to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 03.09.2013

Πολιτισμός

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Σαλβαδόρ Αλιέντε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε, διοργανώνεται αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με 22 ταινίες και ντοκιμαντέρ,από τις 5 έως 11 Σεπτεμβρίου.


«Είμαι σίγουρος πως η θυσία μου δεν είναι μάταιη. Έχω την βεβαιότητα, πως θα αποτελέσει τουλάχιστον ένα ηθικό μάθημα για την καταδίκη των κακούργων, των προδοτών, των επίορκων» ήταν τα τελευταία λόγια του Σαλβαδόρ Αλιέντε στην ύστατη ομιλία που απηύθυνε στον χιλιανό λαό, λίγο πριν τον θάνατό του, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ημέρα που εκδηλώθηκε στην Χιλή το στρατιωτικό πραξικόπημα του δικτάτορα Πινοσέτ.

Για τα σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε, διοργανώνεται αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με 22 ταινίες και ντοκιμαντέρ,από τις 5 έως 11 Σεπτεμβρίου.

Ανάμεσά τους και η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ο Αγνοούμενος» ( Missing ,1982) και η «Γλυκιά Πατρίδα» (Sweet Country,1986) του Μιχάλη Κακογιάννη.

Το φεστιβάλ για τα 40 χρόνια από το θάνατο του ηγέτη της δημοκρατίας της Χιλής, δεν είναι, σύμφωνα με τη διοργανώτρια κινηματογραφική εταιρεία New Star, «η περιγραφή μιας εποποιίας, δεν πρόκειται για έναν μίζερο επικήδειο. Είναι σπαράγματα μνήμης, από μια ευγενική παρουσία που έμελε να μαρτυρήσει για να περάσει στον μύθο, μια μελαγχολική αλλά επ' ουδενί θλιβερή επιστροφή στις μέρες του βιωμένου ονείρου».

Ελάχιστα μέτρα φιλμ και κάποιες φωτογραφίες έχουν απομείνει από τα γεγονότα του πρωινού της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 στο Σαντιάγκο της Χιλής. Ήταν η πρώτη ημέρα μιας 17χρονης δικτατορίας, που φυλάκισε, βασάνισε και δολοφόνησε χιλιάδες Χιλιανούς (και όχι μόνο). Ήταν η ημέρα του μαρτυρίου, του θανάτου και της μετάβασης στον χώρο του μύθου του Προέδρου της Χιλιανής Δημοκρατίας, του μαρξιστή γιατρού Σαλβαδόρ Αλιέντε, που αγωνίστηκε για τον κοινωνικό εκδημοκρατισμό και την πολιτική χειραφέτηση της χώρας του.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)