to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:03 | 22.01.2022

Πολιτική

Προεκλογικές πρόβες και συναντήσεις με εκδότες και καναλάρχες για τον Μητσοτάκη

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά τους τραγικούς χειρισμούς στο διπλό μέτωπο της δημόσιας υγείας και της οικονομίας.


Σύμφωνα με όσα παρατηρεί η Αυγή και το θέμα του Κώστα Σαββόπουλου, τα σχέδια των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από τις αρχές Φεβρουαρίου μπαίνουν στον πάγο εξαιτίας των καθημερινών δεκάδων θανάτων αλλά και των δυσοίωνων εκτιμήσεων των ειδικών αναφορικά με τον χρόνο αποκλιμάκωσης της πανδημίας.

Πρόσφατα μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου δήλωνε ότι «είμαστε κοντά στην άρση των μέτρων», με αποτέλεσμα να εισπράξει το άδειασμα από το μέλος της επιτροπής ειδικών Χ. Γώγο, που συνέστησε να μην γίνονται σχετικές πρόωρες εκτιμήσεις. Το κλίμα παράτασης των περιορισμών ενίσχυσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα, που εστίαζε στη «Νέα μετάλλαξη» με τον υπέρτιτλο ότι είναι πιο μεταδοτική από την  Όμικρον.

Θορυβημένοι από τα δημοσκοπικά καμπανάκια

Σ’ αυτό το πλαίσιο, διογκώνεται το άγχος στο πρωθυπουργικό επιτελείο για το οικονομικό αποτύπωμα της πιθανής επέκτασης των περιορισμών. Τα αρνητικά ρεκόρ των ανθρώπινων απωλειών και οι επιπτώσεις στους τζίρους των καταστημάτων -σε συνδυασμό με την έξαρση των ανατιμήσεων- δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πλήττει βαριά την κυβερνητική εικόνα. Τα καμπανάκια και της δημοσκόπησης της Metron Analysis θορύβησαν το γαλάζιο επιτελείο με το 61% των ερωτηθέντων να διαφωνεί με τους χειρισμούς στο μέτωπο της οικονομίας και το 53% να υποστηρίζει πως η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο. Στο ραντάρ του Μαξίμου βρίσκεται το μονοψήφιο ποσοστό (9,5%) της διαφοράς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πρόθεση ψήφου αλλά και οι αποσχίσεις των κεντρογενών ψηφοφόρων που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τη νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Αόριστες διαρροές για την άμβλυνση του κλίματος

Υπό αυτό το πρίσμα, στο στρατόπεδο της Ν.Δ. αναζητούνται παρεμβάσεις που θα συγκρατήσουν τις διαρροές και θα απαλύνουν το κοινωνικό κλίμα ενόψει των προεκλογικών σχεδιασμών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γαλάζιοι παράγοντες επιμένουν στη διαρροή ότι ο κατώτατος μισθός από τον Μάιο θα αυξηθεί κατά 6% (σ.σ.: θα διαμορφωθεί στα 703 ευρώ), παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και προχθές ο Κωστής Χατζηδάκης αποφεύγουν να μιλήσουν με αριθμούς. Το κυβερνητικό άγχος ωστόσο έναντι της δυσφορίας του κόσμου της εργασίας αποτυπώνεται και στα μηνύματα περί νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το 2023. Γαλάζιοι αξιωματούχοι, με το βλέμμα στην κάλπη, εστιάζουν στον στόχο της διαμόρφωσης του κατώτατου στα 751 ευρώ μετά από 11 χρόνια, όταν η χώρα και η οικονομία βρίσκονταν σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει την ανάγκη για κατώτατο μισθό άμεσα στα 800 ευρώ αλλά και κατάργηση του οδοστρωτήρα Μητσοτάκη-Χατζηδάκη που κατακρημνίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Στο τραπέζι τίθεται και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Τα ευρωπαϊκά προσκόμματα

Η προεκλογική πρόβα που διεξάγεται στο Μαξίμου αντιμετωπίζει ωστόσο τα μεγάλα εμπόδια που ορθώνονται από το ευρωπαϊκό στερέωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, εντός της κυβέρνησης εκφράζεται ο προβληματισμός για τα μηνύματα που έστειλε το τελευταίο Eurogroup περί ανεπαίσθητων ή ανύπαρκτων αλλαγών στη δομή και τη φιλοσοφία του Συμφώνου Σταθερότητας.

Το μήνυμα της δημοσιονομικής συγκράτησης έχει καταστεί απολύτως σαφές από τους θεσμούς προς την Αθήνα. Από αυτό το μήνυμα εκπορεύεται και η θέση του Χρήστου Σταϊκούρα ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης και παράλληλη μείωση φόρων, καθώς και η απόρριψη των εισηγήσεων για μείωση του ΦΠΑ προκειμένου να αντισταθμιστεί το κύμα των ανατιμήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι καμία ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση -ακόμη και εκείνες για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προεκλογικά- δεν θα δρομολογηθεί έως ότου ξεκαθαρίσει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ισχύει στην Ε.Ε.

Συναντήσεις με εκδότες και καναλάρχες

Ωστόσο, ήδη η κυβέρνηση επιδίδεται αφενός στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου -μέσω του «πολακισμού» και της λασπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και αφετέρου της διαμόρφωσης μιας εικονικής πραγματικότητας με την αρωγή των ΜΜΕ. Τα Παραπολιτικά, που ως γνωστόν έχουν προσβασιμότητα στα άδυτα του Μαξίμου, επικαλούμενα πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης ενημερώνουν ότι «πληροφορούμαι (εσχάτως) ότι ο Κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε να βλέπει καναλάρχες και εκδότες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)