to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 23.01.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι κατηγορίες του Λονδίνου σε βάρος της Μόσχας

Αμείωτη η ένταση για το ουκρανικό ζήτημα καθώς μυρίζει πραγματικά «μπαρούτι», καθώς η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις της στα σύνορα των δύο χωρών.


Το Σάββατο 22/1 το Φόρεϊν Όφις κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία υποστηρίζοντας πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο», την επομένη των αμερικανορωσικών συνομιλιών.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, «ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος», όμως δεν είναι ο μόνος: «οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας» διατηρούν «δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε τις κατηγορίες κάνοντας λόγο για «ανοησίες» αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, το Κίεβο έχει θορυβηθεί.

Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε στο Reuters ότι οι βρετανικές καταγγελίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και υπογραμμίζουν ότι η Δύση πρέπει τώρα να αναλάβει αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τον Γεβγκένι Μουράγεφ, ένα «πολύ γελοίο πρόσωπο», ως εκλεκτό του Κρεμλίνου για να ηγηθεί της χώρας έπειτα από μια ρωσική εισβολή. 

Όμως, πρόσθεσε πως η Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν στήριξε πρόσωπα που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στην προσαρτημένη Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Επομένως «θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του όσο πιο σοβαρά γίνεται αυτήν την πληροφορία», σημείωσε.

Θυμίζουμε ότι η  Ρωσία έχει στείλει στρατεύματα περίπου 4.000 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας και ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις. Έξι πλοία ικανά να μεταφέρουν άρματα μάχης, στρατεύματα και άλλα στρατιωτικά οχήματα ταξίδεψαν μέσω της Μάγχης την περασμένη εβδομάδα.

Έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία από τον Πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος απεύθυνε έκκληση την Κυριακή να καθιερωθεί η 26η Ιανουαρίου ως διεθνής ημέρα «προσευχής για την ειρήνη» για να σταματήσει η επιδείνωση της ουκρανικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι οι εντάσεις απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Ποντίφικας τόνισε επίσης την ανάγκη για διεξαγωγή διαλόγου ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ομιλίας και ευλογίας του σε προσκυνητές και τουρίστες στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Παρακολουθώ με ανησυχία τις αυξανόμενες εντάσεις που απειλούν να επιφέρουν ένα νέο πλήγμα για την ειρήνη στην Ουκρανία και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης, με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις», τόνισε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)