to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:30 | 19.01.2022

Πολιτισμός

Crowdfunding για τη χρηματοδότηση της έρευνας καταγραφών της βλαχικής γλώσσας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία έλαβε η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων σχετικά με την υλοποίηση έρευνας για τη καταγραφή στοιχείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα μνημείων του λόγου των Βλάχων. Μετά την εκδικητική και αναιτιολόγητη ανάκληση κρατικής χρηματοδότησης που είχε λάβει από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και το κυνήγι φαντασμάτων που ακολούθησε το Δ.Σ. αποφάσισε να απευθυνθεί στους πολίτες με σχετικές ανησυχίες.


«Η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων είναι επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια με σκοπό τη μελέτη όλων των εκφάνσεων του Πολιτισμού των Βλάχων με έμφαση στη γλώσσα. Έχει ήδη στο ενεργητικό της μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει στο Δελτίο Τύπου της.

Και συνεχίζει: «Βασικός, ωστόσο, στόχος μας είναι η καταγραφή στοιχείων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ιδιαίτερα μνημείων του λόγου, επειδή ακριβώς αυτά συνδέονται με τη γλώσσα μας, η οποία κινδυνεύει να χαθεί. Θεωρούμε επιστημονικό αλλά και πολιτιστικό χρέος μας να καταγράψουμε με σύγχρονες μεθόδους τα στοιχεία αυτά, που, σημειωτέον, αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς στο σύνολό της και υποστηρίζονται από την UNESCO ως στοιχεία της παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».

Περιγράφοντας το ερευνητικό εγχείρημα τα μέλη του Δ.Σ. ανακοινώνουν ότι: «έχουμε εκπονήσει ένα σχέδιο καταγραφών, που θα καλύψει γεωγραφικά όλες της περιοχές του ελλαδικού χώρου που όπου μιλιούνται τα βλάχικα, το οποίο θα υλοποιήσει μια ομάδα νέων επιστημόνων υπό την εποπτεία Καθηγητών Πανεπιστημίου, ειδικών στα θέματα αυτά».

Για να καταλήξει: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για το θέμα της καταγραφής και διατήρησης της ιδιαίτερης πολιτισμικής μας κληρονομιάς, απευθυνόμαστε σε εσάς με την παράκληση να προβείτε σε οποιαδήποτε χορηγία-δωρεά επιθυμείτε για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, η οποία για εμάς έχει μια τεράστια συμβολική αξία.»

Που μπορεί κανείς να συμβάλλει

Όποιος/α επιθυμεί να ενισχύσει οικονομικά αυτή την ερευνητική προσπάθεια μπορεί να καταθέσει οποιοδήποτε ποσό επιθυμεί στον τραπεζικό λογαριασμό της Εταιρίας στην Τράπεζα Πειραιώς:

Αριθμός λογαριασμού: 5231101778223

ΙΒΑΝ: GR6501722310005231101778223

Την πρόσκληση αυτή υπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ.: Βασίλειος Νιτσιάκος, καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως Πρόεδρος, ο Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, ως Αντιπρόεδρος, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου ως Γραμματέας, ο Δρ. Ιστορίας Ελληνισμού ΑΠΘ Νικόλαος Σιώκης ως Ταμίας, η Ιωάννα Παναγιώτου Μάμαλη, λέκτορας Κοινωνικής/Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ansbach Γερμανίας, ο διδάκτορας Λαογραφίας Θεοφάνης Δασούλας, Μέλος ΕΔΙΠ, Διδάσκων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Σταμάτης Μπέης, Ερευνητής Β΄ του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, ως μέλη του Δ.Σ.

Το left.gr κάνει ονομαστική αναφορά στη σύνθεση του Δ.Σ. για να γίνει αντιληπτό ποιοι άνθρωποι στοχοποιήθηκαν περίπου ως «εθνικά επικίνδυνοι» και ποιες οι ιδιότητες τους καθώς με το τρόπο αυτό υπογραμμίζεται η ιλαρότητα των κατηγοριών που υπέστησαν προσωπικά ως επιστήμονες και συλλογικά ως Εταιρία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)