to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αντιπαράθεση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων αντιλήψεων με τη Δεξιά

Οι προγραμματικές θέσεις που υιοθετήθηκαν στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, την επόμενη μέρα της πανδημίας και το μέλλον της χώρας.


Σε πείσμα των απολογητών του νεοφιλελευθερισμού η αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης παραμένει κυρίαρχη, καθώς εκπορεύεται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανισότητες. Εχει πάντα νόημα, όσο υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, ισχυροί και αδύναμοι, συσσώρευση πλούτου και εκμετάλλευση. Με την κρίση της πανδημίας υπέστη καίριο πλήγμα το νεοφιλελεύθερο αφήγημα και αναδείχθηκε ξανά η σημασία του ΕΣΥ, του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων οικονομικών πολιτικών.

Σήμερα αντιπαρατίθενται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις και στρατηγικές. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εμμένει στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, αρνείται την ενίσχυση του ΕΣΥ και αντιμετωπίζει την κρίση ως ευκαιρία για την απορρύθμιση της εργασίας και την εφαρμογή στην οικονομία της λογικής της «ανοσίας της αγέλης» προς όφελος των λίγων και ισχυρών.

Με πρόφαση την πανδημία επιδιώκει την επιστροφή στις πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης με τη μείωση των μισθών, την απορρύθμιση της εργασίας και την αποδυνάμωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη αποτελεί το βασικό μέσο μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα φτηνής και ελαστικής εργασίας. Μια επιλογή που πλήττει τη ζήτηση και την κοινωνική συνοχή και καταδικάζει τη νέα γενιά σε ένα μέλλον εργασιακής επισφάλειας.

Οι προγραμματικές θέσεις που υιοθετήθηκαν στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτυπώνουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική προοδευτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, την επόμενη μέρα της πανδημίας και το μέλλον της χώρας.

Η στρατηγική που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικεντρώνεται στην ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων, στον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας μας, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στον αναπροσανατολισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στον δημοκρατικό μετασχηματισμό του κράτους και στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.

Στο επίκεντρο των προτάσεών μας βρίσκoνται η εργασία ως παραγωγική δύναμη, η στήριξη των μισθών και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αποκατάσταση και ενίσχυση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και η μείωση των ανισοτήτων, που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαμορφώνεται σήμερα το υπόβαθρο μιας πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων και των κοινωνικά αδύναμων, που επιζητά μια προοδευτική προοπτική. Με τις προγραμματικές μας θέσεις και δεσμεύσεις διαμορφώνουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που επιδιώκει την έκφραση μιας προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την ψήφο του ελληνικού λαού αποτελεί τον κεντρικό κορμό του αριστερού και προοδευτικού χώρου. Η συλλογική μας προσπάθεια στοχεύει στη διεύρυνση και την πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότησή του με βάση τις κοινές αξίες μας και την προγραμματική μας πρόταση.

Συλλογική επιδίωξή μας να συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, σύγχρονο και δημοκρατικό, που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας και να εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ενα κόμμα που στοχάζεται, λειτουργεί και αγωνίζεται συλλογικά και είναι ριζωμένο στην κοινωνία. Με τις ιδέες και τις θέσεις μας απευθυνόμαστε στις κοινωνικές δυνάμεις, στους προοδευτικούς πολίτες και τους νέους ανθρώπους, που αγωνιούν, επιθυμούν και αγωνίζονται για μια προοδευτική προοπτική, για ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον.

Σε αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες η προσυνεδριακή διαδικασία θα συνδυαστεί με εξωστρεφείς πολιτικές δράσεις και κοινωνικό διάλογο σε όλη τη χώρα, στις τοπικές κοινωνίες και στους μαζικούς χώρους, αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα και τις εναλλακτικές προτάσεις μας. Στο συνέδριο θα ολοκληρωθεί η κοινή συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2019 και θα σημάνει τη νικηφόρα πορεία στις εκλογές και τη συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα υλοποιήσει τις τομές και αλλαγές τις οποίες έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και η κοινωνία.

*Tομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτίνα Β1 Βόρειας Αθήνας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)