to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:33 | 18.01.2022

Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια της κοινωνίας

«Τα ζητήματα δημοκρατίας υποτιμούνται και ξεχνιούνται συχνά στην καθημερινότητα. Όμως είναι πολύ σημαντικά και χρειάζεται να θωρακίζουμε όλο και περισσότερο τη λειτουργία της δημοκρατίας, την ισονομία, τη διάφανη λειτουργία των θεσμών. Δεν μπορεί να λειτουργεί παρακράτος στην Ελλάδα» σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Radio North 98.0» Θεσσαλονίκης.


Και συνέχεισε: «Το πρόσφατο περιστατικό βουλευτή της ΝΔ που αποκάλυψε εσωτερικά έγγραφα της ελληνικής αστυνομίας δεν έχει αναδειχθεί και δεν συζητιέται στα ΜΜΕ, ενώ δημοσιογράφοι, όπως η κ. Παπαδάκου και ο κ. Βαξεβάνης, διώκονται επειδή αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, έκαναν έρευνα δηλαδή ως δημοσιογράφοι. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει τη δημοκρατία και όχι να παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη για να κουκουλώσει τα δικά της σκάνδαλα. Σε όλη την υφήλιο έχει αποδειχθεί το σκάνδαλο Novartis, ενώ στην Ελλάδα διώκονται οι δημοσιογράφοι που το αποκάλυψαν».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως «σαφώς στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρότατο έλλειμμα και καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης, κάτι που δυστυχώς γνωρίζουν και αποδέχονται όλοι. Για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται στελέχωση της δικαιοσύνης, προσλήψεις μέσα από σχολές δικαστών, υποδομές και ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται ποτέ το δικαίωμα του κατηγορούμενου να απολογείται και να κρίνεται. Και υπάρχουν και πολλά που μπορούν να γίνουν στα θέματα ασφάλειας της κοινωνίας, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο χρειάζονται αλλαγές. Για παράδειγμα, είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην αναγνώριση του αδικήματος της γυναικοκτονίας ενώ έχουμε πληθώρα τραγικών περιστατικών το τελευταίο διάστημα».

Όσον αφορά στο θέμα των απειλών κατά του Πρύτανη και για την εκκένωση της κατάληψης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: «Η πολιτική αντιπαράθεση και οι απόψεις δεν μπορεί να συνδέονται με οποιοδήποτε τρόπο με καμία απειλή και καμία πράξη βίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας. Προφανώς λοιπόν και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες οι απειλές».

«Όσον αφορά την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια, εμείς πιστεύουμε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα έχει τη δύναμη και την αυτάρκεια να επιλύει τέτοια ζητήματα με δικούς τους θεσμούς και λειτουργίες αλλά και σε συνεργασία με την πολιτεία για κακουργηματικές πράξεις που συμβαίνουν στα όριά του, όπως συνέβαινε πάντα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια είχαν και έχουν τη θεσμική επάρκεια να επιλύουν τέτοια ζητήματα και δεν χρειαζόταν η κατάργηση του ασύλου».  

«Σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτω την κατάληψη ούτε την οποιαδήποτε φθορά δημόσιας περιουσίας, γιατί υποστηρίζω την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να έχουμε καλά δημόσια πανεπιστήμια. Σε αυτό το πεδίο, η στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική γιατί ακόμα και στα ζητήματα της ασφάλειας οι κινήσεις είναι επικοινωνιακές και πολιτικών εντυπώσεων και όχι ουσιαστικές».

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει την ασφάλεια στην Ελλάδα θα προχωρούσε σε πραγματική ενίσχυση της αστυνομίας, όσον αφορά στην εγκληματικότητα. Δυστυχώς όμως, υπάρχει έγγραφο της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, που έχουμε στα χέρια μας όλοι οι βουλευτές, όπου εκφράζουν την αγωνία τους για τη μεγάλη μείωση των αστυνομικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν υπάρχουν αστυνομικοί ούτε για τη φρουρά των τμημάτων και φυσικά γίνονται περιπολίες. Πρέπει λοιπόν να ενισχυθεί το αστυνομικό σώμα, αλλά όχι με γρήγορες και αδιαφανείς προσλήψεις. Πρέπει να έχουμε κατάλληλα εκπαιδευμένους αστυνομικούς που θα έχουν φοιτήσει στα σχετικά τμήματα μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, όπως όλοι οι νέοι και οι νέες, αστυνομικούς που θα έχουν και ανακριτικά καθήκοντα. Η κυβέρνηση όμως περιορίζεται στο να λέει μεγάλα λόγια για την ασφάλεια αλλά να μην τα υποστηρίζει με πράξεις».

Σχετικά με το περιστατικό επιβολής προστίμου για μη χρήση μάσκας σε υπάλληλο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για το οποίο αντέδρασε ο Παύλος Πολάκης επειδή ήταν μπροστά, ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Προσωπικά άκουσα τον ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ» σε ρεπορτάζ έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα, ο οποίος ανέφερε τα ίδια πράγματα με όσα είπε ο Παύλος Πολάκης. Ότι δηλαδή μιλάμε για έναν υπάλληλο του συγκεκριμένου καταστήματος που εκείνη τη στιγμή δεν εξυπηρετούσε κόσμο, αλλά ήταν πίσω από τον πάγκο για να φάει και μάλιστα ότι είναι ο πιο μικροβιοφοβικός υπάλληλος του μαγαζιού. Ήταν επιπλέον παρών τρίτο πρόσωπο, συνεργάτης site, στο επεισόδιο που επιβεβαιώνει το περιστατικό και την απάντηση των αστυνομικών ότι είχαν εντολή να επιβάλουν πρόστιμο. Αυτό δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη, αντίθετα όλοι ως πολίτες οφείλουμε να τοποθετούμαστε όταν παραβιάζεται η ισονομία μπροστά στα μάτια μας». 

Σε σχέση με τα θέματα της πανδημίας ανέφερε ότι είναι πολύ λυπηρό να συνεχίζονται οι τόσο μεγάλοι αριθμοί θυμάτων της πανδημίας κάθε μέρα, κάτι που αποδεικνύει ότι έχουμε ως χώρα έλλειμμα στην αντιμετώπισή της. Με τόσα πολλά κρούσματα, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ιχνηλάτηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την έξαρση, δεν υπήρχαν διαθέσιμα κέντρα για δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο. Είναι προφανές και λογικό να υπάρχει κέντρο για rapid test σε κάθε δήμο, ιδιαίτερα στην περιφέρεια για να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν όλοι και όλες να κατεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη ή αλλιώς να πρέπει να πληρώνουν για rapid test  σε φαρμακεία.

Η απουσία ενός δημόσιου και οργανωμένου συστήματος ιχνηλάτησης, πρόσθεσε, φαίνεται και από τον αριθμό των κρουσμάτων που διαγνώστηκαν σε δύο μόλις μέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων. Τα 25.000 κρούσματα τις δύο πρώτες μέρες σημαίνει ότι αυτά τα κρούσματα δεν είχαν διαγνωστεί και άρα κυκλοφορούσαν. Αν υπήρχε σύστημα ιχνηλάτησης, όπως ξεκίνησε με τα σχολεία θα είχαν εντοπιστεί και δεν θα μετέδιδαν τον ιό.

Ερωτηθείς για την έναρξη επιβολής διοικητικού προστίμου εκατό (100) ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60  ετών, ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε: «Πρέπει να διαχωρίσουμε τη συζήτηση για την υποχρεωτικότητα και για το πρόστιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφωνεί με παρεμβάσεις για υποχρεωτικότητα αλλά, διαφωνεί με την επιβολή «ποινής», χρηματικού προστίμου που πλήττει ιδιαίτερα όσους έχουν χαμηλό εισόδημα. Τώρα λοιπόν οι ανεμβολίαστοι που έχουν οικονομική δυνατότητα απλά θα πληρώνουν το πρόστιμο, ενώ όσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα δεν θα έχουν λεφτά για να πληρώσουν πχ το ρεύμα. Είναι ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε θετικά μέτρα για να ενισχύσει τους εμβολιασμούς, όπως θα μπορούσε για παράδειγμα σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τα ΚΑΠΗ, τη βοήθεια στο σπίτι, όπως έχουμε προτείνει, ή με Green pass με προνόμια μετά τον εμβολιασμό όπως γίνεται στην Ιταλία, και όχι μόνο με ποινές. Ο εμβολιασμός είναι καθολικό δικαίωμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και η κυβέρνηση δεν έκανε ότι έπρεπε για να το επικοινωνήσει». ​

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)