to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 21.01.2022

Πολιτισμός

Η πολιτιστική κληρονομιά μία μεγάλη «δωρεά» του ΥΠΠΟΑ προς «υψηλούς» χορηγούς και ημετέρους

41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού όπου μεταξύ άλλων ζητάνε να φέρει στη Βουλή τα έγγραφα που αφορούν την εν λόγω δωρεά, ιδίως δε κάθε στοιχείο που αφορά το ύψος και το είδος της δωρεάς, το χρηματικό και φυσικό της αντικείμενο, τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και τα οφέλη του δωρητή, το χρονοδιάγραμμα και τα παραδοτέα του έργου που ορίζεται στη σύμβαση και τυχόν υπο-έργων αυτού.


Ερώτηση & AKE κατέθεσε η  Τομεάρχης Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου και 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, όπου και αναφέρεται:

Η κ. Μενδώνη, από την αρχή της θητείας της ως υπουργός Πολιτισμού, έχει  φροντίσει να εκχωρήσει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας σε κάθε λογής Ιδρύματα και ‘’υψηλούς’’ ευεργέτες. Είναι πάμπολλα τα παραδείγματα δωρεών από ιδρύματα και εταιρείες με αβέβαια περιουσιακά στοιχεία και αμφιλεγόμενα πρόσωπα. Και όλα αυτά βέβαια, γίνονται εδώ και δύο χρόνια εν κρυπτώ, αφού σχεδόν καμία από αυτές τις λεγόμενες δωρεές δεν έχει έρθει στο κοινοβούλιο προς κύρωση.

Με αφορμή την καταγγελία της 24χρονης για ομαδικό βιασμό στη Θεσσαλονίκη, με φερόμενους ως δράστες μέλη του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος «International Foundation For Greece», η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή της για έγκριση «χορηγίας» από το εν λόγω ίδρυμα σχετικά με  την αναστήλωση του αρχαιολογικού χώρου της Δήλου και την υλοποίηση του Νέου Μουσείου.

Ο σάλος που δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού, των χρηστών του διαδικτύου, της δικής μας παρέμβασης ως Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξανάγκασε την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη να προβεί σε ενέργειες άτακτης και ετεροχρονισμένης υποχώρησης, σχετικά με  την ακύρωση της δωρεάς της International Foundation for Greece, στο υπό ανέγερση Μουσείο της Δήλου. Όμως ‘’πριν αλέκτωρ… ‘’ με νέα ανακοίνωσή της μας ενημέρωσε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, σε συνεργασία με τον ΟΛΠ και με το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη. Οι καλές σχέσεις που έχει ο κ. Λασκαρίδης (και) με το ΥΠΠΟΑ δεν έχουν αλλάξει και ας διερευνάται από δύο εισαγγελείς η υπόθεση της παράνομης ανέλκυσης των δύο αρχαίων αντικειμένων από το βυθό των Αντικυθήρων. Από τότε που αναδείχτηκε το θέμα έως σήμερα, το ΥΠΠΟΑ δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή ενημέρωση, επιχειρώντας μάλλον να το ξεχάσει.

Είναι σαφές πως η υπουργός βρίσκεται για μια ακόμη φορά βαρύτατα εκτεθειμένη. Το γεγονός  ότι συνεχίζει να επιδεικνύει προνομιακή μεταχείριση και συνεργασία, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις με  ‘’διακεκριμένους’’ χορηγούς όπως το Ίδρυμα του κυρίου Λαζαρίδη, που έχουν στο παρελθόν απαξιώσει κυβέρνηση και κοινωνία, με κάθε δυνατό τρόπο - συνιστά προσωπική της επιλογή.

Tο φαινόμενο της διαπλοκής είναι υπαρκτό, δυσώδες  και εντοπίζεται, σε όλες τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος, με ομίλους μεγάλων συμφερόντων. Συγκεκριμένα, 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού όπου μεταξύ άλλων ζητάμε να φέρει στη Βουλή τα έγγραφα που  αφορούν την εν λόγω δωρεά, ιδίως δε κάθε στοιχείο που αφορά το ύψος και το είδος της δωρεάς, το χρηματικό και φυσικό της αντικείμενο, τις υποχρεώσεις του Δημοσίου και τα οφέλη του δωρητή, το χρονοδιάγραμμα και τα παραδοτέα του έργου που ορίζεται στη σύμβαση και τυχόν υπο-έργων αυτού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)