to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:56 | 15.01.2022

Κοινωνία

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια, συλλήψεις και στοχοποίηση του Χρ. Αβραμίδη από αστυνομικούς

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης, παρά την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας, υπεβλήθη σε έλεγχο στοιχείων από τους αστυνομικούς επειδή τραβούσε βίντεο


Ένταση επικράτησε το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη λήξη πορείας που πραγματοποίησαν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στο κτίριο του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

   Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας και μετά τις δύο το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, στις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των καταλήψεων.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία ξεκίνησαν να πετούν βόμβες μολότοφ προς τον φραγμό των ΜΑΤ στο σιντριβάνι. Στη συνέχεια τα άτομα έριξαν κάδους σε στενά γύρω από τη Ροτόντα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 27 από τις 30 προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν. Μάλιστα, μία εκ των 27 συλλήψεων αφορά κακούργημα, για ρίψη μολότοφ. Τα υπόλοιπα 3 άτομα αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Διαδηλωτής πήρε φωτιά στα επεισόδια

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ένας διαδηλωτής έπιασε φωτιά, όπως φαίνεται και στο βίντεο του ThessToday.gr ενώ το κυνηγητό ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ συνεχίστηκε στη Ροτόντα, όπου οι διαδηλωτές σκόρπισαν στα στενά.

Η αυθαιρεσία, κανόνας της ανεξέλεγκτης ΕΛ.ΑΣ. του Μητσοτάκη

Παράλληλα, στα Λαδάδικα προκλήθηκε λεκτική ένταση όταν άνδρες των ΜΑΤ επιχείρησαν την προσαγωγή ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος ισχυριζόταν ότι απλά περπατούσε στο σημείο. Ο πολίτης φαίνεται στο βίντεο να φωνάζει “δεν σε εμπιστεύομαι” προς τον αστυνομικό, ωστόσο εν συνεχεία οι αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του για ταυτοποίηση των στοιχείων του.

Στην πορεία των αντιεξουσιαστών, που διαμαρτύρονται για την εκκένωση της κατάληψης «Στέκι στο Βιολογικό» του ΑΠΘ, βρέθηκε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αβραμίδης.

Ο συνάδελφος, παρά την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας, υπεβλήθη σε έλεγχο στοιχείων από τους αστυνομικούς επειδή τραβούσε βίντεο.

«Μόλις με έπιασε η αστυνομία μπροστά σε όλους τους δημοσιογράφους παρά την επίδειξη δημοσιογραφικής επειδή τραβούσα βίντεο (…). Με έβαλαν να κλείσω το κινητό, μου φώναζαν, με ρώτησαν αν είναι ο "φίλος τους ο Αβραμίδης ο γνωστός" και ένας με κλώτσησε στο καλάμι» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter που πρόσφατα επανήλθε καθώς είχε ανασταλεί προσωρινά λόγω «ασυνήθιστης δραστηριότητας» του προφίλ του.

Μετά την παρέμβαση άλλων δημοσιογράφων αφέθηκε ελεύθερος.

Καταγγελία της δημοτικής κίνησης «Μια πόλη ανάποδα» για τον τραμπουκισμό του δημοσιογράφου Χ. Αβραμίδη από την αστυνομία

Στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί (Σάββατο, 15/01/2022) στήθηκε ένα σκηνικό τρόμου και βίας, με εκατοντάδες αστυνομικούς να αποκλείουν όλο το κέντρο και να ελέγχουν αναίτια δεκάδες περαστικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Χρήστος Αβραμίδης, δημοσιογράφος και μέλος της Πόλης Ανάποδα, κάνοντας τη δουλειά του, κατέγραφε με την  κάμερα του τους ελέγχους που διεξήγαγε η ΕΛΑΣ.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί να του επιτεθούν φραστικά κατονομάζοντάς τον με το ονοματεπώνυμό του, να τον βρίσουν χυδαία, να τον χτυπήσουν και να προχωρήσουν σε παράνομη κράτησή του, ευτυχώς για λίγο, αφού μετά την παρέμβαση των παρευρισκόμενων πολιτών αναγκάστηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο. 

Είναι θλιβερό και εξοργιστικό να στοχοποιούνται, ακόμα και να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι, απλά και μόνο επειδή κάνουν το καθήκον τους. Και καθήκον των δημοσιογράφων είναι να καταγράφουν τα γεγονότα, να ελέγχουν την εξουσία, να ενημερώνουν την κοινωνία, να λένε την αλήθεια.

Όσο για τη διοίκηση του Δήμου, δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να ζητήσουμε να πάρει θέση για αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές. Είναι σίγουρο ότι δεν θα ενδιαφερθεί για τη σημερινή επίθεση στον Χρήστο Αβραμίδη, όπως δεν ενδιαφέρθηκε νωρίτερα για τη δίωξη της Σταυρούλας Πουλημένη. Όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να πει τίποτα που θα δυσαρεστήσει τους κομματικούς της προϊστάμενους στην Αθήνα, αλλά γιατί έχει αποδείξει πια ότι και αυτή μοιράζεται μαζί τους την ίδια απέχθεια για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα, την ίδια έφεση προς τον έλεγχο και την καταστολή.

Ως δημοτικό σχήμα στεκόμαστε στο πλευρό του Χρήστου Αβραμίδη, στο πλευρό όλων των διωκόμενων δημοσιογράφων –που δυστυχώς όλο και πληθαίνουν. Απαιτούμε την τιμωρία των αστυνομικών που παρανομούν, βιαιοπραγούν και αυθαιρετούν, κάτω από την κάλυψη της φυσικής και πολιτικής τους ηγεσίας. Καταγγέλλουμε τον ολισθηρό δρόμο της βίας και της καταστολής που έχει διαλέξει η κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)