to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 26.01.2022

Κοινωνία

Κλ. Μαρουσάκης: Αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα - «Ακόμα περιμένω το εκχιονιστικό»

Ο γνωστός μετεωρολόγος παρενέβη αναφορικά με τις κατηγορίες περί μη έγκαιρης πρόγνωσης της κακοκαιρίας «Ελπίδα»


Σε πλήρη αποδόμηση των κατηγοριών, που εξαπέλυσε αλλά σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη δεν εξαπέλυσε, της κυβέρνησης περί μη έγκαιρης πρόγνωσης της σφοδρότητας κακοκαιρίας «Ελπίδα», προχώρησε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο ίδιος, απαριθμώντας μάλιστα τις περιπτώσεις που ο ίδιος έχει προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων, αφήνει σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση, που έχουν την ευθύνη για το μπάχαλο και την ταλαιπωρία των πολιτών, λέγοντας ότι «αν θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες, να τις αποδώσουμε εκεί που πρέπει γιατί αλλιώς και την επόμενη φορά θα ζήσουμε μια από τα ίδια».

«Ελπίζω την επόμενη φορά όταν θα βγείτε και θα πείτε "η κρατική μηχανή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία", να μην εννοείτε την ετοιμότητα που δείξατε σε αυτήν την κακοκαιρία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνοντας ότι είναι «τρίτη ημέρα από την κακοκαιρία και ακόμα περιμένω να περάσει εκχιονιστικό από κεντρικούς δρόμους της γειτονιάς μου».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κ. Μαρουσάκη:

«Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το αν οι προγνώσεις ήταν επαρκείς ώστε να κινητοποιηθεί έγκαιρα η πολιτεία και ως επιστήμονας που έχει δημόσιο βήμα μέσω του τηλεοπτικού σταθμού που εργάζομαι OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι και που είμαι υπεύθυνος για την πρόγνωση του καιρού, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω τα παρακάτω.

1. Από τις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων σε ανάρτησή μου μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό εδώ στο facebook και η οποία δημοσιεύτηκε σε πάρα πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, στο ραδιόφωνο αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έκανα λόγο για τον αντικυκλώνα που άρχισε να αναπτύσσεται στη βορειοδυτική Ευρώπη "ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ" και που πολύ πιθανό θα έφερνε βαρυχειμωνιά στη χώρα μας με πολικό ψύχος και πολλά χιόνια ακόμη και χαμηλά στην Αττική στο δεύτερο μισό του μήνα Ιανουαρίου.

Αντιγράφω από την ανάρτησή μου το παρακάτω:

"ΠΙΘΑΝΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η ροή των προγνωστικών στοιχείων θέλει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ο Χειμώνας να μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του με πολύ κρύο και τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και πολύ χαμηλά. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα βλέπαμε τα χιόνια να "χτυπούν" την πόρτα και της Αττικής μιας και υπάρχουν ενδείξεις ο Αζορικός αντικυκλώνας να συνδυάζεται με τον Σιβηρικό οδηγώντας το πολύ κρύο προς την περιοχή μας. Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη όπου αν και μακρινή σαν πρόγνωση αξίζει να τη λάβουμε υπόψη μας σε συνδυασμό και με τις ανάγκες του καθενός μας. "

Ολόκληρο το άρθρο για όποιον / όποια επιθυμεί υπάρχει στο προφίλ μου με ημερομηνία ανάρτησης την 6η Ιανουαρίου του 2022.

2. Μία και πλέον εβδομάδα πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας μέσα από όλες τις εκπομπές ενημερωτικές / ψυχαγωγικές του τηλεοπτικού σταθμού OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι ενημερώναμε διαρκώς για το πολικό ψύχος που ερχόταν και μάλιστα λέγαμε χαρακτηριστικά ότι ενδέχεται να θυμίσει το αντίστοιχο περσινό κύμα και ότι θα χρειαστούν αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας.

Το τελευταίο δημοσιεύτηκε και σε πολλές ιστοσελίδες μιας και φαινόταν "ακραίο" σαν εκτίμηση και μάλιστα ακόμη και οι δημοσιογράφοι από το τμήμα ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού που εργάζομαι επέμεναν και με ρωτούσαν διαρκώς αν όντως ευσταθή μια τέτοια εκτίμηση τη στιγμή που αυτό το τόνιζα και όταν έβγαινα ζωντανά μέσα στα δελτία ειδήσεων.

3. Την Κυριακή που μας πέρασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού μας σταθμού OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, δώσαμε αναλυτικά τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Μάλιστα ΤΟΝΙΣΑΜΕ ότι η κακοκαιρία έρχεται νωρίτερα και θα "χτυπούσε" πριν το μεσημέρι δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ανάλυση έτσι όπως παρουσιάστηκε μέσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

4. Σχετικά με την ΕΜΥ και αν σωστά κινήθηκε ή όχι, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτησή μου στην πρωινή εκπομπή Ωρα Ελλάδος του τηλεοπτικού μας σταθμού OPEN

5. Η πρόγνωση του καιρού είναι ένα χαοτικό φαινόμενο. Η λύση των μαθηματικών εξισώσεων γίνεται προσεγγιστικά. Τα μοντέλα καιρού κάνουν προσομοίωση της κατάστασης.

Πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε να έχουμε ακριβή πρόγνωση ως προς το χώρο και τον χρόνο? Για όσους έχουν περάσει από τα πανεπιστημιακά έδρανα και διδάχτηκαν Μετεωρολογία, αυτό το μαθαίνουν από τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων. Σε ένα χαοτικό σύστημα ζητάμε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι ώρα θα ξεκινήσει το φαινόμενο?

Αν θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες, να τις αποδώσουμε εκεί που πρέπει γιατί αλλιώς και την επόμενη φορά θα ζήσουμε μια από τα ίδια.

Υ.Γ. Τρίτη ημέρα από την κακοκαιρία και ακόμα περιμένω να περάσει εκχιονιστικό από ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ δρόμους της γειτονιάς μου. 40 με 60 πόντοι χιόνι που πλέον παγώνει και αν χτύπα ξύλο συμβεί κάτι ούτε ασθενοφόρο δεν θα μπορεί να προσεγγίσει.

Ευτυχώς που ο γείτονάς μου Nikos Bomber Sp είχε ειδικό αυτοκίνητο και μπόρεσα να φτάσω σπίτι μου για να συναντήσω τη γυναίκα μου που δύο μέρες πάλευε μόνη με διακοπές ρεύματος και τηλεφώνου και το χιόνι έξω να αναπτύσσεται ακαριαία.

Ελπίζω την επόμενη φορά όταν θα βγείτε και θα πείτε "η κρατική μηχανή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία", να μην εννοείτε την ετοιμότητα που δείξατε σε αυτήν την κακοκαιρία.

Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)