to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:47 | 26.01.2022

Κοινωνία

«Ελπίς»: Τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα για χιλιάδες κατοίκους - Γολγοθάς ο απεγκλωβισμός οχημάτων από την Αττική Οδό

Η κακοκαιρία «Ελπίς» φεύγει, αφήνοντας πίσω μια χιονισμένη Αθήνα βυθισμένη στα προβλήματα από τις διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω βλαβών στο δίκτυο και τους ακόμα απροσπέλαστους δρόμους -Όπου δεν υπάρχει ρεύμα, οι κάτοικοι δεν έχουν μπαταρίες στα κινητά, σταθερό και διαδίκτυο, φωτισμό, ενώ τελειώνουν οι προμήθειες καυσίμων ή καύσιμης ύλης - Χωρίς ανοιχτούς δρόμους δεν μπορούν να καλέσουν κανέναν να βοηθήσει ή να αναζητήσουν βοήθεια - Γολγοθάς για τους οδηγούς που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα οχήματά τους στην Αττική Οδό η επανάκτησή τους


(Φορτηγό του στρατού στην Αττική Οδό για να συνδράμει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού των οχημάτων και απελευθέρωσης τελικά του οδοστρώματος - φωτ. Γ. Κονταρίνης/Eurokiniss)

Δραματικές είναι οι περιγραφές κατοίκων στις περιοχές που δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ξανά, ενώ έχουν περάσει σχεδόν 48 ώρες από τις διακοπές ρεύματος που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση μετά το μεσημέρι της Δευτέρας.

Όπως σημειώνει η Αυγή, η προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τις Αρχές είναι πλέον σχεδόν αδύνατη, καθώς εξαντλούνται και τα υπολείματα ενέργειας στις μπαταρίες των κινητών, την ώρα που χωρίς ρεύμα δεν λειτουργεί η συντριπτική πλειοψηφία των σταθερών τηλεφώνων, ούτε οι συνδέσεις στο διαδίκτυο.  Όπως περιγράφουν, παραμένουν χωρίς δυνατότητα μετακίνησης και επικοινωνίας, χωρίς φωτισμό και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς θέρμανση, «επί τρεις ημέρες και δύο νύχτες». Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα τρόφιμα εξαντλούνται, όπως σε κάποιες περιπτώσεις και η ξυλεία για τα τζάκια.

Το ρεπορτάζ του Open στο μεσημεριανό δελτίο σήμερα 26/1/2022

Οι γονείς αγωνιούν για το πώς θα κρατήσουν ζεστά τα παιδιά τους, ενώ ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακεία και, σε περιπτώσεις όπου χρειάζονται κάποιο μηχάνημα (π.χ. παροχής οξυγόνου) πραγματικά δίνουν μάχη να κρατηθούν ζωντανοί χωρίς αυτό.

Περιστατικά έκτακτης ανάγκης οδηγούν στην μεταφορά ασθενών μέσα στο χιόνι με τα χέρια από συγγενείς τους, όπως σε περίπτωση στην Καλλιτεχνούπολη για κυρία που εκδήλωσε πνευμονία και έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Μεσημέρι Τετάρτης στην Κυψέλη, από τις πιο πυκνοκατοικημένες κεντρικές περιοχές της Αθήνας, όπου οι δρόμοι είναι αδιάβατοι από το χιόνι - φωτ. Eurokinissi)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σ. Φάμελλος - Π. Πέρκα: Εγκληματικές οι ευθύνες κυβέρνησης και διοίκησης ΔΕΔΔΗΕ για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος στην Αττική

Πού παραμένουν τα προβλήματα

Σε Φιλοθέη, Ψυχικό, Χολαργό, Χαλάνδρι υπάρχουν κατοικίες που παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση από το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ το ίδιο ισχύει για περιοχές όπως ο Μαραθώνας, η Λούτσα, τα Σπάτα, όπως περιέγραψε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open o πρόεδρος των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ Κώστας Μανιάτης.

«Υπάρχουν συνάνθρωποί μας που παραμένουν χωρίς ρεύμα εδώ και πάνω από 24 ώρες, θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη. Μέχρι το μεσημέρι πιστεύω θα έχουν πάρει κανονικά ρεύμα», είπε ο κ. Μανιάτης. Σημειώνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που περιοχές της Αττικής έμειναν χωρίς ρεύμα ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, δηλαδή μπορεί να παραμείνουν συνολικά χωρίς ηλεκτροδότηση σχεδόν 48 ώρες.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σοβαρότερο πρόβλημα στο Μαραθώνα, ήταν από τις πρώτες περιοχές που έμειναν χωρίς ρεύμα, έχουμε πρόβλημα στην Λούτσα, τα Σπάτα», ενώ εντός Λεκανοπεδίου «έχουμε ακόμη αρκετά προβλήματα στη Φιλοθέη, δεν είχε καθαριστεί μέχρι αργά, με τα πόδια περπατήσαμε χτες το βράδυ για να δώσουμε ρεύμα σε κάποιους υποσταθμούς. Δεν μπορούσαμε να μεταβούμε, καθόλου». Επίσης προβλήματα «έχουμε και στο Χολαργό, στο Ψυχικό, στο Χαλάνδρι».

Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς θέρμανση εν μέσω παγετού είναι δραματική, όπως περιέγραψε κάτοικος της Παιανίας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega.

«Είναι εκρηκτικός ο συνδυασμός κλειστού δρόμου, σκοταδιού και ανύπαρκτου ρεύματος επί τρεις ημέρες», περιγράφει μια κάτοικος. Ωστόσο, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη παραμένουν παρούσες, καθώς σε σπίτια που αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις φιλοξενούνται και άλλοι, που αποκλείστηκαν στις περιοχές αυτές.

Σε κάποιες μαρτυρίες είναι εμφανής η συναισθηματική κατάρρευση, ειδικά ηλικιωμένων, που αγωνιούν για την ζωή τους.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Τρίτης ο ΔΕΔΔΗΕ ανέφερε ότι «ότι τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά έως και αυτή την ώρα, στοχεύοντας στην πλήρη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών», επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα δεν είχαν αποκατασταθεί «στη συντριπτική τους πλειοψηφία» οι διακοπές ηλεκτροδότησης πριν την Τετάρτη.

Στην Αττική «επιδιορθώνονται οι ζημιές σε 8 γραμμές, με τις περισσότερες εκκρεμότητες να αφορούν αυτή την ώρα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής», όπως διευκρινίζεται. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, την Τρίτη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο 95% των περιοχών της Αττικής που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Στην νησιωτική Ελλάδα παραμένουν επίσης οι βλάβες που εμποδίζουν την ηλεκτροδότηση «οικισμών στην περιοχή των Σφακίων», όπως προστίθεται.

Παραμένουν εκατοντάδες οχήματα ακινητοποιημένα στην Αττική Οδό

Η κατάσταση της Αττικής Οδού όπως αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες είναι σε άθλια κατάσταση με πάρα πολλά οχήματα να είναι ακόμα θαμμένα στο χιόνι.

ΧΙΟΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Την ίδια ώρα ένας νέος «Γολγοθάς» περιμένει τους οδηγούς που θα πρέπει να παραλάβουν τα οχήματά τους. Όπως ανακοίνωσε η Αττική Οδός, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνούν με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 προκειμένου να πάρουν το πράσινο φως και μόνο σε ορισμένα σημεία και συγκεκριμένα:

-Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

-Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.

-Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).

-Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Μέχρι νεωτέρας παραμένουν κλειστά και επιχειρείται εκχιονισμός και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα τμήματα:

-Στο τμήμα από Βριλήσσια μέχρι Ανθούσα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.

-Στο τμήμα από την Κάντζα έως τη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

-Στο τμήμα του Δυτικού κλάδου της Περιφερειακής Υμηττού από τη σήραγγα Κοντόπευκου μέχρι τη Σήραγγα Βριλησσίων

ΧΙΟΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ

Διαβάστε ακόμη:

Αργία σήμερα στην Αττική- 500 οχήματα ακινητοποιημένα στην Αττική Οδό - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Τηλεκπαίδευση την Πέμπτη και την Παρασκευή για τις περιοχές με κλειστά σχολεία

Δήμαρχος Χαλανδρίου: Τρεις ημέρες δεν ήρθε κανένα μηχάνημα της Περιφέρειας να ανοίξει δρόμους ευθύνης της

ΠΟΕΔΗΝ: Υγειονομικοί αποκλεισμένοι στα νοσοκομεία της Μεσογείων σε συνεχείς βάρδιες

Με πληροφορίες από Αυγή - σχετικά βίντεο εδώ
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)