to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 27.12.2021

Οικονομία

Πενιχρή αύξηση 2%: Στα 663 ευρώ ο κατώτατος μικτός μισθός από 1η Ιανουαρίου 2022

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 663 ευρώ (μικτά) και το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ορίζεται στα 29,62 ευρώ.


 Η απόφαση υπογράφεται σε συνέχεια της σύμφωνης γνώμης που διατύπωσε το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο μετά από σχετική εισήγηση του τότε αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, καθορίζεται με βάση την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.

 β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως.

 Σε σχέση με τη διαδικασία της πρόσθετης αύξησης του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου το 2022, το υπουργείο σημειώνει ότι «ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη».

Ένα κουλούρι την ημέρα...

Η πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% - ιδίως εν μέσω κύματος ακρίβειας -συνιστά προσβολή στους εργαζομένους. Ο μικτός κατώτατος μισθός των 650 ευρώ πάει στα 663 ευρώ, θα αυξηθεί, δηλαδή, κατά 13 ευρώ. Εν ολίγοις οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα δουν μικτή αύξηση στην τσέπη τους την ημέρα κατά 0,52 ευρώ, που σημαίνει ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών  που διαμορφώνεται από 29,04 σε 29,62 ευρώ, παίρνει αύξηση μόλις 58 λεπτά του ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)