to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:30 | 25.01.2022

Κοινωνία

«Ελπίς»: Εικόνες χάους και ντροπής από ένα απροετοίμαστο και ανοργάνωτο κράτος - Πολλά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα (liveblog)

Την οργή των πολιτών έχει προκαλέσει η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην κακοκαιρία «Ελπίς» - Στα λευκά παραμένει σήμερα η Αττική - Τον «εξαφανισμένο» Κ. Μητσοτάκη αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για να δώσει εξηγήσεις για το πρωτοφανές χάος στην Αττική - Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τον Κ. Μητσοτάκη μετά τις εικόνες ντροπής - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στα λευκά συνεχίζει να βρίσκεται η Αττική μετά την σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς», που προκάλεσε μια σειρά από προβλήματα χάρη και στην ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Τεράστια η ταλαιπωρία για τους πολίτες, που αναρωτιούνται για άλλη μια φορά, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο... επιτελικό και το μη επιτελικό κράτος.

Εικόνες χάους και ντροπής από την Αττική οδό, το Ελ. Βενιζέλος, αλλά και την Οινόη, όπου χιλιάδες πολίτες έχουν αποκλειστεί στα χιόνια. Για το πρωτοφανές «έμφραγμα» στην Αττική Οδό έλαβε ήδη χώρα παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών.

Επί 20 ώρες παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην κεντρικότερη οδική αρτηρία του Λεκανοπεδίου, περίπου, 5.000 οδηγοί, εξαιτίας της ανικανότητας της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό να τους απεγκλωβίσουν από τα χιόνια που «παρέλυσαν» το δίκτυο μόλις άρχισε η χιονόπτωση. Μάλιστα, όλο το βράδυ δυνάμεις του στρατού επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν τους πολίτες από τους χιονισμένους δρόμους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΑπίστευτη η ταλαιπωρία των εγκλωβισμένων στην Αττική Οδό - Εικόνες ντροπής και άνθρωποι σε σοκ

Ωστόσο, οι πολικές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν σήμερα παρά την σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας από το απόγευμα της Τρίτης. Συγκεκριμένα, σήμερα Τρίτη χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Αλ. Τσίπρας: Μια κυβέρνηση κι ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων

«Μια γνωστή εδώ και πολλές ημέρες κακοκαιρία βρήκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος ανοργάνωτο, απροετοίμαστο, ασυντόνιστο. Κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας έκλεισαν στο πρώτο χιόνι και δεν άνοιξαν ποτέ.

Η Αττική Οδός μετατράπηκε σε παγίδα εγκλωβισμού χιλιάδων αυτοκινήτων, γιατί κανείς δε σκέφτηκε να απαγορεύσει την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν και έκλεισαν το δρόμο. 200 επιβάτες τρένου, μεταξύ των οποίων και τραυματίες από σύγκρουση, έμειναν για ώρες αβοήθητοι στο κρύο. Χιλιάδες νοικοκυριά ξημερώθηκαν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Ένα εικοσιτετράωρο χάους για τη χώρα και ταλαιπωρίας για τους πολίτες της και ο κ. Μητσοτάκης, ο βασικός υπεύθυνος του χάους, απών.   Λες και βρίσκεται αλλού, λες και κυβερνά άλλη χώρα. Μόνο οι υπουργοί του, παίρνουν σβάρνα τα κανάλια για να ρίξουν την ευθύνη οπουδήποτε αλλού. Μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων.

Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά.

Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία.

Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο.»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Καλούμε τον εξαφανισμένο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για το πρωτοφανές χάος

Την «εξαφάνιση» του Κ. Μητσοτάκη στηλιτεύει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για τις εικόνες ντροπής με τον εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών. 

«Σε δεκάδες δρόμους όλης της Αθήνας χιλιάδες πολίτες βρίσκονται ακόμη εγκλωβισμένοι εδώ και ατελείωτες ώρες χωρίς ούτε ένα μπουκάλι νερό.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των περίπου 5.000 οδηγών και επιβατών αυτοκινήτων που είναι εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό, από το Στρατό, ξεκίνησε με πολύωρη καθυστέρηση και δεν έχει φέρει ακόμα κανένα αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή 200 επιβάτες μεταξύ των οποίων και τραυματίες βρίσκονται στη μέση του πουθενά μετά από σύγκρουση τρένων, περιμένοντας δέκα ώρες βοήθεια χωρίς θέρμανση.

Ενώ χιλιάδες νοικοκυριά βγάζουν τη νύχτα χωρίς ρεύμα και θέρμανση λόγω βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ.

Μπορεί τα ενημερωτικά δελτία να κόπηκαν ως δια μαγείας από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά χιλιάδες συμπολίτες μας περνάνε αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, εξαιρετικά δύσκολες ώρες.

Καλούμε τον εξαφανισμένο εδώ και ώρες κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του για αυτό το χάος. Να δώσει εξηγήσεις για τη πρωτοφανή κατάρρευση του κράτους και ταυτόχρονα ένα στοιχειώδες σχέδιο για το πότε και πώς σκοπεύουν να βοηθήσουν τους χιλιάδες εγκλωβισμένους και εκτεθειμένους στη παγωνιά συμπολίτες μας.». 

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Το χάος έχει όνομα

Φταίει η Αττική Οδός, ο Ανάδρομος Ερμής, οι οδηγοί. Φταίνε όλοι εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Ο μόνιμα απών, φερόμενος ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, για ακόμα μια φορά εμπαίζει τους πολίτες.

Σήμερα, μετά από αφωνία 48 ωρών μας είπε ότι οι εγκλωβισμένοι οδηγοί θα εισπράξουν 2.000, μετά από δικό του αίτημα προς την Αττική Οδό. Αυτό έθεσε ως αντίτιμο της ανικανότητάς του.

Δε μας είπε γιατί η Αθήνα παρέλυσε από άκρη σε άκρη ενώ ήξερε πως θα χιονίσει μια βδομάδα πριν, γιατί χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα για 16 και πλέον ώρες, γιατί την ίδια ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, ο ίδιος κρυβόταν.

Ο «βασιλιάς είναι πια γυμνός». Ο κόσμος έχει μάτια και βλέπει πως την χώρα κυβερνά κάποιος που καθημερινά κατακτά κορυφές αποτυχίας που δεν ξέραμε καν πως υπάρχουν. Ας παραιτηθεί, επιτέλους, να σωθεί ό,τι σώζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για μια ακόμη φορά προκλητικά απροετοίμαστοι - Να κάνουν κάτι για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και μετά να φύγουν

*Διαβάστε όλες τις εξελίξεις μέχρι το βράδυ της Δευτέρας εδώ.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις της κακοκαιρίας σε liveblog

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)