to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:10 | 19.01.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Δε θα συλληφθεί ο Ποροσκένκο με απόφαση δικαστηρίου

Ουκρανός δικαστής απέρριψε σήμερα το αίτημα της εισαγγελίας να συλληφθεί ο πρώην πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας σε μια ακροαματική συνεδρίαση που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.


Ο δικαστής Ολέκσιι Σοκόλοφ είπε πως ο Ποροσένκο θα πρέπει όμως να εμφανιστεί ενώπιον εισαγγελέων και ανακριτών, εφόσον κληθεί.

Ο Ποροσένκο ερευνάται για εσχάτη προδοσία σε μια υπόθεση που, όπως λέει, έχει κατασκευαστεί από συμμάχους του διαδόχου του, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επικριτές λένε πως η υπόθεση είναι ένας απερίσκεπτος περισπασμός σε μια περίοδο που η Ουκρανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Ο 56χρονος Ποροσένκο κατηγορείται για εσχάτη προδοσία σε σχέση με τη χρηματοδότηση υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών μαχητών μέσω παράνομων πωλήσεων άνθρακα το 2014-15.

Εάν κρινόταν ένοχος, κινδύνευε με φυλάκιση 15 ετών. Το κόμμα του είχε κατηγορήσει τον Ζελένσκι για μια προσπάθεια φίμωσης των πολιτικών αντιπάλων του.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι υποστηρίζει πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι ανεξάρτητοι και κατηγορεί τον Ποροσένκο ότι έθεσε τον εαυτό του υπεράνω του νόμου.

Ο Ζελένσκι κέρδισε τον Ποροσένκο με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές του 2019 με σύνθημα την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον περιορισμό της επιρροής των ολιγαρχών στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται το Κίεβο, κάλεσε σήμερα τους ηγέτες της Ουκρανίας να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

"Νομιζω πως μία από τις μακροχρόνιες επιδιώξεις της Ρωσίας είναι να προσπαθήσει να σπείρει διαιρέσεις, μεταξύ χωρών και στο εσωτερικό τους και απλώς δεν μπορούμε να την αφήσουμε και δεν θα την αφήσουμε να το κάνει", είπε κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι.

"'Αρα το μήνυμά μας προς όλους τους φίλους μας εδώ, προς όλους τους πολιτικούς ηγέτες της Ουκρανίας, ομοίως προς τους πολίτες της, είναι να μείνουν ενωμένοι και να κρατήσουν αυτή την ενότητα, να την ενισχύσουν. Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο νέας ρωσικής επίθεσης".

Νωρίτερα η αστυνομία συγκρούστηκε με υποστηρικτές του πρώην προέδρου.

Υποστηρικτές του Ποροσένκο δήλωσαν πως η αστυνομία προσπάθησε να μετακινήσει αντίσκηνα όπου άνθρωποι διένειμαν τσάι και σάντουιτς.

"Θέλουν να πάρουν ό,τι βρίσκεται μέσα στα αντίσκηνα, μας βγάζουν έξω από αυτά. Μας περικύκλωσαν. Υπάρχουν θερμός με τσάι στα αντίσκηνα", δήλωσε ένας άνδρας στο δίκτυο Ukraine 24.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)