to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:23 | 27.01.2022

Διεθνή

«Αφροαμερικανίδα» θα αντικαταστήσει τον προοδευτικό Στίβεν Μπράιερ στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο προοδευτικός δικαστής Στίβεν Μπράιερ του Ανώτατου Δικαστηρίου προτίθεται να παραιτηθεί δίνοντας την ευκαιρία στον πρόεδρο Μπάιντεν να ορίσει τον αντικαταστάτη του


Ο προοδευτικός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Στίβεν Μπράιερ σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση του ως το καλοκαίρι, γεγονός που θα επιτρέψει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διορίσει για πρώτη φορά μια Αφροαμερικανίδα σε αυτόν τον ισχυρό θεσμό.

Ο 83χρονος δικαστής, που διορίστηκε πριν 28 χρόνια στο Ανώτατο Δικαστήριο σκοπεύει να αποσυρθεί στο τέλος της τρέχουσας περιόδου, που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, μετέδωσαν χθες Τετάρτη πολλά αμερικανικά μέσα επικαλούμενα ανώνυμες πηγές.

Χωρίς να αναμένει την επίσημη ανακοίνωση του Μπράιερ, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως η δέσμευση του Μπάιντεν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να διορίσει μια Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο “εξακολουθεί να ισχύει”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, απέτισε φόρο τιμής στον δικαστή Μπράιερ, “ένα πρότυπο δικαστή” στον οποίο “η Αμερική οφείλει πολλά”, ενώ δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει “γρήγορα” τη διαδικασία ακρόασης του διαδόχου του.

Ο Μπράιερ, ένας δικαστής γνωστός για τον παιχνιδιάρικο τόνο του και τις προοδευτικές αξίες του, δέχεται εδώ και μήνες μεγάλες πιέσεις: πολλές φωνές από τα αριστερά του ζητούν να παραιτηθεί πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Το Αμερικανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίζονται από τον πρόεδρο, αλλά τον διορισμό αυτό πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο.

Και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κρύβουν ότι ενδέχεται να μπλοκάρουν τον υποψήφιο που θα επιλέξει ο Μπάιντεν, αν αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Το ίδιο είχαν πράξει το 2018 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει μάταια να καλύψει τη θέση που έμεινε κενή μετά τον θάνατο ενός δικαστή. Ήδη ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει τον υποψήφιο του Μπάιντεν.

“Διαφορετική εμπειρία”

Ο Μπράιερ, που διορίστηκε από τον Μπιλ Κλίντον, μέχρι τώρα αρνούνταν να αποκαλύψει τα σχέδιά του δηλώνοντας απλώς ότι “δεν σκοπεύω να πεθάνω στο Δικαστήριο”.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την αντικατάστασή του είναι η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, μια Αφροαμερικανίδα 51 ετών, την οποία ο Μπάιντεν διόρισε στο ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται εφαλτήριο για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η διαδρομή της – από πρωταθλήτρια των διαγωνισμών ευφράδειας στο λύκειο και το δίπλωμα από το Χάρβαρντ ως την καριέρα της στη δημόσια ζωή έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων και ομοσπονδιακή δικαστής επί οκτώ χρόνια-- την κάνουν φαβορί για τη θέση.

Τον Απρίλιο ενώπιον των Γερουσιαστών στην ακρόασή της για να διοριστεί στο ομοσπονδιακό εφετείο της Ουάσινγκτον είχε δεσμευθεί “να βάλω στην άκρη τις προσωπικές μου απόψεις και οποιοδήποτε άλλο ανάρμοστο κίνητρο”, περιλαμβανομένου του χρώματός της.

Όμως “ίσως έχω μια διαφορετική εμπειρία ζωής από αυτή των συναδέλφων μου”, αναγνώρισε.

Επίσης για τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο κυκλοφορεί και το όνομα της Λιόντρα Κρούγκερ, μιας 45χρονης δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας. Είναι κόρη Τζαμαϊκανών μεταναστών και εργάστηκε στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ισορροπία

Ακόμη κι αν ο Μπάιντεν διορίσει νέο δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτό δεν θα αλλάξει την ισορροπία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να επιλέξει τρεις δικαστές στη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, στρέφοντας τον θεσμό προς τον συντηρητισμό, κάτι που είναι εμφανές από τον Σεπτέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο εξέτασε διάφορα θέματα: ήδη απέρριψε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μεγάλες εταιρείες, που προωθούσε ο Μπάιντεν, και φαίνεται να αλλάζει στάση στο θέμα της άμβλωσης, ότι προτίθεται να διευρύνει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή ή ακόμη να ακυρώσει κάποιες περιβαλλοντικές ρυθμίσεις.

Στην κοινωνία των πολιτών οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση χαιρέτισαν "έναν πρωταθλητή" του σκοπού τους, ενώ η ένωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU έκανε λόγο για "έναν δικαστή ο οποίος πάντα λάμβανε υπόψη του τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Δικαστηρίου για τη ζωή των απλών ανθρώπων".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)