to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:37 | 27.01.2022

Διεθνή

Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: «Η σιωπή μπροστά στο μίσος είναι συνενοχή»

«Σήμερα θυμόμαστε τα 6 εκατομμύρια Εβραίους άντρες, γυναίκες και παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, θυμόμαστε τους Ρομά και τους Σίντι και τα αμέτρητα άλλα θύματα αυτής της πρωτοφανούς φρίκης και προμελετημένης βαρβαρότητας», λένε τα Ηνωμένα Έθνη // «Μαύρη πτυχή της ιστορίας το Ολοκαύτωμα των Εβραίων», δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ Δ. Σαλτιέλ και ζητά να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη // Ετήσιο ορόσημο για το μαζικότερο έγκλημα της ανθρώπινης Ιστορίας, ανέφερε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας


Το μήνυμα ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει πάντα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντισημιτισμού και όλων των άλλων μορφών θρησκευτικού φανατισμού και ρατσισμού, εκπέμπει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος. «Σήμερα θυμόμαστε τα 6 εκατομμύρια Εβραίους άντρες, γυναίκες και παιδιά που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, θυμόμαστε τους Ρομά και τους Σίντι και τα αμέτρητα άλλα θύματα αυτής της πρωτοφανούς φρίκης και προμελετημένης βαρβαρότητας. Το Ολοκαύτωμα καθόρισε τα Ηνωμένα Έθνη. Το ίδιο το όνομα μας επινοήθηκε για να περιγράψει τη συμμαχία που πολέμησε το ναζιστικό καθεστώς και τους συμμάχους του. Ο Χάρτης μας γραφόταν στο Σαν Φρανσίσκο καθώς το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου απελευθερωνόταν» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, παρατηρεί ότι «σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αναζωπύρωσης της ξενοφοβίας και του μίσους. Ο αντισημιτισμός, η παλαιότερη και πιο επίμονη μορφή προκατάληψης, βρίσκεται ξανά σε άνοδο. Οι προσπάθειες να υποβαθμιστεί το Ολοκαύτωμα και να αναβαθμιστεί η άρνησή του πολλαπλασιάζονται».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας αφού αναφέρει ότι καμιά κοινωνία δεν έχει ανοσία στον παραλογισμό και τη μισαλλοδοξία, τονίζει πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το Ολοκαύτωμα θα μπορούσε να είχε προληφθεί». Ειδικότερα, επισημαίνει ότι οι απελπισμένες εκκλήσεις των θυμάτων δεν εισακούστηκαν, πολύ λίγοι μίλησαν, πολύ λίγοι άκουσαν, ακόμα λιγότεροι ύψωσαν τη φωνή τους με αλληλεγγύη.

Εν προκειμένω, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει πως το να θυμόμαστε το παρελθόν είναι βασικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και ότι η σιωπή μπροστά στο μίσος είναι συνενοχή.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση «να δεσμευτούμε να μην μείνουμε ποτέ αδιάφοροι στα βάσανα των άλλων και ποτέ να μην ξεχάσουμε τι συνέβη ή να αφήσουμε τους άλλους να το ξεχάσουν», αλλά και «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων».

«Μαύρη πτυχή της ιστορίας το Ολοκαύτωμα των Εβραίων», δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ και της ΙΚΘ  

Την ανάγκη να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη προκειμένου να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τραγωδίες όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, με αφορμή τη σημερινή «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» και τις προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή (30 Ιανουαρίου) εκδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη.

«Σκέφτομαι όλους αυτούς, όταν στις 27 Ιανουαρίου απελευθερώθηκε το Άουσβιτς, που ήταν ντυμένοι με την γκρι πιτζάμα πώς άντεξαν μέσα στο κρύο και την κακουχία. Ελάχιστοι γλίτωσαν, χάσαμε το 97% του πληθυσμού στη Θεσσαλονίκη. Όταν μιλάμε για ήρωες του Ολοκαυτώματος είναι και αυτοί που βρήκαν τη δύναμη και το σθένος, που κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα, εδώ όπου όλα τους θύμιζαν τις οικογένειες που έχασαν», είπε ο κ. Σαλτιέλ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm».

Αναρωτήθηκε, δε, εάν ο ίδιος θα είχε το ίδιο σθένος να συνεχίσει να ζει, εάν είχε βιώσει όλες τις φρικαλεότητες των Ναζί. «Αυτή ήταν μια μαύρη πτυχή της ιστορίας. Δεν υπάρχει άλλη παρόμοια. Παρ' όλα αυτά μετά από τόσα χρόνια ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός επικρατούν. Τη μέρα αυτή να θυμόμαστε όσα έγιναν, να εξηγούμε στους νέους στα σχολεία για να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

«Να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση στην πλατεία Ελευθερίας»

Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε και στη μετατροπή της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκινγκ, με αφορμή τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. «Και μόνο που βλέπεις μετά από τόσα χρόνια να ξαναγίνεται η Πλατεία Ελευθερίας πάρκινγκ δημιουργεί μια αγανάκτηση. Είναι κάτι αφάνταστο αυτό που έγινε. Φαντάζει σαν έγκλημα αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Σαλτιέλ.

Ξεκαθάρισε πως ως πολίτης σέβεται την εκλεγμένη διοίκηση του δήμου και τις αποφάσεις, υπογράμμισε, ωστόσο, πως έχει την υποχρέωση να πει «αυτό που νιώθει ο Εβραϊσμός της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η πλατεία Ελευθερίας είναι συνυφασμένη με εμάς».

«Εκείνο που μου λέει ο κ. Ζέρβας -βέβαια δεν συμφωνώ- είναι ότι θα ήθελε να ελέγξει εάν μπορεί να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και μετά να γίνει η ανάπλαση του πάρκου. Όπως καταλαβαίνετε, στην πραγματικότητα αυτό οδηγεί να μην γίνει ποτέ το πάρκο γιατί μιλάμε για έργο που θα πάρει χρόνια. Του εξήγησα ότι εμείς έχουμε μεγάλη δυσφορία και πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επιφανειακή ανάπλαση και πως εάν απαιτείται οικονομική, ηθική, πολιτική στήριξη, εμείς είμαστε δίπλα του».

Πρόσθεσε ο κ. Σαλτιέλ πως και κατά την ανάρτηση του γιγαντιαίου πανό στην πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου του για το Ολοκαύτωμα, ο δήμαρχος τού επανέλαβε την ειλημμένη απόφαση της διοίκησης να γίνει η ανάπλαση. «Περιμένει μια μελέτη εντός των ημερών που θα τού δείξει, εάν το υπόγειο πάρκινγκ είναι κάτι που μπορεί να γίνει ή αν είναι μια ιδέα», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία να προχωρήσει άμεσα η ανάπλαση καθώς κάτι τέτοιο «είναι σπουδαίο όχι μόνο για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, αλλά είναι κι ένας πνεύμονας που θα δοθεί στην πόλη».

Αλ. Τσίπρας: «Η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη οφείλει να είναι διαρκής»

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, είναι το ετήσιο ορόσημο για το μαζικότερο έγκλημα της ανθρώπινης Ιστορίας, την πλέον συνειδητά προγραμματισμένη και φονική μορφή ανορθολογισμού, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανάρτησή του.

«Η μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη οφείλει να είναι διαρκής.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που ο αγώνας απέναντι στον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Η άνοδος της ακροδεξιάς και των υμνητών των ναζί παγκοσμίως, δημιουργεί αποστροφή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Και την ηθική υποχρέωση καθημερινά, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, να αντιστεκόμαστε σε αυτούς που θέλουν να επαναφέρουν τον εφιάλτη του παρελθόντος.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της Ιστορίας, παίρνοντας στα χέρια μας το νήμα των αγώνων».

ΥΠΕΞ: «Τιμούμε, αναστοχαζόμαστε και δρούμε για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος» 

«Σήμερα, 27 Ιανουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, τιμούμε, αναστοχαζόμαστε και δρούμε για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Αποτελεί υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό που συνέβη στην Ευρώπη μόλις πριν οκτώ δεκαετίες. Να αναρωτηθούμε, όπως έκανε ένας από τους πρώτους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έγραψε την απάνθρωπη εμπειρία του, ο Primo Levi, "αν αυτός είναι ο άνθρωπος"», προσθέτει.

«Δυστυχώς σήμερα, η μνήμη του Ολοκαυτώματος χάνεται. Ένας Ευρωπαίος στους είκοσι δεν έχει ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα»,΄σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει: «Παράλληλα αναδύονται νέες απειλές. Η ρητορική μίσους, ο ρατσισμός, οι διακρίσεις, ο αντισημιτισμός, η άρνηση του Ολοκαυτώματος».

«Υποχρέωσή μας είναι να υψώσουμε ένα τείχος ενάντια στις απειλές αυτές. Να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην εκπαίδευση», επισημαίνει το ΥΠΕΞ και καταλήγει: «Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, τις οποίες θα συνεχίσουμε να προβάλουμε».

Σ. Αναγνωστοπούλου: «Όσοι αρνούνται το Άουσβιτς θα ήταν έτοιμοι να το ξαναφτιάξουν» - Πρίμο Λέβι

Η κόλαση δεν μπορεί  να χωρέσει σε  αναμνηστικά κείμενα. Η γλώσσα είναι ανεπαρκής για να περιγράψει τη θηριωδία. Πώς να αποδώσουν οι λέξεις, την ανθρώπινη διάσταση όλων αυτών που μπήκαν με ονοματεπώνυμο στα στρατόπεδα της φρίκης και βγήκαν αριθμοί χτυπημένοι σε ανθρώπινα μέλη ή έλιωσαν αποσυντιθέμενοι  σε πτώματα και στάχτες, στους  φούρνους και στους ομαδικούς τάφους.

Η παγκόσμια γλώσσα  μολύνθηκε από τη στιγμή που δημιούργησε τη λέξη  Ολοκαύτωμα για να περιγράψει  "το ανείπωτο".  Η μνήμη έχει χρέος να πλύνει, να καθαρίσει ξανά και ξανά αυτή τη γκρίζα ζώνη της σύγχρονης ιστορία από το παράσιτο της αμνησίας. Για να μην επαναληφθεί. Για να μην εδραιωθεί η ιεροσυλία της άρνησης  του Ολοκαυτώματος. Για να τσακιστούν οι λεκτικοί υπαινιγμοί του αντισημιτισμού. Για να μην  χαρακτηριστούν  και άλλοι λαοί  «αποδιοπομπαίοι τράγοι»,  για κάθε δεινό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οδηγηθούν και αυτοί στο μέλλον σε κρεματόρια. Είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε  για το Ολοκαύτωμα με λείες γωνίες, χωρίς να σκεφτόμαστε πραγματικά και με δέος το Ολοκαύτωμα;

Εμείς κάθε μέρα και κυρίως σήμερα, θα θυμόμαστε συγκλονισμένοι, ότι στις 27 Γενάρη τού 1945 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης τού Άουσβιτς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)