to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 17.01.2022

Κοινωνία

Eργαζόμενοι στο Χίλτον: Δυναμικά απαντούν στον εκβιασμό της εργοδοσίας

Συγκέντρωση και τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο Χίλτον, το οποίο κλείνει αιφνιδιαστικά στις στις 31 Ιανουαρίου για μεγάλη ανακαίνιση η οποία συνοδεύεται από ευρείας κλίμακας σχέδιο εθελουσίας εξόδου - 350 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία- Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με νέα στάση και διαδήλωση στο υπ. Εργασίας την Παρασκευή 21/1 - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η εργοδότρια εταιρεία εκμεταλλεύεται τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και απειλεί με τελεσίγραφα τους εργαζόμενους - Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η κυβέρνηση»


Με κινητοποιήσεις απαντούν οι 350 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο Hilton στα σχέδια της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Iονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις ΑΕ» να απαλλαγεί από αυτούς οδηγώντας τους σε «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, δηλαδή στην ανεργία. Τη Δευτέρα 17/1, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, μαζί με στάση εργασίας 10 π.μ. με 2 μ.μ., ενώ οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει νέα στάση εργασίας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου (12 μ. - 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας.

Μετά τη δυναμική απάντηση των εργαζόμενων στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις, η διοίκηση του ξενοδοχείο δέχτηκε να συναντηθεί με το σωματείο την Τρίτη 18/1.

Hilton Χίλτον

φωτ. από την Αυγή

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, συμφερόντων Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, έχει επίσημα ανακοινώσει ότι στις 31 Ιανουαρίου διακόπτεται η λειτουργία του ξενοδοχείου για εργασίες ριζικής ανακαίνισης, σημειώνει η Αυγή. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών και την επαναλειτουργία της μονάδας στα τέλη του 2024.

Ωστόσο, η εταιρεία ουδέποτε διαπραγματεύτηκε μέχρι σήμερα με τους εκπροσώπους του σωματείου ως όφειλε για το μέλλον των εργαζομένων στην επιχείρηση. Αντιθέτως, όπως καταγγέλλουν, υπό μορφή τελεσιγράφου έδωσε δύο επιλογές στους εργαζόμενους, οι οποίες έχουν ως κοινή συνισταμένη την απόλυση χωρίς να διασφαλίζονται πουθενά οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα τους για το διάστημα που το ξενοδοχείο θα παραμείνει κλειστό λόγω ανακαίνισης αλλά και μετά όταν θα επαναλειτουργήσει .

Οι εργαζόμενοι του «Χίλτον» δηλώνουν ότι «δεν εκβιάζονται» και στην Γενική Συνέλευσή τους την περασμένη Παρασκευή αποφάσισαν:

- 4ωρη στάση εργασίας απο τις 10 πμ – έως τις 2 μ.μ την  Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022 με αιτήματα:

  • Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την εκλεγμένη διαπραγματευτική επιτροπή  που αποφάσισε ομόφωνα η σημερινή Γενική Συνέλευση. Η οποία θα ξεκινήσει Διαπραγμάτευση με την ΙΟΝΙΚΗ σε σχέση με το κλείσιμο και την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.

  • Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος όλων των εργαζόμενων για όσο διαρκεί η ανακαίνιση αλλά και μετά ώστε αν οι εργαζόμενοι το επιθυμούν να διατηρήσουν την παρούσα σχέση εργασίας τους και να συνεχίσουν την δουλειά τους μόλις ανοίξει το ξενοδοχείο.

-  4ωρη στάση εργασίας από 12.00 π.μ εως 16.00 μ.μ, και κινητοποίηση στο Υπ. Εργασίας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στο «Χίλτον».

Ξενογιαννακοπούλου - Νοτοπούλου: «Να ακυρωθούν οι απολύσεις - Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η κυβέρνηση»

Σε κοινή Δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Κατερίνας Νοτοπούλου, Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τονίζεται:

«Η εργοδότρια εταιρεία του ξενοδοχείου Hilton, εκμεταλλευόμενη τον νόμο Χατζηδάκη και τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης  της ΝΔ, οδηγεί σε μαζική απόλυση τους 350 εργαζομένους του ξενοδοχείου. Αρνείται τη διαβούλευση και επιστρατεύει εκβιαστικά τελεσίγραφα προς τους εργαζόμενους για να απεμπολήσουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα τους. Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας δεν μπορεί να γίνονται εις βάρος των εργαζομένων.

»Καλούμε την διοίκηση της εταιρείας «Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις ΑΕ» να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση λύσης που θα σέβεται τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας τους. Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αποτραπούν οι απολύσεις και να υπάρξει λύση που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων του Hilton. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους αγώνες των εργαζομένων και στεκόμαστε δίπλα τους  για τη διασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους».

Μαζική γενική συνέλευση

Σε μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι απέρριψαν την πρόταση της εργοδοσίας και αποφάσισαν πρόγραμμα κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την πίεση, η εταιρεία δέχτηκε αύριο συνάντηση με το σωματείο.

Hilton Χίλτον Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Δευτέρας 17/1 το «παρών» έδωσε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ-ΓΣΕΕ: Η εργοδοσία θέλει ομαδικές απολύσεις και προσπαθεί να εξαγοράσει τους εργαζόμενους

Η παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ-ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, και σημειώνει:

«Όπως καταγγέλλει τόσο το επιχειρησιακό σωματείο όσο και το κλαδικό, η εταιρεία ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. στην οποία ανήκει το ΧΙΛΤΟΝ, προχωράει ουσιαστικά σε ομαδικές απολύσεις, προσπαθώντας να εξαγοράσει την συναίνεση των εργαζομένων.

Στην πραγματικότητα οι δυο επιλογές που προτείνει η εταιρεία έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, την ΑΠΟΛΥΣΗ,  και αυτό χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους .

Είναι φανερό ότι η επίθεση της εργοδοσίας του ΧΙΛΤΟΝ είναι μόνο η αρχή σε έναν κλάδο που μετασχηματίζεται,  ο αγώνας των εργαζομένων ώστε να μην χαθεί καμία θέση εργασίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η γενική συνέλευση των εργαζομένων, καλούμε το υπουργείο εργασίας να πάρει θέση και την εργοδοσία να αποσύρει τα τελεσίγραφα και να προσέλθει στον διάλογο με τους εκπροσώπους που όρισε η γενική συνέλευση των εργαζομένων».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Την εργοδοτική αυθαιρεσία στηρίζουν οι κυβερνητικές πολιτικές

Τα Τμήματα Εργατικής Πολιτικής και Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ξενοδοχείου Hilton για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας τους, και επισημαίνουν:

«Η εργοδότρια εταιρεία εκμεταλλευόμενη τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και το γενικότερο κλίμα ασυδοσίας που οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει, απειλεί με τελεσίγραφα τους εργαζόμενους για να απεμπολήσουν στοιχειώδη εργασιακά  δικαιώματα.

Καλούμε την διοίκηση της  εταιρείας   «Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις ΑΕ» να προχωρήσει άμεσα σε διαβούλευση με τους εργαζόμενους για την εξεύρεση λύσης που θα σέβεται τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας τους. Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για το Hilton είναι αδιανόητο να γίνονται εις βάρος των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι/ες  στον κλάδο του τουρισμού θα παλέψουν με ενότητα και αλληλεγγύη για τα δικαιώματά τους και θα  δώσουν την δική τους απάντηση, τόσο στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όσο και στις  κυβερνητικές πολιτικές που τη στηρίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα σταθεί με κάθε τρόπο  δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, ως βασική  προϋπόθεση μιας  δίκαιης  και βιώσιμης ανάπτυξης».

tags: Χίλτον

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)