ένας οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έρχονται σε αυτό το βήμα και
λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής γιατί γνωρίζει ότι δε θα μπορέσει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Και φυσικά το γνωρίζουμε. Και το γνωρίζετε κι εσείς. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι δε θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με
την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και θα είναι κυβέρνηση γιατί και αποτύχατε και αποκαλυφθήκατε.


Λέγατε προεκλογικά: «μεταρρυθμίζουμε το κράτος, ώστε να είναι ισχυρό με ρόλο επιτελικό και ρυθμιστικό».
Αποκαλυφθήκατε. Το επιτελικό σας κράτος έχει απόλυτη έλλειψη συντονισμού  και οδήγησε σε επιτελικό μπάχαλο και παράλυση του κρατικού μηχανισμού σε κάθε κρίση.


Λέγατε προεκλογικά: «θα επενδύσουμε στην ενέργεια, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, 50.000 νέες
θέσεις θα κάνουμε στο Ελληνικό». Αποκαλυφθήκατε. Γονατογράφημα του Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2019 στο συνέδριο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που οδηγεί 30.000 εργαζόμενους στον ευρύτερο κύκλο εργασιών της ΔΕΗ στην ανεργία. Για τις 50.000 θέσεις στο
Ελληνικό είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της κυβέρνησής σας.


Λέγατε προεκλογικά: «θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης
του ΑΕΠ». Ακόμα το περιμένουμε.


«Στηρίζουμε», λέγατε, «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Αποκαλυφθήκατε. 50 εκατομμύρια λιγότερα στον προϋπολογισμό
για τα ΑμεΑ, κατάργηση 13ου μισθού, καταστροφή για χιλιάδες πολίτες με τον πτωχευτικό σας νόμο, που είχατε και το πολιτικό θράσος να παρουσιάζετε ως δεύτερη ευκαιρία, που αίρει ακόμη και την προστασία της πρώτης κατοικίας.


Λεγάτε: «ενισχύουμε τα νοσοκομεία». 3.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία από το 2019, προ πανδημίας.
Όλα αυτά είναι στο προεκλογικό σας πρόγραμμα και είναι εντός εισαγωγικών.


Λέγατε: «αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα». Αποκαλυφθήκατε. 40.000 νέοι έξω από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά
Ιδρύματα. Σχολικές τάξεις στοιβαγμένων παιδιών εν μέσω υγειονομικής κρίσης.


Λέγατε προεκλογικά: «διασφαλίζουμε το εισόδημα των αγροτών». Ρωτήστε τους γιατί κινητοποιούνται. Γιατί
τους έχετε οδηγήσει σε απόγνωση. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς, δεν βρέθηκαν ποτέ σε πιο δύσκολη θέση απ’ ότι τώρα με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυξήσεις στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος τρεις φορές πάνω. Εκτίναξη των τιμών σε λιπάσματα,
φάρμακα, ζωοτροφές, αγροεφόδια. Θέτετε σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια, την επισιτιστική επάρκεια. Θέτετε τους αγρότες στη φτώχεια, την ύπαιθρο στον μαρασμό, τους καταναλωτές σε αδυναμία αγοράς προϊόντων πρώτης ανάγκης. Πλήρης ανικανότητα. Αφήσατε τον
αγροτικό κόσμο απροστάτευτο, απλήρωτο, χωρίς ρευστότητα και με συνεχείς κοροϊδίες.


Έχετε απόλυτη έλλειψη κατανόησης. Αφήσατε τα αγροτικά δάνεια της πρώην Αγροτικής στους αετονύχηδες των
ξένων funds και έχουν αρχίσει κατασχέσεις στις αγροτικές περιουσίες.


Αδυνατείτε να καταθέσετε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ.
Το καταθέσατε πριν λίγες μέρες και τώρα από βδομάδα σε βδομάδα το αναθεωρείτε. Γιατί βλέπετε τα λάθη σας. Όσο βέβαια για το πόρισμα από την ανάθεση που κάνατε στην Παγκόσμια Τράπεζα για την ύπαρξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, εκείνο το SPARTA - από τίτλους
πάτε καλά - ακόμη το περιμένουμε και ας έχει πληρωθεί από τον ελληνικό λαό και τον Έλληνα φορολογούμενο 1 εκατομμύριο ευρώ.


Το μόνο που σας νοιάζει είναι πώς θα βάλετε ιδιώτες να αξιοποιήσουν την περιουσία των Συνεταιρισμών -
συνεταιριστικός νόμος - πώς θα βρείτε να βάλετε ιδιώτες στην αγροτική ασφάλιση - δεν το καταφέρατε ακόμη - και πώς με το ταμείο ανάκαμψης θα βάλετε μέσω ΣΔΙΤ ιδιώτες να αξιοποιήσουν αγροτικές υποδομές σε αρδευτικά, φράγματα και αντιπλημμυρικά.


Εξάλλου, η κατάσταση στην Αττική Οδό έδειξε το πόσο καλή και άριστη ήταν η διαχείριση των ιδιωτών και
θα το βάλετε και στον αγροτικό τομέα. Το περίφημο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» που σημαίνει το τέλος στο φθηνό ύδωρ για τους αγρότες, τελεία και παύλα. 


Αυτά και τόσα άλλα ήταν τα ψέματά σας. Εξακολουθείτε, όμως, να αντλείτε μια αισιοδοξία  από μία πλασματική
εικονική πραγματικότητα. Και θριαμβολογείτε για τις μακάβριες πρωτιές στη χώρα γιατί δεν έχετε εσείς ευθύνη. Θριαμβολογείτε για την έκρηξη της ακρίβειας. Στην πρώτη περίπτωση φταίνε οι πολίτες. Στη έκρηξη της ακρίβειας την ευθύνη έχουν  οι  διεθνείς συνθήκες.
Θριαμβολογείτε για την πλημμυρισμένη Καρδίτσα, την καμένη Εύβοια, την παγωμένη Αττική. Εδώ ευθύνη έχει «ο κακός μας ο καιρός». Μόνο εσείς δεν φταίτε.


Και μόλις βρίσκετε τα σκούρα, θυμάστε το Μάτι. Γιατί δεν θυμάστε και την Ηλεία του 2007; Ποιος ήτανε
τότε εκεί κυβέρνηση; Ποιος ήτανε πρόεδρος στην επιτροπή περιβάλλοντος σε εκείνη τη Βουλή; Μήπως ο σημερινός Πρωθυπουργός;


Εγώ, όμως, σας πιστεύω.  Δεν έχετε καμία ευθύνη. Και δεν έχετε καμία ευθύνη γιατί είστε μια ανεύθυνη
κυβέρνηση. Γι’ αυτό την ευθύνη την αναλαμβάνουμε εμείς. Και ζητάμε εκλογές εδώ και τώρα για να φύγει η πιο ανεύθυνη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση και να σταματήσει η καταστροφική πορεία για τον λαό μας και τον τόπο μας. Ευχαριστώ».

Κώστας Μπάρκας: Η οικονομική κρίση είναι παρούσα, η κρίση της πανδημίας είναι παρούσα, η ενεργειακή κρίση κρίση είναι παρούσα. Απόντες είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε, γιατί ήταν απαίτηση της κοινωνίας, μιας κοινωνίας στην οποία και εσείς ενδεχομένως να προσπαθείτε να ζείτε, αλλά είναι δεδομένο ότι της έχετε γυρίσει την πλάτη.

Η οικονομική κρίση είναι εδώ, παρούσα. Η κρίση της πανδημίας, η κρίση υγείας είναι εδώ, παρούσα. Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ, παρούσα. Η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον οποίο εσείς αναφέρεστε μονίμως, δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να μπορέσουν να περισώσουν οτιδήποτε αν μπορεί να περισωθεί από τη συνεχή φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Είναι μια κοινωνία που νιώθει απολύτως μόνη της στην κρίση, μόνη της απέναντι στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων, διότι δεν έχει κανέναν, μα κανέναν να στηριχθεί.

Μια κοινωνία, κοινωνικές ομάδες οι οποίες αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε μια οικονομική δίνη, κοινωνική δίνη. Φοβούνται οι άνθρωποι να ζήσουν, ακριβώς γιατί εσείς δεν κάνετε απολύτως τίποτα. Το μόνο που έχετε κάνει είναι να εργαλειοποιείτε την πανδημία, αναφερόμενοι όποτε εσείς νομίζετε στους επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Εδώ και έναν χρόνο το «πράσινο μίλι», το τελευταίο μίλι του κ. Μητσοτάκη έχει κοστίσει πάνω από 17 χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες ζωών. Δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα για να θωρακίσετε τη δημόσια υγεία. Καθημερινά έχουμε εκατοντάδες συνανθρώπων μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους. Γιατί πίσω από κάθε άνθρωπο που χάνει τη ζωή του υπάρχουν οικογένειες. Και δυστυχώς ο θίασος αυτός εκκρίνει σήψη και δυσοσμία, τη στιγμή που το δεξί χέρι του επικεφαλής της Κυβέρνησης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο εσείς αναζητείτε να αναφέρετε στις ομιλίες σας λες και θα σας αναβαθμίσει αυτό, το δεξί του χέρι έχει απευθείας συνομιλίες με έναν υπόδικο -δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω τι δουλειά κάνει αυτός-  και αντάλλασσαν μηνύματα αβροφροσύνης. Όταν ο κ. Γεραπετρίτης αρνιόταν την οποιαδήποτε σχέση με τον υπόδικο αυτό -όλες και όλοι τον γνωρίζετε, αλλά ντρέπεστε να το πείτε εδώ αυτό, ότι το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού συνομιλούσε με την έναν υπόδικο, ντρέπεστε- αυτή είναι η σήψη την οποία κυοφορείτε, την οποία κυκλοφορείτε σε όλη τη χώρα. Είστε αυτοί λοιπόν, αυτός ο θίασος των ανθρώπων οι οποίοι συνομιλείτε με υπόδικους οι οποίοι έχουν διάφορα πράγματα στον νου τους.

Και κάτι τελευταίο. Ναι, έχουμε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, διότι εμείς είμαστε με την κοινωνία, εμείς είμαστε με τους πολλούς. Εσείς είστε με τους λίγους, τους φίλους σας, αυτούς τους οποίους χρηματοδοτείτε. Είμαστε με την κοινωνία. Προφανώς και έχουμε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. Συνεχίστε λοιπόν να συνομιλείτε με υπόδικους, συνεχίστε να υπερασπίζεστε τη σήψη του Μαξίμου. Εμείς και η κοινωνία σάς γυρίζουμε την πλάτη. Και βεβαίως είμαστε έτοιμοι όποτε εσείς το θελήσετε -κανέναν φόβο δεν έχουμε- να γίνουν εκλογές έτσι ώστε να προκύψει μια προοδευτική αριστερή διακυβέρνηση, ώστε η πλειοψηφία της κοινωνίας να αποκτήσει πλέον όσα απαιτούνται, να αποκτήσει βοήθεια στα προβλήματά της.

Χρ. Γιαννούλης: Έχουν μετατρέψει την πολιτική σε ριάλιτι με έπαθλο της εξουσία

«Η αντιΣΥΡΙΖΑ υστερία κοινό χαρακτηριστικό των ομιλιών των βουλευτών και υπουργών της ΝΔ, που δεν χάνουν αφορμή για να αποθεώσουν την προσχηματική συγνώμη Μητσοτάκη.

Είναι οι ίδιοι  που ουδέποτε απολογήθηκαν στον ελληνικό λαό για τη χρεοκοπία του 2009, για τη φτωχοποίηση το 2014, για τα άδεια ταμεία που άφησαν οδηγώντας τη χώρα στο γκρεμό,

Έκθετος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που ελάμβανε με sms οδηγίες από τον υπόδικο Μένιο Φουρθιώτη για νομοθετικό έργο και διευθέτηση υποθέσεων του.

Έχουν επιλέξει η πολιτική να θυμίζει ριάλιτι, με τακτικισμούς και κολπάκια με έπαθλο την εξουσία.  Το έπαθλο όμως για την κοινωνία είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανάπτυξη, η ισονομία και η προκοπή. Αυτό το έπαθλο ως επιδίωξη προβάλει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για προσφυγή στις καλπες».

Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βουλιάζει στο χάος της ανικανότητάς της

«Κύριοι Υπουργοί,

θα περίμενα πιο ουσιαστικές απαντήσεις, ειδικά για τη διαχείριση της τελευταίας κρίσης.  Φτάνει πια η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και του συμβαίνουν και σε άλλες χώρες.  Όπως περίμενα από σας μια ενημέρωση για το συντονισμό και τα μέτρα που πάρθηκαν στη κρίσιμη σύσκεψη.

Δεν το κάνατε γιατί δεν μπορείτε να δεχτείτε ότι τα επιτελικά σας στελέχη προκάλεσαν τέτοια αποτελέσματα. Το απόλυτο χάος. Τραγικό και επικίνδυνο για τους πολίτες της χώρας μας.

Γιατί κ. και κ. συνάδελφοι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπηρετεί μόνο ένα σκοπό, την τοποθέτηση στο κέντρο του επικοινωνιακού κάδρου, μίας μόνο αρχής: του Πρωθυπουργού.

Ενός πρωθυπουργού που είναι άφαντος, προστατευμένος από την κριτική, στην οποία, αν ποτέ εκτεθεί, αντιδρά ωσάν αλάθητος και εντέλει πολιτικά ανεύθυνος.

Οι συγγνώμες του κύριου Μητσοτάκη δεν πηγάζουν από αίσθηση καθήκοντος για ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Γιατί πρωτίστως, η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι πολιτική.
Ειδικά στη διαχείριση της πανδημίας η κατάσταση είναι τραγική, με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ενώ οι εκκλήσεις των γιατρών για ενίσχυση του ΕΣΥ έχουν γίνει πλέον φωνές απόγνωσης. Είναι μεγάλο αγκάθι για την εικόνα του κ. Μητσοτάκη το ότι είχε στα χέρια του τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα.

Την ίδια ώρα απελπισμένοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι γονείς να επωμίζονται τεράστια κόστη και μαθητές να στοιβάζονται σε παγωμένα σχολεία.

Κ.κ. συνάδελφοι δεν ξεχνούν οι εργαζόμενοι την αντεργατική νομοθεσία Χατζηδάκη. Ούτε ξεχνούν οι γονείς των παιδιών που ασθενούν με covid την τροπολογία για τη μείωση των αποδοχών τους .

Η ακρίβεια έχει καθηλώσει τους καταναλωτές κι εσείς ούτε την αγορά των τροφίμων δεν μπορείτε να ελέγξετε, όταν μπορούσατε για παράδειγμα να περιορίσετε την ασυδοσία των καρτέλ και των σούπερ μάρκετ με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερών που εμείς θεσπίσαμε για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.

Η καθολική αποτυχία της κυβέρνησης είναι πια σε πρωτοφανές επίπεδο. Άκουσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να αναφέρεται με ανακρίβειες σε ζητήματα του αγροτικού χώρου. Λόγω χρόνου θα σταθώ μόνο σε ένα, το κορυφαίο, τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Παραλάβαμε το 2015 1,3 δις πρόστιμα εξ αιτίας της κακής διαχείρισης που έκαναν οι δικές σας κυβερνήσεις στις ενισχύσεις της κτηνοτροφίας και άλλο 1,2 δις καταλογισμούς για τους συνεταιρισμούς. Όχι μόνο τα σταματήσαμε αλλά και μετά από δικές μας προσπάθειες  έχουν ήδη επιστραφεί 500 εκατ. (θα επιστραφούν κι άλλα) και οι καταλογισμοί έχουν μειωθεί στο μισό.

Παράλληλα βέβαια βάλαμε και τάξη στο χρόνο πληρωμών. Δυστυχώς αυτό που επικρατεί σήμερα στις πληρωμές είναι ένα χάος που ενδέχεται να βάλει ξανά τη χώρα μας σε νέες περιπέτειες.

Κι αφού οι εικόνες, είναι αυτές που απασχολούν τους επικοινωνιολόγους της, κανείς δεν ξεχνά, την εικόνα της κυρίας, που λυγίζει βλέποντας τη φωτιά να φτάνει στο σπίτι της στις Γούβες της Βόρειας Εύβοιας.

Κανείς δεν ξεχνά την εικόνα των εγκλωβισμένων σε λεωφορείο στην παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος, να βγαίνουν σχεδόν κολυμπώντας για να μην πνιγούν.

Κανείς δεν ξεχνά τα ακινητοποιημένα οχήματα στην Αττική Οδό αλλά και την απόγνωση των οδηγών στη Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στη Μαραθώνος.

Όταν η πατρίδα μου, η Βόρεια Εύβοια, καταστράφηκε ολοσχερώς, ο κ. Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Ιστιαία, 4 μήνες μετά, για να παραστεί στην επανάληψη μιας φιέστας που για τρίτη φορά είχε οργανωθεί στην περιοχή με σκηνοθέτη τον κ Μπένο.

Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν συναντήθηκε με τους κατοίκους, αλλά και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ασχοληθεί με το μεγάλο πρόβλημα που έχουν, την εξασφάλιση της επιβίωσής τους, στον τόπο τους.

Μάλιστα συνοδευόταν από το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, από το οποίο τις μέρες της φωτιάς δεν βρέθηκε ούτε ένας να απαντήσει στα καταιγιστικά τηλεφωνήματα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.

Καιγόμαστε, μας εγκαταλείψατε, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανερυθρίαστα δήλωνε ότι “δεν παρακολουθούσε και πολύ” το πύρινο μέτωπο της Εύβοιας.

Τι πιο βάναυσα απογυμνωμένο από κάθε πολιτική ευαισθησία, από την παραδοχή αυτή;

Ειδικά στην Εύβοια, η ανοργανωσιά και το χάος ήταν τέτοια που, ενώ η φωτιά ξεκίνησε σε συνθήκες πλήρους άπνοιας και ευχερούς προσβασιμότητας, έφτασε μετά από εννέα μέρες να σβήσει στη θάλασσα, διασχίζοντας κάθετα το νησί, από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο και πάλι πίσω, κατακαίοντας ό,τι ελάχιστο είχε απομείνει.

Και δυστυχώς η ανικανότητα του αποκαλούμενου από εσάς συνάδελφοι της Ν.Δ. “επιτελικού κράτους” στις επόμενες κρίσεις, επιβεβαιώθηκε πλήρως. Ο πολυδιαφημισμένος, πανέτοιμος κρατικός μηχανισμός όχι μόνο δεν ήταν έτοιμος, αλλά και κατέρρευσε παταγωδώς.

Δε γίνεται, κάθε φορά που αντιμετωπίζει η χώρα μας ένα πρόβλημα, να χαρακτηρίζεται ως πρωτοφανής κρίση που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανέναν τρόπο.

Εδώ που έχουμε φτάσει η μόνη πρωτοφανής είναι η δυσβάσταχτη καθημερινότητα, στην οποία έχει υποβάλει την ελληνική κοινωνία αυτή η κυβέρνησή σας .

Γ. Δραγασάκης - Πρόταση δυσπιστίας: Γιατί τώρα

 Η πρόταση δυσπιστίας δεν έχει καμία σχέση με τα σενάρια και τις αναλύσεις που προβάλλονται από τη κυβέρνηση και μερίδα των φιλοκυβερνητικών Μέσων ενημέρωσης. 

Η πρόταση δυσπιστίας δεν υπηρετεί σκοπιμότητες. Υπηρετεί ανάγκες της κοινωνίας,  είναι πράξη πολιτικής δημοκρατικής ευθύνης.

Η ίδια ευθύνη που έκανε  τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  να διατυπώνει πριν από δυο χρόνια  προτάσεις συνεργασίας για τη αντιμετώπιση της πανδημίας, τον κάνει σήμερα να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας.

Έχουμε χρέος να προειδοποιήσουμε και να καλέσουμε τον λαό να βάλει τέλος σε μια ανίκανη κυβέρνηση και σε μια επικίνδυνη για την κοινωνία πολιτική.

Έχουμε χρέος  να αποτρέψουμε τα χειρότερα, και να αναζητήσουμε δημοκρατική διέξοδο στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Γι αυτό και η πρωτοβουλία μας, βρήκε απήχηση στην κοινωνία και σε όλη την αντιπολίτευση. Και αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν όλοι εκείνοι οι σεναριογράφοι, αν  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρούσε τώρα σε αυτό το ώριμο και αναγκαίο βήμα;

Πρωτοβουλία-ανταπόκριση στο κοινό αίσθημα

 

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα ενόχλησε ακριβώς γιατί είναι πλήρως εναρμονισμένη με το κοινό αίσθημα. Αίσθημα που αρχίζει από την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια και φτάνει έως την οργή και την αγανάκτηση.

Είναι η μομφή της κοινωνίας για την οικτρή αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα:

·         Στο μέτωπο της  πανδημίας με τους 23.000 και πλέον  θανάτους, τους περισσότερους αναλογικά με τον πληθυσμό σε όλη την Ευρώπη. 

·         Στο μέτωπο της   ακρίβειας με την τιμή του ρεύματος να είναι η πιο ακριβή σε όλη την Ευρώπη. 

·         Στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών με αποκορύφωνα την πλήρη αποτυχία στην αντιμετώπιση του τελευταίου ισχυρού, αλλά όχι απρόβλεπτου χιονιά.

·         Στο μέτωπο των δικαιωμάτων και τη λειτουργία της δημοκρατίας με τη πρωτοφανή αδιαφάνεια και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση προσφεύγει  στον αυταρχισμό και  στη καταστολή.

Μομφή για το παρόν, προειδοποίηση για το μέλλον

Η πρόταση δυσπιστίας   δεν  αποτελεί μόνο την αναγκαία  μομφή για ό,τι έχει ήδη συμβεί. Αποτελεί και μια ηχηρή προειδοποίηση για το μέλλον. Κι εδώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα προβλήματα του αύριο δεν θα είναι μια γραμμική προέκταση των προβλημάτων του σήμερα. Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και συχνά εκθετικές. Διότι ζούμε  μια εποχή πολλαπλών κρίσεων που εκφράζουν την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Τα προβλήματα επιβάλλουν υψηλά επίπεδα εγρήγορσης και σχεδιασμού και ένα  κλίμα  πολιτικού διαλόγου που αυτή η κυβέρνηση διαρκώς δυναμιτίζει. 

Και αυτό είναι ανάγκη της χώρας, απαίτηση της κοινωνίας και όχι μια θέση στενά κομματική. Αφορούν, οι προκλήσεις αυτές, όχι μόνο τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τις  κοινωνικές και τις οικονομικές.  Έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι μέσα σε αυτή τη γενική ρευστότητα,  «ροκανίζοντας» το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης και ένα ακόμη ΕΣΠΑ θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ασφαλές μέλλον.

Ο χιονιάς τελειώνει αλλά, η κλιματική κρίση προειδοποιεί ότι, χιονιάδες και άλλα φυσικά φαινόμενα θα ακολουθήσουν πιο συχνά και πιο έντονα. Αυτή η πανδημία θα τελειώσει. Αλλά οι ειδήμονες προειδοποιούν πως οι επόμενες μπορεί να είναι χειρότερες. Το κύμα ακρίβειας ήρθε για να μείνει. Και πυροδοτεί ήδη ένα νέο κύκλο λιτότητας και φτωχοποίησης, που απειλεί,  όχι μόνο τα πιο ευάλωτα, αλλά  και τα μεσαία στρώματα. Και ο  Πρωθυπουργός παραπλανά, εξαγγέλλοντας μάταια  κάθε τόσο το τέλος  της ακρίβειας.

Δύναμης καταστροφής η σημερινή κυβέρνηση

Η κυβέρνηση δεν δημιουργεί αλλά ακυρώνει και καταστρέφει ό,τι παρέλαβε:

·         Εγκατέλειψε τη προηγούμενη αναπτυξιακή στρατηγική που αποσκοπούσε στη παραγωγική αναβάθμιση της οικονομίας και σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και την αντικατέστησε με νεοφιλελεύθερες πολιτικές που διευρύνουν την ανασφάλεια και τις ανισότητες.

·         Εγκατέλειψε τα πορίσματα επιστημόνων διεθνούς κύρους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τα βήματα που είχαν γίνει  για μια ισχυρή και σύγχρονη πολιτική προστασία και τα αντικατέστησε με το «χάος των άριστων»

·         Εγκατέλειψε το διαμορφωμένο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και εξάγγειλε χωρίς μελέτη, ανεύθυνα, τον άμεσο παροπλισμό των λιγνιτικών μονάδων. Και τώρα πληρώνουμε τις συνέπειες.

·         Εγκατέλειψε το σχεδιασμό για τον ΑΔΜΗΕ και προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις δείχνοντας πως  ακόμη δεν έχει αντιληφθεί ότι σε  κρίσιμους τομείς, όπως είναι η ενέργεια,  η δημόσια παρουσία  είναι  προϋπόθεση ασφάλειας, ότι το αποτελεσματικό δημοκρατικό,  κοινωνικό και αναπτυξιακό  κράτος είναι προϋπόθεση ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής.

 Ανεμελιά, αλαζονεία, ταξικότητα, μεροληψία

Πιστεύει κανείς πως αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα αύριο; Αυτή η  κυβέρνηση δεν επέδειξε  καμία θέληση ή ικανότητα μάθησης. Δεν αναγνωρίζει  καν τα προβλήματα. Αρνείται την όποια κριτική, προστατευμένη στη γυάλινη επικοινωνιακή σφαίρα της.

Κάθε μέρα η πολιτική της γίνεται πιο ταξική, πιο μεροληπτική και η στάση της γίνεται  πιο αλαζονική πιο ανέμελη, αδιάφορη. Και αυτό το μετέδωσε παντού. Έγινε το πνεύμα και το νεύμα του κράτους. Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν οι τόσες ανεπάρκειες και προκλητικές συμπεριφορές, σε όλα τα επίπεδα από το Μαξίμου, ως τα  υπουργεία και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η χώρα χρειάζεται νέα αρχή

Χρειάζεται να μπει ένα τέλος στην πολιτική που γεννά ανασφάλεια, όχι μόνο στους πιο ευάλωτους, αλλά και στην πραγματική μεσαία τάξη. Στην πολιτική που καθηλώνει τους μισθούς, αφήνει απροστάτευτο το εισόδημα από την ακρίβεια, αποδιοργανώνει το κράτος, μεταφέρει τον πλούτο στους ισχυρούς και διαμορφώνει συνθήκες στεγαστικής κρίσης στους νέους και τις οικογένειες.

Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή. Με οδηγό τις ανάγκες της κοινωνίας, πίστη στις δυνατότητές μας να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος,  και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολλών. Και αυτό προϋποθέτει, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Προϋποθέτει πολιτική αλλαγή και μια νέα αρχή.

Π. Σκουρλέτης στη Βουλή: Ασυγχώρητη η κυβέρνηση για το ότι είμαστε «πρωταθλητές» σε απώλειες ζωών από την πανδημία

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, επεσήμανε:

Κύριε υπουργέ, ειλικρινά δεν περίμενα να υπερασπιστείτε κι εσείς τον κ. Φουρθιώτη, δεν ξέρω τι υπηρεσίες παρέχει και σ’ εσάς, στα θέματά σας όμως, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ως κυβέρνηση δεν είναι προτεραιότητά σας η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Έχει φανεί πια, εδώ και 22 μήνες. Αν μπορούσε κάποιος, κάτι να δικαιολογήσει στην αρχή της πανδημίας, ήταν ότι αιφνιδιαστήκατε, όμως, 22 μήνες μετά είστε αδικαιολόγητοι. Αδιόρθωτοι!

Είναι ένα θέμα αστοχίας; Δεν είστε ικανοί; Όχι. Είστε απόλυτα ικανοί να μη στηρίζετε το δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή είναι δημόσιο. Πως αποδεικνύεται αυτό; Παρά τα τρικ γύρω από τις ΜΕΘ, - διότι υπολογίζετε ως δικές σας ΜΕΘ αυτές που προϋπήρχαν, τις εν δυνάμει του ιδιωτικού τομέα και τις στρατιωτικές-, είναι πολύ λιγότερες αυτές που δημιουργήσατε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κάποιες από τις οποίες τις έχετε και μη στελεχωμένες. Εάν πραγματικά νοιαζόσασταν για το σύστημα υγείας θα είχατε αποφασίσει, στον Προϋπολογισμό που καταθέσατε, έστω να μη μειώνατε τα ποσά για την υγεία και να αυξάνατε τους μισθούς των γιατρών. Να βάζατε τους γιατρούς της πρώτης γραμμής και τους νοσοκομειακούς στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, να συνταγογραφούσατε τα τεστ. Δεν το κάνατε. Γιατί; Γιατί προκρίνετε και πάλι την ιδιωτική κερδοσκοπία.

Αυτά δεν είναι κάποιες αίωλες κριτικές, πατούν στην πραγματικότητα.  Εάν είχατε κάνει αυτά που σας λέει ο κ. Τσιόδρας, 35% λιγότεροι θα ήταν οι θάνατοι;  Κι επιμένετε εδώ, -πραγματικά δεν μπορεί κανείς να το διανοηθεί, δεν είναι σεβασμός σε αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους- να μας παρουσιάζετε τον μέσο όρο από την αρχή, όταν η πανδημία ήταν στο Μπέργκαμο και είχαμε έναν και δύο νεκρούς την ημέρα. Να βγάζετε τον μέσο όρο και να αγνοείτε ότι τους τελευταίους, πολλούς μήνες, είμαστε «πρωταθλητές», πρώτοι, δεύτεροι, τρίτοι, σε απώλειες ζωών από την πανδημία. Γι’ αυτό είστε ασυγχώρητοι!

Επειδή πιστεύω ότι δεν θα πράττατε διαφορετικά, είστε εμμονικοί, νεοφιλελεύθεροι, θέλω να σας θέσω ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Πως μπορείτε και προκρίνετε τα ιδιωτικά συμφέροντα και στην περίπτωση των παιδιών; Αναφέρομαι στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Θα δεχθείτε την εισήγηση της 1ης ΥΠΕ -πρέπει να εγκριθεί από εσάς- που θα επαναφέρει το νοσοκομείο σε πλήρη εφημερία; Ή θα δουλεύετε για τα ιδιωτικά, παιδιατρικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής; Τουλάχιστον στα παιδιά όχι τόση αναλγησία.

Παίρνοντας στη συνέχεια και πάλι τον  λόγο, επί προσωπικού, αφού είχε προηγηθεί νέα τοποθέτηση του κ. Πλεύρη, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε: Παίρνω τον λόγο επί προσωπικού, διότι για τα θέματα της υγείας δεν απαντήσατε τίποτα σε σχέση με τις επιλογές σας, το γνωρίζουν πλέον όλοι και ως προς αυτό το ζήτημα είστε μια απομονωμένη, από την κοινωνία, κυβέρνηση.

Για το συγκεκριμένο που είπατε. Όταν ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι από αυτούς οι οποίοι μπορούν και να μη ασκήσουν την πολιτική για να ζήσουν, είπα ότι ίσως  ο πρώτος στον οποίο αναφέρεται είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εσείς όμως, αναπαράξατε διάφορα ακροδεξιά «τρολ» -η σχέση σας με την Ακροδεξιά είναι γνωστή κ. Πλεύρη και η διαδρομή σας- αναπαράξατε διάφορα ακροδεξιά «τρολ» που αναφέρονται σε μένα και στα στελέχη μας. Εγώ στη ζωή μου έζησα με τη δική δουλειά κι αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αφήστε, λοιπόν, αυτού του είδους τη λάσπη και αν θέλετε να συγκριθούμε, να βάλουμε κάτω τον δικό μου μέσο όρο των ενσήμων, με αυτόν -βάζουμε και τον πρωθυπουργό που έχει πάρα πολύ λίγα- της κυβέρνησης και των υπουργών σας. Να δούμε, τελικά, τι γίνεται. Να δούμε ποια είναι η αλήθεια. Αυτού του είδους την αντιπαράθεση επιλέξατε εσείς να την κάνετε και γι’ αυτό σας απαντώ με τον ίδιο τρόπο.

Από εκεί και έπειτα, δεν μου απαντήσατε για το θέμα του Παίδων, τι θα κάνετε. Δεν μου απαντήσατε, θα αποδεχτείτε την εισήγηση; Γιατί αν γίνει αυτό είναι μια νίκη των υγειονομικών, οι οποίοι έδωσαν μια μάχη με τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμπαράσταση της κοινωνίας. Και άλλες μάχες θα κερδίσουμε και θα δείτε πολύ σύντομα ότι ο κόσμος σας γυρίζει την πλάτη!

Γ. Κατρούγκαλος: Παραπληροφόρηση και γκρίζα προπαγάνδα σε όλα τα επίπεδα

Μιλώντας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη εκλογών για την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης.

Υποστήριξε ότι η  Νέα Δημοκρατία επέλεξε να απαντά στη μομφή που της απευθύνει η ίδια η κοινωνία για την πολλαπλή αδυναμία διαχείρισης της πανδημίας, της ακρίβειας και της πρόσφατης κακοκαιρίας, αφενός με τη συνήθη μετάθεση ευθυνών και αφετέρου με το επιχείρημα ότι επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα ήταν, τάχα, χειρότερα. Αυτό συνιστά, προφανώς, ομολογία αδυναμίας υπεράσπισης των πεπραγμένων της για την αξία τους καθεαυτή, μια μορφή whataboutism, που λένε οι Αγγλοσάξονες, «και εσείς βασανίζατε τους Ινδιάνους».

Φυσικά, συνέχισε, δεν φοβόμαστε τη σύγκριση σε κανένα επίπεδο. Σε σχέση με την πανδημία, όταν ανέλαβε η ΝΔ βρήκε κατατεθειμένο σχέδιο νόμου για την Πολιτική Προστασία και το συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων που εμπεριείχε τα πρωτόκολλα συντονισμού για όλη την Ελλάδα. Το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων για να ψηφίσει άλλο νόμο την εφαρμογή του οποίου πρακτικά ανέστειλε τον Μάρτιο 2020, με αποτέλεσμα νοικοκυριά να μένουν χωρίς ρεύμα και αποκλεισμένα ακόμη και σήμερα. Μέχρι και το αεροδρόμιο με τα Ραφαλ αποκλείσθηκε από τα χιόνια.

Ακριβώς επειδή η σύγκριση δεν συμφέρει τη Νέα Δημοκρατία, καταφεύγει στην παραπληροφόρηση, στην γκρίζα προπαγάνδα και πολλές φορές στο γυμνό, καθαρό ψέμα.

Για να στηρίξει αυτό τον ισχυρισμό προχώρησε σε παραδείγματα από τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που υπηρετεί τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε με την κριτική  που άσκησε από το βήμα της Βουλής στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κατά την οποία τάχα η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε όλες τις μεγάλες εθνικές συμφωνίες, όπως την επέκταση των χωρικών υδάτων, τη χάραξη ΑΟΖ με την Ιταλία καθώς την προμήθεια των μαχητικών Ραφάλ. Αυτό αποτελεί καθαρό ψέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε αυτές τις συμφωνίες. Γιατί χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ένα τόσο αυταπόδεικτα ψευδές επιχείρημα; Μα ακριβώς γιατί σε κάθε περίπτωση που η πραγματικότητα δεν ανταποκρινόταν στο αφήγημα περί επιτυχιών της, εκεί κατέφευγε, στην παραπληροφόρηση και στην γκρίζα προπαγάνδα. Το Oruc Reis "το πήρε ο άνεμος"), είτε υποβαθμίζεται ο χαρακτήρας των σχετικών προκλήσεων (δεν παραβιάσθηκαν, τάχα, τα κυριαρχικά δικαιώματα μας  γιατί ο θόρυβος των μηχανών δεν επέτρεπε στο τουρκικό σκάφος να πραγματοποιεί ποιοτικές έρευνες).

Αιφνιδιάσθηκε η κυβέρνηση, μας είπε πάλι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, όταν απέσυραν την υποστήριξη τους από τον EASTMED οι Αμερικανοί. Και όμως, το 2020 υπό την πίεση της κρίσης του Oruc Reis, συμφωνούσε με την Αίγυπτο νέα εναλλακτική όδευση για το ισραηλινό αέριο, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν υπήρξε συνεννόηση με την Κύπρο. Τον Οκτώβριο του 2021, στον 4ο γύρο του ελληνοαμερικανικού στρατηγικού διαλόγου, η Ελλάδα συμφώνησε σε συμπεράσματα από τα οποία - αντίθετα με ό,τι συνέβαινε σε όλους τους προηγούμενους γύρους- απουσίαζε κάθε μνεία στον αγωγό.

Άρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνει τη κατεύθυνση αυτής της πολιτικής, της παραπληροφόρησης και των fakenews. Δεν είναι κάτι σημαντικό, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του για το άδειασμα του EASTMED από τους Αμερικανούς. Ο ίδιος λίγο καιρό πριν είχε προχωρήσει σε βαρύτερο ολίσθημα: την περίφημη δήλωση ότι δεν έχει σημασία για την επιβίωση αν νοσηλεύεται κάποιος σε ΜΕΘ ή εκτός, αν γνώριζε την Έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα που έδειχνε, αυτονοήτως, το εντελώς αντίθετο. Σε όλους τους κρίσιμους τομείς ακολουθείται αυτή η αμοραλιστική πολιτική απόκρυψης, συσκότισης ή διαστρέβλωσης τη αλήθειας. Για το λόγο αυτό δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας. Για πολύ μικρότερα πταίσματα τελείωσε η πολιτική σταδιοδρομία του Κουρτς στην Αυστρία και είναι στην κόψη του ξυραφιού αυτή του Τζόνσον στην Μ. Βρετανία.

Η ανάγκη λοιπόν για εκλογές και μία νέα προοδευτική κυβέρνηση είναι θέμα πολιτικής ηθικής, απόρριψης του αμοραλισμού στην πολιτική ζωή. Αλλά και ζήτημα δημοκρατίας, για να κυβερνηθεί η χώρα προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.  ​

Αν. Ξανθός: "Μομφή για την υγειονομική τραγωδία"

 Κύριοι της συμπολίτευσης έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχει κοινωνικό έδαφος για δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία; Ότι υπάρχει κρίση στη διαχείριση που κάνει η κυβέρνηση στα μείζονα θέματα, στην πανδημία, στην ακρίβεια και τώρα τελευταία με την κακοκαιρία. Έχετε επαφή με την πραγματικότητα ή όχι; Με ποιους κουβεντιάζετε ακριβώς; Με τους δημοσκόπους, με τα golden boys, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες; Έχετε επαφή με κόσμο που ζορίζεται, που χάνει ανθρώπους; Έχει πάει κανείς σας να δει τι συμβαίνει στα νοσοκομεία; Να μιλήσει όχι με τους διοικητές που έχετε διορίσει, αλλά με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής;

Έχετε εικόνα;

·         για την πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ από την «κοβιντοποίηση» 

·         για την υποχώρηση των  standards ασφάλειας και ποιότητας στη φροντίδα

·         για τη μη εξυπηρέτηση των πολιτών στις δημόσιες δομές

·         για την εξάντληση των αντοχών   και το σύνδρομο burn out του προσωπικού

·         για την απόγνωση και τις αυξανόμενες παραιτήσεις γιατρών και άλλων επαγγελματικών υγείας

·         για το ότι το ΕΣΥ δεν είναι πιά ελκυστικό για τους νέους γιατρούς και τους ειδικευόμενους

·         για το ότι οι ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες (ο πιο χαρακτηριστικός δείκτης ανισότητας στην Υγεία) τριπλασιάστηκαν μεταξύ 2019-2021 (από 8% στο 24%)   

·         για το ότι είμαστε σε απόκλιση από την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και υστερούμε προκλητικά από ομοειδείς χώρες του Νότου ( Πορτογαλία)

Έχετε κάνει κάτι για τους κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα της πανδημίας που καθορίζει την έκβαση της μάχης;

Έχετε να πείτε κάτι για την επιδημιολογική επιτήρηση που αυτή τη στιγμή την κάνει το Μαξίμου; Έχετε αφαιρέσει την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ και του Υπουργείο Υγείας. Έχετε κάνει κάτι για την προνοσοκομειακή ή τη μετανοσοκομειακή φροντίδα;

Έτσι φτάσαμε σε μια υγειονομική τραγωδία χωρίς τέλος (100 νεκροί κάθε μέρα και πάνω από 2500 νεκροί μόνο το Γενάρη),  με μια θνησιμότητα που κατατάσσει την Ελλάδα  χώρα στην 1η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (μόνο κάποιες χώρε των Βαλκανίων  μας «ξεπερνούν»), με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η «παράδοξη» και μη αποδεκτή  θνησιμότητα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, είναι ο πιο «σκληρός δείκτης» αποτυχίας στη  διαχείριση της κρίσης.

Η πανδημία είναι μια τομή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ανέδειξε νέες ανάγκες, νέες προκλήσεις αλλά και πυροδότησε νέες ανισότητες. Έπληξε πιο έντονα τους αδύναμους και τους φτωχούς ( γι’ αυτό πλέον υπάρχει ο όρος συνδημία), προκάλεσε μια σοβαρή ρωγμή στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα  για την υπεροχή του ιδιωτικού τομέα και την αυτορρύθμιση της αγοράς  και απέδειξε την αξία των κρατικών πολιτικών και των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας , κοινωνικής συνοχής ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.  Δηλαδή των αριστερών και προοδευτικών πολιτικών.

Αυτός είναι ο «πυρήνας» της κυβερνητικής αποτυχίας . Αποτύχατε  επειδή πίσω από κάθε κυβερνητική απόφαση υπάρχει η εμμονή με το νεοφιλελευθερισμό και η επιρροή επιχειρηματικών συμφερόντων. Έτσι εξηγείται η απροθυμία στήριξης του ΕΣΥ και επένδυσης στη Δημόσια Υγεία, η απροθυμία επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, η άρνηση συνταγογράφησης και αποζημίωσης των τεστ

Και δεν νοιάζεστε όχι γιατί είστε κακοί  άνθρωποι, χωρίς κοινωνική ευαισθησία , αλλά επειδή είστε νεοφιλελεύθεροι και εξαρτημένοι από συμφέροντα, δεν πιστεύετε στο ισχυρό ΕΣΥ, στο Κοινωνικό Κράτος, στον κρατικό παρεμβατισμό στην αγορά, στην ανάγκη μείωσης των ανισοτήτων, σε πολιτικές αναδιανομής.

Είστε η κυβέρνηση που έχει πλήξει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη , τη δημόσια εμπιστοσύνη προς την Πολιτεία και τους θεσμούς της. Εδραιώνεται στη κοινωνική συνείδηση ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από την κυβέρνηση σας και ενισχύεται το αίτημα της κυβερνητικής αλλαγής. Για λόγους Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας. 

Δ. Βίτσας: Θα πάμε σε εκλογές και θα δείτε ότι θα τιμωρηθείτε από τον Ελληνικό λαό

«Θεωρούμε ότι έχετε πολιτική ευθύνη σαν κυβέρνηση και εσείς προσωπικά σαν Υπουργός Υγείας για το σκάνδαλο NOVARTIS.

Οπότε θα περιμένετε πάρα πολύ για να σας ζητήσουμε συγνώμη και δεν πρόκειται να σας δώσουμε αυτή τη χαρά..

Κάθε φορά επιβεβαιώνεται ότι έχουμε δύο τελείως διαφορετικές ιδεολογίες και τελείως διαφορετικές πολιτικές.

Επιβεβαιώνεται ότι ζούμε και σε δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους.

Έτσι λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση του ενός προς τον άλλον.

Επικαλείστε ότι οι  δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές.

Όντως είναι σεβαστές, ακόμα και όταν υποβιβάζεται ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση, ακόμα και όταν το δικαστικό σώμα δεν δέχτηκε να παραλάβει τα στοιχεία από τους Αμερικανούς, ακόμα και όταν δόθηκαν οι μάρτυρες στη δημοσιότητα…

Να συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS;

Ότι αυτό το σκάνδαλο έγινε στην περίοδο της δικής σας διακυβέρνησης;

Έχω το δικαίωμα να πιστεύω ότι εδώ υπάρχει τουλάχιστον πολιτική ευθύνη και συγκάλυψη;

Λέτε αυτά που λέτε, ενώ είστε ο Υπουργός που έδιωξε τους γιατρούς από την Ελλάδα. Και κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνεται.

Ξεχάσατε όμως να μας πείτε ότι το χρέος της χώρας έχει ανέλθει στα 426 δις, ότι πήρατε τον ΕΦΚΑ με θετικό υπόλοιπο και τώρα είναι στα -800 εκ, ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι 1 δις “μέσα”, ότι τα δημόσια νοσοκομεία χρωστούν 850 εκ, ότι χαρίσατε 400 εκ στην Τράπεζα Πειραιώς, ότι το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 170% κλπ.

Και άλλες φορές είχαμε χιονοπτώσεις στην Αττική. Όμως αυτή η καταστροφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια από την μεριά σας για να επιτευχθεί.

Γνωρίζετε ότι ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και ένα ελικοδρόμιο δεν μπορούσαν να προσεγγιστούν;

Γνωρίζετε ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στο Γεν. Νοσοκομείο Αεροπορίας και μια υπαξιωματικός μεταφέρθηκε σε αυτό  με κουβέρτα;

Η πρόταση μομφής αφορά και τον υπουργό σας που έστελνε sms σε αμφιλεγόμενο δημοσιογράφο-επιχειρηματία, όπου υπόσχονταν την τακτοποίηση των αιτημάτων του στην αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία…

Αυτός ο κος είναι ακόμα Υπουργός.

Ούτε ο Κουρτς δεν το δέχτηκε αυτό για τον εαυτό του.

Λυπούμαι ιδιαίτερα για το γεγονός, να βάζετε υπαλλήλους στα υπουργεία σας, μόνο και μόνο για να ασχολούνται κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις δημοκρατίες, τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα λύνονται με την προσφυγή στις κάλπες.

Μόνο οι απαντήσεις που δίνετε σε αυτό το αίτημα, δείχνουν την δεινή θέση στην οποία βρίσκεστε.

Αν είστε σίγουροι για την υπεροχή σας, “ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…”.

Είναι ντροπή να ισχυρίζεστε ότι πηγαίνετε τόσο καλά την ίδια στιγμή που στη διαχείριση της πανδημίας τα έχετε πάει χάλια, με την κα Γκάγκα να εξαγγέλλει τη λήξη της πανδημίας τις επόμενες τρείς εβδομάδες, την ώρα που συνεχίζουμε να έχουμε πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα.

Δεν βλέπετε καμιά δική σας ευθύνη τη στιγμή που έχουμε το διπλάσιο ποσοστό νεκρών σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο;

Μην πετάτε λοιπόν , για όλα τα θέματα , ο καθένας σας το μπαλάκι στον άλλον.

Η Αττική οδός στον Υπουργό, ο Υπουργός στον Περιφερειάρχης, ο Περιφερειάρχης  κλπ.

Ας ψάξουμε να βρούμε τον τρόπο που θα οργανωθεί η πολιτική προστασία στη χώρα μας.

Εμείς δεν ποντάρουμε στην καταστροφή. Εμείς προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά που θα πρέπει να κάνει μια προοδευτική κυβέρνηση.

Θα πάμε σε εκλογές και θα δείτε ότι θα τιμωρηθείτε από τον Ελληνικό λαό.»

Δ. Τζανακόπουλος: Η πρόταση δυσπιστίας είναι σε πλήρη αντιστοιχία με αυτό που αισθάνονται οι πολίτες

«Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή, τη διαφθορά, με την υπονόμευση της Δημοκρατίας, αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό», σημείωσε εισαγωγικά ο εκ των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημ. Τζανακόπουλος.

Η ομιλία του κ. Τζανακόπουλου:

Εκ μέρους της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλουμε να ζητήσουμε μία προσωπική και ειλικρινή συγνώμη από τον κ. Μητσοτάκη γιατί του χαλάμε άλλο ένα ανέμελο τριήμερο.

Την πρόταση δυσπιστίας την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας συναισθανόμενος την ευθύνη του απέναντι στους πολίτες, αλλά και σε απόλυτο συντονισμό με το λαϊκό αίσθημα. Σε συντονισμό και σε  αντιστοιχία με αυτό που βιώνουν, αυτό που αισθάνονται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε συντονισμό με πάνδημο «δεν πάει άλλο».

Δεν πάει άλλο με τους χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, δεν πάει άλλο με την κατάρρευση του ΕΣΥ, με την ακρίβεια που σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και λεηλατεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με τη θεσμική παρακμή, τη διαφθορά, με την υπονόμευση της Δημοκρατίας, αλλά και την ηθική κατάπτωση των πολιτειακών λειτουργιών. Δεν πάει άλλο με τον αυταρχισμό.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στρατηγικά σε κάθε πεδίο που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να φύγετε τώρα!

Ζούμε αυτές τις ημέρες μέσα στα συντρίμμια του επιτελικού κράτους. Ο κ. Μητσοτάκης άφαντος από την προηγούμενη Παρασκευή. Οι επιτελείς του, οι υπουργοί του, όχι μόνο δεν κατάφεραν να διαχειριστούν μια προαναγγελθείσα και σε καμία περίπτωση, όπως ισχυριστήκατε, πρωτοφανή κακοκαιρία, όχι μόνο εξαφανίστηκαν, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν λάθη, ολιγωρίες, αδράνειες, αλλά επιχειρούν να φορτώσουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον εαυτό τους: Στην Αττική Οδό, στους πολίτες, στην ΕΜΥ -η οποία βγήκε και σας εξευτέλισε κανονικά λέγοντας ότι η κακοκαιρία είχε προβλεφθεί μέχρι και ως προς την ώρα και αυτό το αναγνώρισε και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Καλλιάνος- στην Αυτοδιοίκηση, στους δικούς σας αυτοδιοικητικούς που τους κρεμάτε στα μανταλάκια με την πρώτη ευκαιρία.

Είστε έτοιμοι να φορτώσετε τις ευθύνες σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε αρκεί να μη μπει στο κάδρο των ευθυνών για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι μόνο στην Αττική Οδό, όπως προσπαθείτε να πείσετε μέσω των συστημικών τηλεοπτικών καναλιών, αλλά στη Μεσογείων, στη Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, στα προάστια και στο κέντρο της Αθήνας.

Για τα νοσοκομεία που αποκλείστηκαν όπως για παράδειγμα στο «Σωτηρία», στα όρια του δήμου Αθηναίων, και έμειναν ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό επί 20 ώρες χωρίς φαγητό και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους στα κτίρια.

Για τους εκατοντάδες χιλιάδες που έμειναν χωρίς ρεύμα και που πέντε ημέρες μετά εξακολουθούν να βρίσκονται εκατοντάδες νοικοκυριά επειδή δεν έχετε τη δυνατότητα να αποκαταστήσετε τις βλάβες.

Ακόμα και σήμερα στα προάστια της Αθήνας αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα μετακίνησης.

Αυτά είναι τα συντρίμμια του «επιτελικού» κράτους.

Μετά την «Μήδεια», τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις πλημμύρες του φθινοπώρου, άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της εγκατάλειψης και της απαξίωσης των πολιτών και των δημόσιων δομών.

Θα ανέμενε κάποιος τη στοιχειώδη αναγνώριση λαθών, κυρώσεις, την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Αλλά αυτό είναι άγνωστη λέξη για τον κ. Μητσοτάκη.

Ποιος λογοδότησε σήμερα; Λογοδότησε ο κ. Στυλιανίδης, η «χρυσή μεταγραφή»; Λογοδότησε ο κ. Σκέρτσος για το φιάσκο της Αττικής Οδού; Λογοδότησε ο κ. Σκρέκας για το φιάσκο με τις διακοπές ρεύματος σε χιλιάδες νοικοκυριά; Λογοδότησε ο κ. Θεοδωρικάκος που σήμερα πρώτη φορά εμφανίζεται μετά από μια βδομάδα; Ο κ. Καραμανλής για τις συγκοινωνίες και για τα διαλυμένα τραίνα;

Αυτή, λοιπόν, είναι η αποκαθήλωση του επιτελικού κράτους και η μετατροπή του σε επιτελικό χάος.

Έχουμε και την πολιτική και ηθική αποκαθήλωση του κ. Γεραπετρίτη, του εμπνευστή του επιτελικού κράτους.

Διότι τις τελευταίες μέρες, μαζί και παράλληλα με την κατάρρευση του δημιουργήματος αυτού, που αποδείχθηκε ένα κέλυφος χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας μια άλλη ύποπτη και σκοτεινή ιστορία, που αποκαλύπτει το βάθος της σήψης, της διαφθοράς, της ηθικής παρακμής που πλέον χαρακτηρίζει το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας.

Ιστορία συνομιλιών, συναλλαγών, συνδιαλλαγών και εκβιασμών, η ιστορία της σχέσης του κ. καθηγητή με τον κ. Φουρθιώτη. Και έχουμε καταλήξει να είναι χαρακτηριστικό της παρακμής το ότι το δεξί χέρι του κ. Μητσοτάκη είναι σήμερα στο χέρι του κ. Φουρθιώτη. Πραγματικά αν ήμουν στη θέση σας θα ντρεπόμουν για το γεγονός ότι την κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας έχετε δώσει εσείς το δικαίωμα να την εκβιάζει ένας υπόδικος δήθεν δημοσιογράφος, καθώς η δημοσιογραφική ιδιότητα είναι όψιμη για τον κ. Φουρθιώτη, ο οποίος έχει άλλες ιδιότητες στο παρελθόν.

Και τώρα ο κ. Γεραπετρίτης γίνεται από εμπνευστής του επιτελικού κράτους το σύμβολο της διαφθοράς, του θεσμικού εκφυλισμού και της κατάρρευσής του.

Όλα αυτά εκτυλίσσονται στο φόντο της στρατηγικής αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και στη διαχείριση του κύματος της ακρίβειας.

Όλα αυτά γίνονται ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να θερίζει προκαλώντας 100 θανάτους ημερησίως, ενώ το ΕΣΥ καταρρέει, ενώ τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο παρά το τραγικό εγκληματικό πρωτόκολλο του 50+1 που έχει θεσμοθετήσει η κ. Κεραμέως, με 1 στους 4 που νοσούν να είναι μαθητής/τρια, ενώ το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της εξάντλησης. 

Και έχουμε φτάσει στο τραγικό σημείο που θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε, η Ελλάδα να έχει διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο από το μ.ο. της Ε.Ε.! Αναρωτιέται κανείς: ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή την απόλυτη στρατηγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας; Για το γεγονός ότι -όπως σας έγραφε και η μελέτη Τσιόδρα Λύτρα που δεν την είχε δει ο κ. Μητσοτάκης και μετά την είδε αλλά μετά δεν την είδε- και τελοσπάντων δημιουργήθηκε όλο αυτό το μπάχαλο που προσομοιάζει στο επιτελικό μπάχαλο που ζούμε αυτές τις μέρες; Θα μπορούσε να έχουν σωθεί τουλάχιστον οι μισοί από τους του 23.000 που έχουν χαθεί. Αν είχατε στηρίξει το ΕΣΥ.

Και αντί της πολιτικής ευθύνης συνεχίζετε να λέτε: Τελειώσαμε με την πανδημία, διανύουμε το τελευταίο μίλι, κάντε λίγο υπομονή άλλες 3 εβδομάδες. Πριν 3 εβδομάδες η κ. Γκάγκα έλεγε ότι θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία και σήμερα θα θρηνήσουμε πάλι 100 νεκρούς. Χτες 113. Έχετε κηρύξει το τέλος της πανδημίας 5 φορές και ο κορονοϊός εξακολουθεί να θερίζει.   Και όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ούτε απλώς αποτέλεσμα ολιγωρίας και ανικανότητας. Είναι αποτέλεσμα στρατηγικής επιλογής.

Δεν θέλετε να στηρίξετε το ΕΣΥ, δεν το πιστεύετε, δεν είναι στην αντίληψή σας. Δεν θέλετε ισχυρό δημόσιο νοσοκομείο, όπως δεν θέλετε δημόσιο σχολείο, δημόσιο πανεπιστήμιο, δημόσιες συγκοινωνίες, δημόσιο οδικό δίκτυο, δημόσιες επιχειρήσεις στον ηλεκτρισμό, στο νερό. Δεν υπάρχουν για σας δημόσια αγαθά. Υπάρχουν για σας  αποκλειστικά μόνον πεδία κερδοφορίας! Αυτό είναι που συγκροτεί τον πυρήνα της ιδεολογικής σας τοποθέτησης η οποία απέτυχε. Ως ιδέα, ως σύλληψη, ως μοντέλο, ως πολιτική.

Και είδαμε ότι και στη διαχείριση των κρίσεων και στην πανδημία, στην οικονομία αυτό το μοντέλο θα συνεχίσει να αποτυγχάνει. Είναι αποτυχία ιδεών αυτό που ζούμε.

Γιατί όταν σήμερα η ακρίβεια σαρώνει, όταν το εισόδημα της εργατικής τάξης των μικρομεσαίων λεηλατείται -ακούστε ένα στοιχείο που είδε το φως  της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα: ξέρετε ότι ο μέσος μισθός έχει χάσει το 13,7 της αγοραστικής του δύναμης την περίοδο της ακρίβειας; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για νοικοκυριό, έναν εργαζόμενο, έναν αυτοαπασχολούμενο; Κι εσείς να πανηγυρίζετε την δήθεν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όλα πάνε καλά, θα οδηγηθούμε σε μέρες ευημερίας; Γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό το -13.7 στο μέσο μισθό για κάποιον που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό; Αυτό σημαίνει ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μπορεί να αγγίζει και το 20 και 25%. Αυτή η συνθήκη επικρατεί αυτή τη στιγμή, στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους στους αυτοαπασχολούμενους. Αυτή η συνθήκη επικρατεί στην ελληνική οικονομία! Αντί να το αναγνωρίσετε παραπέμπετε την αύξηση του κατώτατου μισθού στις καλένδες! Αλλά τώρα είναι επιτακτική ανάγκη για να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας, να ανέβει ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ! Και σας θυμίζω  κ. Σταϊκούρα ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου ο κατώτατος μισθός το 2022 είναι χαμηλότερος από ό,τι ήταν το 2010! Αυτή είναι η συνθήκη σήμερα και επιμένετε με επικοινωνιακά τερτίπια να παραπέμπετε διαρκώς στο μέλλον την αύξηση του κατώτατου μετά φυσικά την κοροϊδία του 2% και των 13 ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω».

Και την ίδια στιγμή έχουμε το 3ο ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη  κι εσείς αντί να παρέμβετε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ για να βοηθηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά προχωράτε στην ιδιωτικοποίησή της! Άλλο ένα πεδίο κερδοφορίας για κάποια funds  τα οποία εσείς γνωρίζετε και τα οποία θα επωφεληθούν από μία πολιτική επιλογή η οποία δεν έχει καμία στρατηγική συνοχή πέραν της εύνοιας κάποιων φίλων σας.

Θα μιλούσα και για την άρνησή σας να μειώσετε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που θα ήταν μία από τις κύριες λύσεις για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας. Λόγω όμως έλλειψης χρόνου προχωρώ.

Μιλώ όχι απλώς για ανικανότητα αλλά για στρατηγική αποτυχία. Είστε δέσμιοι των ιδεοληψιών σας. Είναι ανάγκη να φύγετε. Για τούτα αλλά και για πολλά άλλα: Για τη λίστα Πέτσα, για τις εκδικητικές διώξεις δημοσιογράφων, Βαξεβάνης Παπαδάκου Γιαννόπουλος χτες, για τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια και εκτεταμένη διαφθορά. Και ξέρουμε πολύ καλά  ότι όσο το καθεστώς βρίσκεται σε αποδρομή τόσο θα σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κοινωνία, στους πολίτες, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους.

Είναι θετικό το γεγονός ότι  το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως θέλω να αναφερθώ και στους συναδέλφους  του ΚΙΝΑΛ με απόλυτη ειλικρίνεια και ευθύτητα: Δεν αναγνωρίζετε ότι ενέχει μίαν αντίφαση η θέση σας από τη μία να υπερψηφίζετε να λέτε ‘ναι’ στην πρόταση δυσπιστίας και από την άλλη να λέτε όχι στο αναγκαίο αίτημα για τη διεξαγωγή εκλογών; Γιατί και στις δύο περιπτώσεις το ερώτημα είναι το ίδιο: Θέλετε να παραμείνει ο κ. Μητσοτάκης στη διακυβέρνηση της χώρας;  Δε μπορεί τη μία να λέτε ναι και την άλλη όχι. Δε μπορεί να πατάτε σε δύο βάρκες, είναι αναγκαίο να πάρετε πολιτική θέση γιατί το ερώτημα είναι το ίδιο. Εκτός αν στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων -και δε μιλώ για σας -υπάρχει ένα άλλο σενάριο αντίστοιχο με τα σενάρια που έζησε η χώρα το 2011 με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Δηλαδή να προκύψει νέα με την παράκαμψη της λαϊκής εντολής από την παρούσα βουλή. Όλα αυτά ξεκαθαρίστε τα γιατί προκύπτουν από τις αντιφάσεις του λόγου σας. 

Όμως ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και η διαμόρφωση μίας μεγάλης δημοκρατικής, αριστερής προοδευτικής πλειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα έτσι ώστε στηριχτεί το ΕΣΥ, να σωθούν ζωές, να ενισχυθεί  ο μισθός και το εισόδημα των εργαζομένων, να ελεγχθεί η ακρίβεια, να ανασυγκροτηθεί το κράτος μετά τον επιτελικό εφιάλτη του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Μητσοτάκη, να αποκατασταθούν η θεσμική ισορροπία και η διαφάνεια, να ανασάνει επιτέλους η δημοκρατία. Γι’ αυτούς τους λόγους  καλώ το σύνολο του σώματος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Επιβλαβής για τον τόπο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Αυτές τις μέρες το Επιτελικό Κράτος της ΝΔ κατέρρευσε πλήρως από μία κακοκαιρία που ήταν γνωστό ότι θα έρθει πολλές μέρες πριν. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας κυριολεκτικά θάφτηκαν στα χιόνια! Οι σχεδιασμοί και οι επιδείξεις των εκχιονιστικών μηχανημάτων αποδείχθηκαν επικοινωνιακή φούσκα!

Χιλιάδες συμπολίτες μας βρέθηκαν σε απόγνωση και σε κίνδυνο για την υγεία, ακόμη και για τη ζωή τους. Εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό, αλλά και στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στην Κηφισσίας, στη Μαραθώνος και σε άλλες κεντρικές λεωφόρους της Αττικής. Χιλιάδες νοικοκυριά πέρασαν μέρες αγωνίας χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στην παγωνιά. Εκατοντάδες βλάβες δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί! Στα νοσοκομεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας δεν υπήρχε πρόσβαση και τροφοδοσία.

Σ’ αυτές τις δραματικές συνθήκες ο κ.Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι Υπουργοί ήταν εξαφανισμένοι. Και, όταν τελικά παρουσιάστηκε ο Πρωθυπουργός, κάτω από την οργή του κόσμου, αρκέστηκε σε μία προσχηματική συγγνώμη, και μόνο για τους εγλωβισμένους στην Αττική οδό! Κουβέντα για τους υπόλοιπους χιλιάδες που εγκλωβίστηκαν και αποκλείστηκαν.Καμία ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Γιατί αυτό θα σήμαινε ομολογία των δικών του ευθυνών και παραιτήσεις υπουργών. Μόνο μετάθεση ευθυνών, κατά την προσφιλή μέθοδο μίας ανέυθυνης κυβέρνησης, στους ιδιώτες, στην ΕΜΥ, στην Περιφέρεια, ακόμη και στους πολίτες! Καμία ανάληψη ευθύνης για την απουσία σχεδίου, την πλήρη έλλειψη συντονισμού και την παράλυση του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες!

Οι κυβερνητικές δικαιολογίες και δηλώσεις προσβάλουν και υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Οι επιλογές και η ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής!

Με αίσθημα ευθύνης ο Πρόεδρος και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας στον Πρωθυπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση.

Σε μία κυβέρνηση που συστηματικά προωθεί τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών συμφερόντων, εις βάρος των πολλών και του δημοσίου συμφέροντος.

Μία κυβέρνηση που έχει με τις επιλογές της αφήσει ανεξέλεγκτη την πανδημία. Εφαρμόζει στην πράξη την ανοσία της αγέλης. Η χώρα μας είναι στη χειρότερη θέση στην ΕΕ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Άρνηση στήριξης του ΕΣΥ, προσλήψεων και συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων.

Μία κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς μέτρα και νέα πρωτόκολλα, με πάνω από 40.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς θετικούς στον covid-19, ένα στα τρία κρούσματα κάθε μέρα είναι παιδί.Τιμωρεί τους εργαζόμενους γονείς με μείωση αποδοχών στην άδεια ειδικού σκοπού.

Μία κυβέρνηση που αρνείται να παρέμβει στην αγορά και να λάβει μέτρα για την ακρίβεια. Όταν ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα και στα καύσιμα έχουν φέρει σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά και έχουν μειώσει κατά 13,7% στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού τώρα! Υποσχέσεις και προσδοκίες για κάποια αύξηση τον Μάϊο. εμείς δεσμευομαστε για κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ! Άρνηση μείωσης του ΦΠΑ  στα τρόφιμα, των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Μία κυβέρνηση που επιβάλλει τη φθηνή και ελαστική εργασία. Κατάλυση οκταώρου, δύο ώρες απλήρωτη δουλειά, ανεξέλεγκτες απολύσεις και απαξίωση του ΣΕΠΕ. Κατάλυση συλλογικών συμβάσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Μία κυβέρνηση που έχει αφήσει τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες και τους αγρότες στη τύχη τους, χωρίς στήριξη, χωρίς πρόσβαση στη ρευστότητα, εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τη θηλειά των χρεών και των τιμολογίων του ρεύματος να τους πνίγει.

Μία κυβέρνηση που απαξιώνει και κομματικοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες. Πλήττει το δημόσιο συμφέρον με σωρεία προκλητικών απευθείας αναθέσεων σε κρατικοδίαιτα συμφέροντα.

Μία κυβέρνηση αυταρχική, που διασύρει τη χώρα μας για την παραβίαση δημοκρατικών αρχών και δικαιωμάτων, και για διώξεις δημοσιογράφων, του Κώστα Βαξεβάνη, της Γιάννας Παπαδάκου και το Ν.Γιαννόπουλου. Μάλιστα σήμερα η Monde έχει εκτενές ρεπορτάζ για τη σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Μία κυβέρνηση επικίνδυνη και επιβλαβής για τη χώρα και την κοινωνική πλειοψηφία, που δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πολλαπλή κρίση. Μία κυβέρνηση που με τη νεοφιλελεύθερη και πελατειακή πολιτική σας είναι μέρος της κρίσης και συνεχώς την επιδεινώνει.!

Στη δημοκρατία όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Ο λαός σώζει, δε σώζεται, όπως είπε ο Καζαντάκης.

Η μόνη λύση σήμερα είναι η προσφυγή στο λαό, η πολιτική αλλαγή και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα."

Π. Σκουρλέτης: «Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη σας και να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές»

Ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συζήτησηςγια την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την οποία υπέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας και το σύνολο των βουλευτών της ΚΟ, επεσήμανετα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αφιερώσω ένα λεπτό στο θέμα που μπήκε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ. Νομίζω ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση μπορούμε να βρούμε μία λύση που να τα συμβιβάζει όλα. Προφανώς και δικαιούται κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα να έχει αίθουσα να συνεδριάζει με τον πρόεδρό της, τον πραγματικό της πρόεδρο, αλλά ταυτόχρονα, όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία να μην υποβαθμίζει τη συζήτηση στην κορυφαία της στιγμή, δηλαδή στον κύκλο της παρέμβασης των πολιτικών αρχηγών, όταν το ΚΙΝΑΛ δια του κ. Κατρίνη έχει πλήρη δικαιώματα, όπως οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά συνέπεια, είναι θέμα χρόνου. Θα σας πρότεινα, συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ, αν είναι δυνατόν, να το βάλετε λίγο νωρίτερα έτσι ώστε όταν ξεκινήσει ο κύκλος των αρχηγών να είστε μέσα και να δώσετε τη μάχη σας. Διότι σε αυτό το θέμα πρέπει να τοποθετηθείτε! Εσείς και οι άλλες δυνάμεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, όταν αναλάβατε την κυβέρνηση είχατε πει ότι θα γίνουμε το πρότυπο της Ευρώπης με την ίδρυση ενός Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Τα καταφέρατε; Το ισχυρίζεστε ακόμα; Διότι μετά από αυτά που συνέβησαν και τις συνέπειες της τελευταίας κατάστασης -ακόμη την ζουν συμπολίτες μας-, μάλλον γίναμε ο περίγελος της Ευρώπης. Δεν ξέρω αν βάλατε πολύ ψηλά τον πήχη, αλλά σίγουρα περάσατε από κάτω.

Στις 21 του μηνός, ενώ σας είχαν προειδοποιήσει όλοι οι μετεωρολόγοι, σε σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι από το πρωθυπουργικό γραφείο, από την ΚΕΔΕ, από τις Περιφέρειες, από την Τροχαία, από την ΕΜΥ, μας διαβεβαιώσατε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Αν δεν ήταν τι θα συνέβαινε; Τι θα συνέβαινε εάν δεν ήταν σε πλήρη ετοιμότητα; Πως την αντιλαμβάνεστε την ετοιμότητα αυτή; Να μένουν επί 24ωρα πολίτες χωρίς ρεύμα; Να κλείνουν οι κεντρικοί δρόμοι; Να αποκλείονται τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας; Να μην είναι σε λειτουργία το διεθνές αεροδρόμιο; Αυτή είναι η ετοιμότητα;

Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα! Δεν αρκεί να κάνουμε μόνο επισημάνσεις. Συμπεράσματα καταρχάς για τον τρόπο που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς και τους βασικούς αυτοκινητόδρομους οι ιδιώτες. Διότι η Αττική Οδός είναι  ο πιο ακριβοπληρωμένος δρόμος στην Ευρώπη κι εγώ άκουσα προχτές έναν από τους επιστήμονες, να λέει ότι σε περίπτωση ατυχημάτων είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ευρώπης. Αποδείχτηκε. Με τις χιονοπτώσεις. Άρα, μήπως θα πρέπει να ξανασκεφτούμε ότι τα οδικά δίκτυα, όπως και πολλά άλλα δίκτυα και υποδομές, θα πρέπει να περάσουν στη διαχείριση κρατικών φορέων; Να σας προτείνω κάτι; Γιατί το αντίτιμο των διοδίων να μην είναι ένας πόρος, ένα μέρος του, για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης; Όπως θα μπορούσε να είναι γίνει το ίδιο και για το κομμάτι του ΔΕΔΔΗΕ, που δώσατε θέλοντας να εξασφαλίσετε χρήματα και ρευστότητα για τη ΔΕΗ. Γιατί να μη πήγαινε στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και να είχαν έναν εξασφαλισμένο, μόνιμο πόρο, αλλά να τα παίρνουν ξένα fundsγια σίγουρες τοποθετήσεις; Κερδοσκοπικά funds, που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση της ενέργειας.

Είδαμε ότι οι δήμοι, για να είναι αποτελεσματικοί, χρειάζεται να υπάρχει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, να έχουν προσωπικό, να έχουν μηχανήματα, να έχουν πόρους. Δεν κάνατε τίποτα δυόμισι χρόνια για όλα αυτά κι όταν σας παραδώσαμε διατάξεις, οι οποίες προέβλεπαν τη συγκρότηση μόνιμης επιτροπής αρμοδιοτήτων για όλα τα νέα, αλλά και για τα παλαιότερα νομοσχέδια, ανάμεσα στα υπουργεία, σας ερωτώ: την ενεργοποιήσατε ή την καταργήσατε; Όσοι δήμοι έχουν κάποια μηχανήματα, έστω στοιχειώδη, είναι από την εποχή του «ΦιλόΔημου» και «πίνουν νερό» στο όνομα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διότι αντιμετώπισε το θέμα των υποδομών στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης με αντικειμενικότητα για όλους και όχι για τους ημετέρους!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν γίνεται, όμως, η πρόταση μομφής μόνο για τα θέματα της διαχείρισης της κακοκαιρίας. Γίνεται για την απαράδεκτη, εγκληματική διαχείριση που κάνατε στα θέματα της πανδημίας. Σπάτε κάθε μέρα το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο. Είστε «πρωταθλητές». Παίρνετε πότε το «χρυσό», πότε το «αργυρό» και πότε το «χάλκινο» μετάλλιο. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν κάνατε όσα έπρεπε επί 22 μήνες και σας τα είπε ο δικός σας, ο κ. Τσιόδρας. Έχετε τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την ανασφάλεια που αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες! Γιατί όταν κατεβήκατε στις εκλογές τι υποσχεθήκατε; Ασφάλεια.

Ποια είναι η ασφάλεια, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, του ανθρώπου που θέλει να πάει στο νοσοκομείο; Αν μπορέσει από τον χιονιά, να πάει. Όταν βλέπει ότι έχει εξουθενωμένους γιατρούς; Γιατροί οι οποίοι παραιτούνται, διότι δεν αντέχουν τις συνθήκες εργασίας, διότι απασχολούνται δέκα χιλιάδες λιγότεροι στο σύστημα υγείας απ’ ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία! Ή δεν είναι έτσι; Γιατί σας βλέπουν να δημιουργείτε συνθήκες κερδοσκοπίας για τα τεστ, αυτά τα οποία ανιχνεύουν τον ιό!

Όταν πρόκειται για το κορυφαίο ζήτημα της υγείας, εσείς κοιτάτε πως θα κάνετε «δουλίτσες».

Το συμπέρασμα ξέρετε ποιο είναι; Ότι ο νεοφιλελευθερισμός που πιστεύετε βάζει ως προτεραιότητα, όχι την υγεία, βάζει ως προτεραιότητα τα κέρδη. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη ταχτήκατε με τις δυνάμεις του εμβολιαστικού εθνικισμού και ψηφίσατε κατά της άρσης της πατέντας. Την ίδια λογική ακολουθείτε εδώ και ετοιμάζεστε, μόλις υποχωρήσει η πανδημία, να παρουσιάσετε το σχέδιό σας που θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Όμως, το συμπέρασμα είναι ένα και το υιοθετεί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας: ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι πραγματικά δημόσιο, θέλει πραγματική στήριξη και δεν μπορεί να το αφήνουμε στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς.

Μομφή και για το πώς διαχειρίζεστε τα ζητήματα της ακρίβειας! Θα χρεοκοπήσουν οι επιχειρήσεις, μόνο και μόνο επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος. Θα χρεοκοπήσουν τα νοικοκυριά! Μιλάτε για ανάπτυξη. Μόνο που η ανάπτυξη αυτή, έτσι όπως την υποστηρίζετε, που οδηγεί; Που οδηγεί αυτή η ανάπτυξη; Στην αναπαραγωγή ενός θνησιγενούς παραγωγικού μοντέλου. Γι’ αυτό βλέπετε ότι κάθε μονάδα της ανάπτυξης σημαίνει και διεύρυνση των ελλειμμάτων στις σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό. Παρόλο ότι τη συγκρίνουμε με την τεράστια ύφεση, στην οποία ήμασταν πρωταθλητές πέρυσι, άρα είναι σχετική η αξία αυτών των μεγεθών.

Σας καταγγέλλουμε και καταθέτουμε μομφή, γιατί ιδιωτικοποιείτε τα δίκτυα ενέργειας, αυτές τις στρατηγικές υποδομές της χώρας, όταν είναι φυσικά μονοπώλια. Είδαμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό και για την αποτελεσματικότητα του ΔΕΔΔΗΕ αυτές τις μέρες, όταν γνωρίζουμε ότι λείπει κόσμος, λείπουν οι μηχανικοί από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αλλά εσείς θέλετε τώρα να τα δίνετε Outsourcing, θέλετε να προωθείτε την έμμεση ιδιωτικοποίηση. Ορίστε ποια είναι, λοιπόν, η αποτελεσματικότητα. Να λείπουν αυτή τη στιγμή ικανοί μηχανικοί. Που; Στη ΔΕΗ, η οποία μετά το 1952 στήριξε την ανάπτυξη της χώρας και τώρα την στέλνετε στα «τάρταρα». Τώρα αλλάζετε τον δημόσιο χαρακτήρα της.

Μομφή, γιατί αφήσατε τις τράπεζες, όπως την Τράπεζα Πειραιώς, να καλεί καθαρίστριες εργαζόμενες εδώ και 30 χρόνια και να τους λέει “δουλέψτε με 190 ευρώ”! Ε, πηγαίνετε εσείς κύριοι συνάδελφοι να δουλέψετε με 190 ευρώ! Πηγαίνετε εσείς με 190 ευρώ το μήνα! Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νομοθεσίας Χατζηδάκη. Μομφή γιατί μπορεί σήμερα ο επιχειρηματίας να απολύει χωρίς να αιτιολογεί.

Μομφή γιατί τα λεφτά των ασφαλισμένων τζογάρονται σε σχέδια που θα στοιχίσουν άλλο ένα μνημόνιο, μέσα από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Αυτή, λοιπόν, είναι η ασφάλεια που υποσχεθήκατε; Αυτή είναι η ασφάλεια που αισθάνεται ένας νέος που θέλει να μπει στο Πανεπιστήμιο και μέσα από την ειδική βάση εισαγωγής τον διοχετεύετε ως πελατεία στους ιδιώτες «κολεγιάρχες»;

Αυτή είναι η ασφάλεια του ανθρώπου που, πραγματικά, φοβάται να κοιτάξει την υγεία του, γιατί βλέπει ότι δεν υπάρχει πρωτοβάθμια υγεία, δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό;Και αρνείστε μετά από 22 μήνες πανδημίας να βάλετε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά τους γιατρούς της «πρώτης γραμμής» και του υγειονομικούς. Αρνείστε να αυξήσετε τους μισθούς, γιατί δεν πιστεύετε στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ποια ασφάλεια, λοιπόν, μπορείτε να παρέχετε εσείς; Κι όταν καλείτε τον κόσμο να καθίσει στα σπίτια του, πρέπει να ζεσταθεί. Μα, αν ζεσταθεί θα «τρελαθεί» από τον λογαριασμό που θα έρθει την επόμενη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Η στιγμή, η κατάσταση, απαιτεί κάθε πολιτική δύναμη να αρθεί στο ύψος της ευθύνης που της αναλογεί. Η πρόταση δυσπιστίας, η πρόταση μομφής σε μία κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει να κάνει, τελικά, είναι να γίνεται delivery του κάθε Φουρθιώτη, το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να υπονομεύει τον δημόσιο πλούτο, το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να υπονομεύει τις προοπτικές της νέας γενιάς, τότε η μομφή αυτή αποτελεί πρόταση δημοκρατικής διεξόδου που την έχει ανάγκη ο τόπος. Και δεν χωρούν ίσες αποστάσεις εδώ πέρα. Δεν μπορείς να λες ναι στην πρόταση μομφής, αλλά να αρνείσαι το λογικό επακόλουθό της που είναι οι εκλογές εδώ και τώρα!

Φύγετε, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, πραγματικά δεν πάει άλλο, καταστρέφετε τον τόπο, σας καταλάβαμε. Αφήστε τις «καραμέλες» σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι πολύ εύκολο να αντιστρέψουμε αυτή την τοξική λογική της τυμβωρυχίας που ακούσαμε πριν από λίγο, όταν αναφερόσασταν στο Μάτι και στη Μάνδρα. Διότι τότε η σύγκριση, καταλαβαίνετε ότι θα είναι καταλυτική. Μην πέφτετε, λοιπόν, αυτά τα επίπεδα της ανηθικότητας! Αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη. Και η πολιτική ευθύνη, εάν σας έχει μείνει, είναι να προκηρύξετε εδώ και τώρα εκλογές.

Διαμαρτυρία του ΚΙΝΑΛ για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας

Τη διαμαρτυρία του για τη μη παραχώρηση αίθουσας του κοινοβουλίου την Κυριακή το μεσημέρι, προκειμένου να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εξέφρασε - στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ - ο επικεφαλής της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης. Το Κίνημα Αλλαγής είχε προγραμματίσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την Κυριακή, 30/01/2022, στις 12:00, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας απάντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του κόμματος, την ίδια στιγμή που αρχίζουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας. «Θεωρώ ότι η ταυτόχρονη διαδικασία είναι - αν μη τι άλλο - προβληματική, για τη βαρύτητα της διαδικασίας (συζήτησης πρότασης δυσπιστίας) και η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στη διάσκεψη των προέδρων» είπε ο πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως είναι η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Μετά τις αντιδράσεις, δεκτό έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στις 8 το πρωί της Κυριακής. Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου (σσ αρχίζει στις 09:00) της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ε. Αχτσιόγλου: Εκφράζουμε τη μομφή της κοινωνίας στην κυβέρνηση

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε στη παρέμβαση της:​

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μεταφέρει στο Κοινοβούλιο τη μομφή που απευθύνει η ίδια η κοινωνία στην κυβέρνηση», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του «απέναντι σε όλα τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτοαναγορεύτηκαν άριστοι, αποδείχθηκαν επιλεκτικά ανίκανοι για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και κατέληξαν επικίνδυνοι».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει από καιρό παραιτηθεί και κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει. Μια κυβέρνηση που δεν θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο σχεδόν για τίποτα, ούτε αρμόδιο για να εγγυηθεί την ασφάλεια στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, δεν είναι κυβέρνηση. Είναι μια ομάδα πολιτικών σε αποδρομή. Μια τέτοια συνθήκη είναι από μόνη της επαρκής λόγος για την προκήρυξη εκλογών. Δεν αξίζει στους πολίτες αυτής της χώρας ένας πρωθυπουργός που σε κάθε πρόβλημα εξαφανίζεται», τόνισε.

Η ΝΔ, επισήμανε, «χλευάζει την εξουθένωση του εργαζόμενου που εγκλωβίστηκε για ώρες σε κεντρικό δρόμο της πόλης γιατί πήγαινε στη δουλειά του, την αγωνία του πολίτη που περίμενε σε στάσεις τις αστικές συγκοινωνίες που ακινητοποιήθηκαν, την αγωνία του επιβάτη στα τρένα που κόλλησαν και συγκρούστηκαν, την ταλαιπωρία οικογενειών που σε συνθήκες πανδημίας έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση επί μέρες».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «δεν είναι μόνο η πρόσφατη κακοκαιρία που κατέδειξε την πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού», αλλά «στις επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση εκπέμπει εικόνα γενικευμένης παρακμής».

Στην πανδημία, «ξεπεράσαμε τις 23.000 νεκρούς, η χώρα βρίσκεται δυο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις απώλειες ανθρώπινων ζωών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και η κυβέρνηση περικόπτει το 2022 την κρατική χρηματοδότηση για τη δημόσια Υγεία κατά 820 εκατ.».

Στην κρίση της ακρίβειας, «ο πληθωρισμός καταγράφει επίπεδο ρεκόρ 5,1% τον Δεκέμβρη, το υψηλότερο από το 2011. Εκρηκτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και στα βασικά είδη τροφίμων. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 10,4%, του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης κατά 13,7% και το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα έχασε το 7% της αγοραστικής του δύναμης».

Ωστόσο,«η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, αρνείται να αυξήσει τώρα τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ» και «ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε για τον ΦΠΑ στο ψωμί ότι “πρέπει να είμαστε σοβαροί, δεν μπορούμε να αυξήσουμε το έλλειμμα. Μόνο στο ψωμί μία μείωση του ΦΠΑ έχει κόστος 140 εκατ.”.Την ίδια στιγμή όμως βρήκε για πλάκα, απ’ ότι φαίνεται, περίπου τα διπλά, δηλαδή 263 εκατ. για να καταργήσει τον φόρο γονικών παροχών-δωρεών έως 800.000 ευρώ ή 1,6 εκατ. για δύο γονείς, να μειώσει τον φόρο κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Σοβαροί και αυστηροί με το ψωμί, χαλαροί και ανάλαφροι με το παντεσπάνι».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «πέρα από τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια Υγεία και τους όρους διαβίωσης των πολιτών, η χώρα υποφέρει και από μια θεσμική κρίση: ένα αίσθημα γενικευμένου θεσμικού εκφυλισμού μας καταλαμβάνει –η κυβέρνηση εμφανίζεται να συναλλάσσεται με υπόδικους, να συνομιλεί με ανθρώπους που εκβίαζαν υπουργούς και διασπάθισαν δημόσιο χρήμα».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι «το πρόβλημα είναι πολιτικό. Και στα πολιτικά προβλήματα η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή σήμερα δεν είναι ένα απλό αίτημα, δεν είναι ρητορικό σχήμα, αλλά επιτακτική ανάγκη».

Ν. Φίλης: Αληθεύει ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε να βρίσκονται μαθητές και εκπαιδευτικοί στους δρόμους την περασμένη Δευτέρα;

Με αίτημα να κατατεθούν τα πρακτικά των κυβερνητικών συσκέψεων για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ξεκίνησε ο Νίκος Φίλης την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στη  συνέχεια, επικαλούμενος πληροφορίες, έθεσε δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις προς την κυβέρνηση.

Πρώτον, αν είναι αλήθεια πως στις κυβερνητικές  συσκέψεις για την κακοκαιρία απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του καυτηρίασε τον ίδιο υπουργό γιατί εμπιστεύθηκε τις διαβεβαιώσεις της Αττικής Οδού, σαν οι εταιρείες που διαχειρίζονται το οδικό δίκτυο να είναι «κράτος εν κράτει».

Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το υπουργείο Παιδείας: αληθεύει πως ο εκπρόσωπός του στη σύσκεψη της Κυριακής 23 Γενάρη επέμεινε να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία τη Δευτέρα, 24;

«Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν είχαν μείνει ανοιχτά τα σχολεία, αν είχαν βγει στους δρόμους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί με τα αυτοκίνητα, με σχολικά λεωφορεία, αν είχαν εγκλωβιστεί μαθητές στην Αττική Οδό», είπε ο πρώην  υπουργός Παιδείας και επανέλαβε το αίτημα να κατατεθούν τα σχετικά πρακτικά.

Και συνέχισε ο Ν. Φίλης: είναι αναγκαίο να γίνει το γρηγορότερο δυνατό πολιτική αλλαγή. Γνωρίζουμε καλά ότι η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ένα αριθμητικό γεγονός. Γύρω της συνασπίζονται μεγάλα συμφέροντα, η διαπλοκή, οι τραπεζίτες και τα κυρίαρχα Μέσα, με λάφυρο τον πλούτο της χώρας. Πρόκειται για προσπάθεια ανασυγκρότησης του αστικού πολιτικού συστήματος, που έχει απονομιμοποιηθεί από την χρεοκοπία των μνημονίων και επιζητεί να πάρει ρεβάνς. Για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε δυο πόλους, που οργανώνονται προγραμματικά και ιδεολογικά: ο ένας γύρω από τη Δεξιά, που πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα, και ο άλλος γύρω από την Αριστερά. Ενδιάμεσες - ουδέτερες συναινέσεις, σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης, δεν υπάρχουν. Η Αριστερά είναι η δύναμη που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και θα κληθεί να βγάλει ξανά τη χώρα από την κρίση.

Χρήστος Σπίρτζης: «Είστε, ήδη, δεύτεροι και το ξέρετε. Εκλογές εδώ και τώρα, ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα»

Ποιος να συγκριθεί μαζί σας με αυτά που ακούμε δύο ημέρες τώρα. Κανείς. Να σας ενημερώσουμε ότι έξω βρέχει, εκλείπουν οι λόγοι του εκχιονισμού, θα γίνει από τη φύση αυτό που έπρεπε να έχετε κάνει. Και να πλημμυρίσουμε, κανένα πρόβλημα, λίγο υπομονή θα κάνει ο ελληνικός λαός, θα βγει ο ήλιος κάποτε, θα στεγνώσει.

Σήμερα, όμως, και αυτές τις ημέρες αναδείχθηκε η αλαζονεία σας, η έπαρση που έχετε, το ψέμα, η προπαγάνδα τύπου Γκαίμπελς που λέτε όλο αυτόν τον καιρό, κυρίως όμως η απομάκρυνση σας από την κοινωνία. Εξαφανίστηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης για μια ακόμη φορά, όπως είχαν εξαφανιστεί και στις φωτιές, όπως είχαν εξαφανιστεί και στη "Μήδεια" πέρσι, όπως είχαν εξαφανιστεί και στην Καρδίτσα. Εξαφανισμένοι... Δεν είχατε ούτε την ευαισθησία, ένας από εσάς να πάει στους εγκλωβισμένους. Και έρχεστε εδώ πέρα να μας πείτε για το Μάτι, όταν δεν λείψαμε μία ημέρα από εκεί. Τους ξεχάσατε δυόμιση χρόνια, τους έχετε αυτές τις μέρες, πέντε ημέρες χωρίς ρεύμα, μαζί με όλη την Ανατολική Αττική και έχετε τα μούτρα να μιλάτε για το Μάτι. Δεν ντρέπεστε λίγο... Συνεχίζετε την τυμβωρυχία. Ενώ έχετε ένα Μάτι κάθε ημέρα.

Είτε το επιτελικό γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη, είτε οι ανύπαρκτοι υπουργοί της κυβέρνησης, είτε οι τηλεοπτικοί αστέρες περιφερειάρχες, είτε η πλειοψηφία των δημάρχων σας, είτε η Αττική Οδός, είτε οι υπόλοιποι, είτε οι δημοσκοπήσεις που γίνονται μέσα στον χιονιά, την ημέρα που είναι εγκλωβισμένη όλη η Αθήνα, όποιος και να φταίει είστε όλοι μέλη της κοινοπραξίας που πολέμησαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Και επειδή εμείς δεν λέμε λόγια του αέρα, θα αρχίσω συγκεκριμένες ερωτήσεις / αποκαλύψεις και περιμένουμε απαντήσεις είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είναι στην αίθουσα (γιατί οι υπόλοιποι υπουργοί έφυγαν) είτε από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Στην αρχή, λοιπόν, η προπαγάνδα τύπου Γκαίμπελς βγήκε και είπε ότι φταίει η ΕΜΥ. Και φαντάζομαι ότι έπεισε τον κύριο Οικονόμου ο κύριος Καλλιάνος ότι το είχε πει η ΕΜΥ. Μετά ότι φταίει ο κύριος Πατούλης, ο περιφερειάρχης σας. Και αναρωτιόμαστε πραγματικά σε αυτές τις συσκέψεις που λέτε, ήταν ο κύριος Πατούλης; Δώστε τα πρακτικά της σύσκεψης εδώ και τώρα. Για να δούμε ποιος φταίει και ποιοι είστε. Είναι δυνατόν να έχετε κάνει τέτοια σύσκεψη και να μην ξέρετε ότι δεν υπάρχει σύμβαση για τον εκχιονισμό και το αλάτι; Είναι δυνατόν; Τι συντονισμό κάνατε; Μας λέτε τώρα για την Αττική Οδό. Οι υπόλοιποι δρόμοι;

Στην αρχή είπατε ότι οι πολίτες δεν ήξεραν να οδηγούν. Για να δούμε. Έφταιγε η Αττική Οδός που δεν έκλεισε. Για να δούμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι μόνο η Τροχαία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να απαγορεύσει την κυκλοφορία, δεν μπορούν οι παραχωρησιούχοι. Το ξέρατε πολύ καλά και λέγατε ψέματα.

Πάμε στον κύριο Πατούλη. Αυτά που δείχνατε τρεις ημέρες πριν ότι είσαστε έτοιμη, ελέγξατε ποιανού είναι η εταιρεία που είχε εκεί τα μηχανήματα, έχει σύμβαση αυτός που έχει πάει εκεί τα μηχανήματα για να τα δείξουν τα κανάλια; Τι σύμβαση έχει πάει; Πάλι ημέτεροι;

Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 900 οχήματα, λέει, της ΕΛΑΣ, ήταν στους δρόμους. Για πείτε μας, γιατί εμείς δεν είδαμε ούτε οχήματα, ούτε αστυνομικούς, ούτε τροχονόμους. Και ήμασταν εκεί, 6,5 ώρες κάναμε να φτάσουμε στο κέντρο. Είδατε εσείς κάποιο περιπολικό να έχει αλυσίδες; Είδατε πουθενά την τροχαία; Ποια 900 οχήματα αγαπητοί συνάδερφοι; 30 με 25 ανά βάρδια αυτοκίνητα έχει η άμεση δράση και άλλα τόσα έχει η τροχαία. Να τα πήρατε όλα μαζί; Είναι 170, χώρια αυτά που έμειναν εκτός λειτουργίας. Τα 900 ήταν τα δίκυκλα. Της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΕΚΑΜ. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε στον κόσμο αυτά; 900 οχήματα που τα βρήκατε; Καταθέτω καταγγελία από την ΔΙΑΣ, ότι τους είχατε με τα δίτροχα μέσα στα χιόνια.

Στην ίδια συνέντευξη τι λέει ο κύριος Θεοδωρικάκος; Ότι οι αστυνομικοί, μαζί με τους συναδέρφους τους, στρατιώτες. Οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και τα ΜΑΤ έτρεξαν να συνδράμουν. Με τους συναδέρφους (!) στρατιώτες! Αυτή είναι η αντίληψη που έχετε για τους αστυνομικούς και να τα ακούνε οι αστυνομικοί.

Πάμε, λοιπόν, στο εκπληκτικό ζήτημα των μεταφορών. Την κατάρρευση, στα αεροδρόμια, στην ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που είναι το όραμα μας, κόβετε και τούρτες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, της ΔΕΗ... Καταθέτω τα χάλια σας, σε αεροδρόμιο, στον προαστιακό, στο τρένο, μια χαρά...

Μας ρωτάτε αν συμφωνούμε για τα 2.000 ευρώ αποζημίωση. Γιατί δεν έχει πει για αποζημίωση ο πρωθυπουργός στην Κατεχάκη, στην Κηφισίας, στη Μαραθώνος, σε όλους τους υπόλοιπους δρόμους που είναι δημόσιοι; Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά, όπως συνηθίσατε σε όλα τα έργα, και στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ότι τα 2.000 ευρώ αφού δίνονται με εντολή του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης είναι ποσά που μπορεί ο παραχωρησιούχος να πάρει από το ελληνικό δημόσιο. Ντροπή!

Και έρχεται ο κύριος Καραμανλής και συμπληρώνει αυτό με 1.000 ευρώ για όσους εγκλωβίστηκαν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όταν η ίδια κυβέρνηση έχει πάρει αποφάσεις εξαίρεσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τα δικαιώματα των επιβατών. Δεν ντρέπεστε; Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι. Με δική σας απόφαση την εξαιρείτε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και έρχεστε να πουλήσετε φούμαρα στον ελληνικό λαό για 1.000 ευρώ;

Τόλμησε ο κύριος Θεοδωρικάκος να πει για την Αττική Οδό. Γιατί ο κύριος Καραμανλής δεν ψήφισε την ΠΝΠ που είχαμε βγάλει για να μην αυξηθούν τα διόδια και να δούμε πότε λήγει η σύμβαση της Αττικής Οδού; Πότε λήγει, κύριοι της κυβέρνησης; Έχει λήξει ή δεν έχει λήξει; Γιατί δεν έχετε βάλει την Αττική Οδό να ξεκινήσει τα έργα συντήρησης, έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων; Γιατί δεν έχουν αυξηθεί τα διόδια; Ήθελαν να το κάνουν 15 ημέρες πριν τις εκλογές αλλά δεν το επιχείρησαν 2.5 χρόνια τώρα. Ποιο είναι το αντάλλαγμα που τους δώσατε;

Θα κλείσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί κατέρρευσε το σχέδιο σας για την ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της δεξιάς. Και καταρρέετε και εσείς μαζί και το ξέρετε. Είστε, ήδη, δεύτεροι και το ξέρετε. Και βάλτε ότι στημένες εταιρείες θέλετε να κάνουν δημοσκοπήσεις. Τελειώνω την τοποθέτηση μου με ένα από αυτά τα ποιηματάκια που θα ζήλευε και ο Σουρής που λέει: "σου δίνετε η αφορμή αν αγαπάς τη χώρα, να προκηρύξεις εκλογές, Κυριάκο εδώ και τώρα". Εδώ και τώρα εκλογές, σηκωθείτε να φύγετε. Χρειάζεται ο τόπος προοδευτική διακυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ν. Παππάς: Καλό το γαϊτανάκι και η υποκρισία, αλλά η ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο ανήκει στον κ. Μητσοτάκη

«Βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη μομφή της κοινωνίας. Αυτή φέραμε στο κοινοβούλιο και επί αυτής θα απολογηθείτε», ανέφερε στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο βουλευτής Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αντιμέτωπη με τη μομφή της κοινωνίας γιατί απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας, γιατί έλαβε αλλοπρόσαλλα μέτρα για τα σχολεία, τους χώρους εργασίας και την εστίαση και άφησε τους συνωστισμούς να γίνουν η κανονικότητα στα ΜΜΜ, γιατί αδράνησε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, γιατί έβγαλε το δημόσιο από τη ΔΕΗ και δεν μαζεύονται οι λογαριασμοί, γιατί θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το νερό και, τέλος, γιατί τα έκανε «επιτελικώς» μπάχαλο τις ημέρες της κακοκαιρίας.

«Η συγγνώμη σας ήταν και μισή και υποκριτική, διότι ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο θέμα της Αττικής Οδού. Η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Μαραθώνος και η Λαυρίου σε ποια επικράτεια είναι;», σημείωσε ο ίδιος για όσα τραγικά έγιναν στην αρχή της εβδομάδας. Πρόσθεσε ότι δεν ειπώθηκε συγγνώμη για την κατάσταση των μέσων σταθερής τροχιάς, για τα πέντε τρένα που έμειναν έξω από την Αθήνα και το παρολίγον δυστύχημα, για την αδυναμία του προαστιακού να κινηθεί και να βοηθήσει από νωρίς στον απεγκλωβισμό από την Αττική Οδό.

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέμεινε στο αίτημα του κόμματος να δοθούν τα πρακτικά των συσκέψεων των αρμοδίων πριν την έλευση της «Ελπίδας», τονίζοντας «καλό είναι το γαϊτανάκι των ευθυνών, αλλά την αρμοδιότητα του περιορισμού και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας την έχει η τροχαία. Αυτό προκύπτει και από τη σύμβαση. Δεν την έχει κανένας παραχωρησιούχος. Αλίμονο αν ήταν αλλιώς».

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «η κοινωνία απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και να φύγει με εκλογές», ζητώντας από το ΚΙΝΑΛ να διασαφηνίσει τη θέση του. «Πως μπορεί να προκύψει μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου, όπως λέτε, ή μια προοδευτική κυβέρνηση; Από αυτή τη σύνθεση της Βουλής; Πως βλέπετε τον δικό σας ρόλο σε μια ενδεχόμενη άλλη κυβέρνηση;», είπε. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά πως «όσοι πιστεύουν ότι αυτή η Βουλή μπορεί να παράξει λύση παρένθετης κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, θα μας βρουν απέναντι. Γιατί αυτή θα είναι μία λύση που θα έχει ως θεμέλιο τη συνέχιση της πολιτικής Μητσοτάκη».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η χώρα χρειάζεται μια μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα έχει συγκεκριμένα θεμέλια προοδευτικής πολιτικής. Έξω από το δημοσιονομικό πλαίσιο, που έχετε συμφωνήσει με τους εταίρους και έχετε κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια της λιτότητας. Με ισχυρή παρέμβαση του δημόσιου τομέα και επανάκτηση υποδομών, ειδικά στην κοινή ωφέλεια, όπως γίνεται διεθνώς. Με δημόσια τράπεζα, η οποία θα βάλει ένα τέλος στον αποκλεισμό των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με διαχείριση του ιδιωτικού χρέους». Για να καταλήξει: «Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει. Στην τελευταία ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι από την απλή αναλογική δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα σχηματίσουν οι ισχυροποιημένες από την ψήφο του λαού προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα δώσουν στη χώρα μία κυβέρνηση μακράς διαρκείας με προοδευτικό πρόσημο».

Δώρα Αυγέρη: To «επιτελικό» κράτος Μητσοτάκη, αντί να φροντίζει τον κόσμο, συνομιλεί με τον υπόκοσμο!

«Με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλούμε το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε η χώρα να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό σε εκλογές», τόνισε η Δώρα Αυγέρη, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπλ. τομεάρχη Υγείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Και επισήμανε: «Και αυτό γιατί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι αυτή που προ πολλού ήρε την εμπιστοσύνη της στο παρασιτικό σύστημα Μητσοτάκη, που μόνο δεινά και δυστυχία  επιφυλάσσει στους πολλούς, προς όφελος των λίγων και της διαπλοκής.

Κυρίες και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναρωτιέστε γιατί ο κόσμος δεν σας αντέχει, δεν αντέχει άλλο και θέλει να φύγετε.
Μα για να απεγκλωβιστεί από αυτή την εγκληματική πολιτική σας , όπως για παράδειγμα την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που κάθε μέρα κοστίζει δεκάδες, εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Κάθε μέρα, χάνεται, χάνουμε ένα Μάτι. Και έχετε το θράσος και να μιλάτε κιόλας! Και χθες είχαμε πάνω από 100 απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
23.200 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους, αλλά ούτε δακρύζει το μάτι σας, ούτε ιδρώνει το αυτί σας!

Όπως δεν ίδρωσε το αυτί σας - κύριοι στα κυβερνητικά έδρανα που κάνετε ότι δεν ακούτε-  στις φωνές των γιατρών και των γονιών που σας καλούσαν να μην κλείσετε το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, με πρόσχημα την μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο. Κι εσείς αντί να τους ακούσετε, τους απαντούσατε με τα ΜΑΤ.
Και τελικά, το παιδιατρικό νοσοκομείο τις μέρες της κακοκαιρίας από δήθεν εμβολιαστικό μετατράπηκε σε χιονοδρομικό κέντρο.
Δεν ίδρωσε το αυτί της κυβέρνησής σας και του υπουργού Υγείας ούτε με τις φωνές των ασθενών του νοσοκομείου «Σωτηρία» που έμειναν νηστικοί το βράδυ της Δευτέρας, καθώς λόγω πτώσης δέντρων είχε κοπεί η πρόσβαση στο μαγειρείο.

Ψιλά γράμματα για τον κύριο Πλεύρη που έλεγε με υπερηφάνεια ότι όλα ήταν υπό έλεγχο, ενώ ήταν αδύνατη η πρόσβαση  σε είκοσι νοσοκομεία της πρωτεύουσας! Όπως δεν ήταν δυνατή η διακομιδή, σε νοσοκομεία με διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ασθενών που ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Όπως ήταν εκτός νεκροθαλάμων δεκάδες νεκροί, γιατί τα γραφεία τελετών δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα αποκλεισμένα νοσοκομεία.

Βέβαια, αν σε κάτι ιδρώνει το αυτί σας, είναι να μην χαλάσει η εικόνα σας. Αλλά κι αυτή τη φορά, όπως και με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, δεν καταφέρατε να κρυφτείτε.
Με έγγραφό του το ΕΚΑΒ ζητούσε την προσοχή για τις περιπτώσεις που μπορούν να απασχολήσουν την δημοσιότητα. Ιδού και το σχετικό έγγραφο, το οποίο καταθέτω στα πρακτικά, που επιβεβαιώνει και το μπάχαλο και την πρεμούρα σας, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, να μην μάθει και να μην δει ο κόσμος τα χάλια σας!
Η χώρα παραλύει από την ανυπαρξία της κυβέρνησης και η κυβέρνηση ασχολείται με τους όρους προβολής της και απεργάζεται σχέδια. Όπως αυτό για τη συρρίκνωση και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων στην περιφέρεια.

Ανευθυνότητα, αναλγησία, υποκρισία, κρίση μεγαλείου.

Σε άλλη μία κακοσκηνοθετημένη παράσταση,  λίγο πριν εξαφανισθεί, ο  πρωθυπουργός επισκέφθηκε αστέγους. Ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, διευθύντρια οφθαλμολογικής κλινικής δημόσιου νοσοκομείου, του «Αγία Όλγα», ελεγχόταν πειθαρχικά γιατί χειρούργησε άστεγο παρακάμπτοντας γραφειοκρατικά προσκόμματα που της έθετε ο γαλάζιος σας διοικητής.

Βλέπετε, είχε δώσει τον όρκο στον Ιπποκράτη, κι όχι τον όρκο στο επιτελικό κράτος!

Με όρους θεσμικής εκτροπής, η κυβέρνησή σας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθεί να συγκαλύψει και να θάψει εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου, όπως για παράδειγμα, το σκάνδαλο Novartis. Καθιστώντας έγκλημα την ερευνητική δημοσιογραφία, διώκοντας δημοσιογράφους, όπως τη Γιάννα Παπαδάκου και τον Κώστα Βαξεβάνη, διώκοντας δικαστές και όλους όσους ερευνούν και αποκαλύπτουν οικονομικά σκάνδαλα και τις ευθύνες επίορκων υπουργών και πολιτικών.
 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να φύγει, επιβάλλεται να φύγει, ώστε ο ελληνικός λαός να απεγκλωβιστεί από αυτήν την παρακρατική συνθήκη, όπου ο υπόκοσμος έχει το θράσος να μπουκάρει σε υπουργικό γραφείο, να εκβιάζει υπουργούς, υπουργό, και να απειλεί με μπράβους. Όπως απειλήθηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ,  ο κύριος Βρούτσης, από τους μπράβους του υπόδικου Φουρθιώτη. Αυτού του άλλοτε αγαπητού σας παιδιού, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, που το προστάτευαν 14 αστυνομικοί και μπόλικα περιπολικά της αστυνομίας, και ακόμη δεν μας έχετε απαντήσει γιατί.  Εκτός κι αν, τις απαντήσεις θα τις πάρουμε από τα sms που κομμάτι- κομμάτι αποκαλύπτει ο Φουρθιώτης, όπως και τις σχέσεις του με το Μαξίμου και δη με τον υπουργό Επικρατείας, τον κύριο Γεραπετρίτη. «Με το σεις και με το σας» τα μηνύματα, αγιογραφίες τα τηλεοπτικά αφιερώματα στον υπουργό από τον Φουρθιώτη, που τώρα τον απαξιώνετε και κάνετε ότι δεν τον γνωρίζετε.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και δη από τον υπουργό Επικρατείας να δώσει απαντήσεις. Όσο κι αν απέφυγε να τις δώσει κατά το προηγούμενο διάστημα, να είναι σίγουρος ότι δεν θα τις αποφύγει κατά τη συζήτηση της πρόταση μομφής που αφορά στο σύνολο της κυβέρνησης και φυσικά και στο πρόσωπό του.
Αυτό το κράτος παρακμής και σήψης έστησε αυτός ο πρωθυπουργός.

Κι έβαλε εξ’ αρχής τη φράση «επιτελικό κράτος»- ο νονός μάλιστα που έδωσε το όνομα είναι ο κ. Γεραπετρίτης- αυτό το όνομα έβαλε ως ταμπέλα σε κάθε οργανωμένη απόπειρα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, σε κάθε τρόπο κατασπατάλησης δημοσίων πόρων, σε κάθε σχέδιο δίωξης πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων, σε κάθε κίνηση αμφισβήτησης του δημοκρατικού κεκτημένου, σε κάθε προσπάθεια να ξαναγραφτεί η νεότερη ιστορία μας όπως θα την ήθελαν όσοι την χρεοκόπησαν.

Ο ελληνικός λαός απαιτεί να φύγετε, κι αυτός είναι που στην ουσία αίρει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Αυτός απαιτεί να φύγετε και να προσφύγετε σε εκλογές γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ο ελληνικός λαός θα ξαναγράψει μια νέα αρχή για τη δημοκρατία και την πρόοδο.»

Ν. Βούτσης: Η κυβέρνηση έχει διανύσει το τελευταίο της μίλι.

«Λαϊκή απαίτηση η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις βρίσκονται ενώπιον των ευθυνών τους. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα» επεσήμανε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής. 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι άνθρωποι είναι πράγματι πάνω από τα κέρδη και για αυτό είμαστε υπερήφανοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διακυβέρνηση του, με τις ευθύνες που ανέλαβε ενώπιον του ελληνικού λαού, με τα ρίσκα που ανέλαβε, με τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που ήταν υποχρεωμένος να κάνει, έβγαλε τη χώρα από τη χρεοκοπία και έμεινε η κοινωνία όρθια. Με τους ανθρώπους όρθιους, το Υγειονομικό Σύστημα όρθιο με λιγότερη ανεργία και με πολλά υπόλοιπα στα οικονομικά της χώρας για να μπορεί και η όποια επόμενη κυβέρνηση να πορευτεί πλέον εκτός μνημονίων. Αυτό για μία κατάθεση για τα πρακτικά, προφανώς με διαφορετικές απόψεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης απορώ, ρητορικά το λέω, που έρχεστε στο Βήμα της Βουλής και αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε, ότι δεν αντιλαμβάνεστε γιατί κατατέθηκε αυτή η πρόταση δυσπιστίας και προσπαθείτε να βρείτε διάφορους άλλους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και ομόφωνα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλει αυτή την πρόταση δυσπιστίας. Σοβαρά; Και μάλιστα αναλώνεστε σε επιχειρήματα που καθιστούν απολύτως υποκριτική και προσχηματική τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού. Με ένδεια επιχειρημάτων, με αμηχανία που οδηγεί ευθέως στο συμπέρασμα, για όσους μας παρακολουθούν, ότι αναγνωρίζετε την ενοχή σας, τη χρεοκοπία της πολιτικής σας. Και άρα όχι το δικαίωμα αλλά την υποχρέωση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και όλων των άλλων κομμάτων εξ’ όσων έχω αντιληφθεί να ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είστε επικίνδυνοι. Η πολιτική σας είναι επικίνδυνη και κάτι χειρότερο. Είστε αδιόρθωτοι. Δεν παίρνετε από λόγια, δεν παίρνετε από προειδοποιήσεις. Αυτό είναι το φοβερό και αυτό είναι που καθιστά εξαιρετικά επείγον την ανάγκη προσφυγής στις κάλπες και βεβαίως την πρόταση δυσπιστίας στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ακούτε μόνο τους οικονομικούς ολιγάρχες, τους σχολάρχες, μιντιάρχες, τους κλινικάρχες. Δεν έχουμε δει κανένα ρήγμα σε αυτό. Τους ακούτε, βλέπετε τα συμφέροντα τους, τις προτάσεις τους, συναλλάσσεστε μαζί τους. Προσπαθείτε να τα ικανοποιήσετε και μάλλον το κάνετε. Δεν ακούτε όμως μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό, μέσα σε αυτή την απίστευτη ιστορικών διαστάσεων κρίση που περνάει η χώρα λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των άλλων καταστάσεων, δεν ακούτε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης από όλες τις πλευρές που επί δυο χρόνια κατατίθενται με αγωνία ενώπιον του ελληνικού λαού μέσα από το κοινοβούλιο.

Δεν ακούτε τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες ακόμα και την έκθεση των κύριων Τσιόδρα και Λύτρα. Δεν ακούτε τα όσα είχε προτείνει ο καθηγητής Γκολντάμερ στη συγκεκριμένη αποτίμηση μετά την τραγωδία στο Μάτι και που είχανε μορφοποιηθεί σε νομοσχέδιο έτοιμο για την πολιτική προστασία, που θα έπρεπε όλοι μαζί να το προωθήσουμε εδώ και δύο χρόνια. Δεν ακούτε την ΕΜΥ, ούτε καν το βουλευτή σας Καλλιάνο. Δεν ακούτε τα ινστιτούτα, που μιλάνε για την ακρίβεια, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την καταστροφή των μικρομεσαίων. Αυτά δεν τα ακούτε. Με αυτά δεν επικοινωνείτε. Είστε αδιόρθωτοι για αυτό το λέω και επιχειρηματολογώ γιατί είστε αδιόρθωτοι και γιατί καθίσταται επιτακτική η προσφυγή στο ζήτημα της δυσπιστίας και στην ανάγκη προσφυγής στην κάλπη. Δεν είστε διατεθειμένοι γιατί είστε λάτρεις και όμηροι των ιδιωτικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων. Είστε εμμονικοί και σε ένα βαθμό κυνικοί και αλαζόνες. Η πολιτική σας είναι τέτοια και έχετε και μια ισχυρή καθεστωτική νοοτροπία.

Επειδή μας βλέπουνε οι πολίτες που υπέστησαν ότι υπέστησαν πριν από λίγες μέρες και να μιλήσουμε με επιχειρήματα. Όταν το πρωί ο κ. Ραγκούσης εγκάλεσε παρόντα τον κ. Σκέρτσο εδώ και του λέει ήσασταν παρόν στη σύσκεψη που έγινε σε σχέση με την Αττική Οδό εσείς με τον κ. Τραντόπουλο από το Μαξίμου; Έχετε τα πρακτικά; Πείτε μας τι προτείνετε και που Ο ιδιώτης αρνήθηκε να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα; Ο κ. Σκέρτσος δεν απάντησε, αποχώρησε και σηκώθηκε η Κοινοβουλευτική σας Εκπρόσωπος τότε και είπε για το Μάτι, δηλαδή πολιτική τυμβωρυχία, η οποία δείχνει όχι ένδεια επιχειρημάτων αλλά χρεοκοπία πολιτικής.

Είναι δυνατόν, μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, να είμαστε πρωταγωνιστές ως χώρα σε κλίμακα Ευρώπης, σε πάρα πολλά ζητήματα με αρνητικό πρόσημο για τη χώρα; Στη Εύβοια και όχι μόνο υπήρξε η καταστροφή ιστορικά, αλλά και ποσοστιαία, του μεγαλύτερου ποσοστού φυσικού κεφαλαίου που υπήρξε, ενώ είχατε προειδοποιηθεί και ενώ είχαν γίνει συσκέψεις και ενώ γνωρίζατε τι θα συμβεί.

Στην πανδημία, είναι σαφέστατο, έχει αναλυθεί, ότι είμαστε δυστυχώς αρνητικοί πρωταθλητές, στις απώλειες, στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, ένα μεγάλος μέρος, όχι όλα, εξωγενής είναι η πανδημία, δεν την έφερε η κυβέρνηση, αλλά ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, συνανθρώπων μας, θα μπορούσαν να ζουν τώρα. Και περάσαν δυο χρόνια όπου ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία λέτε για τα μίλια που τελειώνουν και η κα Κεραμέως αφήνει τα σχολεία ανοιχτά, για τους εργασιακούς χώρους και στα ΜΜΜ δεν παίρνετε κανένα μέτρο. Μέσω λοιπόν της δικιάς σας εμμονής να μην πάρετε επιπλέον μέτρα, έχουμε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση να έχει τσακίσει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα και να έχουμε κατ’ εξακολούθηση συρροή επιπλέον απωλειών στο ανθρώπινο δυναμικό, στους συμπολίτες μας, μέσα από την πανδημία.

Στην κακοκαιρία, η οποία υπήρξε εδώ. Η χιονόπτωση δεν ήταν πρωτοφανής, δείτε όλα τα στοιχεία, από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι τώρα που έχουν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Γίναμε επίσης θέατρο για όλη την Ευρώπη πρωτοφανών εικόνων, οι οποίες δείχνανε το τι συνέβη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν αποσυρθεί, δεν υπήρχαν. Η εγκύκλιος του κυρίου Βορίδη, ο οποίος εχθές έβγαλε ένα μεγαλοπρεπή λόγο σαν να ήτανε συνδικαλιστικής στη Νομική, για το Δημόσιο βγήκε στις 12:30. Γέμισαν οι δρόμοι και τα επικίνδυνα πεζοδρόμια χωρίς να έχουν οι άνθρωποι να πάρουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά τη μία με δύο η ώρα το μεσημέρι. Πόσο μάλλον οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι τις απογευματινές ώρες να βγαίνουν από τις δουλειές τους και να κάθονται στη μέση του δρόμου με απόγνωση μέχρι να πάνε στα σπίτια τους. Είναι αλήθειες αυτές; Μήπως λέω κανένα ψέμα; Υπήρχε τροχαία πουθενά;  Σε όλη την Κηφισίας λοιπόν, σε όλη την Κηφισίας, αυτές τις δυόμιση τρεις ώρες δεν υπήρχε ούτε ένας από την τροχαία. Διότι άκουσα και τον κ. Θεοδωρικάκο εχθές, επίσης σαν να ήταν σε ένα αμφιθέατρο εδώ, να κάνει την πολιτική του τυμβωρυχία και να βγάζει ύμνο προς όσους σώσανε τη χώρα. Για όλα τα θέματα των κρίσεων για τις οποίες συζητάμε δείτε τον φιλικό σας Τύπο, τον φιλικό προς τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα η Καθημερινή έχει πρώτο τίτλο την πρωτοφανή ακρίβεια, η οποία έρχεται και που κατά τη γνώμη σας ήταν συγκυριακό φαινόμενο και κάπου το Φλεβάρη θα έσπαγε η ακρίβεια. Δείτε και για όλα τα άλλα θέματα τι σας λένε επίσης. Για όλες τις άλλες κρίσεις και την αντιμετώπισή τους και για την πανδημία και για όλα τα άλλα ζητήματα.

Οι τιμές ενέργειας και ακρίβειας και τα εργασιακά δικαιώματα, σε κλίμακα Ευρώπης μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, έχουν υποχωρήσει και αυτό έχει καταγραφεί παντού από τις διεθνείς οργανώσεις. Έχουμε πλήθος καταγγελιών παραβιάσεων των διεθνών συνθηκών για τους πρόσφυγες και την ελευθερία του Τύπου, οδεύουμε σε μία Ορμπανοποίηση. Αυτά είναι  κατατεθειμένα από διεθνείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτά όλα δεν σας δημιουργούν ένα πρόβλημα από την πλευρά σας ενός ενδεχόμενου αναστοχασμού, μιας ριζικής άλλης ενόρασης για το τι πρέπει να συμβεί μέσα σε μία χώρα, η οποία υφίσταται μετά και την οικονομική κρίση αυτές τις επάλληλες κρίσεις με βαρύτατες συνέπειες. Κλιματική κρίση, πανδημία και όλα τα φαινόμενα που υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να στραφεί η χώρα στην ενίσχυση των δημόσιων υποδομών,  στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στην ενίσχυση του Κοινωνικού κράτους; Δεν το αντιλαμβάνεστε; Δεν θέλετε να το αντιληφθείτε. Διότι είστε όμηροι αυτών των συγκεκριμένων πολιτικών στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως.

Ποιοι χρησιμοποίησαν την κρίση; Ποια κυβέρνηση χρησιμοποίησε την κρίση με τους πολίτες κλεισμένους στα σπίτια τους για σωρεία καταγεγραμμένων απευθείας αναθέσεων, για αποτροπές ελέγχων, για τη διάλυση και υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα, για στυγνή προσπάθεια χειραγώγησης της επικοινωνίας και ορισμένων δημοσκοπικών εταιρειών αλλά και για προσπάθειες παρέμβασης στη δικαιοσύνη και για απειλές ποινικοποίησης και διώξεων προς τους δημοσιογράφους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν μέσα στην κοινωνία. Δεν αλλάζουνε με κόλπα. Δεν αλλάζουν με τη χειραγώγηση, την οποία προσπαθείτε να κάνετε και να δημιουργήσετε φαινόμενα πλαστά για αλλαγές συσχετισμών.

Εσείς έχετε διανύσει το τελευταίο σας μίλι ως κυβέρνηση. Αυτό είναι σαφές. Από εκεί και πέρα η κοινωνία, την οποία θα ενθαρρύνουμε και ενθαρρύνουμε κάθε ημέρα για να κινητοποιείται, θα δώσει τη δικιά της σφραγίδα, θα δώσει το δικό της αποτύπωμα. Και επειδή γράφτηκε κάπου σήμερα πάλι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές.  Όχι κάνετε λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές ψυχές. Πολλές ψυχές που είναι ψυχές που αρδεύονται μέσα από την κοινωνία, από τις παραδόσεις του εργατικού κινήματος, από τους δημοκρατικούς αγώνες, από τις ιδιαίτερες απόψεις που υπάρχουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοκρατικό, σύγχρονο, ανοιχτό κόμμα της πολιτικής ζωής του τόπου.  Να το πάρετε είδηση. Και για αυτό η πρόσκλησή μας και προς όλες τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, τις προοδευτικές δυνάμεις. Για να αλλάξει η κυβέρνηση, για να υπάρξει μία προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο νομιμοποιείται με όρους κοινωνίας, με όρους ιστορικής ενόρασης για το τι έρχεται για το μέλλον.

Όλοι θα πάρουμε τις ευθύνες μας. Όλες και όλοι. Όλα τα κόμματα θα πάρουν την ευθύνη τους για το αν θα συνδράμουν, αν θα συγκλίνουν για να υπάρξει μία τέτοια προοδευτική πολιτική για τη χώρα. Το λέω και προς τους συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ. Η σιωπή, οι ίσες αποστάσεις δεν παράγουν πολιτικό αποτέλεσμα. Το ΚΙΝΑΛ είχε τη δικιά του πολιτική διαδρομή και περιπέτεια για δύο λόγους. Πρώτον διότι είχε πολύ σημαντική αρνητική συμμετοχή στο να φτάσει η χώρα στην κρίση που έφτασε και δεύτερον διότι συγκυβέρνησε με τη δεξιά. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι. Η αναζήτηση μαγισσών για κάποιο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που του παίρνανε με κάποιο τρόπο δυνάμεις και τώρα ήρθε η ώρα πάλι με κάποιους άλλους περίεργους τρόπους να ξανανέβει την ιστορική του διαδρομή είναι εντελώς ατελέσφορη.

Είμαι σίγουρος πως όλοι και όλες θα αναλογιστούμε την ευθύνη μας. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας που επέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση, είμαστε παρόντες. Είμαστε παρόντες και σε κλίμακα Ευρώπης ως το μεγαλύτερο κόμμα όλης αυτής της ευρύτερης οικογένειας. Έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας σε επίπεδο διακυβέρνησης και είμαστε υπερήφανοι για αυτό το αποτύπωμα και θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό και καλούμε τον ελληνικό λαό να βάλει το δικό του αποτύπωμα έτσι ώστε όσο πιο γρήγορα να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Ν. Γκαρά: «Απευθύνουμε δημοκρατικό – πατριωτικό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της χώρας»

Η βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσας Γκαρά, επισήμανε στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ότι «κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση λεηλατεί τα δημόσια ταμεία, ευτελίζει την αξιοπρέπεια και την πίστη του λαού, αφήνει πίσω συντρίμμια. Μίζες, ρουσφέτια, αναθέσεις, βολέματα γαλάζιων παιδιών. «Ντροπή», «εγκατάλειψη», «είναι ψεύτες», «ανίκανοι», «να φύγουν», είναι οι φράσεις που αντηχούν σε όλη τη χώρα».

Και η Ν. Γκαρά επισήμανε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση:

- Εγκαταλείψατε τη χώρα στο έλεος της πανδημίας. Κάθε εβδομάδα σβήνουν ολόκληρα χωριά από τον χάρτη. Εκατόμβες νεκρών. Για εσάς είναι μόνο αριθμοί. Κλείνετε νοσοκομεία, κλείνετε Κέντρα Υγείας, διαλύετε το ΕΣΥ, κλείνετε υπηρεσίες.

- Διαλύσατε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Με το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50%+1 καθημερινά έχουμε συρροή κρουσμάτων. Στον Έβρο κάθε μέρα κλείνουν τμήματα. Στη Βόρεια Ελλάδα παιδιά στα σχολεία κάνουν μάθημα με κουβέρτες στους -5 βαθμούς. Τα πανεπιστήμια στην Περιφέρεια ακόμη μετρούν τις πληγές τους από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Θυσιάζετε τους νέους για να κερδίζουν λίγοι ιδιώτες φίλοι σας.

- Είστε μια κυβέρνηση-τουρίστας που αδιαφορεί απέναντι στην πρωτοφανή ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που σαρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επαγγελματίες, μικρομεσαίοι, έμποροι, αγρότες, παραγωγοί, οδηγούνται σε λουκέτα και οικονομική ασφυξία και εσείς τους λέτε «δεν είναι αυτό που νομίζεις».

- Υποσχεθήκατε ανάπτυξη και καλές δουλειές αλλά αποψιλώνετε συνειδητά την Περιφέρεια από υπηρεσίες, δημόσιες δομές, κόβετε συντάξεις, αδιαφορείτε για τις υποδομές, γκρεμίζετε το μέλλον: αποανάπτυξη, ερήμωση, φτώχεια, ανεργία. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό.

- Η χώρα καίγεται το καλοκαίρι και το χειμώνα στο πρώτο χιόνι χιλιάδες νοικοκυριά εγκαταλείπονται για μέρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση. Αποτυχία και στην Πολιτική Προστασία. Νομίζετε, κ. Μητσοτάκη ότι θα εξαγοράσετε την αξιοπρέπεια αυτού του λαού με 2.000 ευρώ; 

- Καταλύετε το κράτος δικαίου, ευτελίζετε καθημερινά τους θεσμούς. Δημοσιογράφοι διώκονται, δικαιώματα καταπατούνται, ελευθερίες καταργούνται, «ενοχλητικές φωνές» φιμώνονται. Η πληροφόρηση εξαγοράζεται με εκατομμύρια ευρώ από τις «Λίστες Πέτσα». Η χώρα διασύρετε διεθνώς.

- Πλέον έχουν διαλυθεί και οι τελευταίες αυταπάτες: το «σύστημα Μητσοτάκη», αυτό το επιτελείο διαφθοράς που κυβερνά σήμερα είναι πλέον γυμνό και επικίνδυνο για την κοινωνία. Διαπλοκή, διαφθορά, αδιαφάνεια, προπαγάνδα, σπατάλη, κατήφορος. Οι υποκριτικές συγνώμες του Πρωθυπουργού πλέον δεν πείθουν κανέναν. Εξοργίζουν, πεισμώνουν, θυμώνουν.

- Απευθύνουμε δημοκρατικό, προοδευτικό, πατριωτικό κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, για να απαλλαγούμε από τη χειρότερη, την πιο ανάλγητη, την πιο καταστροφική κυβέρνηση αυτής της χώρας. Για να μετατρέψουμε την απόγνωση και την οργή σε δύναμη ανατροπής, σε δύναμη αλλαγής, για την προστασία αυτής της κοινωνίας.

- Να φύγετε για να γυρίσει η χώρα σελίδα, για να κάνουμε μια νέα αρχή, να διώξουμε τον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Να φύγετε γιατί αυτός ο λαός αξίζει κάτι πολύ περισσότερο. Να φύγετε για να μπορέσει αυτός ο κόσμος επιτέλους να αναπνεύσει. Να φύγετε για να σωθεί η κοινωνία, να σωθεί η Δημοκρατία, να σωθεί η χώρα, να σωθούν οι ζωές μας, γιατί δεν πάει άλλο.

Μ.Κάτσης: «Βυθίσατε την κοινωνία σε κατάθλιψη, αποτύχατε σε όλα, ώρα να φύγετε»

Στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τοποθετήθηκε ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εισαγωγικά στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη μόνιμη επωδό των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας λέγοντας «έχετε ξεπατικώσει ένα non paper που σας έχουν δώσει να επικαλείστε τη δημοσκόπηση ως την αιτία της πρότασης μομφής. Πρέπει να είστε απεγνωσμένοι για να επικαλείστε μια δημοσκόπηση που έγινε μες το χιονιά σε δείγμα 300 ατόμων και μέρα γενικής αργίας. Εμείς έχουμε προσφύγει να ελελγχθεί»

Την τοποθέτησή του ξεκίνησε αναφερόμενος στη ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έταξαν κανονικότητα, αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα, τεχνοκρατική αριστεία και επιτελικό κράτος που θα δουλεύει. Με λίγα λόγια υποσχέθηκαν να γίνουμε Ευρώπη. Αυτά δημοσίως. Πίσω όμως από κλειστές πόρτες έταξαν τα πάντα σε κάθε είδους επιθετικά συμφέροντα, ταΐσαν αντιΣΥΡΙΖΑ μίσος φορτώνοντάς του με τόνους προπαγάνδας όλες τις παθογένειες τις χώρας λες και δεν υπήρχε χώρα πριν το 2015». Για να καταλήξει ότι τα αποτελέσματα μετά από 2,5 χρόνια Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια φτωχότερη χώρα, με μικρότερο ΑΕΠ και μεγαλύτερο εξωτερικό χρέος από ότι το 2019 και επανεμφάνιση των ελλειμμάτων. Με την ελληνική κοινωνία να έχει βυθιστεί σε κατάθλιψη, δυστυχία και μιζέρια, με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών από καθηλωμένους μισθούς, κομμένες παροχές και μια αγορά καθημαγμένη από τα αναποτελεσματικά lockdown.

Αναδεικνύοντας τη σαθρότητα της φιλοτεχνημένης εικόνας μιας, στην πραγματικότητα, ανίκανης Κυβέρνησης, ο Μάριος Κάτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μήπως ο Μητσοτάκης και το επιτελείο των αρίστων είναι οι αποτελεσματικοί τεχνοκράτες του Χαρβαρντ με τα κοστούμια που διαχειρίζονται κρίσεις; Με τη βροχή πνίγονται λεωφορεία και σπίτια, με την πανδημία πρώτοι σε θανάτους στην ΕΕ, με το χιόνι αποκλειόμαστε και μένουμε χωρίς ρεύμα, οι φωτιές σβήνουν στη θάλασσα. Οι άριστοι αποδείχτηκαν ένα μάτσο ανίκανοι και επικίνδυνοι χρυσοκάνθαροι που δεν έχουν μάθει να δουλεύουν αλλά μόνο να δίνουν εντολές.  Και τι μας λένε; Φταίνε οι πολίτες, φταίνε τα φαινόμενα, φταίνε οι μετεωρολόγοι, φταίνε τα σπίτια που είναι παλιά, φταίνε οι μάσκες που δεν είναι FFP2, φταίνε όλοι εκτός από τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά επειδή η πραγματικότητα εξοργίζει τους πολίτες, μετά αρχίζουν οι συγγνώμες:  Συγγνώμη για την ποδηλατάδα στην Πάρνηθα, συγγνώμη για το κορονοπάρτι στην Ικαρία, συγγνώμη για την Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη, συγγνώμη για το λεκτικό λάθος ότι δεν υπάρχει μελέτη ότι εκτός ΜΕΘ έχει ψηλότερη θνησιμότητα.  Και κάπως έτσι, ο Μωυσής Κ. Μητσοτάκης κατά τη λίστα Πέτσα έγινε Σεφερλής όπως είπε ο κ. Πορτοσάλτε.»

Όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των αποτυχιών της Κυβέρνησης, ο Μάριος Κάτσης σημείωσε επιπλέον ότι: «Όταν όλες οι πολιτικές σας αποτυγχάνουν μας λέτε, “ναι αλλά στις δημοσκοπήσεις προηγούμαστε”». Τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές θυμίζουν τις περιπτώσεις στημένων δημοσκοπήσεων των Κουρτς και Σαρκοζί, όπου ο πρώτος παραιτήθηκε από Καγκελάριος της Αυστρίας και ο δεύτερος βλέπει συμβούλους του να πηγαίνουν φυλακή. Για να συμπληρώσει: «Προηγείστε βέβαια και στις απευθείας αναθέσεις με κρατικό χρήμα και στους ιδιοκτήτες των εταιριών όπως αναδείξαμε με τις περιπτώσεις Opinion Poll, Ιnterview και εσχάτως την Abacus για την οποία έχουμε προσφύγει στη Βουλή και στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων να την ελέγξουμε».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι τα μόνα στα οποία τα καταφέρνει η Κυβέρνηση είναι στο στήσιμο της διαπλοκής, στο στήσιμο ενός Κράτους – Ι.Χ. και στην προπαγάνδα. Με 5 δις € απευθείας αναθέσεων σε «κολλητούς», με προνομιούχα fund που παίρνουν με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ιμάτια του κράτους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και με χτίσιμο καθεστώτος στα ΜΜΕ. Με λίστες Πέτσα, χάρισμα της δόσης από τις τηλεοπτικές άδειες και συνεχείς εξυπηρετήσεις ακόμα και σε υπόδικες τηλεπερσόνες όπως ο Φουρθιώτης. Σημειώνοντας σχετικά ότι: «Το νούμερο 2 της κυβέρνησης κ. Γεραπετρίτης νομοθετούσε κατά παραγγελία του. Και ω του θαύματος αυτά που έγραφε στο SMS περιλαμβάνονταν ως άρθρα στο νομοσχέδιο Λιβάνιου για τα ΜΜΕ πέρσι τέτοιο καιρό όπου σβήνατε αναδρομικά τα πρόστιμα του ΕΣΡ και τακτοποιούσατε τις χρονοθυρίδες τηλεπώλησης. Ντροπή και παρακμή!».

Ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε, ακόμα, στις πολλαπλές αποτυχίες της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, την ακρίβειας, αλλά και των φυσικών καταστροφών, σχετικά με τις οποίες είπε χαρακτηριστικά: «Χιόνι; Βροχή; Φωτία; Καταστροφή του Νώε! Και η κυβέρνηση απλά πετάει ευθύνες από δω και κει. Είστε επιτελικό κράτος μόνο την Άνοιξη!». «Είστε μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης!», τόνισε. Ταυτόχρονα, υποστήριξε  ότι όλη η ευθύνη είναι αποκλειστικά της ΝΔ, διότι απέτυχε, παρόλο που κυβερνά με πλείστους ευνοϊκούς όρους, δηλαδή με αυτοδύναμη κυβέρνηση, με σχεδόν όλη την αυτοδιοίκηση «γαλάζια», έχοντας αλώσει το κράτος και τις ανεξάρτητες αρχές, έχοντας κληρονομήσει 37δις ευρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και απολαμβάνοντας δημοσιονομική χαλάρωση από την ΕΕ λόγω πανδημίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάριος Κάτσης, πέραν των παραπάνω, έκανε ιδιαίτερη μνεία στους 23.000 νεκρούς της πανδημίας που η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα να λέει ότι θα μπορούσε να σωθεί το 40% αυτών αν είχε ενισχυθεί το ΕΣΥ, αλλά και στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα λόγω της ακρίβειας και της καθήλωσης των μισθών τους, στο γεγονός ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, στους νέους που δεν μπορούν να βρουν μια δουλειά και να κάνουν οικογένεια, στην Παιδεία που μετατρέπεται σε εμπόρευμα, στους συνταξιούχους που έχασαν τη 13η σύνταξη και εξαπατήθηκαν με τα αναδρομικά, στις υγιείς επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο, στον αγροτικό κόσμο που ασφυκτιά κάτω από την πίεση των τιμών στα εφόδια, στη γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί στην κοινωνία, στις «βορειοκορεάτικες» δημοσκοπήσεις και σε όσα πνίγουν την ελεύθερη ενημέρωση (λίστες Πέτσα, δώρα στους καναλάρχες, διώξεις ερευνητών δημοσιογράφων, ραβασάκια από το Μαξίμου σε αρχισυντάκτες και δημοσιογράφους κ.ά.).

Τονίζοντας, εν κατακλείδι: «Ζητάμε να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», «Ζητάμε εκλογές γιατί, φτάνει πια, πρέπει να τελειώσουμε με αυτή τη λαίλαπα. Για να πληρωθεί ως νέμεσις η αλαζονεία της εξουσίας σας».

X. Καφαντάρη: Διεθνής διασυρμός της χώρας η διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

H Χαρά Καφαντάρη  Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ  Π.Σ., στην συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανέφερε:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη  «στήνει», πρόχειρα και επικοινωνιακά,  υπουργεία  όπως το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς οργανόγραμμα και σαφείς αρμοδιότητες, χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο και επιλεκτικά αξιοποιεί κάποια άρθρα ενώ οι συνέπειες των ακραίων φαινομένων επελαύνουν, με σοβαρές συνέπειες περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές. Γενικά, αντιμετωπίζει το θέμα με προχειρότητα, χωρίς ετοιμότητα, χωρίς σχέδιο, «έτσι χωρίς πρόγραμμα», και «αδιαφορεί» για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως. Δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ συνέβησαν σημαντικές φυσικές καταστροφές. Από τον ΓΥΡΥΟΝΗ, τον ΙΑΝΟ, τη ΜΗΔΕΙΑ, τις  ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ του  καλοκαιριού, το ΜΠΑΛΛΟ και την ΕΛΠΙΣ. Σε όλες αυτές τις κρίσεις η κυβέρνηση απέτυχε, ενώ τις χειρίστηκε άκρως επικοινωνιακά με αποτέλεσμα στο τελευταίο καιρικό φαινόμενο ΕΛΠΙΣ να εγκλωβιστούν για πολλές ώρες συμπολίτες μας στην Αττική Οδό.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια της να «ξεπεράσει» την αποτυχία της στη διαχείριση της κρίσης λόγω της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ, διαστρεβλώνει θέσεις, παραποιεί την επιστημονική αλήθεια και αγνοεί προειδοποιήσεις επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων της χώρας μας (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία).

Την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη την ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνία, οι συσκέψεις επί συσκέψεων στο νέο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενώ δεν υπάρχει καμιά πολιτική πρόληψης, ούτε στοιχειώδης συντονισμός.  Για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πάντα ευθύνεται κάποιος άλλος και ποτέ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι πολύ «φθηνό» το επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής πίσω από το οποίο κρύβεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Κύριο μέλημα του νέου υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, και το έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης, είναι το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (1,7 εκ ευρώ για εξοπλισμό-αεροπλάνα, τεχνολογικά μέσα κλπ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάντα προβάλλει συγκεκριμένες θέσεις.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα, αμέσως μετά τις τραγικές πυρκαγιές στο Μάτι διατύπωσε σχέδιο νόμου για τη δημιουργία της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας. Το χαρακτηριστικό της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που κατατέθηκε ως σχέδιο νόμου το Φθινόπωρο του 2019, είναι η σημαντική συνεισφορά της Επιστημονικής Κοινότητας, καθώς και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών φορέων.

Τέλος, μιλάτε για επενδύσεις. Ποιός σοβαρός επενδυτής θα έρθει σε χώρα η οποία έχει έρθει στα πρωτοσέλιδα διεθνούς τύπου για την κατάσταση της πρωτεύουσας  με τις χιονοπτώσεις, σε μια χώρα χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, χωρίς κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες; Θέλει η ΝΔ σοβαρούς επενδυτές ή θέλει επενδυτές ευκαιριακούς χωρίς κανόνες και όρια; Καλούμε τη δημοκρατική αντιπολίτευση να συστρατευθεί για ανατροπή της πιο καταστροφικής κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης. Για δημοκρατική προοδευτική λύση».

Χάρης Μαμουλάκης: «Η κυβέρνηση εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιποβαρής»

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, διαλύσατε τα πάντα! Θεωρήσατε το κράτος ιδιοκτησία σας. Κυβερνάτε με αλαζονεία και έπαρση καταστρατηγώντας ελευθερίες και δικαιώματα. Έχετε πράγματι κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό, που σας έχει απονείμει τον τίτλο της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης. Για αυτό και η σημερινή πρόταση δυσπιστία δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά και απόλυτα επιβεβλημένη!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, ενώ καυτηρίασε και την αναποτελεσματικότητα του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε ότι το 2019, η ΝΔ αξιοποίησε με τον πλέον αθέμιτο τρόπο τις φυσικές καταστροφές ακολουθώντας μια βαθιά ανήθικα πολιτικά στάση στην τραγωδία στο Μάτι και άσκησε κριτική για το περίφημο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη. «Πρώτο νομοσχέδιό σας, ήταν τότε το λεγόμενο σχέδιο νόμου περί του «Επιτελικού Κράτους». Ένα «επιτελικό κράτος» που πλέον, στο πανελλήνιο συνιστά ανέκδοτο. Ένα επιτελικό μπάχαλο το οποίο σε κάθε του έκφανση, σε κάθε πολιτική του δράση, αποτυγχάνει» είπε χαρακτηριστικά, ενώ καυτηρίασε και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε κατά την πρόσφατη κακοκαιρία, που έφτασε μέχρι την παραδοχή από τον αρμόδιο Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, ότι δεν γνωρίζει αν τηρήθηκαν πρακτικά στις συσκέψεις προετοιμασίας στις οποίες συμμετείχε!

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χάρης Μαμουλάκης είπε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποίησε το σοκ που είχε υποστεί η κοινωνία κατά την διάρκεια της πανδημίας για να περάσει κάθε αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση που δεν κατάφερε να περάσει ούτε η ίδια η Τρόικα, ενώ κατάφερε κάθε ΔΕΚΟ που παρέμενε υπό δημόσιο έλεγχο, κάθε κεκτημένο της μεταπολίτευσης και κάθε όψη του κράτους πρόνοιας που ενισχύθηκε κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να μπει στο στόχαστρο. «Το εφιαλτικό μοντέλο διαχείρισης του κράτους ήταν αποτελεσματικό στην προώθηση νομοσχεδίων, από τους πολυπληθείς μετακλητούς του Μαξίμου ακόμη και εν αγνοία των Υπουργών, που λειτουργούσαν ως απλοί μεταφορείς προς το κοινοβούλιο. Ήταν καταλληλότατο στο να νομοθετεί υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά εντελώς ακατάλληλο όταν η Πολιτεία έπρεπε να δημιουργήσει. Εντελώς ακατάλληλο όταν η κυβέρνηση έπρεπε να θωρακίσει και να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας και να υλοποιήσει την προεκλογική της υπόσχεση για ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Εντελώς ακατάλληλο όταν ο ΕΟΔΥ κλήθηκε να παίξει κεντρικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας και να στήσει τον μηχανισμό υγειονομικού ελέγχου των τουριστικών ροών εν μέσω πανδημίας. Εντελώς ακατάλληλο όταν η χώρα έπρεπε να δημιουργήσει μια ψηφιακή υποδομή που να υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα παιδείας. Η λίστα με τα παραδείγματα είναι ατελείωτη…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκανε επίσης αναφορά στην τακτική της Κυβέρνησης που θεωρεί ότι κάθε κοινωνικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα από την συγκάλυψη, τον έλεγχο των ΜΜΕ και στη βάση ότι αρκεί μια διαρροή για να κατευνάσουν και να αποκρύψουν τα πάντα, λέγοντας: «Θυμάστε τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια όταν το ΕΣΥ δεν ενισχύονταν στην αρχή της πανδημίας; Θυμάστε τα κροκοδείλια δάκρυα για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, ένα μήνα μετά από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ; Θυμάστε τις στημένες κάμερες σε περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές προσπαθώντας να καπηλευτείτε τον ανθρώπινο πόνο, όπως έγινε και στο Αρκαλοχώρι, όπου αυτοί που θα εκκένωναν το Μάτι σε 25 λεπτά, χρειάστηκαν 68 ημέρες να ηλεκτροδοτήσουν οικίσκους;»

Τόνισε ότι η αξιοπιστία της Κυβέρνησης κατακρημνίζεται από μία αλυσίδα φυσικών καταστροφών και από αυτόν τον αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους, ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει.

«Η κυβέρνηση εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιποβαρής» είπε χαρακτηριστικά o X. Μαμουλάκης, αναφέροντας ότι το στρατηγικό σχέδιο σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής είναι πάντοτε το ίδιο: Η καταστροφή λαμβάνει χώρα, η κυβέρνηση την διαχειρίζεται επικοινωνιακά λέγοντας ότι όλα τα έχει προβλέψει και στην συνέχεια ελπίζει ότι το ζήτημα θα ξεθυμάνει.

«Μια επικοινωνιακή διαχείριση του ανθρώπινου πόνου και της καταστροφής, με τον κυνισμό του κυρίου Μητσοτάκη να αγγίζει τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, όταν, εξαιτίας των επιλογών του, το κράτος συνειδητά αποσύρεται από την υποχρέωση να κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Η κυβέρνηση σας πάσχει από συστηματική άρνηση της πραγματικότητας, στο βαθμό βέβαια που η πραγματικότητα αυτή δεν αφορά εσάς και τους πλούσιους φίλους σας.» είπε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Αναδεικνύοντας το ότι μόνιμη δικαιολογία στο κυβερνητικό αφήγημα για όλες τις συμφορές, είναι το ότι οφείλονται σε εξωγενή γεγονότα, ενώ απουσιάζει κάθε αυτοκριτική για τα λάθη και τις κυβερνητικές παραλείψεις, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέληξε: «Οι εποχές αλλάζουν. Δεν ήμαστε πλέον στο 2019. Δεν είναι πλέον εφικτό, μέσω της επικοινωνίας, να διαγραφεί το αποτύπωμα της εφιαλτικής της διακυβέρνησης από την συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα αυτά τα 2,5 χρόνια έμεινε με ένα νομό λιγότερο, με 23.000 συμπολίτες μας λιγότερους, με ένα ΑΕΠ να επιστρέφει στα επίπεδα του 2015, με 6-7 ΔΕΚΟ λιγότερες και με τα εισοδήματα συρρικνωμένα πάνω από 10%, για όσους τυχερούς διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους. Στους Έλληνες δεν αξίζει να αισθάνονται διαρκώς σαν ήρωες σε μετακαταστροφική ταινία του Χόλυγουντ! Μόνοι τους απέναντι στην πανδημία, μόνοι τους απέναντι στα ακραία φυσικά φαινόμενα, μόνοι τους απέναντι στην ακρίβεια. Και στην Ελλάδα δεν αξίζει μια κυβέρνηση που θα αγνοεί τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και την ανάγκη δημιουργίας ανθεκτικών θεσμών και υποδομών. Για αυτό και η σημερινή πρόταση δυσπιστίας δεν είναι μόνο επίκαιρη, αλλά και απόλυτα επιβεβλημένη!».

Κατ. Νοτοπούλου: «Πρόταση δυσπιστίας για να δώσουμε προοδευτική διέξοδο απέναντι στην "επιτελική" ανικανότητα»

Κυβέρνηση άπραγη και ανίκανη να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις των καιρών χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου μιλώντας στη Βουλή.

Έκανε λόγο για «επιτελική ανεπάρκεια» που αποδείχθηκε ισχυρότερη από όλες τις προβλέψεις και για ένα «επιτελικό κράτος» που δήλωνε πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία, αλλά  παρέλυσε από τις πρώτες ώρες. Αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, έφτασε να πει πως φταίνε οι «ανεύθυνοι πολίτες» που πήραν το αυτοκίνητό τους, η Αττική Οδός, η οποία επιμένει όμως πως ο Υπουργός Προστασίας τοποθετήθηκε κατά της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακόμη και οι μετεωρολόγοι που τάχα δεν είχαν προειδοποιήσει για την ένταση των φαινομένων που είναι απολύτως αναληθές» σχολίασε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στους χιλιάδες πολίτες που εγκλωβίστηκαν επι ώρες στα οχήματά τους, σε όσους εγκλωβίστηκαν στα τρένα, στις εικόνες των ηλικιωμένων που εκλιπαρούσαν για βοήθεια, στους γονείς με μικρά παιδιά αλλά και στα εκατοντάδες νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση επι μέρες.

Η κυβέρνηση όπως είπε δεν έχει καμία συναίσθηση της ευθύνης που φέρει και επιχειρεί με «Λίστες Πέτσα» αλλά και με sms σε «τηλεπερσόνες» να πείσει τους πολίτες ότι ζούμε στη «Γη των άριστων». Οι πολίτες όμως γνωρίζουν την καθημερινότητα, που με ευθύνη της ΝΔ εδώ και δυόμισι χρόνια έχει γίνει αβίωτη. Με αρνητικό ρεκόρ θανάτων λόγω κορονοϊού, ρεκόρ ακρίβειας, συρρίκνωσης του εισοδήματος των πολιτών.

«Άφαντο το πανάκριβο επιτελικό σας κράτος στις κρίσιμες ώρες των πυρκαγιών στην Εύβοια,  άφαντο στις πλημμύρες, άφαντος ο πρωθυπουργός όταν παρέλυσε ολόκληρη η Αττική από την κακοκαιρία Ελπίς, αποδείξατε ότι όσο είστε στην εξουσία ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία ελπίδα, τίποτα να προσμένει!» είπε χαρακτηριστικά η Κ. Νοτοπούλου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε ακόμη τις κυνικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που υπερηφανεύεται ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε το 2021 γιατί κράτησε ανοιχτή την οικονομία και έσωσε τον τουρισμό ενώ θρηνούμε περισσότερους από 23 χιλιάδες νεκρούς!

«Δεν έχουμε ακούσει ποτέ στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου τόσο κυνισμό.» υπογράμμισε.

Η τομεάρχης Τουρισμού δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση άφησε ανοχύρωτο ΚΑΙ τον τουρισμό, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου μετρούν πληγές εδώ και δυο χρόνια.

Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στους εργαζόμενους του τουρισμού, απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα έδιναν λύση στα προβλήματα επιβίωσης 200 χιλιάδων εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό επειδή δεν την ενδιαφέρει πως θα ζήσει ο κόσμος!

Σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, η Κ. Νοτοπούλου υπογράμμισε πως όσα χρήματα κι αν έχει ρίξει η ΝΔ σε λίστες Πέτσα για λιβανίζουν τα ΜΜΕ την κυβέρνηση, ο πολίτης νιώθει ανασφάλεια, αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα στο πορτοφόλι του, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, στην πληρωμή των λογαριασμών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για την αδιαφορία και απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει τη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για τους μαύρους Νοέμβρηδες και μαύρους Δεκέμβρηδες που έζησε η πόλη, για τα νοσοκομεία που έχουν καταρρεύσει, για τις κρίσιμες υποδομές που στερεί από τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση, το σταμάτημα του Μετρό, το ξήλωμα των Αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, νέα λεωφορεία, σιδηροδρομική Εγνατία, το κέντρο Logistics στο πρ.στρατόπεδο Γκόνου .

«Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα Δημοκρατίας» τόνισε, «η κοινωνία δεν μπορεί να ανεχτεί πια αυτό το αυταρχικό, αποτυχημένο, σάπιο καθεστώς που έχετε επιβάλει . Έχετε ήδη χάσει το πιο σημαντικό: την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού» υπογράμμισε. 

«Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στην εξουσία, ο πολίτης δεν νιώθει την παραμικρή ελπίδα. Η απογοήτευση και η έλλειψη προοπτικής γίνονται όμως βατήρας για την αλλαγή» τόνισε. «Η πρόταση δυσπιστίας είναι ο δρόμος για να επιστρέψει η ελπίδα».

Κ. Παπανάτσιου:  Η χρυσή λίρα που υποσχέθηκε στους πολίτες η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδείχθηκε κάλπικη

Η αναπλ. τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Παπανάτσιου, ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας πως η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήρθε για να υπογραμμίσει την λαϊκή απαίτηση για αλλαγή. Η κ. Παπανάτσιου αναφερόμενη στην Πανδημία τόνισε, πως η χώρα ζει σε μία δυστοπία, «Η Ελλάδα βρίσκεται δυο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε απώλειες, αναλογικά με τους κατοίκους της, εν μέσω πολιτικής υπονόμευσης του ΕΣΥ».

Συνεχίζοντας, η βουλεύτρια σημείωσε πως, «την τελευταία εβδομάδα, γίναμε για ακόμη μια φορά μάρτυρες, ενός πραγματικά πρωτοφανούς χάους. Χιλιάδες συμπολίτες μας αποκλεισμένοι για ώρες σε κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της πρωτεύουσας, με τα πρώτα χιόνια». Η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως μετά την κακοκαιρία η Κυβέρνηση για άλλη μία φορά μετέθεσε τις ευθύνες αλλού.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των υπέρογκων ανατιμήσεων, σημείωσε πως, «Ο πληθωρισμός ρεκόρ του 5.1% τον Δεκέμβριο φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς», και συνέχισε λέγοντας, «Εδώ και μήνες προειδοποιούσαμε την κυβέρνηση, ότι αν συνεχίσει να παρακολουθεί το φαινόμενο ως σχολιαστής, αυτή η άνοδος θα μετατραπεί σε καθεστώς».

Η κ. Παπανάτσιου υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει προτάσεις καθ’ όλη την διάρκεια της Πανδημίας και των ανατιμήσεων, «από την συνταγογράφηση των τεστ και την ενίσχυση του ΕΣΥ, μέχρι την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και την αύξηση του κατώτατου μισθού». Ενώ συνέχισε λέγοντας πως, «Πλέον δεν ζητάμε να μας ακούσετε, ζητάμε να φύγετε! Για να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Κράτους και ενίσχυσης της Κοινωνίας»! Η βουλεύτρια σημείωσε πως, «Δύο χρόνια τώρα γινόμαστε μάρτυρες μιας - άνευ προηγουμένου - κατάρρευσης βασικών πυλώνων του κράτους. Η χρυσή λίρα που υποσχέθηκε στους πολίτες η κυβέρνηση της ΝΔ, αποδείχθηκε κάλπικη» και συνέχισε, «Μια ολόκληρη κοινωνία ζει σε ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας και φόβου, παρακολουθώντας μουδιασμένη ένα κυνικό κυβερνητικό επιτελείο να της κουνά το δάχτυλο»!

Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε, «Αρκετά πια με αυτή τη δυστοπία! Αρκετά με την Πανδημία της Νέας Δημοκρατίας! Αρκετά με την μόνιμη κακοκαιρία Μητσοτάκη στις ζωές μας! Δε πάει άλλο!», και συνέχισε, «Ο κόσμος ζητάει να απεγκλωβιστεί από εσάς και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει η φωνή αυτού του κόσμου». «Ήρθε η ώρα να φύγετε».

Θ. Ξανθόπουλος:  Η κοινωνία φτωτοποιείται, το κράτος δικαίου βάλλεται - Πρόταση προοδευτικής διεξόδου η πρόταση μομφής

«Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι και δεν πέρασε κανείς να τους δει, να τους ρωτήσει αν έχουν νερό, αν θέλουν βοήθεια, να τους δώσει μια αίσθηση ότι το κράτος είναι εδώ. Η χώρα δεν κυβερνάται με δημοσκοπήσεις αλλά με πολιτικές και πράξεις και δυστυχώς στις πράξεις η κυβέρνηση Μητσοτάκη υστερεί. Οι πολίτες της Αθήνας, "έμειναν" στα χιόνια. Υπάρχουν ακόμη αι τώρα περιοχές της Αθήνας χωρίς ρεύμα. Είναι καίρια η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που κανείς δεν μπορεί να αποσείσει». Αυτά τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

     Και συμπλήρωσε: Είχαμε πέρσι την «Μηδεια», το καλοκαίρι τις φωτιές, τώρα τα χιόνια. Μετά το Μάτι, σας παραδώσαμε πόρισμα προτάσεων για τις αναγκαίες αλλαγές στη πολιτική πρστασία, από επιτροπή υπό τον διεθνούς κύρους καθηγητή  Γκολντάμερ, αλλά το βάλατε στην άκρη. Φέρατε από την Κύπρο έναν πολιτικό που είχε ομόρροπη πορεία στην ΕΕ αλλά όχι στον τομέα της αμιγούς πολιτικής προστασίας και έτσι εκθέσατε τον ίδιο και μαζί όλη τη χώρα».

     Επισημαίνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, ο κ. Ξανθόπουλος, υπογράμμισε επίσης τα εξής:

-    Η χώρα έχει το επαχθές προνόμιο να μετρά 23.000 νεκρούς. Εχει τα πρωτεία στην αναλογία θανάτων ανά εκατ. πληθυσμού, το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο και αυτά έχουν την σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

-    Το εισόδημα τελειώνει τη τρίτη εβδομάδα και ο κόσμος αγωνιά πως θα επιβιώσει.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι επιταχυντής όλων των προβλημάτων. Σας είπαμε μειώστε τον ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά περί άλλα τυρβάζετε.

-    Το κράτος δικαίου στη χώρα βάλλεται. Νομοθετείτε χωρίς δικαστές στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Οι δικηγόροι απουσίασαν από όλο το πλέγμα ενισχύσεων που δώσατε στους επαγγελματίες, καίτοι τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας. Οι δικαστικοί υπάλληλοι αγνοούνται από όλες τις τομές.

-    Οι δημοσιογράφοι που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία διώκονται. Γίναμε πρωτοσέλιδο στη Le Monde. Η Ενωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων μας κατέταξε στις χώρες  ανάλογες του Ορμπαν, όπου περιστέλλεται η ελευθερία του τύπου.

-    Το ΝΣΚ έδωσε ομόφωνα εντολή στη κυβέρνηση να προχωρήσει στην προστασία του δημοσίου από το σκάνδαλο Νovartis  αξιώνοντας αποζημίωση από την εταιρεία αλλά  μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτα.

     «Τέλος με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού ο κόσμος χάνει τα σπίτια του, από τα funds και τις τράπεζες. Μια κοινωνία φτωχοποιείται και η κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη. Υπάρχει όμως εναλλακτική. Η πρόταση μομφής να γίνει πρόταση προοδευτικής διεξόδου.Εκλογές με απλή αναλογική και μια προοδευτική κυβέρνηση να αναλάβει να ανατάξει τη χώρα», κατέληξε ο κ. Ξανθόπουλος.

Π. Πολάκης: Θα πέσετε και θα πέσετε με κρότο!

Ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια ο Π. Πολάκης, απαντώντας στο αφήγημα της ΝΔ ότι η πρόταση μομφής έγινε επειδή θέλει να διασωθεί ο Τσίπρας και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πάει καλά δημοκοπικά, προκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας: «Κάντε μας τη χάρη, ψηφίστε υπέρ της πρότασης μομφής επτά-οκτώ από εσάς, αφού είστε τόσο σίγουροι ότι ισχύουν οι δημοσκοπήσεις, να δούμε ποιος θα είναι τρίτος και ποιος θα κατρακυλά το βράδυ των εκλογών. Γιατί φαίνεται ότι δεν έχετε πάρει χαμπάρι για το τι συμβαίνει στην κοινωνία».

Σχετικά με την πανδημία ο Βουλευτής Χανίων τόνισε:

«Πόσους νεκρούς είχαμε την 1η Σεπτεμβρίου του 2021 όταν ανέλαβε ο κ. Πλεύρης και η κ. Γκάγκα; Είχαμε 13.743. Πόσους έχουμε σήμερα, κύριοι συνάδελφοι; Έχουμε 23.195. Και τολμάει η κ. Γκάγκα και έρχεται σήμερα στη Βουλή και λέει αυτά που λέει! Σε πέντε μήνες έχουμε σχεδόν 9.500 νεκρούς. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, τρίτοι στον κόσμο στο τελευταίο πεντάμηνο και τολμάτε και μιλάτε για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όταν φτάσαμε 2.243 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν η Σουηδία, που δεν θέλαμε να της μοιάσουμε είναι στο 1.551, η Δανία είναι στο 635, η Γερμανία στο 1.404, η Ελβετία στο 1.460, η Αυστρία στο 1.447;

Δεν ντρέπεστε; Τολμάτε να μιλάτε για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας;

Ο κ. Γεωργιάδης, ο προστάτης των χονδρεμπόρων, τον οποίο έχουν ξεφτιλίσει τέσσερις δήμαρχοι, άφησε στα 60 και 80 ευρώ το PCR test για να κονομάνε τα ιδιωτικά κέντρα και έβαλε τιμή 47 ευρώ όταν, σήμερα που μιλάμε, τα νοσοκομεία προμηθεύονται το αντιδραστήριο με 7-8 €, το ΕΚΕΑ με 11 € και το σύνολο του ιδιωτικού τομέα με 5 και 7 ευρώ. Δεν ντρέπεστε να λέτε αυτά τα πράγματα;»

Σχετικά με την υπόθεση Φουρθιώτη:

«Κύριε Γεραπετρίτη, μπορείτε να μας πείτε εάν στις 28-29 του Γενάρη που πέρασε, πέρυσι, μια ημέρα μετά τις πολλαπλές τηλεφωνικές σας κλήσεις με τον κ. Φουρθιώτη, πληρώθηκε ο κ. Φουρθιώτης τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο από το Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, δηλαδή 70.000 ευρώ κάθε μήνα, που του είχε κόψει με νομοθέτηση ο κ. Βρούτσης στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 και στις 2 Ιανουαρίου με εντολή Φουρθιώτη έφυγε;

Δεύτερον, ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Πιτσιλής της ανεξάρτητης αρχής δεν μου έχουν απαντήσει και έχω ρωτήσει τρεις φορές, πληρώθηκε ο κ. Φουρθιώτης και οι εταιρείες του από το Πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και αν ναι πόσα; Γιατί δεν απαντάτε; Τον πληρώσατε; Ή σας κρατάει ποιος ξέρει από πού και συναγελάζεστε και μιλάτε με τον υπόκοσμο, και τον υπόδικο, και αυτόν που οργανώνει δολοφονίες ή βαράει τα καλάσνικοφ στον τοίχο για να συνεχίσετε να του έχετε τη φύλαξη που δεν την είχαν ούτε σημερινοί Υπουργοί; Και δεν ντρέπεστε;»

Σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας:

«Τα golden boys των διακοσίων και τριακοσίων χιλιάδων ευρώ, πέμπτη ημέρα μετά την χιονόπτωση με τόσα νοικοκυριά ακόμα χωρίς ρεύμα, πού είναι κύριε Χατζηδάκη; Δεν ντρέπεστε για αυτό;

Η κουβέντα έχει επικεντρωθεί στην Αττική Οδό, τη στιγμή που ήταν κλειστή η Μεσογείων, εκεί που είναι το Πεντάγωνο, το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το «Σωτηρία», το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το «Ερρίκος Ντυνάν» και η ΕΡΤ».

Καταλήγοντας ο Π. Πολάκης τόνισε:

«Δεν είναι ότι είστε άχρηστοι, δεν είναι ότι είστε ανίκανοι. Είστε συνειδητοί υπηρέτες της Σχολής του Σικάγο, δηλαδή της αποδυνάμωσης του κράτους, της απουσίας ελέγχου των αγορών, του αυταρχισμού και της καταστολής, της εξαγοράς, και της γκεμπελικής προπαγάνδας, και ενός επιτελικού κράτους που θάφτηκε στο χιόνι, θάφτηκε στις πυρκαγιές, θάφτηκε στην πανδημία.

Γιατί δεν είναι επιτελικό. Είναι ο μηχανισμός που έφτιαξε ο Μητσοτάκης για να μαζεύει το χρήμα και να ελέγχει σε ποιους κολλητούς θα το δίνει. Για αυτό θα πέσετε και θα πέσετε με κρότο»!

Θεοδώρα Τζάκρη: «Θα φύγετε όπως έφυγε ο Τραμπ στην Αμερική»

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση για την καταστροφική διαχείρισης της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και της ακριβείας και της πανδημίας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση απέτυχε οικτρά για μια ακόμη φορά στην πραγματική ζωή, αλλά τα κατάφερε περίφημα στην δημοσκοπική χειραγώγηση, με την εμφάνιση δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του ως δήθεν εθνικό κεφάλαιο της χώρας, μολονότι απέτυχαν παταγωδώς, και το ΚΙΝΑΛ ίσα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γενικά με την επικοινωνιακή διαχείριση των ζοφερών ημερών που διάγουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην άλλη καταπληκτική επίδοση της διακυβέρνησης των δυόμισι ετών της ΝΔ που συμπεριλαμβάνει μια ακόμη «κατραπακιά» για όλους τους Έλληνες πολίτες, εφόσον κατάφερε να καταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα είδος πολυτελείας, ενώ καταγράφεται ήδη ρεκόρ ανατιμήσεων σε βασικά τρόφιμα και γενικά σε ό,τι χρειάζεται ένα λαϊκό νοικοκυριό για να περάσει το μήνα.

Τέλος αναφέρθηκε στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας  με την εφαρμογή από την κυβέρνηση της ΝΔ στην πράξη της πολιτικής της «ανοσίας της αγέλης» και παρουσίασε στοιχεία στην Βουλή από τα οποία προκύπτει ότι είμαστε πρώτη στην Ευρώπη σε αριθμό νεκρών ανά εκατομμύριο (1881 νεκροί ανά εκατομμύριο στην Ευρώπη-2.232 νεκροί ανά εκατομμύριο στην χώρα μας) και ότι η θνητότητα στην χώρα μας καταγράφει εβδομαδιαίο μέσο όρο με 750 νεκρούς,  που συνιστά νέο πανελλήνιο ρεκόρ θνητότητας, με προηγούμενο ρεκόρ εφταημέρου τους 707νεκρούς που σημειώθηκε κατά τις 2 Δεκέμβρη του 2020.

Η κ. Τζάκρη έκλεισε την ομιλία της λέγοντας χαρακτηριστικά «Θα φύγετε όπως ακριβώς έφυγε και ο Τραμπ στην Αμερική μέσα στην αρρώστια και τον θάνατο, συμπαρασύροντας όμως μαζί σας, πρώτα από όλα αυτούς που χειροκροτούν τον Βορίδη να λέει, χωρίς καμία αιδώ, ότι καμία αξία δεν έχει πλέον η συζήτηση για τα θύματα της πανδημίας».

Σωκ. Φάμελλος: Υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στο καταστρεπτικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, επισήμανε στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής πως «η πρόταση δυσπιστίας εκφράζει και αποτυπώνει την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με την πρόταση μομφής καταθέτουμε ένα ξεκάθαρο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ουσιαστική απόδοση ευθυνών και όχι για υποκριτικές συγγνώμες, αλλά και για πολιτική αλλαγή, για να μην βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας αδιέξοδα, για να αλλάξει πορεία η χώρα μας».

Και στη συνέχεια τόνισε:

Η ελληνική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα κουράστηκαν να ακούν δικαιολογίες και μετάθεση ευθυνών από τον κ. Μητσοτάκη. Αν διδάσκεται από τα λάθη του, όπως είπε υποκριτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο, ήρθε η ώρα να φύγει, γιατί το λάθος είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και το παρασιτικό σύστημα εξουσίας που έχει γύρω του, που είναι όλοι γκρουπιέρηδες συμφερόντων. Οι επιπτώσεις της πολιτικής σας στην ελληνική κοινωνία και στην οικονομία είναι τόσο καταστροφικές που το «δεν πάει άλλο» βγαίνει αυθόρμητα. Πρέπει να φύγετε τώρα.

Από πού να ξεκινήσει κανείς; Από τα τραγικά αποτελέσματα στην πανδημία με τα εκατοντάδες θύματα ημερησίως στην Ελλάδα, με διπλάσιο αριθμό θυμάτων από τον μέσο όρο της Ευρώπης, μέσα και έξω από τις υποστελεχωμένες ΜΕΘ, σε ένα αδυνατισμένο ΕΣΥ το οποίο στέκεται όρθιο χάρη στη φιλοτιμία και την αυταπάρνηση των στελεχών του στα οποία φέρεστε με αυταρχισμό;

Από το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας στα βασικά αγαθά και ιδιαίτερα στην ενέργεια που απειλεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων; Στο ρεύμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε την ακρίβεια με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβρη του 2019. Επέλεξε να ανεχτεί αισχροκέρδεια το 2020 στην αγορά ηλεκτρισμού, να ανέχεται ακόμη και τώρα χειραγώγηση τιμών και λειτουργία καρτέλ με συμμετοχή της ΔΕΗ! Έτσι φτάσαμε στην πρώτη θέση ακρίβειας χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη που διατηρούμε ακόμη και σήμερα.

Η ακρίβεια στην ενέργεια οφείλεται ξεκάθαρα σε δικές σας επιλογές: Πρώτον, στην πρόσδεση της χώρας στο φυσικό αέριο, ένα ξεκάθαρο deal που έχετε κάνει πίσω από την προσχηματική εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης. Δεύτερον, στη επιλογή σας η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί χωρίς έλεγχο και ρύθμιση με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές «να βλέπουν απλά τους γκάνγκστερ να περνάνε». Τρίτον στην επιλογή σας να μη λειτουργεί η προθεσμιακή αγορά, να μην υπάρχουν διμερή συμβόλαια, ενώ έχετε μπλοκάρει και τις ενεργειακές κοινότητες.

Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι αβάσταχτοι, οι επιδοτήσεις πενιχρές. Καμία ελάφρυνση έως τώρα από τις υπέρογκες αυξήσεις δεν έχουν δει οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι δημοτικές επιχειρήσεις. Οι βιομηχανίες της Αττικής δηλώνουν ότι κλείνουν ή αναστέλλουν την παραγωγή τους. Πουλάτε ταυτόχρονα τα εργαλεία άσκησης πολιτικής στην ενέργεια, όλους του ενεργειακούς φορείς. Το 100% των δικτύων φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε μια εταιρία που συμμετέχει ιταλικό δημόσιο αλλά πλέον όχι το ελληνικό δημόσιο. Το 49% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ένα σίγουρο και υψηλό έσοδο σε ένα fund, χωρίς καμία υποχρέωση του ιδιώτη σε επενδύσεις. Την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπως και δώσατε και την πλειοψηφία του δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ «δώρο» στον ιδιώτη μέτοχο.

Θέλετε να μιλήσουμε για τη σπατάλη μήπως δυόμιση χρόνια τώρα; Για τις απευθείας αναθέσεις των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ με την πρόφαση της πανδημίας; Για τα σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας που φτάσαμε στην Ελλάδα να διώκονται δημοσιογράφοι οι οποίοι αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα της Κυβέρνησης; Για διαφθορά όταν Υπουργοί εκτίθενται και εκβιάζονται από υπόδικους τηλεπαρουσιαστές;

Να μιλήσουμε όμως και για την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών στους δρόμους και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που έμειναν τη Δευτέρα το βράδυ χωρίς ρεύμα και θέρμανση; Η απόκρυψη και το μπαλάκι ευθυνών, το οποίο παίζετε πολύ εύκολα, γεννά οργή. Δεν είναι γελοίες οι δικαιολογίες του κ. Οικονόμου ότι δεν ξέρατε πότε θα έρθει η κακοκαιρία ή ότι δεν είναι ευθύνη του κράτους η Μεσογείων και η Κατεχάκη. Είναι επικίνδυνες για την Ελλάδα. Εσείς είστε που θα εκκενώνατε το Μάτι σε τριάντα λεπτά; Αλήθεια, πού χάθηκε εκείνος ο κ. Συνολάκης;

Οι διακοπές ρεύματος στην Αττική συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, για πέμπτη μέρα. Είναι εξοργιστικό, ενώ κινδυνεύουν πολίτες χωρίς θέρμανση και χωρίς ρεύμα, η κυβέρνηση να λέει το ένα ψέμα μετά το άλλο. Τη Δευτέρα είπατε ότι σε λίγη ώρα θα ολοκληρωθεί η ρευματοδότηση των διακοσίων χιλιάδων κομμένων συνδέσεων, όταν δεν μπορούσατε να ανοίξετε το δρόμο για τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Την Τρίτη, ο κ. Σκρέκας δήλωνε ότι ως το βράδυ θα έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων. Για πέμπτη μέρα όμως πολίτες παραμένουν χωρίς ρεύμα και δεν ντρέπεστε να έρχεστε να μιλάτε εδώ στη Βουλή;

Η ανεπάρκειά σας όμως ήταν αναμενόμενη. Γιατί επιλέξατε να ιδιωτικοποιήσετε τον ΔΕΔΔΗΕ, να τον αφήσετε χωρίς τεχνικούς και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, να διορίσετε δεκάδες διευθυντές «γαλάζια παιδιά», με χρυσά πριμ και επιτρέπετε αδιαφανείς, υπέρογκες προμήθειες υγειονομικού υλικού. Και όλα αυτά τα πληρώνουν οι καταναλωτές, μαζί με το «χαράτσι Μητσοτάκη» σε κάθε λογαριασμό.

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν σας επιτρέπει να δραπετεύσετε με επικοινωνιακά τρικ και με δημοσκοπήσεις. Οφείλετε να απολογηθείτε γιατί αφήνετε απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στις πυρκαγιές, στην ακρίβεια, στις πλημμύρες, στον χιονιά.

Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται μόνο για ανεπάρκεια αλλά, για ένα ξεκάθαρο σχέδιο για μια αδύναμη και απούσα πολιτεία, με ανασφαλείς και αβοήθητους πολίτες και για να γίνονται μόνο, πίσω από την πλάτη τους, εξυπηρετήσεις και deal των κολλητών του Μαξίμου ενώ κάνετε πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.

Η πολιτική σας αμφισβητεί τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σε αποδυνάμωση του κράτους, του κράτους δικαίου, σε ενεργειακή φτώχεια, σε κοινωνικές ανισότητες, σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Και όλα αυτά τα αντιμετωπίζετε με αλαζονεία και έλλειψη σεβασμού. Ενώ με τυμπανοκρουσίες διαφημίζετε την επιτελικότητά σας, κάθε μέρα οι πολίτες βιώνουν ανασφάλεια και μια καταιγίδα προπαγάνδας.

Τι λέτε στους πολίτες, όμως; «Βγάλε τα πέρα μόνος σου στην πανδημία, βγάλε τα πέρα μόνος σου στην Αττική Οδό». Αυτό νιώθουν οι πολίτες που έμειναν εγκαταλειμμένοι ακόμα και στα νοσοκομεία Όποτε ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά λίγος, έρχεται μια δημοσκόπηση. Πρόκειται για ένα κόμμα που χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να πάρει την εξουσία και να γαντζωθεί σε αυτήν, ακόμα και τυμβωρυχία.

Και τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Ένα κράτος, μια πολιτική του Γκόρτσου. Ένα κρατικοδίαιτο παρασιτικό σύστημα που τρώει την Ελλάδα μας και την κάνει αδύναμη.

Η πρόταση δυσπιστίας δεν κατατίθεται μόνο στη Βουλή, αλλά κατατίθεται στην ελληνική κοινωνία γιατί υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι σε αυτό το καταστρεπτικό σχέδιο. Υπάρχει η πρόταση της προόδου και της ασφάλειας ώστε κανείς να μη μείνει μόνος του, κανείς να μην μείνει πίσω. Και είναι ευθύνη των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων να πάρουν την πρόταση δυσπιστίας και να την κάνουν πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης. Ήρθε η ώρα της ελληνικής κοινωνίας να πάρει την τύχη της στα χέρια της.

Αλ. Φλαμπουράρης: Κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία, το θράσος, την ιδιοτέλεια και τον παραλογισμό

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου, θα σταματήσουμε την καταστροφική πορεία και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας μας» τόνισε κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής ο υπουργός επικρατείας.

Αλέκος Φλαμπουράρης

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η σημερινή πρόταση μομφής - που θα απορριφθεί κατά πάσα πιθανότητα από την κυβερνητική πλειοψηφία - δεν αφορά το χιονιά, αυτός ξεχείλισε το ποτήρι, αφορά τη συνολική πολιτική της ΝΔ και το καταστροφικό αποτύπωμά της 30 μήνες τώρα που κυβερνά τον τόπο.

Είναι η κραυγή της κοινωνίας απέναντι στην αδιαφορία, το θράσος, την ιδιοτέλεια και τον παραλογισμό.

Υποστηρίζω ότι κι εμείς που προσπαθούμε να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, εμείς που αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες, τους πόνους και τους φόβους της, εμείς που βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και ανταλλαγή εμπειριών μαζί της, οφείλουμε σήμερα να μιλήσουμε για λογαριασμό της.

Γιατί η πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων, αφού αναλογιστούμε τι έχουμε υποστεί αυτούς τους 30 μήνες που κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, θα πούμε όλοι μαζί: Τέρμα πια. Να φύγετε.

Γιατί από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω με όλα όσα έχουμε υποστεί;

Από την πανδημία, την ακρίβεια, τις φυσικές καταστροφές, την ανεργία, τις διώξεις δημοσιογράφων, τις δημοσκοπήσεις κουμπάρων, τις απευθείας αναθέσεις, τα επιτελεία διαπλοκής, τους βουλευτές και υπουργούς σε deals και εξυπηρετήσεις εποχής Μαυρογιαλούρου;

Να ξαναπώ, ότι θα είχαν σωθεί ζωές, εάν υπήρχε στοιχειώδης ενίσχυση του συστήματος Υγείας με προσωπικό - τεχνολογικό εξοπλισμό - πρωτοβάθμια φροντίδα με οικογενειακό γιατρό;

Ότι θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά οι φυσικές καταστροφές, εάν υπήρχε σχέδιο;

Ότι θα είχαν ρεύμα τα σπίτια αν είχαν ληφθεί μέτρα;

Ότι η ακρίβεια θα είχε μετριαστεί αν οι ευάλωτοι θα είχαν μια κάποια στήριξη, αν ο κατώτατος μισθός γινόταν 800€;

Γιατί η «μεγάλη εικόνα» λέει, ότι αν υπήρχε στοιχειώδης φροντίδα για το Κράτος, τους πολίτες και  τα δημόσια αγαθά όλα θα ήταν καλύτερα.

Γιατί όμως δεν υπήρξε φροντίδα; Πρόκειται μόνο περί ανικανότητας; Σίγουρα όχι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ξέρετε κανέναν να  ξοδεύει χρήματα για να φροντίζει ένα σπίτι που έχει προσυμφωνήσει και την τιμή που θα το πουλήσει;

Όχι βέβαια. Μην ψάχνουμε λοιπόν, για τους ανίκανους.

Πρόκειται περί απόφασης και μάλιστα επιχειρηματικής.

Περί αυτού πρόκειται και μόνο.

Τώρα, αν στο μεταξύ, χαθούν και κάποιοι ή ταλαιπωρηθούν άλλοι, μας λέτε έτσι είναι η ζωή, ας πρόσεχαν!

Αυτό το «ας πρόσεχαν», είναι το μόνιμο επιχείρημά σας και το ονομάζετε κομψά «ατομική ευθύνη», στη θρασύτατη γλώσσα της κυβέρνησής σας και των υπαλληλικών σας ΜΜΕ.

Αυθόρμητα λοιπόν προκύπτει ένα λογικό ερώτημα,

Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν εξελέγη για να φροντίσει τη χώρα και τους κατοίκους της, ποια ακριβώς είναι η δουλειά του; Τον παρακαλώ να μας πει,  αν και κάτι έχουμε πια υπόψη μας.

Μέχρι και το νερό βγάζετε στο σφυρί.

Έχουμε, βεβαίως, RAFALE. Και εμβόλια.

Κατά τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Γιατί όλα βαίνουν καλώς,

Στις αστοχίες πετάει μια ψευτο-συγγνώμη και τίποτα δεν αλλάζει, αφού υποτίθεται ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχει να αντιμετωπίσει «παθογένειες από το παρελθόν».

Λες και κυβερνούσαν άλλοι τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Λες και η χρεοκοπία ήρθε μόνη της.

Λες και η ζωή στην Ελλάδα και όλα τα κακώς κείμενα ξεκίνησαν το ’15 όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως θέλετε να πείσετε τον κόσμο. Ο κόσμος όμως και βλέπει τι γίνεται σήμερα και θυμάται τι έγινε χθες.

Στην καθημερινότητα, η κριτική της αντιπολίτευσης ονομάζεται «μιζέρια», ειδικά όταν αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Η δημοσιογραφία, όταν δεν υμνολογεί και δεν προσκυνά το «καθεστώς» της ΝΔ, συναντιέται με διώξεις, ακόμα και ποινικές.

Η παιδεία πορεύεται μεταξύ ιδιωτικών κολλεγίων και κατηχητικών, στα δε πανεπιστήμια μπαίνει αστυνομία.

Οι πλειστηριασμοί χιλιάδες, ακόμα και πρώτης κατοικίας.

Οι συσσωρευμένες συντάξεις άφαντες και η επικουρική ασφάλιση σε ξένα funds.

Τα εργασιακά δικαιώματα παρελθόν.

Τα δημόσια δίκτυα προς πώληση.

Τα νοσοκομεία προς πώληση ή λουκέτο. Η πρωτοβάθμια υγεία ακυρώνεται.

Οι μικρομεσαίοι και μεσαίοι προς εξαφάνιση.

Πολλά τα περιπολικά, πολλοί οι αστυνομικοί, αλλά το έγκλημα κυκλοφορεί μέρα μεσημέρι.

Η πολιτισμική δημιουργία μηδενίζεται, η πολιτιστική κληρονομιά ξεπουλιέται

Το Ταμείο Ανάκαμψης παραδίδεται στις τράπεζες για τους μεγάλους ομίλους και τίποτα για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα

Ο κατάλογος μακρύς…. Και ταυτοχρόνως καιροφυλακτούν τα ελλείμματα μόλις περάσει η πανδημία. Ποιος θα πληρώσει πάλι το μάρμαρο;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τελειώνοντας θέλω να απευθυνθώ στην κοινωνική πλειοψηφία, σε όλους τους νέους και νέες, τους εργαζόμενους και ανέργους, τους ανθρώπους της επιστήμης - της τέχνης και του πολιτισμού, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρούς και μεσαίους, σε αυτούς που υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής του «καθεστώτος» του επιτελικού κράτους που περιέγραψα και να υποσχεθώ ότι θα είμαστε στο πλευρό τους σε κάθε διεκδίκηση που θα βελτιώνει τη ζωή τους.

Γιατί είναι θέμα Δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, υποχρέωσης απέναντι στην ίδια τη ζωή.

Να απευθυνθώ ταυτόχρονα σε όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις, εντός κι εκτός Βουλής, και να πω ότι είναι τόσο κρίσιμη η ώρα για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που οφείλουμε να υπερβούμε όποιες διαφορές και να ανταποκριθούμε στην αγωνία και το αίτημα του λαού να απαλλαγεί από αυτές τις πολιτικές και την κυβέρνηση της ΝΔ, που με κάθε μέσο τις επιβάλλει.

Κυρίες αι κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ως φορέας της σύγχρονης Αριστεράς, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου, θα σταματήσουμε την καταστροφική πορεία και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει την ανόρθωση της χώρας μας.

Ευχαριστώ πολύ.

Γ. Σαρακιώτης: «Είστε ανίκανοι και το δείχνετε καθημερινά στην πράξη…»

Στους λόγους, για τους οποίους κατέθεσε την Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης καθώς και σε προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Γιάννης Σαρακιώτης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στη Βουλή. Όπως αρχικά τόνισε αναφορικά με τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας:

«Πολλές οι συσκέψεις που κάνανε οι Υπουργοί της Ν.Δ. τις προηγούμενες μέρες και ακόμη περισσότερες οι φωτογραφίες που βγάλανε και το αποτέλεσμα: Το απόλυτο φιάσκο… Προεκλογικό σας σύνθημα ήταν το “Αξίζουμε καλύτερα”. Αυτό είναι το “καλύτερα”;»

Με αφορμή τη συνολική αποτυχία του “επιτελικού κράτους” του κ. Μητσοτάκη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε:

«Το καλοκαίρι βιώσαμε άλλη μια διάσταση του “επιτελικού” σας κράτους όταν οι φωτιές έσβηναν μόνο στη θάλασσα. Και ήρθε η στιγμή να μας αποκαλύψει ο κ. Μητσοτάκης ποιος ήταν αυτός που έδωσε την εντολή “μη κατάσβεσης” στην Εύβοια όπως κατήγγειλε ο γαλάζιος Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας. Είστε πραγματικά τόσο περήφανοι, κυρίες και κύριοι της Ν.Δ., που το περασμένο καλοκαίρι κάηκε έκταση ίση με το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της 8ετίας 2013-2020;».

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:

«Τι να περιμένει κανείς από μια Κυβέρνηση, που ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 23.000 απώλειες ανθρωπίνων ζωών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν ακούγατε τις προτάσεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του κ. Τσιόδρα, ενώ βρισκόμαστε στην 1η θέση πανευρωπαϊκά στους νεκρούς και στις νοσηλείες, νοιάζεται μόνο για την επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, τη διάσωση του πολιτικού της κεφαλαίου και το πως θα κάνει αντιπολίτευση στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.; Ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητούν λύσεις για τη μείωση του συνωστισμού στα σχολεία, νομοθετήσατε την αύξηση των μαθητών ανά σχολική αίθουσα και το Σεπτέμβριο η κα Κεραμέως προχώρησε σε νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και το 50%+1 ενάντια σε κάθε λογική; Εδώ και 2 χρόνια φωνάζουμε για την αυτονόητη αναγκαιότητα ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ. αλλά ο κ. Μητσοτάκης, όπως ακούσαμε σε πρόσφατη συνέντευξη του, σχεδιάζει να το πράξει όταν… τελειώσει η πανδημία!»

Παράλληλα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας άσκησε κριτική σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και στην ενέργεια, τονίζοντας:

«Γνωρίζετε ότι χρειάζεται κάποιος να διαθέσει το μισό ή και παραπάνω του μισθού του ή της σύνταξής του για να πληρώσει το ρεύμα; Καταγράφεται στις επιχειρήσεις αύξηση του κόστους παραγωγής από 30% έως 50%, τετραπλασιασμός της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και πενταπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην μπορούν ούτε να μετακυλήσουν το κόστος, ούτε να το απορροφήσουν. Και εσείς, που δυστυχώς είστε Κυβέρνηση, τι κάνετε; Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους οικονομικούς συντάκτες των ΜΜΕ στο Μαξίμου για να τους τονίσει ότι δεν πρέπει να αναφέρονται στα θέματα της ακρίβειας. Οι Υπουργοί του, αφού για μήνες μας έλεγαν ότι είναι ένα “παροδικό φαινόμενο” και “θα περάσει”, μετά άρχισαν τις ευχές και τις προσευχές, ενώ ο Υπ. Ενέργειας, κ. Σκρέκας δήλωσε χτες το πρωτοφανές: “Στην Ελλάδα συντελείται μια ενεργειακή επανάσταση, η οποία διασφαλίζει σταθερές και προσιτές τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις”! Μα καλά κυρίες και κύριοι της ΝΔ που ζείτε;»

Ο κ. Σαρακιώτης υπενθύμισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πρότεινε εδώ και μήνες «τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα της Ε.Ε., το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», ενώ κλείνοντας σχολίασε τις αποκαλύψεις αναφορικά με τη διαπλοκή Κυβέρνησης - Φουρθιώτη:

«Συμφωνώ με τον κ. Γεραπετρίτη, τον “Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου που κατέκτησε την κορυφή της πολιτικής”, σύμφωνα με ρεπορτάζ του συνομιλητή του, κ. Φουρθιώτη, ότι δεν είμαστε ίδιοι. Εμείς δεν κάνουμε ρουσφέτια, ούτε περνάμε τροπολογίες, που ζητά ο κ. Φουρθιώτης. Δε δίνουμε ένα Αστυνομικό Τμήμα να τον φυλάει, ούτε επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. άλλαζαν οι Υπουργοί με απαίτηση του κ. Φουρθιώτη. Εμάς δε μας κρατάει κανείς, όπως φαίνεται ότι κρατάει εσάς ο συγκεκριμένος κύριος. Αυτή η κατάντια, αυτός ο ξεπεσμός  είναι όλος δικός σας. Και έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την υγειονομική τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη αδιαφορείτε, στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής αποδειχθήκατε παντελώς ανίκανοι με την αγορά να βρίσκεται σε άτυπο lockdown εδώ και μήνες, ενώ στα ζητήματα Δημοκρατίας και Διαφάνειας, μόνο μια λέξη μπορεί να σας χαρακτηρίσει: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ».

Θ. Μωραΐτης: «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα, πενήντα χρόνια μετά!»

«Η κυβέρνηση επιστρατεύει την τυμβωρυχία και τον κοινωνικό αυτοματισμό» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του στη Βουλή κατά την πρόταση μομφής, ο Τομεάρχης Αθλητισμού, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

«Δύο μέρες τώρα οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επαναλαμβάνουν ΄Μάνδρα – Μάτι΄ και τίποτ’ άλλο», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας:

«Είναι λυπηρό πραγματικά όταν έχουμε ένα Μάτι κάθε μέρα να έρχεται εδώ ο κ. Μητσοτάκης και να μας λέει περί ήθους και ύφους ο πρωθυπουργός της έπαρσης, της αλαζονείας και του καθεστωτισμού».

Όπως ανέφερε, «εδώ και δυόμιση χρόνια βιώνουμε την κατάρρευση του επιτελικού κράτους, που τελικά αποδείχθηκε ένα μεγάλο ανέκδοτο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη». Ενώ χαρακτήρισε «μεγάλο ανέκδοτο» και «την επανίδρυση του κράτους που οδήγησε σε χρεωκοπία τη χώρα».

Τόνισε, δε, ότι «η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα: στην Πανδημία, στην έκρηξη των τιμών ενέργειας, στην πτώση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών, στην εκτίναξη του Δημοσίου Χρέους, στη διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων».

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε τις  ευθύνες σε όλους τους άλλους ζητώντας μια υποκριτική συγγνώμη. Ρίχνει την ευθύνη ξανά στους πολίτες, και τώρα με τον χιονιά στην Αττική Οδό, στους Δήμους, την Περιφέρεια, σε όλους εκτός από τον ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εγκατάλειψη που βιώνει ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας από την κυβέρνηση».

Υπενθύμισε πως «τα δυο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας, του Αγρινίου και του Μεσολογγίου εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους», καθώς και πως «κάποιοι επιβίωσαν από τύχη».

«Εδώ και δυόμιση χρόνια ζητάμε να καλυφούν τα κενά, αλλά η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι το πώς θα βάλει τους εργολάβους για φύλαξη και καθαριότητα», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης.

Ως επιπρόσθετο παράδειγμα αποτυχίας του επιτελικού κράτους στην Περιφέρεια ανάφερε την κατάρρευση της Γέφυρας του Ευήνου, με την οποία «ο νομός κόπηκε στα δυο». Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, «εδώ και 45 μέρες, δεν έχει γίνει τίποτα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ποιος είναι ο σχεδιασμός».

«Ήρθατε ως επιτελικοί και άριστοι, αλλά αποτύχατε σε όλα», δήλωσε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση, «και βουλιάξατε το κράτος. Το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος που παρουσιάστηκε ως καινοτομία στην αρχιτεκτονική του κράτους αποδείχθηκε ένα μικρό τσιφλίκι μιας παρέας του Μαξίμου». Όπως, μάλιστα, πρόσθεσε: «Μεταφέρατε μερικά χαρτοφυλάκια στο Μαξίμου, μετατρέψατε τους υπουργούς σε μαριονέτες και αυτό το ονομάζετε επιτελικό κράτος».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εγκατέλειψε τους ανθρώπους της εστίασης, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους της παραγωγής, της έρευνας και της καινοτομίας», ενώ «νομίζει ότι οι συνειδήσεις εξαγοράζονται -πότε με 2.000 ευρώ αποζημίωση, πότε με 50 GB, πότε με 150 ευρώ και ΄Κάρτες Ελευθερίας΄, φιμώνει την ενημέρωση και διώκει τους δημοσιογράφους».

«Η Δημοκρατία στο απόσπασμα, πενήντα χρόνια μετά», τόνισε ο βουλευτής.

Εν συνεχεία, ο κ. Μωραΐτης επεσήμανε ότι «η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή» κι ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία  «έχει το χρέος την απόγνωση και την οργή της πλειοψηφίας να την μετατρέψουμε σε δύναμη πολιτικής αλλαγής».

Κλείνοντας την ομιλία του, απηύθυνε κάλεσμα σε «όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου σε μια νέα, πλατιά κοινωνική συμμαχία απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη, για την ανάδειξη μιας νέας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα!»

Διονύσης Καλαματιανός: Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία τις πολιτικές σας

Η ομιλία του Βουλευτή Ηλείας και αναπληρωτή Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης:

Δεν αντέχει άλλο η κοινωνία τις πολιτικές σας

«Το επιτελικό σας Κράτος είναι ένα φιάσκο, είναι ανύπαρκτο, είναι αναποτελεσματικό και επικίνδυνο», τόνισε από το Βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

«Καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας γιατί είχαμε δημοκρατικό χρέος. Την καταθέσαμε γιατί η ελληνική κοινωνία ασφυκτιά και δεν αντέχει άλλο. Φωνάζει ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο με την τεράστια αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας. Δεν πάει άλλο με την ανικανότητα και την αδράνεια στη διαχείριση μιας ακόμη κακοκαιρίας που είχε προαναγγελθεί.

Για άλλη μια φορά προσπαθείτε να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Το κάνετε αυτό όταν ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας, ο πιο κοντινός Υπουργός στον πρωθυπουργό, ο κ. Σκέρτσος μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, ομολόγησαν ότι παρευρίσκονταν στις συσκέψεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το ίδιο το Μαξίμου είχε την εποπτεία, τον συντονισμό, άρα και την ευθύνη, γι’ αυτό το επιχειρησιακό φιάσκο, γι’ αυτή την επιχειρησιακή πανωλεθρία. Είχε την ευθύνη για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα χιόνια, που κινδύνεψαν στην Αττική Οδό, στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στη Μαραθώνος, στη Λαυρίου. Έχει την ευθύνη για τους 700 εγκλωβισμένους στα τρένα. Έχει την ευθύνη για το ότι ασθενείς  στο νοσοκομείο Σωτηρία έμειναν χωρίς φαγητό. Έχει την ευθύνη για τα πολλά νοσοκομεία που ήταν αποκλεισμένα λόγω του χιονιού. Έχει την ευθύνη για τους χιλιάδες κατοίκους του Λεκανοπεδίου που έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες.

Μάλιστα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι 4.000 αστυνομικοί βρίσκονταν στο δρόμο. Τους είδατε; Με ποιόν εξοπλισμό; Με ποιες αλυσίδες; Που ήταν τα 900 οχήματα που είπε; Τα αυτοκίνητα της αστυνομίας στο Λεκανοπέδιο δεν είναι καν τόσα. Προφανώς ο Υπουργός εννοούσε τα δίκυκλα. Μα αλήθεια, αυτός είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός σας; Να βγαίνουν τα δίκυκλα στους δρόμους με το χιόνι; Πρωτάκουστα πράγματα και ανύπαρκτο το σχέδιό σας.

Και προκαλείτε με αυτά που λέτε την ελληνική κοινωνία. Την προκαλείτε και με την προσχηματική συγνώμη του Πρωθυπουργού. Συγνώμη για τον "Ιανό", συγνώμη για τη "Μήδεια", συγνώμη για τις φωτιές του καλοκαιριού, συγνώμη τώρα για την κακοκαιρία "Ελπίδα". Πόσες συγνώμες πια, μπορεί ν’ αντέξει ο ελληνικός λαός από την κυβέρνησή σας και τον πρωθυπουργό. Ο οποίος προσπάθησε να μεταφέρει τις ευθύνες που είχε ο ίδιος και οι υπουργοί του, σε άλλους.

Εστιάζοντας στα κυβερνητικά πεπραγμένα, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε πως στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, οι πολίτες έχουν βιώσει και διαπιστώσει επανειλημμένως την αδράνεια, την ανεπάρκεια, την εγκατάλειψη και την αδιαφορία των κυβερνώντων.

«Αυτό το έχουν νιώσει χιλιάδες συμπολίτες το καλοκαίρι στις καταστροφικές πυρκαγιές. Σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα κάηκαν, περιουσίες, καλλιέργειες, σπίτια. Και ποιο ήταν το σχέδιό σας τότε; "Εκκενώστε τα χωριά και αφήστε τα πάντα να καούν".

Τόσο πολύ νοιάζεστε που αδιαφορείτε και για τις αποζημιώσεις που τάζατε ότι θα δώσετε σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Σας καλώ να πάμε στα χωριά της Ολυμπίας και του Πύργου να ρωτήσουμε τους κατοίκους αν έχουν πάρει αποζημιώσεις. Και αν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν χωρίς κανένα εισόδημα, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

Αλλά τολμάτε και κάνετε και τυμβωρυχία. Όταν το 2007 εσείς κυβερνούσατε πάλι και είχαμε δεκάδες θύματα από τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Τα ξεχάσατε; Όπως ξεχάσατε και το νομό μου τότε και τον ξαναξεχνάτε τώρα. Και τότε κυβερνούσατε εσείς.

Και τότε δεν ήταν μια πυροθύελλα που έκαψε τα πάντα σε 1 ώρα. Οι φωτιές έκαιγαν για 10 μέρες. Και τολμάτε να κάνετε τυμβωρυχία; Δεν ντρέπεστε; Και έχουμε δεκάδες νεκρούς, τώρα στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής σας. Στη Χαλκιδική, στην Αττική, στην Εύβοια, από πλημμύρες και πυρκαγιές. Και κάθε μέρα θρηνούμε 100 νεκρούς. Έχουμε ξεπεράσει τους 23.000, πρώτοι στην Ε.Ε για το 2021, σε νεκρούς ανά εκατομμύριο.

Και τι λέει ο κ. Βορίδης; Είπε επί λέξει: "τα θέματα της πανδημίας τα συζητάμε εδώ και 2 χρόνια. Ποια η προστιθέμενη αξία να τα συζητάμε και πάλι, δεν καταλαβαίνω!". Αυτό είπε ο κ. Βορίδης, πως δεν καταλαβαίνει.

Δεν καταλαβαίνετε ότι είναι μείζον πρόβλημα το να μην αντιλαμβάνονται τα μέλη του υπουργικού συμβούλιου την τραγωδία που ζούμε;»

Στη συνέχεια, τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο και η κυβέρνηση, αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους, δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι όλα βαίνουν καλώς.

«Σας ακούω να λέτε ότι ενισχύθηκε το ΕΣΥ. Μα πως ενισχύθηκε; 3.000 λιγότεροι υπηρετούν τώρα στο Σύστημα, σε σχέση με το 2019. Που είναι οι ιατροί και οι νοσηλευτές; Επίσης, δεν μειώνετε τους μαθητές στις τάξεις, δεν συνταγογραφείτε τα μοριακά τεστ. Κάθε ημέρα παραμονής σας στην εξουσία οδηγεί σε ένα δυστοπικό μέλλον.»

Ερχόμενος στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας, ο Βουλευτής σημείωσε οτι η κυβέρνηση αρνείται διαρκώς να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου κύματος ανατιμήσεων που πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Σας λέγαμε τι έρχεται. Μας λέγατε ότι καταστροφολογείτε. Μας λέγατε ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο και ότι τον Μάρτιο θα τελειώσει. Μας λέγατε ότι είναι διεθνής η κρίση. Και τώρα ποιος έχει δίκιο; Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που σας τα έλεγε και έκανε προτάσεις ή ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ; Δείτε τα αποτελέσματα.»

Παράλληλα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε πως οι κυβερνώντες αρνούνται ν’ αντιληφθούν το θυμό και την οργή της κοινωνίας.

«Ψάχνετε να βρείτε τους λόγους που καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας. Ψάχνετε να την ερμηνεύσετε. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η κοινωνική πλειοψηφία έχει αγανακτήσει. Ότι σας αποδοκιμάζει και δεν αντέχει άλλο. Και δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε γιατί έχετε χάσει κάθε επαφή με τους πολίτες. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι πελατειακές εξυπηρετήσεις και οι τακτοποιήσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Η πραγματική και βαθιά αιτία για την αποτυχία σας δεν είναι μόνο η ανικανότητα και η ανεπάρκεια. Είναι η νεοδεξιά και νεοφιλελεύθερη αντίληψή σας.

Είναι αυτή που αντιμάχεται και υπονομεύει καθετί δημόσιο. Τη δημόσια υγεία, τη δημόσια παιδεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας, τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι αυτή η ιδεολογία που θέλει το κράτος να είναι λάφυρο στο κόμμα σας και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Και νομίζετε ότι με την κάλυψη της μιντιακής υπεροπλίας και με τις δημοσκοπήσεις θα μπορέσετε να διασωθείτε.

Και μιας και λέω για δημοσκοπήσεις. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σας απασχολήσει πάρα πολύ σοβαρά το γεγονός ότι η ΝΔ, οι υπουργοί και οι βουλευτές της, μιντιάρχες, ολιγάρχες, πανηγυρίζουν και χαίρονται με τη φερόμενη δημοσκοπική άνοδό σας. Αυτό, όμως, δείχνει ότι τους βολεύει. Και αν τους βολεύει αυτούς, πάει να πει ότι κάτι δεν πάει καλά στην πορεία σας.

Και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το μόνο πρόβλημά τους είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αυτοί είναι οι αντίπαλοί τους, αυτοί τους δημιουργούν πρόβλημα.»

Κλείνοντας, ο Βουλευτής τόνισε πως σύντομα ο ελληνικός λαός θα δώσει τις απαντήσεις του.

«Αν τολμάτε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της ΝΔ, σας καλούμε να υπερψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας. Για να δούμε τι πραγματικά πιστεύει ο ελληνικός λαός. Εμπρός, λοιπόν! Αν πραγματικά δεν φοβάστε, υπερψηφίστε την πρόταση αυτή για να έχουμε την απάντηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.»​

Γ. Ψυχογιός: Οδηγείτε τον κόσμο στην εξαθλίωση, αλλά σύντομα θα είστε αόρατοι για την κοινωνία

Σημεία από την ομιλία του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής:

-    Η πρόταση μομφής προς την Κυβέρνηση ήταν πολυαναμενόμενη από την ελληνική κοινωνία, όσο και αν το αρνείστε, θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

-    Είστε μια Κυβέρνηση η οποία έχει αλλεργία σε κάθε δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, αποθεώνετε το ιδιωτικό, το οποίο απέτυχε, όπως είδαμε, στη διαχείριση κρίσεων. Έχετε εγκαταλείψει το ΕΣΥ, ευνοώντας σκανδαλωδώς τους κλινικάρχες, στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες, στην ενέργεια με το ξεπούλημα της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, το ίδιο.

-    Η Διώρυγα της Κορίνθου έναν χρόνο κλειστή. Και αυτός είναι ο σεβασμός σας στη δημόσια περιουσία, στο δημόσιο συμφέρον και τους εργαζομένους. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός την επισκέφθηκε χωρίς να γνωρίζει ότι είναι κλειστή.

-    Έχετε φτάσει μέχρι να ιδιωτικοποιείτε το κράτος. Η τεχνική υπηρεσία του Υπουργεία Μετανάστευσης είναι στελεχωμένη με μετακλητούς, διευθυντής της είναι, επίσης, μετακλητός. Την ίδια στιγμή ο κος Μηταράκης κάνει outsourcing τεχνικών υπηρεσιών για μελέτες με εκατομμύρια ευρώ, με αναθέσεις εκατομμυρίων, με συμφωνίες-πλαίσιο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με συνεργεία εργολάβων που διώχνουν τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους κοινωφελούς εργασίας από τις δομές.

-    Συγκρίνει το 2019 με το 2021, με τον χειρότερο εαυτό της ίδιας του της κυβέρνησης. Όμως, εάν αυτή είναι η πραγματικότητα και οι ροές είναι μειωμένες -που είναι- γιατί κατασκευάζονται κλειστές δομές χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά και στον Έβρο;

-    Αποδέχεστε να γίνει η χώρα η αποθήκη ψυχών και η ασπίδα της Ευρώπης στη γραμμή του Βίσεγκραντ, δαπανώντας εκατομμύρια ευρώ και  εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες σε σχέση με το τι είχατε υποσχεθεί.

-    Το κοινωνικό κράτος όμως δεν είναι παρωχημένη αντίληψη όπως λέτε και το έδειξε η εκστρατεία εμβολιασμού που έγινε στην Πορτογαλία.

-    Ξεκινήσατε από τους αόρατους, πρόσφυγες, μετανάστες, αιτούντες άσυλο, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εξαθλιώνονται στις δομές και δεν παίρνουν ούτε το χρηματικό βοήθημα της Ευρώπης, για πάρεις ιθαγένεια πρέπει να είσαι ο Αντετοκούμπο, γιατί το 90% αποκλείεται, και κρατούνται άνθρωποι για δεκαοκτώ μήνες χωρίς αδίκημα.

-    Η καταπάτηση όμως έχει επεκταθεί και στην κοινωνική πλειοψηφία. Στους ανθρώπους που πεθαίνουν από τα μαγκάλια και τις σόμπες, γιατί δεν μπορούν να ζεσταθούν, στους εργαζόμενους και τα βασικά τους δικαιώματα, στους μικρομεσαίους που οδηγούνται σε κλείσιμο, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους να σταθούν όρθιοι. Στους πολίτες που έμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, στα νοικοκυριά που δεν είχαν ρεύμα, στους κατοίκους που έσβησαν μόνοι τους τις φωτιές, στους εποχικούς πυροσβέστες που ήταν ήρωες το καλοκαίρι και υπέστησαν αυταρχισμό και βία όταν ζήτησαν να δουν τον Υπουργό. Στους υγειονομικούς που έμειναν χωρίς στήριξη, στους νέους ανθρώπους που λοιδορούνται και στοχοποιούνται και δεν μπορούν να στήσουν τις ζωές τους γιατί τα ενοίκια είναι υψηλά και δεν μπορούν να τα καλύψουν, στους αγρότες, που, και στην Κορινθία, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και να επιβιώσουν. Και ο κατάλογος δεν τελειώνει!

-    Εκθέτετε τη χώρα διεθνώς μέσα από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς για τις επαναπροωθήσεις και τις εξαφανίσεις. Η ρητορική σας για την, δήθεν, είναι προκλητική, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

-    Σύντομα, λοιπόν, θα είστε παρελθόν. Ο αγώνας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων θα είναι καθημερινός για να ανοικοδομήσουν τη χώρα και την κοινωνία, διότι εσείς φοβάστε την ελπίδα, όπως έλεγε και ο Χικμέτ.. Όμως, δεν είναι αυτή η μοίρα του ελληνικού λαού και να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα πάρετε την απάντηση που σας πρέπει.

Θ. Δρίτσας: Πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποια πολιτική θα επιλεγεί για τα σοβαρά, σπουδαία ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας

Η ομιλία του Θοδωρή Δρίτσα στην Ολομέλεια της Βουλής:

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος, αν και θα ήθελα ως τομεάρχης Άμυνας ένα μέρος της ανοχής που δείξατε στον Υπουργό.

Θα ξεκινήσω με δύο σχόλια, δύο επισημάνσεις που τις θεωρώ χρήσιμες και σημαντικές.

Πριν λίγες ώρες έγινε στον Πειραιά, όπως κάθε χρόνο, το ετήσιο μνημόσυνο για τον Παναγιώτη Βλαχάκο και τους άλλους δύο ιπτάμενους αξιωματικούς που έπεσαν στα Ίμια. Δεν θα μπω καθόλου, ούτε έχω καμία διάθεση, στην αξιολόγηση αυτής της θλιβερής περιπέτειας. Οφείλουμε, όμως -και νομίζω ότι εκφράζω και όλο το Σώμα, το ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα- τιμή στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών που αυτές τις μέρες είναι η θλιβερή επέτειος της απώλειάς τους.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι χθες το βράδυ, με πολύ μεγάλη ένταση ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από μας, από το ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώσουμε συγνώμη. Θα του απαντήσουμε πληρέστατα. Όμως, με την ιδιότητά μου, στο παρελθόν, του Προέδρου της Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis και επειδή εκτός από τη γνώση της δικογραφίας, γνωρίζω πολύ καλά την άψογη ποιότητα που ως πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειριστήκαμε με λεπτό τρόπο και με πολύ σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας όλα αυτά τα ζητήματα, του λέω ότι δεν έχει δικαίωμα να ζητά αυτό που ζητά, τη συγνώμη.

Μπορούμε -δεν έχουμε το χρόνο τώρα- να πούμε πολλές λεπτομέρειες. Όμως, η σκευωρία δεν ήρθε ποτέ από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, Από αλλού ήρθε και έχει συμμετάσχει και εκείνος σε αυτό εις βάρος και της δικαιοσύνης και δικαστικών λειτουργών και πολλών άλλων.

Προχωρώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας, ωραία, δεν αιτιολογείται η πρόταση δυσπιστίας. Όμως, δεν πρέπει να πείτε δυο λόγια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα δρομολογημένο πρόγραμμα και για την αναβάθμιση των F-16 και για την προμήθεια των φρεγατών και για πολλά άλλα και το παγώσατε επί ένα, ενάμιση χρόνο μέχρι να βρείτε τις δικές σας ισορροπίες, ενώ συμφωνούσατε επί της ουσίας και εκεί καταλήξατε; Δεν πρέπει να δώσετε κάποιες εξηγήσεις τώρα -αν ισχύουν- για τις Ένοπλες Δυνάμεις; Και εμείς, με ανακοίνωσή μας, δώσαμε συγχαρητήρια και στους φαντάρους και στους Ευέλπιδες και στους υπαξιωματικούς και στους αξιωματικούς που επιστρατεύτηκαν για να βοηθήσουν και το έκαναν με πολύ μεγάλη ευσυνειδησία και με θυσία και με κόπο. Όμως, αυτό ήταν ό,τι να’ ναι. Λίγοι Ευέλπιδες, λίγοι φαντάροι, όσοι βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Και κρατήθηκαν εκεί και επί πέντε μέρες, όταν είχαν ομαλοποιηθεί τα πράγματα. Πού ήταν η Πολιτική Προστασία, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, η Περιφέρεια, οι άλλες δυνάμεις; Γιατί έπρεπε να παραμείνουν επί πέντε μέρες αυτοί οι άνθρωποι, κατάκοποι;

Επίσης, ισχύει ή δεν ισχύει -δεν θα αναφερθώ επίτηδες- ότι μεγάλο, κεντρικό πολεμικό αεροδρόμιο, όπως και ελικοδρόμιο, αποκλείστηκαν -δεν αφορά την Πολιτική Προστασία- για πολλές, πολλές ώρες; Το νοσοκομείο της πολιτικής αεροπορίας αποκλείστηκε, επίσης, για πολλές ώρες;

Και, τέλος, κάτι που είναι και λίγο για να γελάς και να κλαις: Ισχύει ότι μέσα από το Υπουργείο ήρθε η ειδοποίηση στους ανθρώπους αυτούς, στους φαντάρους, τους Ευέλπιδες κ.λπ. να παρατήσουν το έργο τους την Τρίτη το πρωί και να πάνε στην έξοδο «10», που ήταν τα τηλεοπτικά συνεργεία; Ισχύουν αυτά; Δεν ξέρω. Ψάξτε το.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πολλοί από εσάς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΚΙΝΑΛ, δυστυχώς, μας είπαν, ευχαριστώ πολύ που κάνατε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, γιατί είναι μια γκάφα, αποδεικνύει τι είσαστε κ.λπ.. Μα, σας παρακαλώ! Σε αυτή τη Βουλή το κάθε κόμμα εκπροσωπεί ένα μέρος των Ελλήνων και Ελληνίδων ψηφοφόρων. Εάν μετρήσετε τον αριθμό των ψηφοφόρων που ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλα μαζί συμφωνούν και ψηφίζουν την πρόταση δυσπιστίας, αναφερόμαστε σε έναν αριθμό Ελλήνων πολιτών πολύ μεγαλύτερο από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Το πολιτικό σύστημα, ο εκλογικός νόμος δίνει το δικαίωμα να κυβερνήσετε. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Έχετε, όμως, συναίσθηση ότι είστε Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων; Και όχι μόνο γιατί έγιναν οι εκλογές το 2019, αλλά γιατί και τώρα και δημοσκοπικά που εμείς αμφισβητούμε πάρα πολλά, αλλά εσείς τα αποθεώνετε, η μεγάλη πλειοψηφία -συμπεριλαμβανομένων και των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας- δυσανασχετεί. Πέρα από την εμπειρία που έχουμε καθημερινά και είναι αδιαμφισβήτητη και αδιάψευστη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήταν παράλειψη ευθύνης τραγική για την Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, την οποία θα μπορούσατε να μετατρέψετε σε πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης.

Δεν το κάνατε, γιατί εκεί θα έπρεπε να εκθέσετε πραγματικά το έργο σας.

Εδώ χτυπάτε τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τα 2/3 των ομιλιών σας, λέτε ό,τι θέλετε για τον ΣΥΡΙΖΑ και κάπου υπερασπίζεστε και το έργο της Κυβέρνησης. Ακόμα και οι Υπουργοί το κάνουν αυτό, ακόμα και οι Υπουργοί! Αυτό δεν δείχνει ότι είσαστε σε άμυνα, ότι είσαστε σε απόγνωση;

Και ξεθάψατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και το Μάτι. Δεν ξέρετε ότι ο ελληνικός πολιτισμός από την κλασική αρχαιότητα συμπεριλαμβάνει και μια πάρα πολύ διδακτική ιστορία για αυτούς που θύμισαν οικεία κακά; Ναι, το Μάτι είναι άγος για όλους και για μας πάρα πολύ. Και όσον αφορά αυτό, πρέπει κάποτε όλοι μας να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο υπαρξιακό ερώτημα «μπορούσαμε να σώσουμε ακόμα και έναν και δεν το καταφέραμε στο Μάτι;».

Όμως, μπορεί να συγκριθεί αυτό με τη διαχείριση της πανδημίας; Και με όλες τις δικαιολογίες είναι πολύ -απόλυτα- συμβατό με τη σημερινή πραγματικότητα που αρνείστε να δεχθείτε το παλλαϊκό ερώτημα γιατί πράγματι αξίζει τον κόπο να συνεχίσει να κυβερνά αυτή η Κυβέρνηση. Τι έχει να προσφέρει στα κρίσιμα ζητήματα της ακρίβειας, της πανδημίας, της ανεργίας; Λέτε 4%, μα εμείς σε συνθήκες απίστευτες μειώσαμε δέκα μονάδες και εσείς σε αυτές τις τέσσερις μονάδες συμπεριλαμβάνετε και αυτούς που απολύθηκαν λόγω της πανδημίας και επαναπροσλήφθηκαν.

Από αυτή την άποψη, όχι, κυρίες και κύριοι Υπουργοί της πλειοψηφίας και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική σας είναι η πολιτική, η ίδια που οδήγησε τη χώρα στην προηγούμενη δεκαετία στη χρεοκοπία.

Και τότε είχαμε ανάπτυξη και τότε είχαμε εξοπλισμούς και τότε είχαμε πολλά και διάφορα, αλλά όταν δεν είναι δίκαιη η ανάπτυξη, βιώσιμη η ανάπτυξη, με τη συμμετοχή της κοινωνίας, τότε είναι «έπεα πτερόεντα».

Και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη θέτει το θέμα των εκλογών, γιατί πρέπει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός όχι ποιος θα τον κυβερνά, ποια πολιτική θα επιλεγεί για τα σοβαρά, σπουδαία ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)