to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:43 | 24.01.2022

Κοινωνία

«Ελπίς»: Στο έλεος του χιονιά (και) η Αθήνα - Διεκόπη η διέλευση στην Εθνική (liveblog)

Σε λευκό κλοιό η χώρα, έντονη η χιονόπτωση μέχρι πριν λίγο στην Αττική - Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας, «αιφνιδιάστηκε» ξανά η κυβέρνηση από την επί 5νθήμερο προαναγγελθείσα κακοκαιρία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Κλειστή η Εθνική Οδός για τα φορτηγά, εγκλωβισμένα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία, κλειστοί και δρόμοι της πρωτεύουσας - Έμφραγμα και στην Αττική Οδό - Πολύ κρύο και έντονα φαινόμενα για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας - Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε live blog


Μια κακοκαιρία για την οποία η Πολιτεία δήλωνε απόλυτα έτοιμη, προκάλεσε ένα απίστευτο χάος στην Αττική και τεράστια ταλαιπωρία στους πολίτες, που αναρωτιούνται για άλλη μια φορά, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο... επιτελικό και το μη επιτελικό κράτος.

Διακόπηκε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα όρια νομού Αττικής μέχρι τον κόμβο της λεωφόρου Αθηνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κίνηση στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, από την διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τον κόμβο Διυλιστηρίων, γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα δεν επιτρέπεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων.

Εικόνες ντροπής στην Αττική Οδό

Εικόνες ντροπής με ουρές χιλιομέτρων σε κομβικές αρτηρίες της πρωτεύουσας κάνουν τον γύρο των social media ενώ μετά το πρωτοφανές «έμφραγμα» στην Αττική Οδό έλαβε ήδη χώρα παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών. Δύσκολες αναμένεται να είναι οι επόμενες ώρες καθώς τα φαινόμενα αναμένονται να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Η Αττική έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν ως το πρωί της Τρίτης. Κομφούζιο επικράτησε σε διάφορους δρόμους της πρωτεύουσας, με ουρές χιλιομέτρων και πολύωρη ταλαιπωρία για τους οδηγους. Από το μεσημέρι της Δευτέρας ο ΟΑΣΑ απέσυρε όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ από τους δρόμους

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για μια ακόμη φορά προκλητικά απροετοίμαστοι - Να κάνουν κάτι για να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και μετά να φύγουν

Δοκιμάζεται και η Εύβοια

Σκληρά δοκιμάζεται από τον χιονιά και η Εύβοια, καθώς τα χιόνια έχουν φτάσει στη θάλασσα, ενώ έχει κλείσει η Εθνική οδός στο ύψος των Ραχών Φθιώτιδας.

Κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ οι αρχές έχουν στείλει προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 και συστείνουν να αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις το 48ωρο Δευτέρας και Τρίτης.

Συνεχής ενημέρωση από το liveblog του left.gr, λίγο παρακάτω

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα κύρια χαρακτηριστικά του δεύτερου κύματος θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κακοκαιρία: Κλείνουν κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας παρά τις πέντε ημέρες προειδοποιήσεων

«Είναι εντυπωσιακό, αλλά μετά από πέντε ημέρες προειδοποιήσεων και υποτιθέμενης προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού, στις πρώτες ώρες χιονόπτωσης έχουν ήδη κλείσει ακόμη και κεντρικές οδικές αρτηρίες εντός της πρωτεύουσας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του το μεσημέρι της Δευτέρας για τα αποτελέσματα της τραγικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα αποτελέσματα της προαναγγελθείσας κακοκαιρίας «Ελπίδα» και σημειώνει: «Προφανώς το δόγμα Μητσοτάκη για τη πολιτική προστασία είναι να στέλνει sms στο κινητό των πολιτών».

Διαβάστε ακόμα:

Προκαταρκτική έρευνα για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Ν. Παππάς - Χρ. Σπίρτζης: Για μια ακόμη φορά προκλητικά απροετοίμαστοι

Αναλυτικά οι εξελίξεις σε liveblog:

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε χθες Κυριακή 23/1 η Πολιτική Προστασία προειδοποιώντας τους πολίτες για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή τους το επόμενο 48ωρο. Το μήνυμα εστάλη σε Μαγνησία, Σποράδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βόρειες Κυκλάδες, Λήμνο και Αττική. αναφέροντας: «Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας, το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις . Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία συντονιστική σύσκεψη υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 και η αποστολή μηνύματος, όπου κριθεί απαραίτητο, προς τους πολίτες με τις απαραίτητες οδηγίες και συστάσεις για το έντονο καιρικό φαινόμενο.

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε χθες όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης θα γίνει τηλεκπαίδευση. Ακόμη σήμερα αλλά και αύριο κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις εξής Περιφέρειες: Αττικής, Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Κορινθίας.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

- Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

- Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

- Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

- Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

- Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

- Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ μάλιστα εκδόθηκαν οδηγίες προς τους οδηγούς και τους πεζούς για τη μετακίνησή τους και υπογραμμίστηκε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Χαρακτηριστικά, οι οδηγοί:

   -Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

    * Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

    * Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

    * Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

    * Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

    * Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

    * Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

    * Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

    * Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

    * Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

    * Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

    * Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

    * Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

    * Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

   Οι πεζοί:

    * Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

    * Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

    * Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    * Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Ενημέρωση πολιτών

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Επιπροσθέτως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000). Σημειώνεται ότι νέα συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης. Tα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν μετακινηθεί προς νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

Χιονοπτώσεις: https://bit.ly/3GPVFsx

Παγετό: https://bit.ly/3tNp6b2

Καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους: https://bit.ly/3qLNZSy

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)