to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 21.12.2021

Πολιτική

Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω την απόφαση για rapid tests στους εμβολιασμένους - Δύο δωρεάν self tests στις γιορτές

Ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε την απόφαση του να μην υποχρεωθούν τελικά οι εμβολιασμένοι σε rapid test για το ρεβεγιόν αλλά να διατεθούν δύο δωρεάν self test σε όλους μέσα στις γιορτές - Σκληρή η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ


(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ//EUROKINISSI)

Ανατρέπονται οι πληροφορίες που ήθελαν να επιβάλλεται η υποχρεωτική διενέργεια rapid tests και στους εμβολιασμένους για να μπορούν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης. Συγκεκριμένα, αντί για ρεβεγιόν με rapid test και για τους εμβολιασμένους, δύο δωρεάν self test για όλους μέσα στις γιορτές ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ουσιαστικά η κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει την πρόθεση της να επιβάλλει υποχρεωτικό rapid test και στους εμβολιασμένους προκειμένου να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, με δικα τους μάλιστα έξοδα. Ο πρωθυπουργός όμως, προφανώς λαμβάνοντας υπόψη του τις αντιδράσεις, ιδίως για το γεγονός ότι οι εμβολασμένοι πολιτες θα επωμίζονταν το κόστος, αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, αλλά στη διάθεση δωρεάν self test.

Και η απόφαση του πρωθυπουργού και η ανάκλησή της από τον ίδιο μέσα σε ένα 24ωρο, επιβεβαιώνει με τον πιο απτό τρόπο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τρέφει καμία εκτίμηση στο έργο της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Και τις δυο φορές, ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε μέτρο που δεν είχε καν συζητηθεί στην επιτροπή και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο την ανατροπή της απόφασης για τα rapid test στους εμβολιασμένους, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός, που είδε το αφήγημά του περί πανδημίας των ανεμβολίαστων και περί «ελευθερίας» των εμβολιασμένων να καταρρίπτεται, προχώρησε σε μια μεσοβέζικη λύση προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις.

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους. Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. 

Ωστόσο, σύγχυση προκαλεί η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη, καθώς μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων και εμπειρογνωμόνων αποκάλυψαν ότι το μέτρο για τα rapid tests δεν αποτελούσε πρόταση της επιτροπής

«Περισσότερο και μεγαλύτερο testing θα βοηθήσει όλο το επόμενο χρονικό διάστημα» και επανέλαβε πως «οτιδήποτε κριθεί σκόπιμο να γίνει κατόπιν της εισήγησης των ειδικών θα δούμε πως θα το υιοθετήσουμε, ώστε να είναι πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό, αλλά και να ικανοποιεί τις βασικές παραμέτρους της στρατηγικής μας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου σε τηλεοπτική συνέντευξή του. 

Παράλληλα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον. 

Κορυφή του παγόβουνου χαρακτήρισε τα διαπιστωμένα μέχρι στιγμής κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα μας ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε ένα-ένα θετικό δείγμα, ενώ πολλά εργαστήρια κυρίως του ιδιωτικού τομέα δεν διαθέτουν τη μεθοδολογία που ανιχνεύει την υποψία για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα κρούσματα της Όμικρον μπορεί να είναι ίσως και 10 φορές περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε.

«Θέλω να βγω ψεύτης αλλά μετά την Πρωτοχρονιά αναμένω εξελίξεις» σημείωσε ο Ν. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ελέγχου όλων με τεστ πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις. «Μην ξεχνάτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταφέρθηκε με εμβολιασμένους. Έχει σημασία να μην συμβεί υπερμεταδοτικό γεγονός όπως ένα πάρτι στη Νορβηγία, όπου 60% των παρευρισκομένων μολύνθηκαν από έναν», είπε χαρακτηριστικά.

«Ίσως να ξεπεράσουμε τα 20.000 κρούσματα την ημέρα στην κορύφωση της Όμικρον» εκτίμησε, παραπέμποντας στη Δανία όπου σε λιγότερο από δύο εβδομάδες και με εμβολιαστική κάλυψη που προσεγγίζει το 90%, τα κρούσματα από 4.000 έφτασαν τις 11.000. «Βέβαια έχει 10-15 θανάτους και περίπου 100 διασωληνωμένους, πράγμα που αποδεικνύει το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός» τόνισε.

Ο Ν. Τζανάκης υπογράμμισε την ανάγκη να καθυστερήσει όσο δυνατόν περισσότερο η επέκταση της Όμικρον. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι δεν θα ήταν άσκοπη η παράταση του ανοίγματος των σχολών και των σχολείων κατά μία εβδομάδα.

ΣΥΡΙΖΑ  -ΠΣ: Τα μέτρα δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων.

Αφού ο εκπρόσωπός του και ο υπουργός Υγείας χθες άφησαν τις εγκληματικές ανοησίες περί πανδημίας ανεμβολίαστων και προανήγγειλαν υποχρεωτικά ράπιντ τεστ και για τους εμβολιασμένους με επιβάρυνση των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε να τα μαζέψει μετά τη θύελλα αντιδράσεων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε για τις γιορτές δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ακόμη μία απόδειξη της προσωπικής του αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας.

Οι αντιδράσεις της ήσσονος αντιπολίτευσης

Ατολμία στη κυβέρνηση καταλογίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-και του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας ενόψει των εορτών.

«Σε αυτές τις πολύ κρίσιμες στιγμές και ενόψει των εορτών, η Κυβέρνηση συνεχίζει να είναι άτολμη. Οι συνεχείς παλινωδίες της κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στα νέα μέτρα υγειονομικής προστασίας και υπονομεύουν το ίδιο το εμβολιαστικό πρόγραμμα, βάζοντας την κοινωνία σε μεγάλο κίνδυνο», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η στήριξη του Ε.Σ.Υ. παραμένει ανεπαρκής, όπως όλοι γνωρίζαμε, αλλά και επιβεβαίωσε την Έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα. Η εμβολιαστική κάλυψη είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την κοινωνία και οδηγώντας σε τραγικό απολογισμό καθημερινά». Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι «χρειάζεται άμεσα ξεκάθαρο σχέδιο, μέτρα που θα εφαρμόζονται και έλεγχοι. Επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπερβαίνει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος».

«Χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αποφασίσει την επιβολή #RapidTests σε όλους, με το κόστος στους πολίτες. Σήμερα με "εντολή Μητσοτάκη" τα ράπιντ τεστ, έγιναν σελφ ευγενικής χορηγίας της Μητσοτάκης Α.Ε.. Μέχρι να αποφασίσει ο πρωθυπουργός ας διαβάσει τι ζητάει το ΜέΡΑ25 καιρό τώρα», υπογράμμισε το γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25 σε ανάρτηση στο Twitter.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)