to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 26.01.2022

Πολιτική

Δ. Παπαδημούλης: Ο πρωθυπουργός έχει προσωπικά αποτύχει

Σε συνέντευξή του μέσω Skype στο Δελτίο Ειδήσεων του Star Κεντρικής Ελλάδας (Λένα Παρασκευά), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και παρέλυσε τη χώρα, την ακρίβεια που «καλπάζει» στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και στην επανεκλογή του ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ.


Πιο συγκεκριμένα σημείωσε:

Παρότι ήταν ένα κύμα κακοκαιρίας για το οποίο υπήρχε έγκαιρη πρόβλεψη, δεν έγινε η αναγκαία προετοιμασία -Είναι προφανής η ευθύνη κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης

Παρότι ήταν ένα κύμα κακοκαιρίας για το οποίο υπήρχε έγκαιρη πρόβλεψη, δεν έγινε η αναγκαία προετοιμασία ούτε από την Κυβέρνηση ή το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ούτε από τις περιφέρειες ή τους δήμους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες άνθρωποι να υποστούν μια τεράστια ταλαιπωρία.

Νομίζω ότι είναι προφανής η ευθύνη για όσους έχουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τα «ρίχνει» τώρα στον Περιφερειάρχη, τον κ. Πατούλη, και την ίδια ώρα απουσιάζει από τη σκηνή ο Πρωθυπουργός. Ούτε ένα διάγγελμα, μία δήλωση ή ένα συγγνώμη. Θα ήταν χρήσιμο να δεις κανείς τι έλεγαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ο κ. Μητσοτάκης, καθώς και οι σημερινοί υπουργοί όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το λέω αυτό, γιατί η μικροπολιτική έχει «κοντά ποδάρια» και καμιά φορά γίνεται μπούμερανγκ.

Το δίδαγμα από αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές, καλύτερη οργάνωση, σοβαρότερη προετοιμασία και όχι μικροπολιτική. Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση ως αντιπολίτευση πάτησε επί πτωμάτων σε περιπτώσεις όχι μόνο κακοκαιρίας, αλλά και μεγαλύτερων τραγωδιών, όπως στη Μάνδρα και στο Μάτι. Δεν πρέπει αυτό το πράγμα να γίνεται για τα «ψηφαλάκια», είναι ντροπή.

Δεν αρκεί μόνο η παραίτηση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Αττικής Οδού. Ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας προφανώς έχει κι αυτός το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης, αλλά -κακά τα ψέματα- η πρώτη πολιτική ευθύνη στην Κυβέρνηση ανήκει στον Πρωθυπουργό. Ίσως αυτό εξηγεί και γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει δεχθεί προφανώς συμβουλές από τους επικοινωνιακούς του συμβούλους να κρυφτεί.

Κυβέρνηση και Επιτροπή Ανταγωνισμού να ενεργοποιηθούν για να σπάσουν τα καρτέλ, γιατί η Ελλάδα έχει ένα από τα ακριβότερα ηλεκτρικά ρεύματα στην Ευρώπη

Θα πρέπει να μας δώσει μια εξήγηση γιατί η Ελλάδα μετράει κάθε μέρα, τους τελευταίους μήνες, περίπου διπλάσιους νεκρούς από την πανδημία, σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γιατί 1,5 χρόνο πριν τον ακούγαμε να λέει ότι «βαδίζουμε το τελευταίο μίλι στην καταπολέμηση της πανδημίας». Είναι κι αυτός ένας τομέας που θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχει αποτύχει.

Επίσης, θα ήθελα να μας πει και κάτι για την ακρίβεια, διότι καλπάζει όχι μόνο στα καύσιμα και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης και η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα που έχει πάρει η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.

Ας ξεκινήσουμε από αυτό που «καίει» τους πολίτες περισσότερο, που είναι η ακρίβεια κι όχι η επανεκλογή του Παπαδημούλη. Οι 19 από τις 27 χώρες που ανήκουν στην ΕΕ έχουν μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα. Η Ελλάδα είναι στις 8, που δεν έχουν μειώσει ούτε κατά 1 ευρώ τον φόρο. Αυτό σημαίνει παραπάνω ακρίβεια στο πετρέλαιο, την βενζίνη, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα διότι στα καύσιμα, το μεγαλύτερο μέρος της τιμής που πληρώνουμε, είναι ο φόρος.

Γιατί, λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης, ας το απαντήσει αύριο, αρνείται να κάνει αυτό που έκαναν 19 από τις 27 χώρες; Μάλιστα η Ισπανία, που έχει μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών – Αριστεράς, έχει κάνει και τη δραστικότερη συμμετοχή στον ΦΠΑ. Το Ελληνικό Επιτελείο έχει απαντήσει ότι δεν το «σηκώνει» η ελληνική οικονομία.

Ωστόσο για την Κυβέρνηση λεφτά υπάρχουν όταν είναι για απευθείας αναθέσεις σε φίλους και κολλητούς, όταν είναι για μπόνους ισχυρών φοροαπαλλαγών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων σε λίγους και ισχυρούς και σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν όταν είναι για το καλάθι της νοικοκυράς, για το λαϊκό εισόδημα ή το κοινωνικό μέρισμα στον συνταξιούχο. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε αλά καρτ τα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Πώς υπήρχαν λεφτά για τους πλούσιους κι ισχυρούς;

Και κάτι ακόμη: Η Κυβέρνηση και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρέπει να ενεργοποιηθούν για να σπάσουν τα καρτέλ, γιατί η Ελλάδα έχει ένα από τα ακριβότερα ηλεκτρικά ρεύματα, τιμές ηλεκτρικού ρεύματος χονδρικής, στην Ευρώπη.

Υπάρχει ένα ολιγοπώλιο μεγάλων που το διαχειρίζονται, εκτός από τη ΔΕΗ που ιδιωτικοποιήθηκε στη χειρότερη στιγμή, και οι μεγάλοι παίκτες της ηλεκτρικής ενέργειας παράγουν υπερκέρδη μέσα από εναρμονισμένες πρακτικές. Αυτό είναι το καρτέλ.

Και η Κυβέρνηση περιμένει απλώς να περάσει αυτό λες κι είναι κανένας πυρετός που θα περάσει με παυσίπονο. Έχουμε μία Κυβέρνηση, δυστυχώς, η οποία παρατηρεί το φαινόμενο.

Αν και αυτά είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών κυρίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει μία εργαλειοθήκη με δυνατά μέτρα που μπορεί να πάρει το κάθε κράτος – μέλος. Μέσα σε αυτά είναι και η μείωση του ΦΠΑ, 19 χώρες την εφάρμοσαν, η Ελλάδα είναι στις 8 που δεν έχουν κάνει τίποτα. Γι’ αυτό η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο τέλος αυτής μου της θητείας θα κρεμάσω τα παπούτσια, δίνοντας χώρο να δοκιμαστούν και νεότεροι άνθρωποι. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω στην ελληνική πολιτική ζωή, προς όλες τις κατευθύνσεις: Τόπο στους νέους

Με υποστήριξε για 4η συνεχόμενη χρονιά ομόφωνα η Ευρωομάδα της Αριστεράς, όπου ανήκω, η οποία έχει ένα ποσοστό 7% στο ΕΚ. Από τον πρώτο γύρο, με στήριξαν Σοσιαλιστές και Πράσινοι. Όλοι μαζί συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 35%. Στον τρίτο γύρο, με ψήφισε το 75% των ευρωβουλευτών, που σημαίνει περίπου όλοι με εξαίρεση την ακροδεξιά.

Είναι η τέταρτη και τελευταία φορά που εκλέγομαι Αντιπρόεδρος του ΕΚ, γιατί στο τέλος αυτής μου της θητείας θα κρεμάσω τα παπούτσια μου και θα κάνω άλλα πράγματα, δίνοντας χώρο να δοκιμαστούν και νεότεροι άνθρωποι. Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να στείλω στην ελληνική πολιτική ζωή, προς όλες τις κατευθύνσεις: Τόπο στους νεότερους και στις νεότερες.

Αυτά τα 2,5 χρόνια που μου απομένουν ως θητεία θα προσπαθήσω να εκπροσωπήσω όσο καλύτερα μπορώ τόσο την παράταξή μου, όσο φυσικά και την πατρίδα μου, την Ελλάδα. Προσβλέπω, επίσης, σε μια συνεργασία και με τη δεύτερη Αντιπρόεδρο από την Ελλάδα που εκλέχτηκε, την κ. Καϊλή. Το θεωρώ πολύ θετικό, παρότι έχουμε διαφορές, να συνεργαζόμαστε για τα θέματα της πατρίδας μας, γιατί στην Ευρώπη υπάρχει έντονος ανταγωνισμός συμφερόντων. Αν δεν διεκδικείς, αν δεν παλεύεις και δεν χτίζεις συμμαχίες, τότε δεν μπορείς να πετυχαίνεις πράγματα.

Την προηγούμενη φορά που εκλέχθηκα Αντιπρόεδρος, ορισμένες συνάδελφοι της ΝΔ διαφήμιζαν ότι δεν με ψήφισαν, αυτή τη φορά δεν είδα κανέναν να το κάνει. Ίσως το 75% τους ανάγκασε να είναι λίγο πιο σεμνοί. Προφανώς κάποιοι τους δεν με ψήφισαν, με γεια τους με χαρά τους.

Συνιστώ στον Ν. Ανδρουλάκη να μην ξεχνά ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώθηκε όχι μόνο λόγω σκανδάλων και αλαζονείας, αλλά κι επειδή επέλεξε μέσα στα μνημόνια να συνεργαστεί με τη ΝΔ

Με τον Ν. Ανδρουλάκη έχουμε μία καλή σχέση, παρότι ανήκουμε σε διαφορετικά κόμματα, και μια καλή συνεργασία για τα εθνικά θέματα. Αυτό που περιμένω από αυτόν, που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα ως ηγέτης του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, είναι να τιμήσει την αντί-Δεξιά δημοκρατική ρότα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, που ποτέ δεν διανοήθηκε να συμμαχήσει με τη Δεξιά.

Επίσης, προσδοκώ να συμβάλλει σε έναν διάλογο για τη δημιουργία μιας πλατύτερης προοδευτικής δημοκρατικής πλειοψηφίας μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Ακόμη, του συνιστώ να μην ξεχνά ποτέ ότι το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώθηκε όχι μόνο λόγω σκανδάλων και αλαζονείας, αλλά κι επειδή επέλεξε μέσα στα μνημόνια να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)