to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 18.01.2022

Οικονομία

Eurogroup: Δειλά βήματα για το χρέος - Αισιόδοξες προβλέψεις για το 2022

Δεν έβγαλε μεγάλες ειδήσεις η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Άρχισαν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη μέσα στο 2022 βλέπουν οι υπουργοί ενώ κοινός τόπος είναι η πρόθεση αλλαγής πλαισίου προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο αργή μείωση του χρέους


Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να αλλάξουν τη νομοθεσία της ΕΕ  ώστε να επιτρέψουν μια πιο αργή μείωση του χρέους, κι ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να μπορεί να τηρείται πραγματικά, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Όπως είναι γνωστό, το Σύμφωνο Σταθερότητας  της ΕΕ «φρενάρει» τον υπερβολικό δανεισμό των χωρών, ωστόσο η ιστορία έδειξε πως οι κανόνες συχνά παραβλέπονται, όπως για παράδειγμα το 2010, οδηγώντας εν μέρει στην κρίση δημόσιου χρέους.

Με την επέλαση της πανδημίας COVID, το δημόσιο χρέος της ΕΕ αυξήθηκε τόσο πολύ που ετσι κι αλλιώς  οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Παράλληλα η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις  που επίσης θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες, όπως πολλοί υποστηρίζουν.

«Υπάρχουν τομείς, που όπως φαίνεται μπορούν σταδιακά να προσαρμοστούν στην μείωση του χρέους και συγκεκριμένα στον αποκαλούμενο κανόνα 1/20», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα», είπε από την πλευρά του ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη των συνομιλιών. «Γι’ αυτό είμαι  υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους».

Είναι δεδομένο ότι η Γερμανία και οι σκληροί του Βορρά δεν πρόκειται να μεταβάλλουν στάση και θα ζητήσουν αυστηρούς κανόνες, που ουσιαστικά θα ισχύσουν μόνο για τους Νότιους, οι οποίοι αύξηση σημαντικά το δημόσιο χρέος τους στα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, η ΕΕ θα ακολουθήσει σε μία πιο ρεαλιστική οδό για την μείωση του χρέους, καθώς οι χώρες μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη να αλλάξουν τους κανόνες ώστε να επιτρέψουν την πιο αργή μείωσή του. Στόχος είναι σύμφωνα με το Πρακτορείο να αφήσουν πίσω τους περίπλοκους υπολογισμούς και να προχωρήσουν σε ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα είναι σεβαστό.

Η συνέντευξη τύπου

//t.co/L3p9wwdW5y https://t.co/taeX74wiZJ - EU Agenda

Πρώτο θέμα στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup ήταν η οικονομική προσαρμογή και ανθεκτικότητα της ευρωζώνης, παρουσία του επικεφαλής οικονομολόγου του ΟΟΣΑ, Λόρενς Μπουν. «Οι προσπάθειες που έγιναν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας ήταν οι κατάλληλες και σε σωστή κλίμακα», είπε ο Π. Ντόναχιου.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η οικονομία στην ΕΕ ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας Covid-19, από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που χρειάστηκαν επτά χρόνια για να επανέλθει η οικονομία σε προ κρίσης επίπεδα. Ο Ιταλός Επίτροπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, εντός του 2022 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα προ κρίσης, όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ συμφώνησε ότι η πολιτική απάντηση που δόθηκε στην κρίση του κορωνοϊού ήταν η κατάλληλη. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην κρίση της πανδημίας και τη χρηματοπιστωτική κρίση, ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση. Όπως είπε, στην χρηματοπιστωτική κρίση υπήρχαν σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που έπρεπε να διορθωθούν και αυτό ήταν οδυνηρό. Σημείωσε, επίσης, ότι στην κρίση της πανδημίας οι τράπεζες ήταν μέρος της λύσης.

Μονόδρομος οι αλλαγές σε σχέση με το δανεισμό και το χρέος

Οι υπουργοί προτιμούν  να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα έκαναν τις κυβερνήσεις να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες επειδή είναι επωφελείς και όχι λόγω πιθανών οικονομικών κυρώσεων, που από πολλούς θεωρούνται ως απειλή κενού περιεχομένου.

«Η συζήτηση ξεκινά από τη συνειδητοποίηση ότι οι κυρώσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα. Δεν ωφελούν  καν, για την ακρίβεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κανόνων δανεισμού από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία και τα επίμονα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ  δεν κινήθηκε προς την επιβολη κυρώσεων αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

Πηγές: capital.gr, naftemporiki.gr, Reuters

tags: Eurogroup

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)