to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 03.01.2022

Κοινωνία

Επιμένει στο άνοιγμα των σχολείων στις 10/1 η κυβέρνηση - Τα σενάρια που εξετάζονται

H έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες έχει φέρει αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και οι φήμες μαζί με τους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων δίνουν και παίρνουν - Την Τετάρτη συνεδριάζουν οι ειδικοί - Ποια σενάρια εξετάζονται


Στο τραπέζι αλλαγή πρωτοκόλλων, περισσότερα τεστ

Στη θέση της για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου επιμένει η κυβέρνηση, ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να καθορίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νίκης Κεραμέως να ανοίξουν τα σχολεία στις 10/1 τη στιγμή που οι επιστήμονες επισημαίνουν με δραματικούς τόνους ότι η κορύφωση της επέλασης της Όμικρον θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, προκαλεί αντιδράσεις.

Το θέμα συζητήθηκε και στην καθιερωμένη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται πιθανότατα την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπ. Υγείας, σημείωσε πως «το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε». Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι είπε ο υπουργός, είναι ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας.

«Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα» σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μ. Τζούφη: Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης επαναφέρει τα διλήμματα για το άνοιγμα των σχολείων

Οι συζητήσεις για το άνοιγμα των σχολείων κατά μια εβδομάδα αργότερα ήδη γίνονται και στην επιτροπή των επιστημόνων η οποία θα κάνει και την πρόταση της τις επόμενες ημέρες. Και αυτό διότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή απόφαση καθώς αφορά άμεσα τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι θα πρέπει να είναι έγκαιρα ενημερωμένοι ώστε να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Στην Επιτροπή των Ειδικών πληθαίνουν πάντως οι φωνές πως τα σχολεία ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις πρώτες 1-2 εβδομάδες με τηλεκπαίδευση. Δηλαδή το άνοιγμα να πάρει παράταση λίγων ημερών καθώς πολλά είναι τα παιδιά που νοσούν. Πάνω από 10.300 παιδιά ηλικίας 4-18 ετών ήταν ενεργά την εβδομάδα από 20-26 Δεκεμβρίου και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) με ανακοίνωσή της ζητά από την Πολιτεία να πάρει μέτρα, κάνοντας λόγο για μεγάλο «υγειονομικό κίνδυνο».

Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τη λειτουργία τους με τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, όπως και τα φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου.

Για το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας των φροντιστηρίων συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) με τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη να δηλώνει στο ertnews.gr ότι ένας μεγάλος αριθμός φροντιστηρίων θα ξεκινήσει σήμερα με τηλεκπαίδευση περιμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας.

«Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού», προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ζήτησε μάλιστα παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών τονίζοντας πως «ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)». Στο ίδιο κανάλι ο καθηγητής Αλ. Βατόπουλος διευκρίνισε πως θα γίνει ειδική συζήτηση της επιτροπής για το θέμα αυτό.

Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στο STAR. «Θα έπρεπε να προταθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο στόχος της κυβέρνησης

«Ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου. Αν χρειαστούν, ενδεχομένως, διαφορετικές προσαρμογές, αυτές θα γίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Άλλωστε, την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υπάρξει παράταση και να γίνει κανονικά το άνοιγμα των σχολείων έχει επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την περασμένη Πέμπτη είχε υποστηρίξει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Από τα παραπάνω ως επικρατέστερα εμφανίζονται εμφανίζονται τα εξής σενάρια.

  • Το πρώτο σενάριο είναι η παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία ή δυο εβδομάδες με επιμήκυνση του σχολικού έτους το καλοκαίρι.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο

Θυμίζουμε ότι μέχρι τώρα οι σχολικές αίθουσες λειτουργούν με το 50% συν 1.

Πιθανότατα στα νέα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν από τους ειδικούς είναι η αύξηση της συχνότητας των self test, ίσως ανά δεύτερη μέρα, από δυο φορές την εβδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα, η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων, η συχνότερη απολύμανση των χώρων, καθώς και η μείωση του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται, του γνωστού 50% συν 1, για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος.

Σκέψεις για τηλεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN υπάρχουν κάποιοι ειδικοί στην επιτροπή, οι οποίοι σκέφτονται να προτείνουν την επιστροφή της τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εξαιτίας της μεγάλης κινητικότητας των φοιτητών στα πανεπιστήμια αλλά και του ότι τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον αφορούν σε νέους ανθρώπους. Επίσης υπάρχει και ένα σενάριο που προβλέπει ότι οι σχολές θα ανοίξουν αργότερα για να μην συμπέσουν με το άνοιγμα των σχολείων.

Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες των φοιτητών είναι πολύ υψηλά, οπότε το ενδεχόμενο τα Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Πηγές: Έθνος, ΣΚΑΙ, Open TV, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)