to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Εξοικονομώ 2021: Απαραίτητη η παράταση για την σωστή συνέχιση του προγράμματος

Έχουμε φτάσει αισίως και αρκετά γρήγορα θα έλεγα στην μέση του πρώτου μήνα του νέου έτους και ακόμα μιλάμε και ασχολούμαστε με το Εξοικονομώ. Φέτος η στήλη της αρθρογραφίας στο site texnikoskosmos.gr συμπλήρωσε τα 3 χρόνια και ρίχνοντας μια ματιά στα άρθρα αντιλαμβανόμαστε ότι τα περισσότερα είχαν πάντα το θέμα αυτό.


Στο τελευταίο μάλιστα εγώ ο ίδιος εξήρα την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ και τις αλλαγές που έγιναν και μάλιστα επεσήμανα ότι θα πρέπει να γίνονται για το καλό των πολιτών αλλά και για το δικό μας…

Είχα όμως πει ότι δεν ξέρω αν θα προλαβαίναμε με τις ημερομηνίες και από ότι βλέπω με τις ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα όλος ο τεχνικός κόσμος έχει την ίδια ανησυχία.

Διάβασα με ενδιαφέρον τις επιστολές του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος και του ΤΕΕ Πελοποννήσου και νομίζω ότι κανείς μας δεν μπορεί να διαφωνήσει.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η επανέναρξη του προγράμματος “Εξοικονομώ” είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί αφενός η ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα και αφετέρου οι πολίτες δείχνουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Αλλά να τονίσουμε κάτι… η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021” ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου 2021 με δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για χρονική περίοδο πενήντα (50) ημερών.

Όπως πολύ σωστά τονίζουν τα τμήματα του ΤΕΕ στις σχετικές τους επιστολές: Η περίοδος όμως αυτή συνέπεσε, εκτός του διαστήματος των εορτών, με τη λήψη «Εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας» για το διάστημα από 13 Δεκεμβρίου 2021 έως και 17 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα σχετικές εκδοθείσες Αποφάσεις.

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της πανδημίας δημιουργούν δυσχέρειες στη σύνταξη των φακέλων υποβολής, αφού είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του Μηχανικού στην προς επιθεώρηση κατοικία και στην όποια συνεννόηση με τον πολίτη.

Με βάση όλα τα παραπάνω εγώ περίμενα από την πρώτη στιγμή να βγει μια ανακοίνωση του ΥΠΕΝ με χορήγηση παράτασης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ 2021”, όπως εξάλλου προβλέπεται και στο Κεφ. 5.4 του οδηγού του προγράμματος, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ημερών πέραν της ισχύουσας καταληκτικής ημερομηνίας.

Ωραίες οι δηλώσεις του Υπουργού για ένα πρόγραμμα ανανεωμένο με κυρίαρχο στόχο τον πολίτη αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει και εμείς να εργαζόμαστε σε συνθήκες κατάλληλες και όχι εν μέσω πανδημίας.

Και θα μου πει κάποιος «μα στις υπηρεσίες δεν υπάρχει μουσική για να κολλήσεις(!)»…

Εμείς περιμένουμε από το Υπουργείο μία παράταση έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε όλοι σωστά στην δουλειά μας. Να υπενθυμίσω τέλος ότι η τελευταία παράταση που δόθηκε προβλέπει ότι για τις αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο υπαγωγής, η προθεσμία αποδοχής της απόφασης υπαγωγής και υπογραφής της δανειακής σύμβασης (όπου απαιτείται) που λήγει στις 26/12/2021, παρατείνεται αυτοδίκαια έως και τις 25/4/22. Αντίστοιχα η προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων που εκπνέει στις 31/12/21 παρατείνεται αυτοδίκαια έως και τις 30/4/22.

Το ενεργειακό απόθεμα της Ελλάδος χρήζει αναβάθμισης και εννοείται ότι μέσω του προγράμματος αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Σημαντικό όμως είναι ο ενεργών και ο διαχειριστής αυτού του προγράμματος να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συνολικό. Ο συντονισμός ειδικότερα του συνολικού στόχου , που είναι και στρατηγικός σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με κατευθυντήριες κυβερνητικές αποφάσεις και επιλογές. Γιαυτό θα πρέπει να είναι σαφής, ξεκάθαρος και να βασίζεται σε στοιχεία διαφάνειας και αλληλεγγύης.

* Ο Νικόλαος Κoρακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)