to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 31.08.2013

Διεθνή

Αφήνει το «σκανδιναβικό μοντέλο» η Φινλανδία

Πιεζόμενη από την επιβράδυνση της οικονομίας και την γήρανση του πληθυσμού της, φοβούμενη την απώλεια της κορυφαίας βαθμίδας του αξιόχρεού της (ΑΑΑ), η φινλανδική ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα περιορισμού του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, που μέχρι στιγμής ήταν παραδειγματικά γενναιόδωρο.


Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, περικοπή των φοιτητικών παροχών ακόμη και συγχωνεύσεις δήμων.

Όριο συνταξιοδότησης

Στο πρόγραμμα περιορισμού των κοινωνικών παροχών της κυβέρνησης της Φινλανδίας περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 62,4 χρόνια από τα 60,9 που είναι σήμερα. Η αλλαγή του ορίου θα πραγματοποιηθεί το 2025.

Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις δήμων και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας.

Ενηλικίωση fast track

To μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει την μείωση των επιδομάτων στους φοιτητές με σκοπό να παρακινηθούν να αναζητήσουν νωρίτερα εργασία.

Όσον αφορά τις μητέρες ανηλίκων, θα μειωθούν οι άδειες για την ανατροφή των παιδιών ώστε να επιστρέφουν νωρίτερα στα πόστα τους.

Μέχρι σήμερα, οι γονείς με παιδιά κάτω των 3 ετών μπορούν να λάβουν δεύτερη άδεια μετ’ αποδοχών μετά από την αρχική των 9 μηνών. Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στοχεύει να αναγκάσει τους γονείς να «σπάσουν» την δεύτερη άδεια σε μικρότερα διαστήματα ώστε να επιστρέφουν οι μητέρες στις δουλειές τους και να ενθαρρύνονται οι πατεράδες να αδειοδοτηθούν.

Βραδυφλεγές φιτίλι

Αν και οι αλλαγές της κυβέρνησης δεν είναι άμεσες αλλά θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου, είναι πιθανό να προκαλέσουν την δυσαρέσκεια μερίδας πολιτών που θα τις αντιληφθεί ως διάλυση του σκανδιναβικού μοντέλου πρόνοιας, που δίνει έμφαση στην κοινωνική ισότητα και στην ευημερία.

Κατά τις διαβουλεύσεις για την εκπόνηση του σχεδίου, το κόμμα του Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν αντιμετώπισε ισχυρή αντίσταση από τα κόμματα της αριστεράς που μετέχουν της κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που βασίζεται στη στήριξη των εργατικών συνδικάτων, αποδέχθηκε την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι προκλήσεις για την οικονομία μας είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν αρκεί μία θεραπεία. Χρειαζόμαστε αρκετά μέτρα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του SPD Γιούτα Ουρπιλάινεν, που εκτιμά ότι το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί φέτος κατά 0,5%. Οικονομολόγοι, μάλιστα, έχουν επισημάνει τον κίνδυνο επιβάρυνσης των οικονομικών της Φινλανδίας στα επόμενα χρόνια, λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης και του αυξημένου κόστους φροντίδας για τον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Η Φινλανδία στην αρχή της έξαρσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη έμενε ανεπηρέαστη λόγω της υγιούς οικονομίας της, όμως με τον καιρό η ύφεση στην Γηραιά Ήπειρο έπληξε τις εξαγωγές της μετατρέποντας το ισοζύγιό της σε ελλειμματικό.

Πηγή: tvxs.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)