to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:50 | 28.01.2022

Πολιτισμός

ΑΣΚΙ: Άνθρωποι σε κίνηση - Προσφυγικές διαδρομές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η πρώτη συζήτηση που φιλοξενείται στην παρούσα έκδοση αφορά μια σημαντική πτυχή αυτής της ιστορίας που άλλαξε την Ελλάδα: την υποδοχή, εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικράς Ασίας.


17 | Άνθρωποι σε κίνηση. Προσφυγικές διαδρομές στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - Συζητούν: 1. Πίσω απ' τη βιτρίνα η Δραπετσώνα: Νίκος Μπελαβίλας - Ελένη Κυραμαργιού - Βαγγέλης Καραμανωλάκης | 2. Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή: μια ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Αλέκος Λάμπρου - Κωστής Καρπόζηλος, Αθήνα, ΑΣΚΙ, 2022, 48 σ.

Η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ευρύτερα της ανατολικής Μεσογείου είναι συνυφασμένη με μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οποίες καθόρισαν τη φυσιογνωμία και την εξέλιξη της περιοχής στον χρόνο και στον χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922, από τη λήξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια, αποτέλεσε ορόσημο.

Η πρώτη συζήτηση που φιλοξενείται στην παρούσα έκδοση αφορά μια σημαντική πτυχή αυτής της ιστορίας που άλλαξε την Ελλάδα: την υποδοχή, εγκατάσταση και ενσωμάτωση των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Στη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος των ΑΣΚΙ, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, ο πολεοδόμος Νίκος Μπελαβίλας και η ιστορικός Ελένη Κυραμαργιού εστιάζουν στην ιστορία ενός συνοικισμού της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, της Δραπετσώνας. Μια ιστορία όπου οι μικρασιάτες πρόσφυγες διασταυρώθηκαν με τους εργάτες της εσωτερικής μετανάστευσης σε έναν τόπο γεμάτο, ακόμη, από τα ίχνη της παρουσίας τους.

Η δεύτερη συζήτηση, μεταξύ του διευθυντή των ΑΣΚΙ Κωστή Καρπόζηλου και του ιστορικού Αλέκου Λάμπρου μάς μεταφέρει στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και σε μια αντίστροφη προσφυγική διαδρομή. Κατά την Κατοχή, η πείνα, οι διώξεις και ο φόβος οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους –άνδρες και γυναίκες– ιδίως από τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου στην απόφαση να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία. Ξεδιπλώνοντας τη διαδρομή τους αναδεικνύεται ένας ελληνικός προσφυγικός χάρτης που εκτείνεται από τους σταθμούς υποδοχής στα τουρκικά παράλια έως την Κύπρο και τα στρατόπεδα προσφύγων στη Συρία, την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και την Αφρική.

Κατεβάστε το σε μορφή pdf εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)