to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:14 | 13.01.2022

Πολιτική

Ό. Γεροβασίλη: Για την κυβέρνηση, η ζωή είναι αλλού. Για εμάς, είναι εδώ και θα την πάρουμε πίσω

Πάντα είναι ώρα για εκλογές αν το επιλέξει το κυβερνών κόμμα ή αν το επιβάλλει η συγκυρία και πάντα με βάση το Σύνταγμα. Η πανδημία πάντως δεν αποτρέπει τις εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία. Θυμίζω δε ότι εν μέσω πανδημίας και όταν ο κ. Μητσοτάκης εκτιμούσε πως τα πάει καλά προσπαθούσε να βρει παράθυρο για εκλογές.


Κύρια σημεία παρέμβασης της Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη, στο Action 24 και το δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

Πανεπιστήμια: Ξεκάθαρη και καταδικαστική η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι σε τραμπουκισμούς και φασιστικές συμπεριφορές

 Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζει πάντα ξεκάθαρη και καταδικαστική θέση απέναντι  σε τραμπουκισμούς συχνά με χαρακτηριστικά φασιστικής συμπεριφοράς. Συμβάλουν στην απαξίωση υγιών δυνάμεων της ακαδημαϊκής κοινότητας φοιτητών/ εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ. Η ΝΔ φυσικά και επιλέγει να ψεύδεται λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζει ή ανέχεται τέτοια περιστατικά. Και φυσικά επιθυμεί να δυσφημίσει  τα αιτήματα και του φοιτητικού κινήματος και της πανεπιστημιακής κοινότητας που είναι σε διάσταση με την πολιτική που ασκεί.

Η δυσφήμιση και απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων αποτέλεσαν το ιδεολογικό λάφυρο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη

Την κατάληψη βεβαίως και δεν τη θεωρούμε ως τον κατάλληλο τρόπο είτε επιβολής είτε διεκδίκησης. Ωστόσο υπήρχε πάντα η δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει κατόπιν κλήσης των πρυτανικών αρχών όταν συνέβαιναν έκνομες ενέργειες εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Δεν ερμηνεύεται η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ει μη μόνον ως ιδεολογικό λάφυρο της κυβέρνησης.   Και αυτό αποτέλεσε μέρος της συνειδητής και οργανωμένης κυβερνητικής προσπάθειας δυσφήμισης των ελληνικών πανεπιστημίων. Όχι τυχαία δε, συνέπεσε με την εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών ιδρυμάτων με τα ΑΕΙ και το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια το οποίο  σαφώς ωθεί τους νέους προς τα ιδιωτικά ιδρύματα.

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Θα καταργηθεί στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κάθετα ενάντιος στην πανεπιστημιακή αστυνομία και υπέρ της αναγκαίας φύλαξης  των ΑΕΙ όπως συμβαίνει σε όλον τον κόσμο.  Η παρουσία ειδικού σώματος αστυνομίας -λες και πρέπει να αντιμετωπίζονται τα παιδιά ως ύποπτοι κ πιθανοί παραβάτες- οφείλεται αποκλειστικά στην ιδεοληψία της ΝΔ και στην προσπάθειά της να δείξει πυγμή. Αυτός ο νόμος στην επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργηθεί.

Πανδημία: Στα νοσοκομεία της χώρας ασκείται ιατρική σε συνθήκες πολέμου

Τα πράγματα στο ΕΣΥ βρίσκονται στα όρια. Η κατάσταση στη Νίκαια στο Σωτηρία στον Ευαγγελισμό είναι τραγικές. Και στο Αττικό που επισκεφθήκαμε την Τρίτη με τον τομεάρχη Υγείας οι συνθήκες  είναι οριακές. Στην περιφέρεια η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Στην Άρτα, γιατρός λιποθύμησε εν ώρα καθήκοντος, παρουσία μου.

Υπαρχει υγειονομικό προσωπικό που νοσεί. Υπάρχει προσωπικό σε αναστολή, υπάρχουν γιατροί που παραιτούνται. Εν μέσω στο κύμα πανδημίας το οποίο ενδεχομένως δεν έχει ακόμη κορυφωθεί.

Εμβολιασμός: το σημαντικότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στην βαριά νόσηση- Η κυβέρνηση 2 χρόνια τώρα κινείται με εικασίες, αντιφάσεις, μύθους , καταστολή. Ποτέ με σχέδιο.

Ο εμβολιασμός είναι το σημαντικότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στη νοσηλεία και στη βαριά νόσηση. Υποστηρίζουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών όχι όμως επί ποινή απόλυσης. Χωρίς την εξόντωση αυτών των ανθρώπων. Υπάρχουν τρόποι πειθούς και υποχρεωτικότητας οι οποίοι δεν απασχόλησαν ποτέ την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επέμεινε αποκλειστικά στα μέτρα της καταστολής γιατί αυτό ήταν το πιο βολικό και το πιο εύκολο. Ουδέποτε επεξεργάστηκε κάποιο συνεκτικό σχέδιο με καμπάνιες προσαρμοσμένες σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Κινήθηκε με εικασίες, αντιφατικά μηνύματα και μύθους. Ο μύθος που έστησε αυτή η κυβέρνηση για την πανδημία των ανεμβολίαστων έχει πλέον καταρριφθεί. Ήταν ένα ψευδές μήνυμα χαλάρωσης το οποίο προκάλεσε ζημιά. Η μετάδοση είναι σαφές ότι γίνεται και από εμβολιασμένους.

Εκλογές: Ο λαός θα επιδιώξει να έχει νέα κυβέρνηση, προοδευτική

Πάντα είναι ώρα για εκλογές αν το επιλέξει το κυβερνών κόμμα ή αν το επιβάλλει η συγκυρία και πάντα με βάση το Σύνταγμα. Η πανδημία πάντως δεν αποτρέπει τις εκλογές στη Γαλλία και στη Γερμανία.  Θυμίζω δε ότι εν μέσω πανδημίας και όταν ο κ. Μητσοτάκης  εκτιμούσε πως τα πάει καλά προσπαθούσε να βρει παράθυρο για εκλογές.

Εδώ και μερικούς μήνες υπάρχει ραγδαία φθορά του κύρους της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου από τις πολλαπλές αποτυχίες και αδιέξοδα που έχει οδηγήσει τη χώρα. Με κρίση υγειονομική, ενέργειας και ακρίβειας ταυτόχρονα. Και προφανώς κοινωνική κρίση, χωρίς να παραβλέπουμε και την περιβαλλοντική.

Και φυσικά υπάρχουν κρίσεις οι οποίες ξεπερνούν τα όρια ενός κράτους, όπως η πανδημία, η κρίση ενέργειας, η περιβαλλοντική. Όμως: οι εθνικές κυβερνήσεις φροντίζουν να μειώσουν την επίπτωση αυτών που συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό που γνωρίζω μετά βεβαιότητος είναι ότι στις επόμενες εκλογές ο λαός θα επιδιώξει να έχει νέα κυβέρνηση προοδευτική καθώς έχουν γίνει οι συγκρίσεις και έχουν βγει τα συμπεράσματα.

Οι πολίτες γνωρίζουν πως η δική μας κυβέρνηση έστησε οικονομικά τη χώρα στα πόδια της και την κατέστησε αυτοδύναμη. Το γεγονός ότι υπήρξε ένα σύστημα υγείας στα πόδια του οφείλεται στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άσκησε, εν μέσω μνημονίων, στοχευμένη πολιτική σε αυτό το ζήτημα για να το επιτύχει.

Η προοδευτική κυβέρνηση δημιουργείται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία

 Στην ερώτηση τι σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση απαντώ πως αυτό συνιστά προγραμματικές συγκλίσεις προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον πολιτικό και ιδεολογικό αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία.

 Στην ερώτηση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία  απαντώ πως πιστεύω πως οι χώρες πρέπει να κυβερνώνται με βάση την λαϊκή βούληση.

Αυτή την στιγμή, εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε το χώρο μας να επικοινωνήσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις στην κοινωνία και να την αφουγκραστούμε με δεδομένες δυσκολίες της πανδημίας.

Στην ερώτηση για τον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ αναμένουμε να σχηματίσουμε γνώμη όταν ξεδιπλώσει την πολιτική του αντίληψη. Στον πολιτικό αυτό χώρο υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται στην κατεύθυνση την οποία συζητώ.

Η ΑΥΓΗ δεν οδηγείται στο κλείσιμο

Η Αυγή δεν οδηγείται στο κλείσιμο. Προφανώς υπάρχουν οικονομικά θέματα καθώς όλοι γνωρίζουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρα από την κρατική χρηματοδότηση και την χρηματοδότηση των μελών του δεν έχει άλλους πόρους. Δεν εχουμε επιλέξει να έχουμε σχέσεις «περίεργες». Εκτός του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλα έσοδα επέλεξε επίσης να μην έχει και κανένα χρέος πράγμα που συμβαίνει με πολύ κόπο.

Από την κρατική επιχορήγηση περίπου το 70% κατευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης που διαθέτουμε. Πράγμα δυσλειτουργικό που δεν επιλύει το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που διοικούν τα media του χώρου προτείνουν αναστολή για ένα διάστημα του καθημερινού φύλλου με ενίσχυση του κυριακάτικου και της διαδικτυακής Αυγής.

Έχει προταθεί στους εργαζόμενους γενναίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με τα δεδουλευμένα και αποδοχές 28 μηνών προκειμένου να εξυγιανθεί η κατάσταση.

Για την κατάσταση στα ΜΜΕ και την πραγματικότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση η χώρα μας διασύρεται διεθνώς.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ακόμη και Μέσα που καθορίζουν την κοινή γνώμη πολλαπλώς χρηματοδοτούμενα δεν τα καταφέρνουν. Ο στόχος μας σήμερα είναι τα μέσα που διαθέτουμε -πέραν της Αυγής που είναι και ιστορική εφημερίδα του αριστερού χώρου- δεδομένων και των σκληρών περιορισμών έχει επιβάλει η ΝΔ σε αντίθετες απόψεις, να απευθυνθούν στο ευρύτερο κοινό. Αν δεν υπήρχε και το κομματικό μέσο σήμερα θα υπήρχε παντελής αποκλεισμός της φωνής μας.

Η δίωξη δημοσιογράφων όπως οι Παπαδάκου-Βαξεβάνης που διερεύνησαν σκάνδαλα δεν τιμά τη χώρα – Σε όλο τον κόσμο μιλούν για σκάνδαλο Novartis και στην Ελλάδα η ΝΔ μιλά για σκευωρία

Για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την πραγματικότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση η χώρα μας διασύρεται διεθνώς. Το γεγονός ότι διώκονται δημοσιογράφοι όπως η κ. Παπαδάκου και ο κ. Βαξεβάνης διότι διερεύνησαν σκάνδαλα δεν τιμά τη χώρα. Σε όλο τον κόσμο το σκάνδαλο Novartis ήταν σκάνδαλο και στην Ελλάδα η ΝΔ το ονόμασε «σκευωρία».

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)