to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:06 | 06.01.2022

Κοινωνία

Οι Χιώτες μπλόκαραν τον «Πελαγίτη» και τα σχέδια Μηταράκη για δομή-φυλακή - Δυναμικό μπλόκο και στη Λέσβο!

Δυο μικρές νίκες κατήγαγαν οι κάτοικοι της Χίου, που απέτρεψαν στη διάρκεια της νύχτας την αποβίβαση στο λιμένα Μεστών των χωματουργικών μηχανημάτων που μεταφέρει το πλοίο «Πελαγίτης» και θα χρησιμοποιούνταν στη δημιουργία της υπερδομής - φυλακής για πρόσφυγες και μετανάστες. Ακολούθως απέτρεψαν και την προσέγγιση του πλοίου στο λιμάνι της πόλης της Χίου, αναγκάζοντάς το να φύγει άπρακτο - Στη Λέσβο εκατοντάδες κάτοικοι του νησιού του επεφύλαξαν εξίσου «θερμή» υποδοχή προκειμένου να προλάβουν τυχόν αποβίβαση των μηχανημάτων στο νησί του Αιόλου αντί της μαστίχας!


Στη φωτ, ώρα 10 π.μ., σήμερα Πέμπτη 6/1:  Το πλοίο Αειναύτης δένει στο λιμάνι της Χίου, με εκατοντάδες κατοίκους να απαιτούν να μην κατέβουν τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ

Για το ιστορικό των γεγονότων ως το βράδυ της Τετάρτης, διαβάστε εδώ: Σε αναβρασμό η Χίος - Πληροφορίες για αστυνομική επιχείρηση για να αρχίσει η κατασκευή της προσφυγικής δομής - φυλακής

Στην αποφασιστικότητα των πολιτών της Χίου “προσέκρουσε” το πλοίο “Πελαγίτης” που έφτασε στο λιμάνι της Χίου μετά τις 9.30 το πρωί των Θεοφανείων αφού είχε αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση των πολιτών και στο λιμάνι των Μεστών. Οι πολίτες της Χίου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής αιρετών και πολιτών της Χίου σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στον χώρο πρόσδεσης του πλοίου αποτρέποντας την προσέγγιση του.

Αυτό με τη σειρά του επιδόθηκε αρχικά σε ελιγμούς μπρος πίσω, μην μπορώντας να προσεγγίσει αλλά και μη αποχωρώντας δημιουργώντας με αυτή την μέθοδο ένα παιχνίδι τακτικισμού και νεύρων δοκιμάζοντας την υπομονή και την αντοχή των πολιτών που όμως δεν φάνηκαν να πτοούνται. Ετσι, τελικά περί τις 11 το πλοίο απέπλευσε οριστικά, με ρότα προς Λέσβο, όπου ήδη το τοπικό Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κάλεσε σε συγκέντρωση στο λιμάνι της Μυτιλήνης το μεσημέρι ώστε «να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων κέντρων φυλακών».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι Χιώτες είπαν όχι στις πολιτικές που μετατρέπουν τα νησιά μας σε «Γκουαντάναμο» προσφύγων - μεταναστών

Μπλόκο και στη Λέσβο

Πράγματι ο «Πελαγίτης» έφτασε στη Λέσβο λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όπου ξεφορτώνει μόνο τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα που δεν σχετίζονται με την εργολαβική εταιρεία και τη νέα δομή - υπό την επίβλεψη μάλιστα της τοπικής επιτροπής που αντιτίθεται στα σχέδια Μηταράκη. Ο πράκτορας της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ θα μείνουν εντός του πλοίου και θα αποβιβαστούν στη Θεσσαλονίκη.

H άφιξη του Πελαγίτη στη Λέσβο - ζωντανή μετάδοση από το stonisi.gr

Σαφές το μήνυμα της κινητοποίησης στη Χίο

Το μήνυμα προφανώς και έχει φύγει προς κάθε κατεύθυνση από τους εκατοντάδες Χιώτες που βρέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο λιμάνι φωνάζοντας “οχι” στη δημιουργία δομής στο Θόλος. Στο λιμάνι υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του λιμενικού, χωρίς ωστόσο κινητοποίηση από ΜΑΤ ή άλλες ειδικές δυνάμεις.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν η αποχώρηση του «Πελαγίτη» συνιστά κίνηση τακτικής από την πλευρά Μηταράκη, μέχρι την αποστολή ικανού αριθμού αστυνομικών δυνάμεων ή θα αναβληθεί μέχρι νεωτέρας η αποστολή των μηχανημάτων. Στη μνήμη των Χιωτών, αλλά και όλης της κοινωνίας, είναι άλλωστε νωπές οι εικόνες ντροπής του Φεβρουαρίου του 2020 όταν Μηταράκης και Χρυσοχοϊδης έστειλαν τα ΜΑΤ να επιβάλλουν τη δημιουργία αντίστοιχης δομής στο οροπέδιο του Αίπους, πριν εγκαταλείψουν, άρον άρον αλλά και τραμπουκίζοντας, το νησί, αποτυγχάνοντας παντελώς στα σχέδιά τους

Η στιγμή της αποχώρηση του Πελαγίτη (και) από το λιμάνι της Χίου, με κατεύθυνση τη Λέσβο όπου επίσης οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή:

Διαβάστε ακόμη: Η ΠΕΝΕΝ καλεί τους ναυτεργάτες του «Πελαγίτη» να σταθούν δίπλα στους κατοίκους της Χίου και τους πρόσφυγες

Τα γεγονότα του τελευταίου 24ωρου:

Ωρα 9.50 π.μ., πλήθος κόσμου στο λιμάνι καθώς το «Πελαγίτης» μπαίνει στο λιμάνι:

Η ανταπόκριση του Γ. Στεβή (που μεταδίδει διαρκώς τις εξελίξεις):

Φωτ. από το λιμάνι της Χίου:

Nωρίτερα, στις 6 το πρωί, το astraparis.gr συνόψιζε τα γεγονότα της νύχτας:

06:00 Μια πρώτη μικρή τακτική νίκη φέρεται να κερδίζουν οι κάτοικοι της Χίου, που αντιδρούν στην δημιουργία της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος, καθώς το πλοίο Πελαγίτης έδεσε μεν στα Μεστά, πλην – όμως – έφυγε άπρακτο, αυτή τη φορά με προορισμό το λιμάνι της Χίου.

Τα συμφωνηθέντα με εκπροσώπους της αστυνομίας και του λιμενικού προέβλεπαν την εκφόρτωση κάποιων εμπορικών φορτηγών στα Μεστά, την επαναφόρτωση των μηχανημάτων και την αποχώρηση του Πελαγίτη.

Τελικά, όμως, έγιναν κάποιες κινήσεις οχημάτων και μηχανημάτων, ουδεμία εκφόρτωση έγινε στο λιμάνι των Μεστών και το πλοίο έλυσε κάβους για την πόλη της Χίου, με άγνωστες προσώρας τις διαθέσεις των αρχών σε ό,τι αφορά την εκφόρτωση των μηχανημάτων.

Ξημέρωμα, περί τις 6 το πρωί, η ανταπόκριση από τα Μεστά, μετά την αποτροπή της εκφόρτωσης των μηχανημάτων της ΤΕΡΝΑ

Από τους εκπροσώπους των αιρετών και της συντονιστικής επιτροπής έγινε γνωστό ότι το πεδίο της κινητοποίησης μεταφέρεται στο λιμάνι της Χίου, με τον ίδιο στόχο, δηλαδή την αποτροπή κάθε ενδεχομένου για την εκφόρτωση των μηχανημάτων που προορίζονται για τις εργασίες στο Θόλος.

Όπως προσθέτει το ρεπορτάζ του Γ. Παγούδη στην ΕφΣυν:

«Στο λιμάνι των Μεστών εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, μετά από διαπραγματεύσεις μίας και πλέον ώρας, απέσπασαν την διαβεβαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Ελ Ντουρουντού, του αστυνομικού διευθυντή Χίου Γιώργου Κεβόπουλου και του λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση, ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο πλοίο, αρκεί ο κόσμος να επιτρέψει την αποβίβαση των υπολοίπων φορτηγών αυτοκινήτων με εμπορεύματα που υπήρχαν στο «Πελαγίτης».

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε πρώτα να εξέλθουν του πλοίου τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ, που είχαν τοποθετηθεί ώστε να βγουν πρώτα και στη συνέχεια να βγουν από τα γκαράζ τα υπόλοιπα.

Ετσι γύρω στις πέντε το πρωί, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χίου  Παντελή Βρουλή, από τον «Πελαγίτη», βγήκαν δύο φορτηγά χωματουργικών έργων  και ένα σκαπτικό, αλλά κανένα άλλο φορτηγό δεν εξήλθε και όλα παρέμειναν μέσα.

Μετά από λίγο, τα μηχανήματα μπήκαν εκ νέου στο γκαράζ, το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη και αναχώρησε για το λιμάνι της Χίου».

tags: Χίος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)