to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:32 | 17.01.2022

Πολιτική

Παρέμβαση Ξανθόπουλου για τη Novartis: Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κάνει τίποτα για να διεκδικήσει αποζημίωση

Μείζον θέμα δημοκρατίας η κλήση δημοσιογράφων σε απολογία, τονίζει με τη σειρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, επισημαίνοντας πως στο «υπαρκτό και ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία» σκάνδαλο Novartis, το ελληνικό δημόσιο, σε αντίθεση με το αμερικανικό, δεν έχει κάνει τίποτα για να διεκδικήσει αποζημίωση


    «Mε την ανακοίνωση θέσαμε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που με την στάση της δημιουργεί ένα κλίμα γύρω από την υπόθεση Novartis. Eδώ έχουμε ευθύνη όλοι. Στην υπόθεση Novartis έχει αποδεχθεί η ίδια η εταιρεία κι έχει συνυπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό, πληρώνοντας στο αμερικανικό δημόσιο 350 εκ. για δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης μια ομόφωνη απόφαση του ΝΣΚ που ζητά να ασκήσει το υπουργείο Οικονομικών, τα νόμιμα δικαιώματα για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση αυτή. Εχω κάνει ερώτηση στον κ. Σαικούρα για το θέμα, αλλά δεν απάντησε».

   Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο ‘Παραπολιτικά fm”. Kαι πρόσθεσε:

  «Υπάρχει επίσης ένα θέμα που μας αφορά όλους και πρωτίστως εσάς τους δημοσιογράφους. Ο κ. Βαξεβάνης και η κ. Παπαδάκου, στα πλαίσια της ερευνητικής δημοσιογραφία έχουν εμπλακεί με τις υποθέσεις αυτές και καλούνται ως κατηγορούμενοι. Το θέμα δεν είναι ο Βαξεβάνης. Το θέμα είναι ότι οποιοσδήποτε είναι απέναντι στην επίσημη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης κινδυνεύει να βρεθεί κατηγορούμενος».

    «Εδώ υπάρχει ένα σκάνδαλο Νovartis και επιμένουν να μας πείσουν ότι είναι σκευωρία. Εχουν «φαγωθεί»πολλά χρήματα και θέλουν να αναδείξουν ως υπεύθυνους μόνο γιατρούς, αφήνοντας απέξω τα πολιτικά στελέχη που είχαν την ευθύνη διαμόρφωσης της τιμής των φαρμάκων. Η ευθύνη της εταιρείας για τις δωροδοκίες είναι ομολογημένη και δεδομένη. Ο κ. Λοβέρδος είναι ήδη κατηγορούμενος ενώ για τον κ. Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο δεν έχει αποφανθεί ακόμη. Αρα, το σκάνδαλο υπήρξε, το αμερικανικό δημόσιο εισέπραξε χρήματα, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κινηθεί ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή και δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, καλούνται ως κατηγορούμενοι. Αυτό είναι το μείζον θέμα δημοκρατίας», υπογράμμισε.

   Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις θέσεις που εξέφρασε ο βουλευτής και πρώην αν. υπουργός Υγείας Π. Πολάκης για εθελούσια έξοδο στη δικαιοσύνη, είπε ότι δεν αποτελούν επεξεργασμένες θέσεις του κόμματος, σημείωσε ωστόσο ότι παρόμοιες προτάσεις περί εθελουσίας, διατύπωσε πρόσφατα στην Γενική Συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Β. Πλιώτας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)