to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μελέτη έδειξε αυξημένο διαβήτη σε εφήβους, μετά τη νόσηση»

«Δεν απαιτείται αναμνηστική δόση στους κάτω των 18 ετών»


Σε μια προδημοσίευση μελέτης που προκάλεσε αίσθηση αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τη νόσο Covid-19

Συγκεκριμένα, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η μελέτη αυτή έδειξε αυξημένο αριθμό διαγνώσεων διαβήτη σε εφήβους, τριάντα μέρες μετά τη νόσηση. Όπως τόνισε, η λοίμωξη από Covid «αποτελεί έναν παράγοντα αυξημένου κινδύνου από διαβήτη, αλλά φαίνεται ότι επίσης δρομολογεί και τη διάγνωση νέων περιπτώσεων». 

Σε σχετική ερώτηση που της έγινε λόγο αργότερα, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι πρόκειται για διαβήτη τύπου 1, που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα συνδρομής αρκετών διαφορετικών παραγόντων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε επίσης και τον «σπάνιο και υπαρκτό κίνδυνο» της νόσου MIS-C, (πρόκειται για πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο)  που εμφανίζεται δυο εβδομάδες μετά τη νόσο με κορονοϊό. Επικαλούμενη μελέτες σε ΗΠΑ και Γαλλία, είπε πως «δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer προστατεύουν σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων, δήλωσε πως στην περίπτωση που έχει προηγηθεί νόσηση, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης έπειτα από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε 81,7% του ενήλικου πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Το 68,1% έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς.

Για την τρίτη δόση, είπε πως δικαιούχοι είναι 5,8 εκατομμύρια Έλληνες, εκ των οποίων το 68,2% έχουν εμβολιαστεί και το 14,3% έχουν κλείσει ραντεβού.

Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έχουν λάβει αναμνηστική δόση το 92,3% και κάτω των 60 ετών το 78,2%. Στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, είπε πως έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000.

Για το πιστοποιητικό νόσησης, είπε πως για τους εμβολιασμένους θα εκδίδεται με rapid test, χωρίς να απαιτείται εξέταση PCR.

Για πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει γίνει στο εξωτερικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα anagnorisi.emvolio.gov.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)