to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 12.01.2022

Πολιτική

Δημ. Παπαδημούλης: Λάθος του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης να επιμένει ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας

«Η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει σε όλο τον πλανήτη και η Ελλάδα είναι πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστά εμβολιασμού, ψηλά σε θανάτους και πίεση στο σύστημα υγείας»


Συνέντευξηστο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά ‘’Κανάλι Ένα 90,4’’ και στην εκπομπή «Πειραιάς 24» (Βασίλης Ταλαμάγκας) παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με όλες τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και τον ξαφνικό χαμό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσεμεταξύ άλλων:

Ανθρώπινος και ενωτικός ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Υπήρξε προοδευτικός σοσιαλιστής, ανοιχτόμυαλος ευρωπαϊστής και καλός φίλος της Ελλάδας – Οκτώ σχεδόν χρόνια τώρα, αναπτύξαμε μια βαθιά ανθρώπινη φιλία

«Ο Νταβίντ Σασόλι ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, ένας δημοκράτης, προοδευτικός σοσιαλιστής, ένας ανοιχτόμυαλος ευρωπαϊστής και καλός φίλος της Ελλάδας. Ήταν ένας ανθρώπινος και ενωτικός πρόεδρος.

Με τον Ντ. Σασόλι που έφυγε χτες ξαφνικά στα 65 του χρόνια, μας συνέδεε μια βαθιά και ανθρώπινη φιλία εδώ και οκτώ σχεδόν χρόνια. Υπήρξαμε Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2019 και από το 2019 συνεχίσαμε μια άριστη συνεργασία, αυτός ως εκλεγμένος Πρόεδρος κι εγώ ως ο έλληνας Αντιπρόεδρος».

Ο Ντ. Σασόλι είναι ο πρώτος Πρόεδρος από την ιστορία του θεσμού, που φεύγει από την ζωή την ώρα του καθήκοντος – Με την εκλογή νέου Προέδρου και Αντιπροέδρων, ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσουμε τα βήματά του και στη συνέχεια

«Είναι τραγικό το ότι ο Ντ. Σασόλι έφυγε από τη ζωή μία εβδομάδα πριν από την λήξη της θητείας του. Είναι ο πρώτος Πρόεδρος από την ιστορία του θεσμού, που φεύγει από τη ζωή την ώρα του καθήκοντος και αρκετά νέος.

Την επόμενη Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει νέο Πρόεδρο και νέο Προεδρείο – μαζί με τους 14 Αντιπροέδρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσουμε τα βήματά του και στη συνέχεια.Η μόνη μέχρι στιγμής υποψήφια Πρόεδρος που έχει πιθανότητες εκλογής είναι η συνάδελφος Μαλτέζα ευρωβουλεύτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ρομπέρτα Μέτσολα».

Λάθος του Κυρ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της ΝΔ να επιμένει ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας - Η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει σε όλο τον πλανήτη και η Ελλάδα είναι πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού, ψηλά σε θανάτους και πίεση στο σύστημα υγείας

«Αυτή την ώρα η μετάλλαξη Όμικρον καλπάζει σε όλο τον πλανήτη και διαδίδεται με πολλαπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Στην Ευρώπη βέβαια έχουμε ένα υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Δυστυχώς,η Ελλάδα είναι πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ποσοστά εμβολιασμού. Και είναι πολύ πιο πίσω από τον μέσο όσο και από πλευράς θανάτων και πίεσης στο σύστημα υγείας.

Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στο ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας. Το έλεγε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης ήδη από τον Ιούνιο του 2020. Έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Και σήμερα έχουμε φτάσει να είμαστε χειρότερα από όλη την Δυτική Ευρώπη και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για να περάσουμε αυτή την λαίλαπα που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια, πρέπει να σοβαρευτούμε. Και να καταλάβουμε ότι ο ιός δεν αστειεύεται και η πανδημία δεν παίζει».

Να απελευθερωθεί επιτέλους η πατέντα για την παραγωγή εμβολίων και οι πλούσιοι του πλανήτη να ‘βάλουν το χέρι στην τσέπη’, για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον πλανήτη

«Το σημαντικό που δεν συζητιέται όσο πρέπει, είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη – η Όμικρον που καλπάζει, μας ήρθε από την Μποτσουάνα, γιατί στην Αφρική το ποσοστό εμβολιασμού είναι μονοψήφιο.

Όσο οι πλούσιοι του πλανήτη δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον πλανήτη, η Αφρική και άλλες περιοχές του κόσμου θα γίνονται εργαστήρια μεταλλάξεων.Για να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων και ο μαζικός εμβολιασμός πρέπει επίσηςνα απελευθερωθεί επιτέλους -έστω και προσωρινά- η πατέντα για την παραγωγή εμβολίων. Ας μπουν τα κέρδη των μεγάλων φαρμακευτικών κάτω από τη σημασία της ανθρώπινης ζωής και της ανάκαμψης της οικονομίας. Γιατί αν δεν δαμάσουμε την πανδημία, δεν θα ανακάμψει η οικονομία».

Η ευρωπαϊκή ηγεσία κινείται αργά, συντηρητικά και σε κρίσιμα θέματα όπως η απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια λογαριάζει περισσότερο τα συμφέροντα των πολυεθνικών παρά το δημόσιο συμφέρον

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία όπως και η ηγεσία της κας Φον ντερ Λάιεν είναι κατώτερη των περιστάσεων. Κινείται αργά, συντηρητικά και σε κρίσιμα θέματα όπως η απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια λογαριάζει περισσότερο τα συμφέροντα των πολυεθνικών παρά το δημόσιο συμφέρον.Σε σύγκριση με την προεδρία Γιούνκερ, η Φον ντερ Λάιεν είναι πολύ πιο αδύναμη και ανεπαρκής. Πολύ περισσότερο εάν γίνει σύγκριση με την Προεδρία του Ζακ Ντελόρ, ενός Γάλλου σοσιαλιστή που έκανε καλή δουλειά».

Το εθνικό μας συμφέρον είναι να διεκδικούμε λύσεις καλές για την Ευρώπη που προασπίζουν και τα εθνικά μας συμφέροντα: Αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ισχυρότερο κοινοτικό Προϋπολογισμό για κλιματική και ψηφιακή μετάβαση, ενίσχυση των εργαλείων και αύξηση των μέσων  για την καταπολέμηση των ανισοτήτων

«Πρέπει να επιταχυνθεί η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπηςκαι να αυξηθούν τα εργαλεία και τα μέσα για τη μείωση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Και για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία παραμένει ένας οικονομικός γίγαντας αλλά και ένας πολιτικός νάνος που πολλές φορές παραλύει και ‘δυσκολεύεται να δέσει και τα κορδόνια του’. Δείτε τι γίνεται τώρα με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και του Όρμπαν, όπου παραβιάζουν ευθύτατα ευρωπαϊκούς κανόνες και παρόλα αυτά αντιμετωπίζονται με αναβλητικότητα και ‘με το γάντι’ – καμία σχέση με την τιμωρητική στάση που έζησε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός στα χρόνια της χρεοκοπίας και των μνημονίων.

Για να μπορέσει η Ευρώπη να προχωρήσει, χρειάζεται έναν ισχυρότερο κοινοτικό Προϋπολογισμό στην ψηφιακή και την κλιματική μετάβαση, την καινοτομία. Και να σταματήσει η υποκρισία στην αντιμετώπιση των παραγόντων της αστάθειας. Ο Ερντογάν παραβιάζει το δίκαιο και απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Και την ίδια ώρα, εκτός από τους Αμερικάνους πουλάνε όπλα στον Ερντογάν και οι Γερμανοί και οι Ισπανοί. Την ίδια στιγμή που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ψηφίσει με πλειοψηφίες του 80% εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία για όσο διαρκεί αυτή η επιθετικότητα.

Στο μεγάλο θέμα της οικονομίας που είναι το πιο σημαντικό, πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα ελλείμματα και τα χρέη. Μέσα στο 2022 και για όσο διαρκεί το πάγωμα, πρέπει να αλλάξουν τα λεγόμενα κριτήρια του Μάαστριχτ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε μια κρίση λιτότητας και χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο που θα συμπαρασύρει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι η Ελλάδα, γιατί με 205% έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.Οι κανόνες αυτοί πρέπει να αλλάξουν γιατί δεν είναι ρεαλιστικοί.Προβλέπουν μάξιμουμ δημόσιο χρέος 60%, όταν το δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη έχει περάσει το 100%.

Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να εξασφάλισε μια ελάφρυνση χρέους και χαμηλά τοκοχρεολύσια για τα επόμενα 10-15 χρόνια, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Όταν έχεις δημόσιο χρέος πάνω από 200%, πρέπει να πρωτοστατήσεις για ρεαλιστικές αλλαγές σαν κι αυτές που διεκδικεί η Ιταλία. Και θα ήθελα τον Κυρ. Μητσοτάκη πιο δραστήριο σε αυτά και τη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα να μην τα ‘βάζει κάτω από το χαλί’.

Το εθνικό μας συμφέρον είναι να διεκδικούμε λύσεις που είναι καλές για την Ευρώπη και προασπίζουν και τα εθνικά μας συμφέροντα. Να δένουμε το εθνικό με το ευρωπαϊκό. Κι εκεί χρειάζεται να έχουμε μια πιο διεκδικητική γραμμή.Στον στίβο συνύπαρξης ανταγωνιστικών επιδιώξεων και συμφερόντων όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχεις σχέδιο διεκδίκησης και συμμαχίες ικανές για να πετυχαίνεις στόχους».

Στο ακόλουθο link το ηχητικό με ολόκληρη την συνέντευξη:

https://www.mixcloud.com/KanaliEna904/ο-δημήτρης-παπαδημούλης-στο-κανάλι-ένα-904-1212022/

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)