to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:07 | 23.01.2022

Πολιτική

Όλγα Γεροβασίλη: Το «καθεστώς Μητσοτάκη» είναι υπαρκτό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία

Η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην «Kontra News» και στο δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή


Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το ΕΣΥ;

Μετά από δύο χρόνια, η χώρα μας καταρρίπτει κάθε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους. Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα. Έστω και σήμερα, ας πράξει επιτέλους τα αυτονόητα, όπως ένα αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης, με υποχρεωτικά και δωρεάν ράπιντ τεστ και μοριακούς ελέγχους για όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Να επιτάξει άμεσα ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία μειώνοντας την αναμονή για ΜΕΘ, αποτρέποντας έτσι εκατοντάδες απώλειες. Ποιος τους εμποδίζει να προσλάβουν άμεσα εκατοντάδες ειδικευμένους ιατρούς που αναμένουν την ένταξή τους στο ΕΣΥ; Όταν σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο η τηλεργασία εφαρμόζεται στο μέγιστο βαθμό, η ιδεοληψία τους εξακολουθεί να τους εμποδίζει να αντιληφθούν τις ωφέλειες.


Η κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές πως δεν είναι στα πλάνα της ένα ολικό lockdown ακόμα και αν το προτείνουν οι ειδικοί… Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι προτάσεις μας βασίζονται στην επιστήμη και στην ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομίας. Εάν η κυβέρνηση είχε όντως κάποιο πλάνο το οποίο θα βασιζόταν σε απόψεις ειδικών θα το εφάρμοζε αποφεύγοντας τις εκατόμβες θυμάτων. Αντίθετα εργαλειοποίησε και την επιστήμη και τους ειδικούς. Ο χειρισμός του ανοίγματος των σχολείων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη. Η κυβέρνηση αντί να αραιώσει τα τμήματα, τα μεγεθύνει. Διατηρεί το παράλογο και «εγκληματικό» πρωτόκολλο 50+1, που διασφαλίζει την ακραία διασπορά σε όλη την κοινότητα. 30000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό μόνο την πρώτη εβδομάδα. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν να κλείσει ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία και να προβλέψει πως οι άδειες των γονέων για ασθένεια των παιδιών από κορονοϊό θα αμείβονται στο μισό! Παίζουν με την ζωή μας και με τη ζωή των παιδιών μας.


Θα μάθουμε τελικά την αλήθεια για το ΚΕΕΛΠΝΟ; Γιατί μιλάτε για «καθεστώς Μητσοτάκη»;

Στην Ελλάδα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη η αλήθεια είναι κάτι σχετικό. Ακόμη και ένα διεθνές, αποδεδειγμένο και ομολογημένο σκάνδαλο, όπως αυτό της Novartis στην Ελλάδα βαφτίστηκε «σκευωρία». Μία ανάλογη περίπτωση φαίνεται πως είναι αυτή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Βασικός κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ. Άλλη κατηγορούμενη στην ίδια υπόθεση παραμένει συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη. Ο ίδιος εποπτεύει την λειτουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στην οποία διορίστηκε η πρώην οικονομική διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σήμερα λειτουργεί με καθεστωτικούς όρους. Δημιούργησε λίστες «Πέτσα» μετατρέποντας την λειτουργία των ΜΜΕ και την ενημέρωση των πολιτών σε σκοτεινή υπόθεση. Όποιος τολμά να αρθρώσει διαφορετική φωνή από αυτή που επιθυμεί το Μαξίμου, «ανταμείβεται» με bullying και τρομοκρατία. Για να εκδικηθεί δημοσιογράφους που τόλμησαν να ελέγξουν τα πεπραγμένα της τους διώκει, εργαλειοποιώντας τη Δικαιοσύνη, ώστε κανείς να μην επαναλάβει το ίδιο «λάθος». Οι διώξεις των Βαξεβάνη και Παπαδάκου ξεσηκώνουν ακόμη και διεθνείς αντιδράσεις. Έφθασαν να τοποθετούν το κομματικό λογότυπό τους στην παρουσίαση των Rafale που αγοράστηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού! Το «καθεστώς Μητσοτάκη» είναι υπαρκτό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την κοινωνία.


Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα υβριστικό σύνθημα για τον πρωθυπουργό, με πολλούς από τη ΝΔ να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως βρίσκεται πίσω από τη διάδοσή του… Τι απαντάτε;

Διαθέτουμε το ήθος, τη γνώση, και, κυρίως, τα επιχειρήματα για να αντιπαρατεθούμε επί της ουσίας με πολιτικούς όρους εντός και εκτός Βουλής. Δεν αναπαράγουμε τα φαινόμενα τοξικότητας που υιοθέτησε ανοιχτά η ΝΔ όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Η πολιτική αντιπαράθεση δε γίνεται με ύβρεις και υστερίες. Μπορούμε όμως να διακρίνουμε και το χιούμορ.

Η μαγική εικόνα που το καθεστώς Μητσοτάκη θέλει να επιβάλει προκαλεί. Η δήθεν πανίσχυρη χώρα που μεγαλουργεί ακυρώνεται στις ουρές για τα τεστ και στις χιλιάδες απώλειες συμπολιτών μας. Η επίπλαστη ευημερία χάνεται με το που μπαίνει κάποιος στο σούπερ μάρκετ. Ζητάμε από την κοινωνία να μην υποκύψει στην οργή. Να συγκρίνει και να κρίνει με λογική αυτό το οποίο βιώνει σήμερα και να επιλέξει το νέο ξεκίνημα με μία προοδευτική κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.


Ποια η θέση σας για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τα μέλη;

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου από τα μέλη του κόμματος βασίζεται στο Δημοκρατικό Κάλεσμα Ένταξης που εγκρίναμε ομόφωνα το φθινόπωρο του 2019 στην Κεντρική Επιτροπή. Αντιλαμβάνομαι πως αλλαγές τέτοιας κλίμακας ενδεχομένως προβληματίζουν κάποιους συντρόφους μας. Σε συνδυασμό όμως με την απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης των μελών και την ψηφιοποίηση της λειτουργίας μας, διαμορφώνει ένα σύγχρονο, ανοιχτό, συμμετοχικό και εξωστρεφές κόμμα. Τελικά, η διεύρυνση και η ενεργή συμμετοχή των μελών μας μόνο τους πολιτικούς αντιπάλους μας μπορεί να ανησυχεί.


Ακόμα ένα περιστατικό βιασμού απασχολεί έντονα την ελληνική κοινωνία… Τι θα πρέπει να γίνει για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα;

Το ζήτημα της έμφυλης βίας έχει λάβει την τελευταία περίοδο τεράστιες διαστάσεις. Γυναικοκτονίες και βιασμοί συμβαίνουν με ιδιαίτερα ανησυχητική συχνότητα. Στο δημόσιο λόγο, συμπεριφορές και τοποθετήσεις που υποτιμούν τη θέση της γυναίκας διαμορφώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Σε κάθε τέτοιο περιστατικό, η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη και πως οι ένοχοι, όσο ισχυρά οικονομικά ή ακόμα και πολιτικά στηρίγματα κι αν έχουν, δεν θα μένουν ατιμώρητοι.

Το 2019, αναγνωρίζοντας έγκαιρα το πρόβλημα, δημιουργήσαμε στην ΕΛ.ΑΣ. τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας, για να μπορούν τα θύματα να απευθυνθούν σε μια κατάλληλα δεδομένη και στελεχωμένη δομή. Η ΝΔ αμέσως τα «πάγωσε» για να τα θυμηθεί μετά από καιρό και να τα «εγκαινιάσει» ο κ. Χρυσοχοϊδης. Μετά τα «ξαναπάγωσαν» και πρόσφατα, εξαιτίας της επικαιρότητας, ο κ. Θεοδωρικάκος τα «ξαναεγκαινίασε»! Ακόμη και εδώ η ΝΔ πορεύεται με αποκλειστικά επικοινωνιακά κριτήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)