to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:19 | 16.01.2022

Διεθνή

Έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα - Μέχρι τη χώρα μας το κρουστικό κύμα

Αδύνατη είναι η επικοινωνία με πολλές περιοχές της Τόνγκα, της νησιωτικής χώρας του νότιου Ειρηνικού που επλήγη από τσουνάμι μετά την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι


Υποθαλάσσιο ηφαίστειο εξερράγη σήμερα στην Τόνγκα με αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι για αρκετά νησιωτικά κράτη του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν εικόνες από τα κύματα που χτυπούν τα σπίτια των κατοίκων.

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό κράτος με περίπου 105.000 κατοίκους, βρίσκεται σε απόσταση 2.383 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Κύματα τσουνάμι παρατηρήθηκαν στις πρωτεύουσες της Τόνγκα και της Αμερικανικής Σαμόα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι.

Η έκρηξη στις 06.10 ώρα Ελλάδας του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα-Χούνγκα Χαπάι, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων βόρεια της Νουκουαλόφα, της πρωτεύουσας της Τόνγκα, προκάλεσε τσουνάμι 1,2 μέτρου, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας. Η υπηρεσία ανέφερε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση αλλά δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για τα αυστραλιανά εδάφη.

Κύματα τσουνάμι ύψους 83 εκατοστών καταγράφηκαν από τους μετρητές στην Νουκουαλόφα και κύματα ύψους περίπου 60 εκατοστών στο Πάγκο Πάγκο, την πρωτεύουσα της Αμερικανικής Σαμόας, σύμφωνα με το κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Η αμερικανική υπηρεσία στη συνέχεια ήρε τις προειδοποιήσεις για την Αμερικανική Σαμόα και τη Χαβάη αλλά ανακοίνωσε ότι παραμένει η απειλή για τσουνάμι για περιοχές του Ειρηνικού που είναι πιο κοντά στο ηφαίστειο.

Οι αρχές στα Φίτζι εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι, καλώντας τους κατοίκους να αποφύγουν τις παράκτιες περιοχές «λόγω ισχυρών ρευμάτων και επικίνδυνων κυμάτων».

Ο Τζέσε Τουισίνου, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Fiji One, ανάρτησε στο Twitter βίντεο στο οποίο φαίνονται μεγάλα κύματα να φθάνουν τις ακτές, με τους πολίτες να προσπαθούν να απομακρυνθούν με τα αυτοκίνητά τους. «Είναι πραγματικά σκοτάδι σε κάποιες περιοχές στην Τόνγκα και ο κόσμος προσπαθεί να βρει ασφαλές καταφύγιο μετά την έκρηξη», δήλωσε.

Στη Νέα Ζηλανδία, η εθνική επιτροπή διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων εξέδωσε προειδοποίηση για αύξηση της στάθμης της θάλασσας στις βόρειες και ανατολικές ακτές, σημειώνοντας ότι σε ορισμένες περιοχές αναμένονται ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα καθώς και απρόβλεπτα κύματα στις ακτές.

Την Παρασκευή, το ηφαίστειο εξερράγη, εκτοξεύοντας τέφρα και αέρια σε ύψος 20 χιλιομέτρων, σύμφωνα με ανάρτηση της Γεωλογικής Υπηρεσίας της Τόνγκα στο Facebook.

Οι γραμμές τηλεφωνίας και ίντερνετ ήταν «νεκρές» στις 18:40 (τοπική ώρα) του Σαββάτου, αφήνοντας τους περίπου 105.000 κατοίκους της Τόνγκα ουσιαστικά απομονωμένους, αφού κάθε μορφή επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αδύνατη.

«Οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στα νησιά Τόνγκα είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε νωρίτερα η Τζασίντα Αρντέρν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, χώρα η οποία απέχει περίπου 2.400 χιλιόμετρα. Συμπλήρωσε ότι τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για να καθορίσουν τι χρειάζεται και πώς η Νέα Ζηλανδία μπορεί να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για θύματα, υπογραμμίζοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι περιορισμένες.

Παράλληλα το γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICFRC) στα Φίτζι ανέφερε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν έχει ενημέρωση για καταστροφές ή θύματα.

Πολίτες της μικρής νησιωτικής χώρας, οι οποίοι βρίσκονται στη Νέα Ζηλανδία, οργάνωσαν προσευχές για την ασφάλεια των οικογενειών τους στην Τόνγκα.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει εκραγεί επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η έκρηξη του Σαββάτου ήταν τόσο ισχυρή που ακόμη και κάτοικοι των μακρινών Φίτζι και της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν ότι την άκουσαν.

Δορυφορικές εικόνες απαθανάτισαν την έκρηξη του ηφαιστείου που έστειλε σύννεφα καπνού σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ουρανός πάνω από τα νησιά Τόνγκα σκοτείνιασε από την ηφαιστειακή τέφρα.

Tonga hit by tsunami after volcanic eruption | News | DW | 15.01.2022

Πολύ ισχυρή η έκρηξη

Το ηφαίστειο Χούνγκα-Τόνγκα-Χούνγκα-Χαπάι έχει εκραγεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες αλλά η τελευταία αυτή έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κάτοικοι στα Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία είπαν ότι την άκουσαν.

«Ολόκληρο το σπίτι μου έτρεμε», δήλωσε η Σάνια Ρουγκιέρο, σύμβουλος σε θέματα επικοινωνιών στη Σούβα, την πρωτεύσασα των Φίτζι, σε απόσταση περίπου 750 χιλιομέτρων από την Τόνγκα.

«Οι πόρτες και τα παράθυρά μου έτρεμαν πολύ. Και στο δικό μου σπίτι δεν ήταν τόσο άσχημα όπως σε άλλα. Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν τρέχοντας από τα σπίτια τους», δήλωσε η Ρουγκιέρο. Σύμφωνα με την ίδια, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν εκρήξεις από το ηφαίστειο. Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στη Σούβα, ενώ η Fiji Airways αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις της λόγω του νέφους ηφαιστειακής τέφρας. «Είναι η χειρότερη καταστροφή για την Τόνγκα στα χρονικά και η αποκατάσταση θα χρειαστεί χρόνια», δήλωσε η Ρουγκιέρο.

Ιαπωνία: Οι αρχές κάλεσαν χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους

Οι αρχές κάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην Ιαπωνία να απομακρυνθούν από τις εστίες τους σήμερα καθώς κύματα ύψους άνω του 1 μέτρου έπληξαν παράκτιες περιοχές, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο NHK, ύστερα από την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα που είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Η οδηγία για εκκένωση αφορούσε περίπου 230.000 ανθρώπους σε οκτώ περιφέρειες λόγω του κινδύνου για τσουνάμι, σύμφωνα με το NHK. Η προειδοποίηση περιελάμβανε περιοχές που είχαν πληγεί από το φονικό τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011.

Δέκα σκάφη ανατράπηκαν στην επαρχία Κότσι στη νήσο Σικόκου της νότιας Ιαπωνίας, σύμφωνα με το NHK, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε 27 πτήσεις σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Η ‘κόκκινη’ προειδοποίηση για τσουνάμι --η δεύτερη υψηλότερη στην κλίμακα που ισχύει στην Ιαπωνία-- για την επαρχία Ιουάτε της βόρειας Ιαπωνίας ήρθη αργά το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με το NHK, ενώ η ‘κίτρινη’ προειδοποίηση που είχε εκδοθεί για τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ήρθη στις 14:00 (τοπική ώρα, 07.00 ώρα Ελλάδας).

Χιλή: Σε επιφυλακή η χώρα για τον κίνδυνο τσουνάμι

Το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Χιλής (Onemi) προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα ενός "μικρού τσουνάμι" στο νησί του Πάσχα και σε άλλα αρχιπελάγη της Χιλής μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα.

"Προληπτικά, στο αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες, τα νησιά Σαν Φελίξ, το νησί του Πάσχα και τη Χιλιανή Ανταρκτική ζητείται από τους κατοίκους, λόγω της έκρηξης ενός ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές όπου μπορεί να σημειωθεί τσουνάμι", δήλωσε το Onemi σε ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι των νησιών Τόνγκα κατέφυγαν σε περιοχές που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο σήμερα, ενώ ένα τσουνάμι σχεδόν 1,2 μέτρου σημειώθηκε από νέα έκρηξη -- που ακούστηκε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων -- του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χα'απάι.

Η έκρηξη διήρκησε οκτώ λεπτά και ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε "σαν μια μακρινή βροντή" στα νησιά Φίτζι, σε απόσταση 800 και πλέον χιλιομέτρων από εκεί, δήλωσαν οι αρχές των Φίτζι.

Στις ΗΠΑ, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι στη δυτική ακτή, ενώ η Χαβάη επλήγη από πλημμύρες.

Έφτασε και στη χώρα μας το κρουστικό κύμα από την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo κατέγραψαν τη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης που σχετίζεται με την έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai της νήσου Τόνγκα στον Ειρηνικό, η οποία σημειώθηκε στις 07:10 το πρωί του Σαββάτου 15/01 ώρα Ελλάδας.

Στις 10 το βράδυ του Σαββάτου η ατμοσφαιρική πίεση στην Ελλάδα ανέβηκε ξαφνικά κατά 2 μονάδες (hPa) και αμέσως υποχώρησε κατά 4 μονάδες, μέχρι να ισορροπήσει εκ νέου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)