to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 06.01.2022

Οικονομία

N.E. Χρηματοπιστωτικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι καθαρίστριες στην Τράπεζα Πειραιώς, θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης

"Οι εργαζόμενες πρέπει να ζήσουν με μισθούς των 195 ευρώ ή να απολυθούν! Αυτές είναι οι «εγγυήσεις» του νόμου Χατζηδάκη. Εγγυήσεις για περισσότερα κέρδη στους εργοδότες που δεν πτοούνται μπροστά σε τίποτα ούτε καν από το γεγονός ότι η πανδημία καλπάζει και η προσεκτική και σχολαστική απολύμανση είναι από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την υγεία των υπαλλήλων της τράπεζας αλλά και των πελατών της"


Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Μία από τις παγίδες του νόμου Χατζηδάκη ήταν ότι αναγνώρισε μεν ως υπαλλήλους (και όχι εργατοτεχνίτες) τους/τις εργαζόμενους/ες στον καθαρισμό αλλά με καθυστέρηση μηνών από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από την 1/1/2022. Προσέφερε έτσι την ευχέρεια στους εργοδότες να απολύσουν εργαζόμενους πριν την ισχύ της διάταξης και να πληρώσουν μόλις το 1/3 του ποσού ως αποζημίωση.

Αυτήν την μέθοδο χρησιμοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς και η εταιρεία εργολάβος που συνεργάζεται μαζί της, απολύοντας καθαρίστριες πριν την αλλαγή του χρόνου με την υπόσχεση ότι θα τις ξαναπροσλάβει αμέσως μετά.  Επιπλέον  με την νέα πρόσληψη: ο μισθός τους θα μειωθεί στο μισό, οι ώρες εργασίας θα μειωθούν επίσης αλλά τα τετραγωνικά που θα καθαρίζουν θα είναι τα ίδια ακριβώς !!

Την ίδια στιγμή η Τράπεζα δίνει οδηγία σε υπαλλήλους να φέρουν τα δικά τους απολυμαντικά και να προσέλθουν μισή ώρα νωρίτερα για να απολυμάνουν τα γραφεία τους αφού η εταιρεία – εργολάβος δεν έχει  την δυνατότητα να καλύψει όλους τους χώρους!! Έχει όμως την δυνατότητα να εκβιάζει με τον χειρότερο τρόπο, εργαζόμενες που έχουν πάνω από 25 χρόνια δουλειάς στην ίδια τράπεζα και οι οποίες μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης απολυμαίνοντας από τον Κορωνοϊό.

Οι εργαζόμενες πρέπει να ζήσουν με μισθούς των 195 ευρώ ή να απολυθούν!  Αυτές είναι οι «εγγυήσεις» του νόμου Χατζηδάκη. Εγγυήσεις για  περισσότερα κέρδη στους εργοδότες που δεν πτοούνται μπροστά σε τίποτα ούτε καν από το γεγονός ότι η πανδημία καλπάζει και η προσεκτική και σχολαστική απολύμανση είναι από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την υγεία των υπαλλήλων της τράπεζας αλλά και των πελατών της.

Ζητάμε έστω και τώρα από την Τράπεζα Πειραιώς να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στους πελάτες της αλλά και απέναντι σε όλη την κοινωνία. Να αφήσει όλες τις καθαρίστριες στα πόστα τους, χωρίς αλλαγή των συμβάσεων. Αν, παρά τα κέρδη των 835εκ. ευρώ το 9μηνο του 2021, θέλει να κάνει περικοπές κόστους, ας καταργήσει τον ενδιάμεσο, ας καταργήσει τον «εργολάβο».

Απαιτούμε έστω και τώρα από τον Υπουργό Εργασίας να αποτρέψει την καταστροφική εφαρμογή του νόμου του. Δυστυχώς ακόμα και οι «θετικές» διατάξεις των νόμων της ΝΔ κρύβουν παγίδες, οι οποίες συνθλίβουν ανθρώπινες ζωές, οδηγούν εργαζόμενους στην απόλυτη  φτώχεια και στην απόγνωση.

Δεν πρέπει να τους ανεχτούμε άλλο …

.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)