to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Χ. Καφαντάρη: Δυστυχώς η χώρα μας τάχτηκε υπέρ της εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινομία της ΕΕ

«Η χώρα μας συντάσσεται με εκείνες τις χώρες οι οποίες μιλούν για χρήση της πυρηνικής ενέργειας ως καθαρή -όπως λένε- πέραν βέβαια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ένα ατόπημα της πολιτικής της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής


Αναλυτικότερα, η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτ. Αθήνας  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και αναπληρώτρια τομεάρχςη Πολιτικής Προστασίας, τόνισε μιλώντας για το σ/ν του υπ. Ναυτιλίας για την κύρωση της Συμφωνίας Εφαρμογής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Μεσόγειος η κοινή μας θάλασσα, η θάλασσα των πολιτισμών και της ανταλλαγής πολιτισμών, εμπορικών σχέσεων των λαών, οι οποίοι περικλείουν τη Μεσόγειο σε όλα τα ζητήματα και στους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν, είναι πολύ σημαντική. Η σπάνια βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία είναι μία κλειστή θάλασσα της οποίας το νερό ανανεώνεται κάθε εκατό χρόνια, καταλαβαίνουμε πολύ καλά από αυτό και μόνο πόσο σημαντική είναι.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία η οποία ελήφθη το 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για αυτή την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ερχόμαστε σήμερα, στο κομμάτι που αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, να κυρώσουμε.

Θα ήθελα εδώ να συμπληρώσω πληροφοριακά, αλλά και ουσιαστικά, ότι εκτός από την κοινή αυτή Συμφωνία και υπογραφή το 2018 των ηγεσιών των χωρών, των αρμοδίων Υπουργών και το Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε συνάψει συγκεκριμένες συνεργασίες με τις δύο αυτές χώρες. Έτυχε τότε να είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, σχετικά με τον τομέα του νερού και της προστασίας από ρύπανση της Μεσογείου, είχαν γίνει ανταλλαγές επισκέψεις στη Λευκωσία, αν θυμάμαι συγκεκριμένα.

Άρα, λοιπόν, όποια συμφωνία πέραν της πολιτικής ηγεσίας πρέπει να συνοδεύεται και με ενέργειες από την πλευρά των Κοινοβουλίων και όλων ημών, κάτι το οποίο είχε ξεκινήσει τότε.

Δεύτερον, ήθελα να αναφερθώ σχετικά με τον EAST MED, που ακούστηκε, ένα έργο το οποίο θα αναβάθμιζε τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Εμείς το έχουμε ψηφίσει μάλιστα με κάποιες επιφυλάξεις και να το πω πιο σωστά με κάποιες επισημάνσεις.

Είχαμε επισημάνει την απουσία της Ιταλίας στην υπογραφή όταν διθυραμβικά τότε η Κυβέρνηση και ο τότε Υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για το έργο των έργων. Είχαμε επισημάνει τα ζητήματα χρηματοδότησης, μιας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χρηματοδοτούνται οι υποδομές φυσικού αερίου. Είχαμε επισημάνει και κάποια ζητήματα που αφορούν τεχνικές δυσκολίες.

Όμως, η σημερινή στάση της Κυβέρνησης που δεν μιλά, που δεν αντιδρά καθόλου στο θέμα που προέκυψε, αυτές τις μέρες, με το σταμάτημα του EAST MED, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Έρχομαι σε κάτι άλλο, γιατί αναφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και το τι έχει κάνει τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης. Στις 25/7/2016 ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος ενσωμάτωσε την Οδηγία 30/2013 Πλαίσιο Ασφάλειας Υπεράκτιων Εργασιών Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Εκεί περιλαμβάνονται και Παρατηρητήρια και διάφορες ασφαλιστικές δικλίδες – αναφέρθηκε και ο συνάδελφος κ. Φάμελλος πριν.

Θα έρθω, όμως, κλείνοντας, και στο τρίτο ζήτημα που αφορά στο Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης. Έχουμε κάνει, επανειλημμένα, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, Ερωτήσεις γιατί κάποια Πρωτόκολλα δεν έχουν ακόμα υπογραφεί, κυρωθεί από την ελληνική Κυβέρνηση.

Εγώ θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο Πρωτόκολλο, το οποίο αφορά -και με βάση την Έκθεση του 2019 της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και που δεν έχει κυρωθεί. Είναι το 7 και  το 8, που αφορούν και θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και για την προστασία των ακτών και για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου, τα οποία δεν έχουν ακόμα επικυρωθεί από την ελληνική πολιτεία, από το Κοινοβούλιο.

Απ’ ότι γνωρίζω, κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι θετικό σε αυτό, αλλά όλα παραπέμπονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, απ’ όπου οι απαντήσεις που λαμβάνουμε είναι «Θα το δούμε, είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά ακόμα δεν έχει προχωρήσει».

Κλείνοντας, επειδή αναφέρθηκαν ενεργειακά θέματα, θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση ότι, δυστυχώς, ακούσαμε από την ελληνική Κυβέρνηση, ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό, ακούσαμε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κύριο Σκρέκα ότι συμφωνεί με την πρόταση για την ταξινομία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του ορυκτού φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, το ότι η χώρα μας συντάσσεται με εκείνες τις χώρες, οι οποίες μιλούν για πυρηνική ενέργεια και χρήση της, ως καθαρή -όπως λένε- πέραν βέβαια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό νομίζω είναι ένα σοβαρό ζήτημα και, κατά την άποψή μας, ατόπημα της πολιτικής της Κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα. Την εποχή της κλιματικής κρίσης, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αποθήκευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το ενεργειακό μίγμα, ώστε το 2050 να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι – δηλαδή, ουσιαστικά απανθρακοποίηση- δεν νομίζουμε ότι εξυπηρετείται.

Αυτά ήθελα να πω και αναμένουμε, βέβαια, και τον κλιματικό νόμο, τον οποίον η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι, μέσα στον Ιανουάριο, θα τον φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε περισσότερα πράγματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)