to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:07 | 18.01.2022

Κοινωνία

«Ανεπίτρεπτη η χαλάρωση μέτρων με διασωληνωμένους και θανάτους στα ύψη»

Ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική στην διαχείριση της πανδημίας προκαλούν οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις των επιστημόνων, καθώς τονίζεται πως ο αριθμός των θανάτων είναι υπερβολικός, αλλά και ότι πολλοί άνθρωποι χάθηκαν άδικα - Για πλασματικό αριθμό των κρουσμάτων έκανε λόγο ο Ν. Τζανάκης - Αδιανόητη η εισήγηση για χαλάρωση μέτρων, λένε οι ειδικοί


Πραγματικό σοκ προκάλεσε η χθεσινή καταγραφή 101 νέων θανάτων από κορονοϊό, έναν δραματικά μεγάλο αριθμό ο οποίος οδήγησε το σύνολο των απωλειών ζωής λόγω της πανδημίας σε πάνω από 22.000. Την ίδια στιγμή κοντά στους 675 εξακολουθούν να παραμένουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς. Με τέτοια δεδομένα, η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν φαίνεται να μπορεί να εισηγηθεί κάποια χαλάρωση μέτρων.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η σημερινή εικόνα των σκληρών δεικτών δεν έχει ακόμη αποτυπώσει το ρεκόρ των 50.000 και πλέον νέων κρουσμάτων πριν από 2 εβδομάδες. Ακόμη όμως κι αν αυτό έχει συμβεί σε ένα βαθμό, δεν αναμένεται ραγδαία αποκλιμάκωση.

Δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι από τις 35.000 μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων έχουμε πέσει στις 20.000, όμως δεν γνωρίζουμε απόλυτα πόσα από αυτά αφορούν τη Μετάλλαξη Δέλτα αν και εκτιμάται πως δεν είναι πολλά. Επίσης σημειώνεται και μετατόπιση των νέων μολύνσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου και η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νοσήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σχολεία: 8.278 τα θετικά κρούσματα μέχρι στιγμής σήμερα

Ν. Τζανάκης: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων - Είναι πάνω από 40.000

Σε μια δήλωση - «βόμβα» προέβη ο Νίκος Τζανάκης αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνεται είναι πλασματικός και ο πραγματικός αριθμός είναι από 40.000 έως 45.000. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: ««Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι δεν εντοπίζουμε, τουλάχιστον, τα μισά θετικά κρούσματα καθώς ιδιαίτερα τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί αν κολλήσουν Όμικρον επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι σήμερα θα κρούσματα θα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000.  Ο Νίκος Τζανάκης επεσήμανε ότι παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει.

«Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα», ανέφερε.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας,  ζήτησε να διατεθούν self test σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πολίτες που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό.
«Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν σελφ τεστ, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές».

Ι. Κιουμής: «Χάσαμε ανθρώπους άδικα - Υπερβολικός ο αριθμός των θανάτων»

«Υπερβολικό» χαρακτήρισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ιωάννης Κιουμής τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την πανδημία του κορονοϊού συγκριτικά με τα συνολικά κρούσματα και λαμβάνοντας υπόψει τους αντίστοιχους αριθμούς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του OPEN, Ώρα Ελλάδος, «αυτό γεννά πολλά ερωτήματα και κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί με εκείνους που έχουν την ευθύνη της λήψης αποφάσεων». Επιπλέον, ο κ. Κιουμής σημείωσε πως κατά τη γνώμη του υπάρχουν άνθρωποι που χάθηκαν άδικα από επιπλοκές της νόσου.

«Ζούμε σε μία χώρα με πιο γηρασμένο πληθυσμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μία χώρα που ακόμα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών». Αυτά τα δύο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σύμφωνα με τον καθηγητή, ωστόσο όπως τόνισε θα πρέπει να εξεταστούν και πιο εσωτερικοί παράγοντες όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, τα μηχανήματα και οι γνώσεις. «Η προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών είναι σημαντική αλλά το θέμα είναι αν πράγματι υπήρξαν πάντα και παντού οι προϋποθέσεις», σχολίασε.

Εν συνεχεία σε ερώτησή αν χάθηκαν άδικα άνθρωποι από την πανδημία στη χώρα μας ο κ. Κιουμής απάντησε: «Ναι χάσαμε ανθρώπους άδικα».

Ν. Καπραβέλος: «Με ευχές και ψεύτικες ελπίδες δεν τελειώνει η πανδημία»

Βολές κατά των δηλώσεων από στελέχη της κυβέρνησης και αντίστοιχων δημοσιευμάτων στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας περιέλαβαν τα όσα είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος. «Με ευχές και ψεύτικες ελπίδες δεν πρόκειται να τελειώσει ο ιός και η πανδημία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η εξέλιξη της πανδημίας στο νοσοκομείο, λέει το εξής», είπε ο κ. Καπραβέλος: «Ξεκινήσαμε με 5% Όμικρον. Έχουμε φτάσει 45% Όμικρον. Όμως οι υπόλοιποι, 50%-55%, είναι Δέλτα. Συνυπάρχουν Δέλτα και Όμικρον, αυτή που πιέζει τις ΜΕΘ είναι η Δέλτα. Βλέπουμε βαριές πνευμονίες από την Όμικρον, όμως ακόμα δεν έχει δείξει τα δόντια της. Η μορφή του μηχανισμού δράσης του κορωνοϊού δεν έχει αλλάξει, οι μεταλλάξεις είναι απλώς οχήματα διασποράς, του ίδιου ιού».

«Όχι, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή» απάντησε ευθέως εξάλλου στην ερώτηση αν είναι ασφαλές να κυκλοφορήσει κάποιος που νόσησε μετά από 5νθήμερη καραντίνα. «Επειδή αυτή η υπερμεταδοτικότητα θα δημιουργούσε προβλήματα στις δομές του κράτους, υπήρξε μια στρογγυλεμένη απόφαση περί 5 ημερών. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο ιός μεταδίδεται και μετά τις 5 ημέρες. Υπάρχει παράταση συμπτωμάτων, μένει περισσότερο στον οργανισμό και είναι μεταδοτικός. Βλέπετε την έκρηξη των κρουσμάτων».

Τόνισε επίσης ότι δεν συμμερίζεται το ότι με την Όμικρον προκύπτει ήπια νόσος. «Όλες οι χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων προετοιμάζονται για πολλούς νεκρούς. Ειδικά στις ΗΠΑ περιμένουν χιλιάδες νεκρούς από την Όμικρον. Δεν είναι ήπια νόσος», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Κανένας εφησυχασμός από εδώ και πέρα. Δεν ξέρουμε το αποτύπωμα της Όμικρον. Δυστυχώς, η Δέλτα επιμένει, δεν λέει η Όμικρον να επικρατήσει. Παρακολουθούμε τα νέα περιστατικά, με Όμικρον, που είναι πνευμονίες, βαριές πνευμονίες με Όμικρον. Όλοι ανεμβολίαστοι. Να μην μπερδευόμαστε. Η "ήπια νόσος" είναι για τους εμβολιασμένους».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι καθώς «τα αποτελέσματα από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δεν τα έχουμε ακόμα, έχουμε μόνο Δέλτα, το αποτύπωμα της Όμικρον στους ανεμβολίαστους δεν το ξέρουμε ακόμα. Είναι πρόωρο να μιλάμε για απόκριες και Πάσχα. Είναι θολό το τοπίο, συνυπάρχουν Δέλτα και Όμικρον, της οποίας το αποτύπωμα δεν ξέρουμε. Πρέπει να ενισχύσουμε ουσιαστικά την προσπάθεια όλων, εμβολιαζόμενοι». Σημειώνεται ότι χτες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε εκτιμήσει ότι με τήρηση των μέτρων «θα κάνουμε μια χαρά Πάσχα».

«Αυτή η εβδομάδα είναι πάρα πολύ κρίσιμη», είπε καταλήγοντας ο κ. Καπραβέλος. «Η πίεση στα νοσοκομεία είναι αφόρητη. Μην ξεχνάτε τα υπόλοιπα περιστατικά. Ψάχνω στο νοσοκομείο για κλίνες ΜΕΘ, μεγάλα χειρουργεία. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Να δούμε την ύφεση πριν μειωθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ακόμη τα κρούσματα είναι 15.000-20.000 και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι στα ύψη. Είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τόσους διασωληνωμένους. Και οι θάνατοι είναι ανεπίτρεπτοι», κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι χτες Δευτέρα ο αριθμός νέων ημερήσιων θανάτων από covid-19 επέστρεψε σε τριψήφιο αριθμό, με 101 απώλειες που στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν σε 103.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)