to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 16.01.2022

Πολιτική

Στην απλή αναλογική και στους μετριοπαθείς της ΝΔ «ποντάρει» ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί πρωτίστως να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του - Η αντιπολιτευτική ρητορική του εμφανώς απευθύνεται προς το Κέντρο, την Κεντροαριστερά ή το εκσυγχρονιστικό κομμάτι των ψηφοφόρων που θαμπώθηκε από τις κεντρώες προσδοκίες του προέδρου της Ν.Δ.


Όπως γράφει ο Νίκος Λιονάκης στην Αυγή:

Με την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε έναν μήνα μετά την εκλογή του στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε να διαφανεί η στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει ενόψει των εθνικών εκλογών, που στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι θα γίνουν εντός του 2022. Αλλά και ο στόχος γι’ αυτές τις πρώτες κάλπες, οι οποίες θα κρίνουν τη συνέχεια.


Αν η στρατηγική των ίσων αποστάσεων και της αυτόνομης πορείας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. της Φώφης Γεννηματά προσδοκούσε πρωτίστως να απευθυνθεί με τον πολιτικό λόγο της στο προοδευτικό κοινό που μετατοπίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά, η στρατηγική των ίσων αποστάσεων και της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. του Νίκου Ανδρουλάκη μοιάζει με τον πολιτικό λόγο του να προσδοκά την προσέγγιση με το κεντρώο τμήμα της Ν.Δ. και τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το 2019 ή νωρίτερα προσελκύσθηκαν από το «φιλελεύθερο» αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και πλέον έχουν απογοητευτεί.

Υπ’ αυτή την οπτική ο πολιτικός λόγος και οι προτάσεις του νέου ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., με όλους τους περιορισμούς τους και τα όρια που θέτει η εργώδης προσπάθειά του να διαφοροποιείται παράλληλα από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και, βεβαίως, από την πολιτική της Ν.Δ., συντείνουν σε μια αντιπολιτευτική ρητορική που εμφανώς απευθύνεται προς το Κέντρο ή την Κεντροαριστερά ή το εκσυγχρονιστικό κομμάτι των ψηφοφόρων που θαμπώθηκε από τις κεντρώες προσδοκίες του προέδρου της Ν.Δ.

Αυτή η αντιπολιτευτική ρητορική έχει ονομαστεί από τον Ν. Ανδρουλάκη «υπεύθυνη αντιπολίτευση» ή «προγραμματική αντιπολίτευση», ώστε να την αντιδιαστέλλει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για «λαϊκισμό». Την ίδια στιγμή το στοιχείο της «υπευθυνότητας» αντιδιαστέλλεται προς την πολιτική της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί πρωτίστως για «ελιτισμό» και διαχειριστική ανεπάρκεια (πανδημία, οικονομία, πανεπιστημιακή αστυνομία, προσφυγικό - μεταναστευτικό) και δευτερευόντως για δεξιά ή ακροδεξιά διάθεση και συντηρητικές πολιτικές.

Στην πράξη οι μέχρι τώρα προτάσεις της νέας ηγεσίας αφορούν κριτική επί σημείων και όχι αμφισβήτηση των κεντρικών σχεδιασμών της κυβέρνησης. Ενδεικτικό παράδειγμα η πρόταση για πλαφόν 40 ευρώ στα ιδιωτικά PCR παράλληλα με αυτή για αύξηση των σημείων όπου γίνονται δωρεάν, αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ και κριτική επ’ αυτού προς τη Ν.Δ. Ομοίως ζητάει «γενναία αύξηση» του κατώτατου μισθού, αλλά με ρήτρες, ώστε να μην συμπαρασύρονται οι παραπάνω μισθοί, και ταυτόχρονα κατηγορεί τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι κρατά σε ομηρεία εκατομμύρια πολίτες μη ανακοινώνοντας την αύξησή του.


Διαρροές προς Χαριλάου Τρικούπη

Η προσπάθεια Ανδρουλάκη να διεμβολίσει το Κέντρο της Ν.Δ. δεν γίνεται εν κενώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δημοσκοπικές μετρήσεις καταγράφουν διαρροές της Ν.Δ. προς το νέο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο Ν. Ανδρουλάκης θέλει αυτές να διευρυνθούν κατά το δυνατόν περισσότερο.

Κρίνοντας κανείς από την εκ διαμέτρου αντίθετη αντίδραση που είχε την Πέμπτη ο Κυρ. Μητσοτάκης απέναντί του, σε σχέση με την προσέγγιση που επιχειρούσε έναν μήνα πριν, είναι χαρακτηριστική και δεν διέφυγε την προσοχή της Χαριλάου Τρικούπη. Μάλιστα, όταν του επισημάνθηκε αυτή η παράμετρος, σχολίασε πως έχει μάθει στην πολιτική ότι «τίποτα δεν μένει σταθερό.  Όλα αλλάζουν και πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις» και πως παρ’ όλα αυτά πιστεύει ότι η κυριαρχία της Ν.Δ. στο μετριοπαθές Κέντρο δεν θα αμφισβητηθεί σημαντικά.

Νευρικός Μητσοτάκης


Ο πρωθυπουργός από τη μια βλέπει εδώ και καιρό το όνειρο της αυτοδυναμίας να έχει πάει περίπατο και ακριβώς γι’ αυτό έχει προσδοκίες για καλύτερες σχέσεις με το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛΛ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν επανέλαβε το δίλημμα αυτοδυναμία ή δεύτερες εκλογές με κατηγορηματικό τρόπο.  Έτσι, όταν ρωτήθηκε αν θα επιχειρήσει συνεργασία με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αν η Ν.Δ. είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία στις κάλπες της απλής αναλογικής ή αν θα επιχειρήσει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ... απάντησε: «Το δεύτερο το αποκλείω πλήρως».

Αφετέρου ο Κυρ. Μητσοτάκη βλέπει ότι, παρά τις διαρροές του Μαξίμου περί πλήγματος που θα επέφερε η νίκη Ανδρουλάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, το πλήγμα δέχεται ο ίδιος από αυτή την εξέλιξη. Έτσι, εμφανίστηκε νευρικός επιχειρώντας να τον απαξιώσει στα κεντρώα μάτια:

«Με ρωτήσατε για τον κ. Ανδρουλάκη. Δεν έχω να σας πω πολλά, γιατί δεν έχω ακούσει πολλά.  Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε».

Άλλωστε ήδη η Ν.Δ. προσπαθεί να αποκρούσει την επιρροή Ανδρουλάκη με διαρροές περί αντιπολίτευσης ταυτόσημης με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώτη δημοσκόπηση

Η καταφανώς μεγαλεπήβολη δήλωση Ανδρουλάκη ότι μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση πρέπει να αντικαταστήσει αυτήν της Ν.Δ. έθεσε τις αποστάσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε καν για «προοδευτική διακυβέρνηση» ή «προοδευτική κυβέρνηση».

Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να ξεγλιστρήσει και από το μείζον ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών που αντικειμενικά τίθεται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., προσθέτοντας επιπλέον ότι εξελέγη γιατί εγγυάται την αυτόνομη πορεία.  Όμως δεν απέκλεισε κατηγορηματικά καμία συνεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί όμως η απάντησή του ότι «η πρώτη δημοσκόπηση για μένα είναι η πρώτη κάλπη των βουλευτικών εκλογών, που θα αποδειχθεί, μέσα από συνέπεια και προοδευτικό λόγο, ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε». Δεν είπε όμως ποιος θα είναι ο πήχης που θα αποδείξει κάτι τέτοιο.

Η εν λόγω αποστροφή του Ν. Ανδρουλάκη αντανακλά την κομβική σημασία που αποδίδει στο αποτέλεσμα που θα λάβει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική, καθώς εκείνο θα είναι το σημείο από όπου θα εξαρτηθεί η (αυτόνομη) πορεία του κόμματος.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)