to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η ελευθερία του Τύπου στην υποσαχάρια Αφρική

Tο παλιό πολιτικό σύστημα σε συνεργασία με κυκλώματα του κράτους και επιχειρηματίες προσπαθεί να εκδικηθεί δημοσιογράφους


Την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα τούνελ πανδημίας και ακρίβειας, παρακολουθεί τους υπουργούς του επιτελικού κράτους να κουτουλάνε ο ένας πάνω στον άλλον.

Για το θέμα της ακρίβειας ο υπουργός Οικονομίας αδειάζει τον υπουργό Ανάπτυξης και για το θέμα της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αδειάζει τον υπουργό Υγείας. Γενικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί πως ελέγχει την κατάσταση όσο παράγει κωμικό θέαμα και ποιηματάκια στο τουίτερ και όχι ατόφια αγανάκτηση. Αλλά δεν μπορεί να αγνοεί ότι η αγανάκτηση είναι συναίσθημα που συσσωρεύεται.

Ταυτόχρονα, όμως, με την πανδημία, την ακρίβεια και την ένταση της κοινωνικής ανησυχίας συμβαίνουν κι άλλα επικίνδυνα πράγματα στη χώρα.

Ενα από αυτά είναι ότι το παλιό πολιτικό σύστημα σε συνεργασία με κυκλώματα του κράτους και επιχειρηματίες προσπαθεί να εκδικηθεί δημοσιογράφους. Ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με μοναδικό στοιχείο το ότι δημοσίευσαν έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ και το σκάνδαλο Novartis. Και διώκονται κατόπιν ενεργειών της Προανακριτικής-παρωδία για τον Παπαγγελόπουλο, η οποία στήθηκε στη Βουλή από τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Βαξεβάνης και η Παπαδάκου δεν διέπραξαν κάποια αξιόποινη πράξη. Δεν διώκονται επειδή είπαν ψέματα. Διώκονται επειδή αποκάλυψαν την αλήθεια. Και με τα στοιχεία που έβγαλαν στη φόρα σπίλωσαν την υπόληψη πολιτικών ένας από τους οποίους έχει ήδη παραπεμφθεί στο δικαστήριο και δύο βρίσκονται υπό διερεύνηση. Διώκονται επειδή η ανάγκη του συστήματος να κουκουλώσει τη Novartis και η δίψα του να τους εκδικηθεί τους μπλέκει στην «εγκληματική συμμορία Παπαγγελόπουλου», το αφήγημα της πλάκας που στήθηκε από την ανεκδιήγητη Προανακριτική.

Φυσικά, για τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα και για τα παραδείσια πτηνά τής καθεστωτικής δημοσιογραφίας θέμα ελευθερίας του Τύπου δεν υφίσταται. Τι πιο φυσιολογικό άλλωστε σε μια δημοκρατική χώρα από το πολιτικοί, δικαστικοί και επιχειρηματίες να μεθοδεύουν τη δικαστική εξόντωση δημοσιογράφων επειδή τεκμηρίωσαν τη διαπλοκή. Σε όλη την υποσαχάρια Αφρική συμβαίνει.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)