to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:59 | 26.01.2022

Κοινωνία

CPJ: Έλληνες δημοσιογράφοι ελέγχονται ποινικά γιατί ερεύνησαν τη διαφθορά

Προειδοποιητικό κείμενο για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα δημοσίευσε η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) που είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως. Η CPJ αποτελείται από περίπου 40 ειδικούς σε όλο τον κόσμο, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Όταν σημειώνονται παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, η CPJ κινητοποιεί ένα δίκτυο ανταποκριτών που ελέγχουν τις σχετικές πληροφορίες και αναλαμβάνουν δράση για την υπεράσπιση των θιγόμενων συναδέλφων τους.


Η σημερινή (26/1) ηχηρή παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού μεταφρασμένη στα ελληνικά:

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να άρουν τη ποινική διερεύνηση για τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Ιωάννα Παπαδάκου και να διασφαλίσουν ότι τα μέλη του Τύπου δεν θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για το έργο τους, δήλωσε την Τετάρτη η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

Οι εισαγγελείς του Ανώτατου Δικαστηρίου κάλεσαν πρόσφατα τον Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη και ρεπόρτερ της εφημερίδας Documento, και την Γιάννα Παπαδάκου, πρώην δημοσιογράφο που εργαζόταν ως ρεπόρτερ στην εφημερίδα Το Βήμα και ως παρουσιάστρια στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, πληροφορία που επιβεβαίωσαν ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ αλλά και οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι επικοινώνησαν με την CPJ μέσω email.

Οι αρχές κατηγορούν τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, για πολλαπλά ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με τα ρεπορτάζ τους για κυβερνητικούς αξιωματούχους που φέρεται να δωροδοκήθηκαν από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, καθώς και άλλες καταγγελίες για διαφθορά.

Ο Βαξεβάνης και η Παπαδάκου ενημέρωσαν την CPJ ότι αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς και δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πολιτικά αντίποινα για το έργο τους.

«Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν τις έρευνές τους για τους δημοσιογράφους Κώστα Βαξεβάνη και Ιωάννα Παπαδάκου και να διασφαλίσουν ότι τα μέλη του Τύπου δεν θα αντιμετωπίζουν νομική παρενόχληση για έρευνες ετών για κυβερνητική διαφθορά», δήλωσε ο Gulnoza Said, συντονιστής του προγράμματος CPJ για Ευρώπη και Κεντρική Ασία, στη Νέα Υόρκη. «Οι αρχές θα πρέπει να σταματήσουν να καταδιώκουν τους δημοσιογράφους απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους και θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ερευνητές που αποκαλύπτουν τη διαφθορά».

Η εισαγγελία κατηγορεί και τους δύο δημοσιογράφους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τρεις κατηγορίες για συνωμοσία -για έκθεση αθώων ανθρώπων σε δίωξη, εκβίαση και παράβαση καθήκοντος- που θα μπορούσαν να επιφέρουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση το καθένα εάν κατηγορηθούν και καταδικαστούν, δηλαδή συνολικά φυλάκιση 20 ετών, σύμφωνα με τους Παπαδάκου και Βαξεβάνη.

Οι κατηγορίες εναντίον του Βαξεβάνη αφορούν τις έρευνες του Documento το 2018 έως το 2020 για κυβερνητικούς αξιωματούχους που φέρεται να δωροδοκούνταν από τη Novartis, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, σχετικά ρεπορτάζ και αλλά και έλεγχο της υπόθεσης από τη CPJ.

Ο Βαξεβάνης ενημέρωσε την CPJ ότι εμφανίστηκε στο δικαστήριο στις 19 Ιανουαρίου ανταποκρινόμενος στην κλήση, όπου του δόθηκε φάκελος δεκάδων χιλιάδων σελίδων και καλείται στο δικαστήριο στις 18 Φεβρουαρίου για την πλήρη κατάθεσή του, μετά την οποία μπορεί να του αποδοθούν κατηγορίες.

Η Παπαδάκου, που ζει στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον της σχετίζονται με την κάλυψη της υπόθεσης Novartis όταν εργαζόταν ως δημοσιογράφος, καθώς και με την κάλυψη της διαρροής του 2013 λίστας πλούσιων Ελλήνων που χρησιμοποιούσαν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για να αποφύγουν να πληρώνουν φόρους.

Είπε επίσης στη CPJ ότι κλήθηκε να εμφανιστεί στις 25 Ιανουαρίου, αλλά η κλήση αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας στην Αθήνα και δεν είχε οριστεί νέα ημερομηνία. Η Γ. Παπαδάκου ζήτησε να ακυρωθεί η έρευνα εναντίον της και ότι εμμένει στην αναφορά της.

Σε άρθρο του στο Documento, ο Βαξεβάνης αναφέρει ότι οι έρευνες αυτές συνιστούν μια «πρωτοφανή ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας». Κατηγόρησε το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ανέλαβε την εξουσία το 2019, ότι συνεχίζει τις έρευνες με πολιτικά κίνητρα.

Η CPJ έστειλε email στην εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστήριου, στο τμήμα Τύπου της Novartis στην Ελλάδα και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για σχόλια, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Δείτε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.

Μετάφραση: Παντελής Προμπονάς

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)