to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 27.01.2022

Διεθνή

Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ: Συνεχίζεται η έρευνα για απάτη

«Η αγωγή αυτή, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία αβάσιμη και χωρίς αξία άσχετη επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό της νόμιμης και έγκυρης έρευνας μας»


Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς τάχθηκε χθες υπέρ της απόρριψης της αγωγής του Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει τον τερματισμό της αστικής έρευνας της για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και για την οικογενειακή επιχείρησή του. Η ίδια, υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει αποδείξεις για την πιθανή διάπραξη απάτης.

Σε έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο στο Άλμπανι της Νέας Υόρκης, η Τζέιμς ανέφερε ότι νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνά της εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για τον πρώην πρόεδρο, αλλά και για τις επιχειρήσεις Τραμπ, θα είναι πιο κατάλληλο και αποτελεσματικό να τα κρίνει ένα δικαστήριο στο Μανχάταν κατά τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ίδια, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ανέμενε για την κατάθεση αγωγής κατά της έρευνας της, μέχρι που έλαβε κλήση για την κατάθεσή του, χαρακτηρίζοντας τη μήνυση που υποβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2021, ως ένα μη κατάλληλο μέτρο αποφυγής μιας δικαστικής εντολής, σε μία αστική υπόθεση που απαιτούσε από τον ίδιο και την εταιρία του να σεβαστούν τις κλήσεις προς κατάθεση που είχε εκδώσει η ίδια (https://www.reuters.com/legal/government/trump-sues-ny-attorney-general-...).

«Όσοι έχουν χάσει υποθέσεις σε πολιτειακά δικαστήρια» δεν μπορούν να ζητούν από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να παρακάμψει τέτοιες εντολές, δήλωσε η Τζέιμς. «Η αγωγή αυτή, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία αβάσιμη και χωρίς αξία άσχετη επίθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό της νόμιμης και έγκυρης έρευνας μας».

Η Αλίνα Χάμπα, μία από τις δικηγόρους του Τραμπ, ανέφερε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά της: «Για μία ακόμη φορά, η Λετίσια Τζέιμς αποτυγχάνει να δικαιολογήσει την ανήκουστη και μη ηθική διεξαγωγή της έρευνας της, σε μία αδύναμη αντίδραση στην αγωγή μας».

Ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ έχει κατηγορήσει την Τζέιμς ότι έχει ως κίνητρο την κομματική έχθρα, χαρακτηρίζοντας την έρευνα της, ως ένα «κυνήγι μαγισσών» και ως μία «μη επαρκώς καλυμμένη» προσπάθεια, ώστε να κατηγορηθούν ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Η Τζέιμς, είναι Δημοκρατική, ενώ επανέλαβε την Τετάρτη ότι «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Η ίδια, διερευνά αν ο Τραμπ και η εταιρία του «φούσκωσαν» τις αξίες περιουσιακών στοιχείων για να αποσπάσουν δάνεια, αλλά και αν μείωσαν τις αξίες αυτές, ώστε να καταβληθούν λιγότεροι φόροι.

Στις 18 Ιανουαρίου, η Τζέιμς ανακοίνωσε ότι το γραφείο της εντόπισε παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με τις αξίες έξι περιουσιακών στοιχείων του Τραμπ. Μεταξύ αυτών και λεσχών γκολφ, αλλά και του ρετιρέ, ιδιοκτησίας του Τραμπ, στον Πύργο Τραμπ, όπως επίσης και της εμπορικής ταυτότητας «Τραμπ» (https://www.reuters.com/business/ny-attorney-general-seeks-testimony-tru...).

Η Τζέιμς άφησε να εννοηθεί ότι η χρήση φουσκωμένων αξιών ήταν «μέρος ενός σχεδίου αναφορικά με τη μεγέθυνση της καθαρής οικονομικής αξίας της περιουσίας του Τραμπ, σε αντίθεση με την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων».

Η ίδια, έχει εκδώσει κλήσεις προς κατάθεση και για τα παιδιά του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Ιβάνκα Τραμπ.

Η Τζέιμς μπορεί να μηνύσει τον Τραμπ και την εταιρία του, αλλά δεν μπορεί να απαγγείλει ποινικές κατηγορίες, καθώς η έρευνά της, είναι αστική.

Στον Τραμπ δεν έχουν απαγγελθεί ποινικές κατηγορίες.

Η έρευνα της Τζέιμς υπερκαλύπτει μερικώς μία ποινική έρευνα από τον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ για τις πρακτικές των επιχειρήσεων Τραμπ. Η Τζέιμς συμμετέχει στην έρευνα αυτή, από τον προηγούμενο Μάιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)