to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 26.01.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η αποτυχία χρεώνεται στον κ. Μητσοτάκη γιατί το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι

«Ζήσαμε τις τελευταίες τρεις μέρες την απόλυτη ανεπάρκεια και αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη διαχείριση της κακοκαιρίας. Δεν είναι ανεκτό αλλά είναι εξοργιστικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, να ισχυρίζεται ότι δε γνώριζαν την ώρα που θα ξεκινήσει η κακοκαιρία και το μέγεθος της χιονόπτωσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Σκάι


«...Όμως, όπως λέει ο λαός, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ο κύριος Μητσοτάκης αποδεικνύεται λίγος, αλλά και απών από όσα βιώνουν οι πολίτες που ταλαιπωρούνται. Είναι δική του επιλογή και οι πολιτικές και οι Υπουργοί. Για αυτόν το λόγο θέτουμε θέμα παραίτησης του ίδιου του κ. Μητσοτάκη γιατί είναι επικίνδυνη αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» με τους δημοσιογράφους Δ. Οικονόμου και Μ. Αναστασοπούλου.

Σχετικά με τις υπουργικές ευθύνες ανέφερε: «Προφανώς υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στην πολιτική προστασία και επιχειρησιακής ανεπάρκειας σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης της κακοκαιρίας».

Υπάρχει επίσης πρόβλημα σε πάρα πολλά υπουργεία όπως:

στις υποδομές και μεταφορές, με τα τρένα, τα μέσα μεταφοράς και τους πολλούς κλειστούς δρόμους
στην ενέργεια όπου παρά τις δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια υπάρχει ακόμη πρόβλημα ηλεκτροδότησης όπου ακόμη και σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά είναι ακόμη χωρίς ρεύμα
στην υγεία όπου στο νοσοκομείο «Σωτηρία» οι ασθενείς έμειναν χωρίς φαγητό
στην αξιοποίηση των ενόπλων δυνάμεων όπου τα τμήματα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του στρατού «Δευκαλίων» δεν ενεργοποιήθηκαν και δεν μεταφέρθηκαν εκ των προτέρων στην Αθήνα
στην αστυνομία και στην προστασία του πολίτη όπου μας έλεγαν ότι 4.000 αστυνομικοί θα στους δρόμους αλλά είδαμε έκπληκτοι ένα διανομέα να ρυθμίζει την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνος, κλπ. ​

«Αυτές τις μέρες αποτυπώνεται ένα σοβαρό πρόβλημα της κυβέρνησης που δεν κατάφερε να διαχειριστεί την κακοκαιρία. Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επέλεξε τόσο τις ασκούμενες πολιτικές όσο και τα πρόσωπα που είναι σε θέσεις ευθύνης. Ψάχναμε δύο μέρες να βρούμε τον Πρωθυπουργό που σήμερα επιτέλους αναμένεται να μιλήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Οφείλει να πάρει θέσει για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης διότι διαπιστώνουμε ότι στην πανδημία, στην ακρίβεια, στην ενεργειακή κρίση, στις πλημμύρες, στις φωτιές, στη χιονόπτωση κινδυνεύει η χώρα, κινδυνεύουν οι πολίτες. Και φυσικά δεν μπορούν να κρύβονται και οι ευθύνες και του Περιφερειάρχη για το βραχυκύκλωμα των δρόμων».

Σχολίασε πως «είναι ντροπιαστική η εικόνα μίας ανεύθυνης, ανεπαρκούς και επικίνδυνης κυβέρνησης που ρίχνει την ευθύνη στους άλλους. Συνεπώς, δεν μπορεί να τίθεται θέμα ευθυνών άλλων φορέων και πιθανά και υπουργών και να μην τεθεί ζήτημα ευθυνών του ίδιου του πρωθυπουργού».

Ο Σ. Φάμελλος διέψευσε επιπλέον τις δικαιολογίες ότι η κυβέρνηση δε γνώριζε πως η χιονόπτωση θα ξεκινήσει το πρωί καθώς και το μέγεθός της, εφόσον «είχαν ξεκινήσει τα έκτακτα δελτία και οι συσκέψεις από την Πέμπτη, όλοι οι μετεωρολόγοι το έλεγαν στην τηλεόραση για να ενημερωθούν οι πολίτες, ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς, ξεκαθάρισε ότι είχαν προβλέψει και προειδοποιήσει πως η κακοκαιρία θα ξεκινούσε το πρωί, ακολούθησαν συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας και δημοσιεύσεις και αναρτήσεις και φυσικά έγινε κυβερνητική σύσκεψη σε υπουργικό επίπεδο από την προηγούμενη εβδομάδα και είχαμε δεκάδες δελτία τύπου για την προετοιμασμένη κυβέρνηση και Περιφέρεια».

Υπογράμμισε στη συνέχεια για μία ακόμη φορά τις κυβερνητικές ευθύνες. «Οι συγγνώμες και η απόδοση ευθυνών στους μετεωρολόγους και στην Αττική Οδό δεν αρκεί. Το πρόβλημα βρίσκεται στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη που δημιούργησε το τάχατες «επιτελικό» κράτος και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Κόβουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη μέση, μεταφέρουν για επικοινωνιακούς λόγους τον τίτλο Κλιματική Κρίση και τοποθετούν τον κ. Στυλιανίδη για να καλύψουν τις ευθύνες τους. Εμείς είχαμε προτείνει να δημιουργηθεί Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας».

Σε σχέση με αναφορά βουλευτή της ΝΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Σ. Φάμελλος δήλωσε: «Είναι πολύ αργά και είναι υποκριτικό τώρα στελέχη της κυβέρνησης ΝΔ να θέτουν αμφισβητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις όταν αυτή η κυβέρνηση προωθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναγγείλει ακόμα και την ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ενώ έχει ιδιωτικοποιήσει όλους τους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ) και έχει παραδώσει και την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Και έρχονται σήμερα, εξαιτίας του εγκλωβισμού χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό, να ανακαλύψουν ότι κάποιες υποδομές κοινής ωφέλειας πρέπει να παραμένουν στο κράτος!».

Στάθηκε τέλος, στο παράδειγμα του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι υπεύθυνος για την αποκατάσταση της ρευματοδότησης, όπου, το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η ιδιωτικοποίηση. Μάλιστα «αντί να προσληφθούν τεχνικά στελέχη και να στελεχωθούν τα συνεργεία πρόληψης και αποκατάστασης βλαβών, τοποθετήθηκαν και τακτοποιήθηκαν μόνο δεκάδες γαλάζια παιδιά σε διευθυντικές θέσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και χωρίς προσωπικό στις διευθύνσεις που δημιούργησαν, με παχυλούς μισθούς και μπόνους που οι ίδιοι δίνουν στον εαυτό τους. Ο ένοχος όμως για όλα αυτά είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε κλείνοντας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)