to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Και βέβαια τους φοβάμαι. Είναι οπλισμένοι και ηλίθιοι»*

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μένει στη θέση του μετά τη δήλωση ότι επιχειρήθηκε κατάλυση της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Άρα ο προϊστάμενός του δεν έχει κανένα πρόβλημα. Οπότε νομιμοποιείται ο καθένας να θυμίσει και στους δύο ορισμένα βασικά πράγματα σχετικά με την παράταξή τους και την κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα οποία είτε δεν ξέρουν (μάλλον απίθανο) είτε σκοπίμως τα αποσιωπούν γιατί δεν τους συμφέρει.


■ Από τις τάξεις της παράταξής τους με την ευρεία έννοια του όρου προέρχονταν οι επίορκοι που κατέλυσαν με πραξικοπήματα την έστω κολοβή κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ούτε ο Μεταξάς ήταν αριστερός ούτε ο Παπαδόπουλος.

■ Από τις τάξεις της παράταξής τους προέρχονταν και εντός αυτής ξεπλύθηκαν στη συνέχεια τα δωσιλογικά καθάρματα που συνεργάστηκαν με τους ναζί την περίοδο της Κατοχής και κατέλαβαν κεντρικές θέσεις στο μετεμφυλιακό σύστημα εξουσίας στο όνομα της προστασίας του καθεστώτος από τους «συμμορίτες» και «εαμοβούλγαρους» οι οποίοι, αν και ηττημένοι, αν και φυλακισμένοι, αν και παράνομοι, αν και εξόριστοι εντός και εκτός επικράτειας, ετοίμαζαν, κατά το αφήγημα της Δεξιάς, μεθοδικά τον τρίτο γύρο.

■ Το κόμμα-μήτρα της Νέας Δημοκρατίας οργάνωσε τις εκλογές βίας και νοθείας το 1961 για να περιορίσει τη δύναμη της Αριστεράς.

■ Από τις τάξεις της παράταξής τους προέρχονταν τα μπουμπούκια του παρακράτους που έδρασαν ανενόχλητα πριν από τη δικτατορία δολοφονώντας πολιτικούς αντιπάλους.

■ Η παράταξή τους βολεύτηκε με την επιχείρηση της Αποστασίας το 1965 που ήταν το βούτυρο στο ψωμί των ένστολων που καραδοκούσαν.

■ Η παράταξή τους απουσίαζε (με λίγες τιμητικές εξαιρέσεις) από τον αντιδικτατορικό αγώνα.

■ Η παράταξή τους συνέχισε και μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας να παρακολουθεί και να φακελώνει πολίτες.

■ Πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής τους κινδυνολογούσαν πριν από τις εκλογές του 1981 καλώντας τους πολίτες να μην επιτρέψουν να έρθει το ΠΑΣΟΚ γιατί θα διατρέξει σοβαρό κίνδυνο η δημοκρατία (τους) και θα πέσει η χώρα στην αγκαλιά της Σοβιετικής Ένωσης.

■ Η ηγεσία της παράταξής τους υποστήριξε και διέδιδε urbi et orbi ότι αρχηγός της «17 Νοέμβρη» ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, με υπαρχηγό τον Κώστα Λαλιώτη.

■ Η ηγεσία της παράταξής τους προσπάθησε να μετατρέψει ένα υπαρκτό σκάνδαλο σε ευκαιρία για να πετύχει την πολιτική εξόντωση του ορκισμένου εχθρού της.

■ Παράγοντες της παράταξής τους έλεγαν ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 θα βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό για να μην τα βρουν οι επικίνδυνοι ακροαριστεροί λαϊκιστές και προέτρεπαν τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. Πατριώτες τσέπης για την τσέπη τους.

■ Παράγοντες της παράταξής τους φώναζαν ότι αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πεινάσει ο κόσμος και δεν θα υπάρχουν ούτε χαρτιά υγείας.

■ Παράγοντες της παράταξής τους καλούσαν τους δανειστές να μην υποκύψουν στα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης κραυγάζοντας «βάστα Σόιμπλε» και «κράτα γερά Γερούν».

■ Παράγοντες της παράταξής τους μιλούσαν για την προδοτική κυβέρνηση που έδωσε τη Μακεδονία, έταζαν Ειδικά Δικαστήρια και ο σημερινός επικεφαλής της ισχυρίστηκε ότι πούλησαν τη Μακεδονία για να πάρουν τις συντάξεις. Στοιχεία δεν προσκόμισε, συγγνώμη δεν ζήτησε και ο ίδιος τώρα γλείφει εκεί που έφτυνε.

■ Ο αρχηγός της παράταξης είπε ότι τα μνημόνια τα έφερε η Αριστερά.

Αυτά τα… ολίγα μέχρι τώρα από τους… ιδιοκτήτες της χώρας που συνεχίζουν απτόητοι.

*Από την ποιητική συλλογή της Κορίνας Καλούδη «Και βέβαια τους φοβάμαι», Εκδόσεις Περισπωμένη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)