to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προοδευτική Κυβέρνηση ή Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Προοδευτική διακυβέρνηση ή συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Τσίπρας ή Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Πολιτική αλλαγή ή διακυβέρνηση των «αρίστων»; Αυτά είναι τα κεντρικά ζητήματα πάνω στα οποία θα κληθεί ο ελληνικός λαός να απαντήσει στις επόμενες εκλογές. Πάνω σε αυτά εκ των πραγμάτων θα κληθούν να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.


Φυσικά και το ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο Ανδρουλάκης που μέχρι τώρα κρατά κλειστά τα χαρτιά του κατά πολλούς. Όμως όντως είναι έτσι;  Σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να στραφεί ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Θα ακολουθήσει-και αυτό είναι σχεδόν σίγουρο- τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων», ενός «διμέτωπου» με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αν στραφεί προς Μητσοτάκη θα καταποντιστεί. Αν στραφεί προς ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει την πρωτοφανή εύνοια που του δείχνουν οι βαρόνοι των media μαζί με τα δημοσκοπικά εργαλεία τους. Το σχέδιο τους άλλωστε είναι σαφές:  Να συντριβεί ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ  και να φτάσει το ΚΙΝ.ΑΛ-δημοσκοπικά βέβαια- στο 30 % περίπου και να φανεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. Σιγά- σιγά βέβαια όπως λέει και ο Πρετεντέρης. Οι δημοσκοπήσεις ήδη άρχισαν την σχετική δουλειά. 

Σχέδια που θα πέσουν στο κενό για συγκεκριμένους λόγους: Η  μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει πληγεί σε τεράστιο βαθμό από την πολιτική Μητσοτάκη τόσο σε επίπεδο πανδημίας όσο και σε επίπεδο οικονομίας. Αλλά και από το ψέμα που εκπέμπει ο ίδιος καθημερινά. Θέλει επειγόντως απεγκλωβισμό από αυτή την πολιτική. Επιζητά μία νέα σελίδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προγραμματικές προτάσεις  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και οι συνεχείς πρωτοβουλίες του Α.Τσίπρα  βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία.

Εκ των πραγμάτων ο Ν. Ανδρουλάκης, όσο και να το αποφεύγει, θα υποχρεωθεί να πάρει θέση. Θα τονίσει ότι δεν πρόκειται να πάει με την Δεξιά ακολουθώντας τη στρατηγική του ΑνδρέαΠαπανδρέου; Θα ταχθεί υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης που προϋποθέτει συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Θα ακολουθήσει τον δρόμο των Σοσιαλιστών ,που τόσο επικαλείται, σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία, Νορβηγία που κυβερνούν σε συνεννόηση με  την Αριστερά και τους Πράσινους; ‘Η στο όνομα της αυτονομίας  θα επιλέξει την τακτική «ουδέτερης στάσης» που δίνει ανάσες στον Μητσοτάκη; Αν κρατήσει αποστάσεις από την αντί-Δεξιά στρατηγική που κράτησε το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα εύκολα θα κατανοηθεί από την κοινωνία και τους προοδευτικούς πολίτες ότι ακολουθεί τα χνάρια του Βενιζέλου και της Διαμαντοπούλου. Θα είναι μία πορεία συρρίκνωσης του ΚΙΝ.ΑΛ και αποτυχίας του ίδιου.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περιμένει τι θα αποφασίσει η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Συσπειρώνεται, ανοίγεται στη κοινωνία, ξεπερνά δικά του προβλήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε στις εκλογές να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και με διαφορά και να ανοίξει το δρόμο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)