to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

13:42 | 17.01.2022

Οικονομία

Συνεδριάζει το Eurogroup: Σύμφωνο σταθερότητας και τραπεζική ένωση τα βασικά θέματα

Κοινό τόπο στο φλέγον ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας θα αναζητήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Eπί τάπητος πέραν των δημοσιονομικών κανόνων θα τεθούν επίσης οι οικονομικές συνθήκες στη νομισματική ένωση στη σκιά και της Μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Προτάσεις διά της ηλεκτρονικής διαβούλευσης έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ενόψει του Eurogroup ότι η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού. Η ευρωζώνη, όπως υπογράμμισε, ανέκαμψε πολύ ταχύτερα από την κρίση της πανδημίας απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίση. Σημειώνεται ότι στη συζήτηση θα συμμετάσχει και η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν.

Στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται επίσης το θέμα της φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών, με τα κράτη-μέλη να διοχετεύουν πλέον τη στήριξή τους σε τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και ιδίως στις «βιώσιμες» εταιρείες. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ευρωζώνη, που επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αφερεγγυότητα των εταιρειών παρέμεινε παραδόξως σε χαμηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ωστόσο η διάκριση μεταξύ «βιώσιμων» και «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων είναι δύσκολη.

Το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι ωστόσο αυτό του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν για πρώτη φορά πτυχές των δημοσιονομικών κανόνων που θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν, όπως π.χ. ο τρόπος ελέγχου της εφαρμογής των κανόνων. Αρμόδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι η έμφαση ως προς τους κανόνες θα μπορούσε να μετατοπιστεί στον ενστερνισμό και την εφαρμογή τους από τις εθνικές κυβερνήσεις μάλλον, παρά στην απειλή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην ΕΕ. Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί με τη διευρυμένη μορφή του Ecofin, με τους 27 υπουργούς οικονομικών της ΕΕ. Στόχος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ως τον Μάρτιο να υπάρχει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης.

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα συζητήσουν τέλος για την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, ιδίως τον τρόπο ολοκλήρωσης ενός συναινετικού, σταδιακού και χρονικά δεσμευτικού σχεδίου εργασίας για όλα τα εκκρεμή στοιχεία. Οι υπουργοί θα κάνουν επιπλέον απολογισμό της επικύρωσης της αναθεωρημένης συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Μέχρι σήμερα, δεκαπέντε από τις δεκαεννέα χώρες της ευρωζώνης την έχουν επικυρώσει, πλην Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας.

Γερμανία: Η ΕΕ οφείλει να παρατείνει την προσωρινή άρση της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας

 «Σχιζοφρενής ο Σόιμπλε» | mononews

Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να παρατείνει την προσωρινή άρση της ισχύος του Συμφώνου Σταθερότητας, που θέτει όρια στο δημόσιο έλλειμμα και το χρέος, σύμφωνα με τον Αντον Χόφράιτερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ που προέρχεται από τους Πράσινους.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε μία ιδιαίτερου χαρακτήρα κρίση και δεν γνωρίζουμε για πόσον χρόνο θα διαρκέσει ακόμη», εξήγησε ο γερμανός κοινοβουλευτικός .

Για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απενεργοποιήσει προσωρινά από το 2020 το Σύμφωνο Σταθερότητας, που θέτει ως όριο το 3% του ΑΕΠ για τα δημόσιο έλλειμμα και 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος.

Από την ευελιξία αυτή θα επωφεληθούν χώρες που προχωρούν σε μεγάλες δαπάνες στον τομέα της προστασίας του Κλίματος, επισήμανε το στέλεχος γερμανών Πρασίνων που συμμετέχουν στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.

Ο Αντον Χόφράιτερ υποστηρίζει επίσης τις εκκλήσεις για την υποστήριξη σημαντικών επενδύσεων σε «πράσινα» προγράμματα. «Πιστεύω ότι είναι μία πολύ έξυπνη πρόταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι οι κλιματικές επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές».

Οι θέσεις Μακρόν και Σόλτς

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Σουλτς

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώθηκε με ηγέτες που βρίσκονται στην ίδια με αυτόν γραμμή για να ζητήσει από τις Βρυξέλλες την αναθεώρηση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να επιτραπούν μεγαλύτερες επενδυτικές δαπάνες και η διαχείριση του επιπέδου του χρέους.

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς βρίσκεται κοντά στην γραμμή της Αγγελα Μέρκελ η οποία συνίσταται στην επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε μακροπρόθεσμη βάση, θέση που αποτελεί εν δυνάμει πηγή συγκρούσεων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.

«Παρωχημένους» χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών

 Εφικτή και απαραίτητη μια συμφωνία

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ χαρακτήρισε χθες Κυριακή «παρωχημένους» τους κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) «δεν είναι παρωχημένο στο σύνολό του, όμως ο κανόνας για το δημόσιο χρέος είναι», έκρινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, μερικές εβδομάδες αφού η Γαλλία άρχισε την 1η Ιανουαρίου να ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δυνάμει του κανόνα αυτού, το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών δεν πρέπει να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ τους και το έλλειμμά τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους.

«Πριν από την κρίση, υπήρχε απόκλιση σχεδόν 40 μονάδων του ΑΕΠ ανάμεσα στα περισσότερο και στα λιγότερο χρεωμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Τώρα, η απόκλιση αυτή ανάμεσά τους είναι πάνω από 100%», διαπίστωσε ο Μπρουνό Λεμέρ.

Για την μεταρρύθμιση του ΣΣΑ «υπάρχουν διάφορες προτάσεις πάνω στο τραπέζι, ιδίως να έχουμε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και διαφορετικούς στόχους για κάθε χώρα», σημείωσε ο υπουργός.

Υπάρχει επίσης η πρόταση να επαφίεται «στα κράτη μέλη να ορίζουν τα στάδια και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις οικονομικές πολιτικές τους ώστε να μπορέσουν να επανέλθουν σε υγιή δημοσιονομικά», κάτι «ενδιαφέρον» για τον κ. Λεμέρ.

Εντέλει, πρέπει «να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις απαραίτητες επενδύσεις για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και στην ανάγκη να επανέλθουμε σε υγιή δημοσιονομικά», έκρινε.

Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης συζήτησης για το Σύμφωνο Σταθερότητας ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε αναλυτική πρόταση για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, κατατέθηκε διά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοσίου διαλόγου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αιχμή την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Κομβικό ρόλο στην εκπόνηση του σχεδίου είχαν οι Ευκ. Τσακαλώτος, Δ. Λιάκος, Γ. Χουλιαράκης και ο Τ. Κορκολής.

Στην εν λόγω πρόταση πρείνονται:

 1. Η ετήσια μείωση του ελλείμματος να αντικατασταθεί με την εφαρμογή ενός ετήσιου στόχου διαφορετικού για κάθε κράτος-μέλος. Επίσης προτείνεται να  λαμβάνονται εξίσου υπόψη οι εκάστοτε οικονομικοί στόχοι (βιωσιμότητα χρέους, ανάπτυξη, απασχόληση κ.α.) αλλά και κοινωνικοί στόχοι, όπως η μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας.
 2. Η εξαίρεση από τον υπολογισμό του ετήσιου ελλείμματος των δημοσίων επενδύσεων που θα αφορούν την κλιματική ουδετερότητα/αλλαγή, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και παιδείας. Παράλληλα, προτείνεται η αφαίρεση των δαπανών για τη διαχείριση του προσφυγικού και τη χρηματοδότηση έκτακτων φυσικών φαινομένων (σεισμών, πυρκαγιών κ.ά.).
 3. Η θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας συμμετρικής προσαρμογής  που θα αφορά ταυτόχρονα υπερβολικά ελλείμματα και πλεονάσματα, μέσω ενός πλαισίου  δεσμευτικότητας για το σύνολο των κρατών-μελών.  Στόχος είναι το αναθεωρημένο πλαίσιο να είναι επαρκώς ευέλικτο προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι συνέπειες της πανδημίας, οι δομικές αδυναμίες κρατών-μελών αλλά και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.
 4. Η δημιουργία αυτόματων δημοσιονομικών σταθεροποιητών μέσω θέσπισης νέων εργαλείων όπως το κοινό επίδομα ανεργίας, ενα ελάχιστο ευρωπαϊκό εγγυημένο εισόδημα. Τα εργαλεία αυτά  θα ενεργοποιούνται είτε σε συνθήκες κρίσης είτε όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει μακροοικονομικές ανισορροπίες.
 5. Η σταθερή μεγέθυνση του ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και η  διεύρυνση του ρόλου του ως μηχανισμού εξισορρόπησης των εσωτερικών ανισορροπιών.

Με πληροφορίες από: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Eurogroup

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)