to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:05 | 28.01.2022

Πολιτική

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τριήμερη «μάχη» στη Βουλή, το βράδυ της Κυριακής η ψηφοφορία

Κίνηση-αιφνιδιασμός από τον Αλέξη Τσίπρα με ηχηρή παρέμβαση στην Ολομέλεια - Με τις τοποθετήσεις Δ. Τζανακόπουλου και Μ. Ξενογιαννακοπούλου ξεκινάει η συζήτηση το απόγευμα της Παρασκευής - Στόχος είναι να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής - Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών


Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τον λόγο την Πεμπτη, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και, αφού άσκησε δριμεία κριτική για τις εικόνες ντροπής των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει πρόταση μομφής.

Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής 28/1/22. 

Στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η συζήτηση θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο "Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη" αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση δυσπισίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Θέμα: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατ’ άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και κατ’ άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής»

Μέσα σε μια συγκυρία διαδοχικών κρίσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αποδεικνύονται αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τη χώρα.

22.970 άνθρωποι έχουν χαθεί από τον κορωνοϊό, η χώρα καταλαμβάνει περίοπτα αρνητική θέση στους πίνακες της πανδημίας και η κυβέρνηση επιλέγει να μην λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ και των γιατρών και των νοσηλευτών που δίνουν καθημερινά τη μάχη χωρίς την αναγκαία στήριξη. Αντίθετα, κηρύσσουν για ακόμη μια φορά το τέλος της πανδημίας και αντιμετωπίζουν το θάνατο ως φυσικό επακόλουθο.

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες χάνουν  μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, λόγω του ανεξέλεγκτου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να λάβει οποιοδήποτε επαρκές μέτρο στήριξης της κοινωνίας και επιλέγει να διαχειριστεί την κρίση με το επικοινωνιακό σύνθημα ότι πρόκειται για παροδικό και παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο.

Δυστυχώς για τη χώρα, τις τελευταίες μέρες η κοινωνία βίωσε τη διάλυση του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Η Αττική παραδόθηκε στην κακοκαιρία, οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες, χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ηλεκτρισμό, νοσοκομεία χωρίς τροφοδοσία και από την εικόνα χάους εξαφανίστηκαν για μέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αναποτελεσματικότητά της και την αδιέξοδη πολιτική της με βοναπαρτικά διαγγέλματα, απρόσφορα μέτρα και αποποίηση της ευθύνης, καταφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Αυτός ο απαραίτητος όρος της κοινωνικής συνοχής, η εμπιστοσύνη, πλήττεται με σφοδρότητα και από την έπαρση και τον καθεστωτισμό του πρωθυπουργού και των υπουργών του που μάλιστα φέρονται να συνδιαλέγονται με οποιονδήποτε εξυπηρετεί συμφέροντα και σκοπιμότητες, καταδεικνύοντας έτσι τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Η πρωτοφανής αυτή νοοτροπία διακυβέρνησης άνευ όρων και ορίων, ο εκφυλισμός του κράτους κανόνων σε διακυβέρνηση ανεπαρκών και ιδιοτελών αποφάσεων, που δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες της κοινωνίας, είναι στρατηγικές επιλογές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης.

Την πρόταση υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα στηρίξει την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά... δεν θέλει πρόωρες εκλογές

Σε σωρεία αντιφάσεων έπεσε ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξή του στο Open: από τη μια είπε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (η οποία, αν περάσει, οδηγεί σε πρόωρες εκλογές), αλλά από την άλλη λέει όχι ακριβώς σε πρόωρες εκλογές, επικαλούμενος την πανδημία και τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών - δηλαδή, κατά τον Ν. Ανδρουλάκη, ούτε η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ αποτελεί λόγο πρόωρων εκλογών! - Νάσος Ηλιόπουλος: Και να καταψηφίζει την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης και να ζητάει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη, δεν γίνεται

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)