to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νοσοκομείο Καρδίτσας: Προσεχώς Κέντρο Υγείας, θα το επιτρέψουμε;

Στην αιχμή της πανδημίας και εν μέσω πολλαπλών κρίσεων η κυβέρνηση της Ν.Δ. γράφει χρυσές σελίδες στη καταστροφή της χώρας.


Στην αιχμή της πανδημίας  και εν μέσω πολλαπλών κρίσεων η κυβέρνηση της Ν.Δ. γράφει χρυσές σελίδες στη καταστροφή της χώρας. Κοινή διαπίστωση, πως ούτε θέλει αλλα κυρίως ότι πλέον δεν μπορεί να διαχειριστεί τη διπλή κρίση πανδημίας και ακρίβειας.

Οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών και οδηγούν σε φτωχοποίηση χιλιάδες νοικοκυριά. Η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με άμεσα μέτρα ενίσχυσης.

Απορρίπτει βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα, έλεγχο της αύξησης του ρεύματος, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία με κούρεμα της βασικής οφειλής ,για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προστατευτούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ,δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να ενισχύσει  το βαριά τραυματισμένο Εθνικό σύστημα υγείας.  Αντίθετα  κάνει ότι μπορεί για ν απαξιώσει και να διαλύσει τη δημόσια περίθαλψη. Το βιώνουν αυτό καθημερινά οι άνθρωποι του συστήματος υγείας αλλά και χιλιάδες πολίτες που νοσηλεύονται και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.

Είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, σε  μια χώρα που αντιμετωπίζει  σοβαρή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση να βρίσκει τη χρονική στιγμή κατάλληλη να προωθήσει  τη συρρίκνωση περιφερειακών νοσοκομείων  της χώρας και ουσιαστικά την κατάργησή τους.

Οι ιδιώτες της υγείας τρίβουν τα χέρια τους.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι, σε μυστική συνάντηση στα γραφεία της Ν.Δ.,την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022,η αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Γκάγκα ,κάλεσε  τους 12 γιατρούς βουλευτές της Ν.Δ. και τους παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων σε 8 έως 13 νομούς  της χώρας και μετατροπή τους σε κέντρα υγείας!

Έτσι εξηγείται γιατί  μέσα στην πανδημία μείωσαν,
-τον κρατικό προϋπολογισμό του  2022 των δαπανών για την υγεία κατά 800 εκ. ευρώ
-τις δαπάνες για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά 280 εκ. ευρώ, -περικόπτουν τις υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία κατά 600 εκ. ευρώ,
- μειώνουν κατά 1,7 δισ. ευρώ, τις κοινωνικές  δαπάνες για πρόνοια, στήριξη ανέργων και παροχές υγείας!

Δεν είναι είδηση λοιπόν, το περιμέναμε.

Ο κ. Μητσοτάκης τον Ιούλιο 2021 είχε προειδοποιήσει: «… έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία απ’ όσα θα έπρεπε να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία σε ακτίνα 20 έως 30 χλμ., γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομείο στην πόλη τους...»

Μαντέψτε ποιο νοσοκομείο θα κλείσει στη περιφέρειά μας; Αλήθεια ο συντοπίτης μας υπουργός Δικαιοσύνης,  που φανταζόμαστε ως γιατρός συμμετείχε σ αυτή την κλειστή σύσκεψη αλλά και οι άλλοι δύο βουλευτές της Ν.Δ στο νομό μας, σήκωσαν ανάστημα, σε αυτή την εγκληματική εμμονή;

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας έχει μπει στο στόχαστρο, αφού απέχει 30 χλμ. από το νοσοκομείο Τρικάλων και  εμφανίζεται ως το πιο αδύναμο ανάμεσα στα νοσοκομεία της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Είναι σχέδιο λοιπόν  και  έτσι αιτιολογείται  η εκκωφαντική σιωπή τους στις οχλήσεις μας για την απόλυτη  εγκατάλειψη του  Νοσοκομείου μας στη διάρκεια της πανδημίας, στις τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς,την υπολειτουργία κλινικών,την αδιαφορία για τους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και  τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών covid.

Έτσι εξηγείται ότι εδώ κι ένα χρόνο με αυξημένες ανάγκες λειτουργίας και διαχείρισης  σοβαρών προβλημάτων, δεν υπάρχει Διοικητής στο Νοσοκομείο Καρδίτσας,
το οποίο εξυπηρετείται συμβιβαστικά απ τον Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Το σχέδιό τους στηρίζεται στο σύστημα «κόμβου και ακτίνας» ενώ προβλέπει και συμπράξεις με ιδιωτικά νοσοκομεία.

Το κεντρικό νοσοκομείο «Κόμβος» θα παρέχει όλες τις ιατρικές υπηρεσίες, θα έχει υψηλή χρηματοδότηση και προηγμένη ιατρική τεχνολογία .Θα διασυνδέεται με τα λεγόμενα νοσοκομεία «Ακτίνες», τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Με απλά λόγια, τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία αντί να ενισχυθούν, θα υποβιβαστούν σε Κέντρα Υγείας.

Θα εξυπηρετούν επί της ουσίας τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης,θα  διατηρήσουν μόνο τις απαραίτητες υπηρεσίες και λιγότερα κρεβάτια.

Αυτό σημαίνει ότι για παθολογικά,καρδιολογικά,παιδιατρικά,χειρουργικά,μαιευτικά ή άλλα περιστατικά θα γίνονται μόνο εξετάσεις,εργαστηριακός έλεγχος ή καρδιογράφημα και μόνο με  ημερήσια νοσηλεία.Όταν κάποιος χρειάζεται νοσηλεία θα διακομίζεται στο κεντρικό νοσοκομείο.

Είναι δυνατόν να μη  λαμβάνουν υπ όψη τους την ανάγκη  των ασθενών να έχουν ποιοτική περίθαλψη κοντά στη κατοικία τους ,τις τεράστιες αποστάσεις και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για ασθενείς και συνοδούς ,το πρόβλημα στις διακομιδές από   ένα νομό σε άλλον  και τις συνέπειες στο υποστελεχωμένο και με σοβαρές ελλείψεις σε ασθενοφόρα, ΕΚΑΒ;

Όσοι απεργάζονται σχέδια  συγχώνευσης  του Νοσοκομείου Καρδίτσας - μιας μονάδας υπέρ απαραίτητης για την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους- και υποβάθμισής του σε Κέντρο Υγείας, να τα ξεχάσουν!

Σε αυτή την εγκληματική πολιτική όλοι οι πολίτες που αντιλαμβανόμαστε την αξία των δημόσιων δομών υγείας στο τόπο μας, θα είμαστε απέναντι και με συλλογικούς αγώνες θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους!

Δεν θ ανεχτούμε καμιά απόφαση εις βάρος του Νομού μας! Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε συγχώνευση,κατάργηση νοσοκομείου και οποιασδήποτε μονάδας υγείας, οι οποίες πρέπει να ενισχυθούν και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό!

Απαιτούμε:
-Ανάκληση της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε μονοθεματικά covid και εμβολιαστικά κέντρα.
-Άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ένταξή τους στον δημόσιο σχεδιασμό.
-Επιστροφή  όλων των υγειονομικών σε αναστολή, να μην απολυθεί κανείς!

Τίποτα και κανείς δεν περισσεύει, ειδικά αυτή τη περίοδο!

-Να ενισχυθεί ο μαζικός εμβολιασμός. Να καταργηθούν τα πρόστιμα,οι αναστολές εργασίας και οι διαχωρισμοί των ανεμβολίαστων.
-Δωρεάν  τεστ συνταγογραφούμενα σε όλους.
-Ασφαλή λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα και πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού.
-Μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το δίδαγμα της πανδημίας είναι η ανάγκη γενναίων επενδύσεων στο δημόσιο σύστημα υγείας! Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή! Η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή!

* Η Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου είναι πρώην βουλεύτρια και νυν υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Καρδίτσας
 

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)